Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: rozszerzenie pamieci na USER PORT  (Przeczytany 830 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

fenek__

• Gość
rozszerzenie pamieci na USER PORT
« dnia: 05 Czerwca 2010, 15:49 »
Czy mozliwe jest zrobienie rozszerzenia pamieci do C-64 ale wpinane do USER_PORTU ?

Powinienem moze napisac jaka wielkosc itp. ale chodzi mi oto czy sie da czy jest sens czy trzeba sie mocno-gimnastykowac, bo jak widze wszelkie rozszerzenia sa robione na zlacze cartridgea.

Nie chodzi mi o rozszerzenie pamieci z jakims oprogramowaniem czy systemem plikow, sama pamiec. Przez userport wybieranie odczyt/zapis, strone pamieci w rozszerzeniu, offset i pobieranie/wysylanie bajtu.

Teraz pytanie ostateczne:
czy mozliwe byloby polaczenie takiego rozszerzenia z kablem bursta na userporcie. W tym rozszerzeniu moznaby trzymac obraz d64 juz przekonwertowany na GCR i szybko burstem zapisac na dyskietke.

Minimum rozszerzenia 256 KB RAM.

Jacek31

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Czerwca 2010, 07:50 »
Mozna nie wiem czy nawet w jakims starszym czasopismie nie bylo cos takiego opisane na 8255. Ogolnie trzeba by do tego zaprzegnac jakie PIO, ale obsluga i tak bedzie programowa, chyba zeby zaprojektowac jakie specjalne PIO na ukladzie CPLD z trybem (pseudo) DMA (tryb przesylania z arbitrazem ktory obsluguje 6526).
Ogolnie powinno sie dac, ale byla by to tylko specyficzna programowo obslugiwana pamiec danych, nie dalo by sie zbytnio z niej wykonywac programu.

zyga

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Czerwca 2010, 09:38 »
C&A 1/95, ale tam pamiec byla podlaczona do szyny adresowej i danych komcia. 8255 wykorzystany byl tylko do wyborow /CS poszczegolnych kosci pamieci. Na User Porcie mamy troche malo linii (1 pelny port 8-mio bitowy i kilka pojedynczych linii sterujacych).

W prosty sposob sie nie da, wiec pewnie do tej pory nie powstalo zadne rozszerzenie pamieci na User Port.

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Czerwca 2010, 09:57 »
xxx
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

suchy

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Czerwca 2010, 19:10 »
Kisiel to by zaraz wszystko w cpld robil.  \"Wink\"  To ma sens jesli trzeba cos bardziej rozbudowanego na maxa zminiaturyzowac (tak jak w przypadku GeoActiona). Moim zdaniem fenkowi wystarczy w tym przypadku RAMdysk (z dostepem sekwencyjnym), pracujacy na Userporcie, prosty i tani, metoda mojego Ucarta: czyli SRAM (praktycznie dowolny - mozesz sobie i w mega tam wetknac, jak bedziesz chcial i podtrzymywac go bateryjnie - wtedy bedzie RAM/ROMdysk) oraz np. dwa liczniki 4040, robiace za szyne adresowa: lacznie szyna adresowa dla 2 x 4040 to 24bit (i dalej mozna rozbudowywac). Tylko trzy uklady scalone, lacznie z pamiecia i mamy fajny  RAMdysk, Przy czym nie musimy angazowac do tego w CIA2 pinow odpowiedzialnych za IEC - po co robic kolizje ze stacja, czy SD2IEC. Wystarczy wykorzystac z userportu dla szyny danych 8bit (PB0-PB7 w CIA2), oraz trzy sygnaly sterujace dla RAMdysku: /RD, /WR i sygnal CLOCK dla 4040 (zmiana adresu na szynie adresowej RAMdysku), a mamy do dyspozycji (poza pinami interfejsu szeregowego) w CIA2 jeszcze piec pinow: CNT, SP, /PC, PA2, /FLAG, a wiec powinno sie to dac zrobic!

Jacek31

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Czerwca 2010, 13:02 »
he.. kazdy lubi to co ma. Wbrew pozorom roznica miedzy zrobieniem czegos na CPLD a na klasycznych scalakach az tak wielka nie jest. Oczywiscie miniaturyzacja jest zauwazalna, po przeskoku z jednego na drugie, ale najtansze CPLD nie maja az tak porazajacych zasobow jak by sie to wydawalo, jedyny zysk to mniejsza i prostsza plytka drukowana.
Co do licznikow do adresowania pamieci, to ja jak bym mial juz sie w cos takiego bawic, to wolal bym poswiecic jeden kanal szeregowy i miec rejestry przesuwne do ktorych wpisuje adres niz \"zgadywac\" co mam w liczniku.

suchy

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Czerwca 2010, 13:59 »
@Jacek31, chodzi o to, zeby to bylo jak najprostsze ukladowo/softowo i skuteczne. Nie twierdze, ze z rejestrami nie da sie zrobic, ale  rejestr wymaga do obsluzenia min. dwoch pinow: wej/wyj. Danych, oraz Clock, a nie jeden pin jak to ma miejsce w przypadku uzycia licznikow. Poza tym trzeba pamietac, ze bedzie jeszcze prawdopodobnie potrzebny jeden wolny pin na softowy reset RAMdysku (niezalezny od RESETu komcia) Moim zdaniem obsluga rejestrow przesuwnych wcale nie bedzie latwiejsza (\"zgadywanie\" aktualnego adresu) niz obsluga licznikow, gdzie w  prosty sposob mozna zliczac softowo i pamietac tylko ilosc impulsow podanych na wei. zegarowe licznikow adresowych RAMdysku. Zreszta nawet nie o to chodzi, taki RAMdysk to raczej pamiec podreczna do przechowywania calych plikow (zrzutow) i dostep bezposredni do okreslonych komorek (ze wzgledu na prostote rozwiazania) nie jest w takim przypadku konieczny. Po co komplikowac cos co z zalozenia ma byc proste i tanie. UCart sie sprawdzil praktycznie, dlatego takie rozwiazanie polecam, nie mniej nie mam monopolu na jedyne sluszne rozwiazania, wiec mozecie kombinowac do woli. \"Wink\" - byc moze dobrze przemyslany sofotowo/ukladowo RAMdysk z rejestrami dla szyny adresowej nie bedzie gorszy!

PS Mniejsza plytka wcale nie musi oznaczac prostsza i tansza! Popatrz na ostatnie wpisy w temacie GeoAction: \"... dodali 30% za male odleglosci miedzy sciezkami\". \"Wink\"

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #7 dnia: 07 Czerwca 2010, 14:24 »
xxx

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

suchy

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 07 Czerwca 2010, 14:44 »
@kisiel, tyle tylko, ze trzeba zamowic dwa razy wiecej plytek, niz bylo to planowane! No i oby zyga nie mial znowu \"drogi przez meke\" przy ich lutowaniu!   \"Wink\" Jak sie okazuje wszyscy szukaja Losi  \"Very

Jacek31

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Czerwca 2010, 16:47 »
Suchy nie wiem czy zauwazyles ale Clock + Reset i Data + Clock to dokladnie 2 linie, czyli wychodzi na to samo, z ta roznica ze w przypadku rejestru przesuwnego reset wlasciwie niepotrzebny, bo wpisujesz same zera i masz stan po resecie. Dodatkowo do rejestru wpisuje sobie np. $4000 i po 16 cyklach zegara adres w pamieci mam ustawiony a nie musze zliczac 16384 cykli aby ustawic licznik adresu. Roznica raczej spora, jezeli dostep do pamieci nie jest liniowy.

Cytat:
Mniejsza plytka wcale nie musi oznaczac prostsza i tansza! Popatrz na ostatnie wpisy w temacie GeoAction: \"... dodali 30% za male odleglosci miedzy sciezkami\".

To tez jest dla mnie takie szukanie troche problemu na sile. Kto od razu karze stosowac uklad SMD, mozna zastosowac obudowe PLCC44, tradycyjna przewlekana podstawke pod nia i masz standardowe rastry. Na mojej karcie Turbo do A1200 cala gumowa logika jak czesto to sie zwie to 4 uklady GAL22V10, to samo mozna zrobic w tym przypadku 2-3 GALe 20V8 czy 22V10(DIL28) i masz jak najbardziej standardowo wygladajace rozwiazanie z ta roznica ze bardziej elastyczne, tak sprzetowo jak i pod katem budowy PCB.
Oczywiscie ma to i swoje wady, glownie te pod nazwa programator, szczegolnie w przypadku GALi, bo te w wersji ISP sa drogie i trudne do zdobycia od jakiegos czasu.

fenek__

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 07 Czerwca 2010, 17:50 »
Zalozylem ten watek z tym zapytaniem bo myslalem ze moze taki prosty i tani ramdysk moglby byc pomocny dla osob korzystajacych z sd2iec, mmc2iec, ide64, ciaide do trzymania w nim obrazu .d64 lub dwoch obrazow d64 i moglby byc alternatywa dla 1541u.

Jezeli ktos korzysta z 1541u to mountuje sobie obraz dyskietki jako .d64 i moze wczesniej wczytac np. dirmastera i edytowac dysk, dokonywac operacji bezposrednio na dyskietce.

Zeby nie bylo ostatnimi dniami przed zalozeniem watku zaznajomilem sie troche z softem na c64. Ja na ide 64 w sumie mam plugin do zapisu obrazow d64 z dysku na dyskietke, jednak plugin do obejrzenia katalogu extractu pojedynczych plikow napisalem sobie jakos w 2006 roku, widze ze na sd2iec sa jakies toolsy do przegladania ale chyba nie ma softu do odczyt/zapis obrazu .d64 na dyskietke.

Czy taki ramdysk nie bylby sensownym rozwiazaniem do wczytania w powyzszych rozszerzen poprzez c-64 obrazu .d64 przeniesienia do ramdysku i edycji \"dyskietki\" potem zapisu obrazu na dyskietke lub uzywane rozszerzenie ?
Jezeli nie, to koniec tematu z mojej strony.

Kisiel: to jest za ambitne podejscie, aczkolwiek gdyby cos takiego powstalo to oprogramowalbym to od strony c-64, ale musialoby to wygladac tak ze jest podpieta jakas karta a na nia tworze system plikow \"ulomny\" do trzymania TYLKO obrazow .d64, po stronie c64
bylby napisany manager filesystem/pliki/uruchamianie pojedynczych plikow/zapis przez bursta obrazow d64 na dyskietke
Taki manager pewnie i tak musialby byc uruchamiany z zewnatrz, np. z ram-carta z GeoActiona, urzadzenie musialoby byc powiazane w burstem po to zeby w te 10 s nagrac obraz (bez weryfikacji) .d64 na dyskietke.

reszta:
Skoro zaczalem temat to w sumie z mojej strony tyle, ramdysk na user-porcie taki o pojemnosci 1MB i tak by MI sie przydal \"Wink\"

\"Cool\"

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #11 dnia: 07 Czerwca 2010, 18:46 »
xxx

Nitro__

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 07 Czerwca 2010, 18:57 »
Ja nie widze tutaj potrzeby angazowania komodorka, mikrokontroler, wyswietlacz LCD i pewnie nawet byloby jeszcze szybciej bo C64 jest wolniejszy od stacji.

Wiem wiem, nierealne i napisze se...

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #13 dnia: 07 Czerwca 2010, 19:04 »
xxx

Jacek31

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 07 Czerwca 2010, 19:17 »
Fenek jak pokazuja konstrukcje kisla nie ma rzeczy nie mozliwych. Natomiast nalezy sobie zdac sprawe, ze konstrukcja prosta oparta o liczniki jak proponuje Suchy, to sprzet z natury mulowaty i ograniczony swoja prostota. Lepsze konstrukcje oczywiscie beda drozsze, ale bardziej praktyczne i elastyczne programowo. Jak widac jest to zawsze szukanie nielatwego kompromisu miedzy cena, budowa, a mozliwosciami.
Ja osobiscie np. bardzo chetnie bym widzial czytnik kart MMC/SD wpinany do User Port, po co mam rozbierac kompa i w nim grzebac, jak bym mogl miec urzadkonko ktore ladnie wpinam sobie w Usera i git majonez.