Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: ":Kieszonkowe": LCD dla naszy kompow.  (Przeczytany 884 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Jacek31

• Gość
":Kieszonkowe": LCD dla naszy kompow.
« dnia: 25 Czerwca 2010, 07:54 »
Poniewaz moje poszukiwania fajnego malego ekranu dla C64 oraz Amigi nadal trwaja, to postanowilem zalozyc jednak stosowny temat dla tych poszukiwan.
Otoz tak jezeli chodzi o tgz. ramki multimedialne, to jedyne co znalazlem to urzadzenia majace na pokladzie tuner TV i wyjscie TVOUT. czyli wlasciwie dla nas bezuzyteczne.
Natomiast poszukujac malego TV znalazlem calkiem ciekawa propozycje z pod znaku MANTY.
http://www.manta.info.pl/screens/TV1011/index.html
Dostajemy TV z wejsciem VGA, i A/V lecz troche nietypowym bo w postaci przelotki Jack na chinch.
Rozdzielczosc 640x480 i przekatna 11 cali powinna byc wystarczajaca dla wiekszosci zastosowan.
Cena ksztaltuje sie w granicy od 450 do 550 zl, czyli w miare rozsadnie jak za taka przekatna. Choc mozna znalezc urzadzenia o rozdzialce  1440 x 234 za 300zl ale przekatnej 8\".
Oczywiscie nie oznacza to konca moich poszukiwan, a noz znajdzie sie cos ciekawego.

snerg__

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Czerwca 2010, 00:00 »
Ostatnio kupowalem takie cos na kemping. Wklep w googlach portable lcd tv a znajdziesz tego od groma przeroznej masci i marki.

Poza tym jesli chcesz jak najtaniej to popatrz tu:
http://www.twenga.pl/dir-RTV,Telewizory,Telewizor-przenosny-LCD

suchy

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Czerwca 2010, 20:18 »
... ale po co powielac i smiecic tutaj??

http://forum.c64power.com/index.php?id=2228&fid=1

... wystarczy, ze tam wpiszecie linki i git!

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Czerwca 2010, 20:23 »
xxx
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

snerg__

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Czerwca 2010, 21:14 »

suchy napisal:

http://forum.c64power.com/index.php?id=2228&fid=1
... wystarczy, ze tam wpiszecie linki i git!

\"Laughing\" Nie znalem tego forum ale serio ten link jest naprawde smaczny! Teraz zaczynam widziec pelnie o co Wam w tych wasniach chodzi. To jest ubaw po pachy  \"Laughing\"

Jacek31

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Czerwca 2010, 09:12 »
Nie wiem o co ci chodzi Kisiel. Ty ciagle zwiekszasz swoj licznik jednozdaniowymi sloganami, typu \"poszukaj sobie w google\" czy \"pomylily ci sie fora\". Skoro wiedziales gdzie temat jest to czemu od razu w Knajpie nie podales linka. Suchy przynajmniej tyle sie wysilil. Nie zalozylbym tematu i tyle.

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Czerwca 2010, 14:07 »
xxx
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

leming__

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Czerwca 2010, 21:19 »
a co to nasze forum jest jakies telewizyjne? tu sie komodore uprawia a nie telewizory :]

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Lipca 2010, 08:10 »
ja kupilem jakis czas temu cos takiego:
http://img08.allegroimg.pl/photos/oryginal/10/35/55/18/1035551853

do podgladu daje rade, ale uczciwie musze przyznac ze jakas totalna rewelacja to nie jest \"Wink\" .  natywna rozdzialka w okolicach 372x224.
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline Skull

• Level 6
« Odpowiedź #9 dnia: 13 Lipca 2010, 08:24 »
o to ja tez cos podobnego - tyle, ze bez tego kabla na usb - dziala Ci na tym? Zrobilbys rozpiske pinow ?. Ile to ma cali ?

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #10 dnia: 13 Lipca 2010, 16:42 »
to gniazdo usb to sciema - tam sie wtyka po prostu sygnal(y) AV \"Wink\" (widac w koncu chinche na zakonczeniu przewodu)

aczkolwiek rozpiske moge zrobic w wolnej chwili.
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline Skull

• Level 6
« Odpowiedź #11 dnia: 13 Lipca 2010, 16:48 »
ponawiam prosbe bo ja juz przelecialem wszystkie kombinacje, ale nie udalo mi sie podlaczyc  (moze mam to zjebane) - ale dla pewnosci...

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #12 dnia: 01 Września 2010, 16:59 »

od lewej:
1 audio
2 video
3 audio
4 ... idzie do czegos co u mnei ma urwana wtyke \"Wink\" niewykluczone ze jest to drugie wejscie video bo telewizor legitymuje sie dwoma w ustawieniach.

podejrzewam ze sygnaly z 1 i 3 sa sumowane do mono (nie sprawdzalem).
masa jest na obudowie wtyku.

Offline Skull

• Level 6
« Odpowiedź #13 dnia: 01 Września 2010, 20:45 »
dzieki!

suchy

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 03 Września 2010, 19:43 »
@Raf, akurat link, ktory podales nie dziala, wiec nie wiem co za sprzet LCD TV/AV masz. Co prawda jakiejs ustalonej normy na nietypowe wykorzystanie USB nie ma i zapewne kazdy producent kombinuje po swojemu, jednak czy na pewno (tak do konca) dobrze podales te rozpiske? Sporo takich telewizorkow korzysta z jednakiego hardu (roznia sie tylko wystrojem zewnetrznym i nazwa producenta, no i akcesoriami) Ja uzywam do mojego komcia telewizorek 7\" TFC LCD (z wej. AV) firmy BlowCar System i kabelki mam kompletne - polaczenia sa jednak troche inne:

- 1/ A   (wej. Audio - tak jak podales)
 - 2/ V1 (wej. Video 1 - tak jak podales)
 - 3/ V2 (wej. Video 2, a nie Audio, tak jak u Ciebie - zreszta po co drugie audio, masz sprzet stereo?)
 - 4/ +12V (wej. zasilanie TV LCD - dodatkowe, pomimo, ze ma oddzielne gniazdo do zasilania koncentryczne: DC5,5/2,5 - +12V na bolcu srodkowym)
 - wspolna masa jest na metalowej obudowie wtyczki

... no i dla scislosci ta numeracja: 1, 2, 3, 4 (tak jak widac na wklejonej przez Ciebie fotce wtyczki USB) jest od prawej do lewej, a nie tak jak sie czyta (to tak na wszelki wypadek, zeby sie komus nie pokopsalo \"Wink\"  ).

Opis mojego kabelka:

Z wtyczki USB wychodza trzy kabla dwuzylowe: dwa dlugie (2m) z zylami oddzielnie ekranowanymi i jeden krotki 20 cm, zakonczony wtyczka katowa DC5,5/2,5 (alternatywne zasilanie telewizorka i kamerki z jednego zasilacza - czytaj dalej). Jeden z tych dlugich kabli ma na drugim koncu dwa wtyki RCA na kazdej z zyl (wtyk czerwony: Video 2, wtyk bialy: Audio). Drugi kabel dlugi ma na jednej zyle wtyk RCA (wtyk zolty: Video 1), a na drugiej zyle czarne gniazdo zasilajace DC5,5/2,5 (polaczone z wtykiem katowym DC na krotkim kabelku - wroc/patrz wyzej - i pinem: 4 we wtyku USB).

Telewizor ma mozliwosc przelaczania Video 1 i Video 2 z pilota, czyli jednoczesnie moze byc do niego podlaczony np. komcio (Video 2/Audio) oraz kamerka niema (Video 1). Kombinacja z zasilaniem na drugiej zyle tego kabla (wraz z ewentualnym wykorzystaniem krotkiego kabelka z wtyczka katowa DC) daje mozliwosc zasilenia z jednego zasilacza: kamery i telewizora, zarowno od strony kamery, jak i od strony telewizora (takie uniwersalne rozwiazanie).