Zalozylem ten watek z tym zapytaniem bo myslalem ze moze taki prosty i tani ramdysk moglby byc pomocny dla osob korzystajacych z sd2iec, mmc2iec, ide64, ciaide do trzymania w nim obrazu .d64 lub dwoch obrazow d64 i moglby byc alternatywa dla 1541u.
Jezeli ktos korzysta z 1541u to mountuje sobie obraz dyskietki jako .d64 i moze wczesniej wczytac np. dirmastera i edytowac dysk, dokonywac operacji bezposrednio na dyskietce.
Zeby nie bylo ostatnimi dniami przed zalozeniem watku zaznajomilem sie troche z softem na c64. Ja na ide 64 w sumie mam plugin do zapisu obrazow d64 z dysku na dyskietke, jednak plugin do obejrzenia katalogu extractu pojedynczych plikow napisalem sobie jakos w 2006 roku, widze ze na sd2iec sa jakies toolsy do przegladania ale chyba nie ma softu do odczyt/zapis obrazu .d64 na dyskietke.
Czy taki ramdysk nie bylby sensownym rozwiazaniem do wczytania w powyzszych rozszerzen poprzez c-64 obrazu .d64 przeniesienia do ramdysku i edycji \"dyskietki\" potem zapisu obrazu na dyskietke lub uzywane rozszerzenie ?
Jezeli nie, to koniec tematu z mojej strony.
Kisiel: to jest za ambitne podejscie, aczkolwiek gdyby cos takiego powstalo to oprogramowalbym to od strony c-64, ale musialoby to wygladac tak ze jest podpieta jakas karta a na nia tworze system plikow \"ulomny\" do trzymania TYLKO obrazow .d64, po stronie c64
bylby napisany manager filesystem/pliki/uruchamianie pojedynczych plikow/zapis przez bursta obrazow d64 na dyskietke
Taki manager pewnie i tak musialby byc uruchamiany z zewnatrz, np. z ram-carta z GeoActiona, urzadzenie musialoby byc powiazane w burstem po to zeby w te 10 s nagrac obraz (bez weryfikacji) .d64 na dyskietke.
reszta:
Skoro zaczalem temat to w sumie z mojej strony tyle, ramdysk na user-porcie taki o pojemnosci 1MB i tak by MI sie przydal