Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Amiga is back ?? Czy to mozliwe ??  (Przeczytany 1051 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Jacek31

• Gość
Amiga is back ?? Czy to mozliwe ??
« dnia: 19 Kwietnia 2010, 09:23 »
AmigaOne X1000 powraca, ale bardziej wspolczesna.
http://technowinki.onet.pl/wiadomosci/komputery/po-szesnastoletniej-przerwie-amiga-powraca,1,3209283,artykul.html
Ciekawe czy nowy pomysl sie przyjmie ??

Nitro__

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Kwietnia 2010, 14:45 »
N  i  e

zielok__

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Kwietnia 2010, 20:10 »

Nitro napisal:
N  i  e

Wyczerpujaca opinia \"Smile\"

Ale w sumie tez tak uwazam.

joodas__

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Kwietnia 2010, 20:49 »
Amiga miala naprawde duza szanse na stanie sie komputerem dla mas, tak jak teraz jest pc. Ale szansa zostala zaprzepaszczona. Osobiscie watpie w to, aby powrot ten wywarl znaczacy wplyw na rynek komputerow. Moze trafi sie mala grupka zapalencow, ktorzy zainteresuja sie nowa Amiga. Dla mnie jest proba reanimowania baaaaaaaaaaaaaaaardzo zimnego truposza...

comankh__

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Kwietnia 2010, 23:09 »
nigdzie nie poszla przeciez (a z mojego biurka to juz wogole):
amiga > ppc by phase5 > pegasos
oczywiscie jest tez \'oficjalny\' os

mowiac o truposzu, dorzuc na kupe zwloki c=64 ktory reinkarnuje sie w dzojstikach \"Razz\". Amiga to zasluzony grat, pierwszy popularny, prawdziwie multimedialny (tfu) sprzet. ma dzis swoje zycie po zyciu na platformach ppc.

Jacek31

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Kwietnia 2010, 15:41 »
A tak w ogole oplaca sie kupic A1200 ? Zawsze chorowalem na ten komp, ale nigdy nie doszedlem do etapu zakupu.

Nitro__

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Kwietnia 2010, 09:57 »
Jesli chodzi o cele demoscenowe, to wg.mnie jak najbardziej, scena Amigowa powoli ponownie sie rozpedza, spojrz na tegoroczne kompoty z BP.
Nie wiem tylko, czy wiesz jaka jest cena takiej dopalonej 1200 z prockiem 060 aby mozna bylo sie wszystkim cieszyc - nie jestem specem, ale mysle, ze ponizej 2000zl nie zejdziesz. Do tego bonusowo mozesz dorzucic karty PPC i graficzna aby cieszyc sie kilkunastoma doskonalym polskimi produkcjami na nia.

Jacek31

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Kwietnia 2010, 16:25 »
No wiesz Nitro mi by wystarczylo nawet to:
http://www.allegro.pl/item1004091935_amiga_1200_dodatki.html
Nie szukam rakiety.
Tylko sie zastanawiam czy kooproceser (FPU) do A1200 to jakas dodatkowa plytka czy na plycie glownej jest po prostu podstawka na niego ?

zyga

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Kwietnia 2010, 18:21 »
Koprocesor do A1200 jest zazwyczaj na kartach turbo/rozszerzeniach pamieci, jednak na plycie glownej tez jest na niego miejsce. Mozna wlutowac tam gdzie napisano U0.  (podstawki nie ma).

ZTCP pasuje tam uklad 68881

Zreszta zobacz tu:
http://www.amiga-hardware.com/showhardware.cgi?HARDID=13

i tu:

http://www.ianstedman.co.uk/Amiga/schematics/schematics.html

Jacek31

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Kwietnia 2010, 15:40 »
Zobaczymy moze sie na jaka A1200 na Alegrosiku zalapie, wystarczy mi standardowa.
kooprocesor wiem akurat gdzie kupic (jakies 50-60zl) moze sie i pokusze go tam wkomponowac, dziwniejsze rzeczy juz lutowalem, a mam z starego lapka fajny HDD 8GB 2,5\".

comankh__

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 29 Kwietnia 2010, 19:58 »
68881 to niespecjalnie demon szybkosci. zakladajac ze i tak musisz wsadzic fast/dopalke lepiej po prostu do niej dolozyc. zgaduje ze ten na plycie jest taktowany 14mhz?

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #11 dnia: 30 Kwietnia 2010, 15:31 »
koprocesor jest tylko aby przyspieszyc obliczenia... zastosowanie zadne, no chyba ze ktos sie  chce meczyc w starym sofcie do obrobki grafy 3D na amisi.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Jacek31

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 30 Kwietnia 2010, 17:11 »
E.. chlopacy no ja mam taki plam A1200 + 4MB Blizard 1220 (68020+68882/28MHz), mam jeszcze do tego dysk 8GB z starego lapka. Jak to mi sie uda skompletowac to od tego kompa wiecej juz nic nie bede chcial.
Wiekszosc pyta po co ci koprocer arytmetyczny.
No w sumie dla zwyklego posiadacza Amigi dla ktorego najwazniejszy byl Jojstik i mysz, oraz dyski z grami, to wlasciwie malo uzyteczny bajer, ale jak ktos lubi sobie od czasu do czasu po programowac, to juz FPU na pokladzie jest dla niego jakims tam rarytasem, szczegolnie jak 3D go kreci.
Po co mi Amiga?? Zawsze marzylem o tym kompie, 15 lat temu moglem sobie go poogladac co najwyzej na obrazku, w A&C, dzisiaj mam szanse sobie go kupic.
Ale tak naprawde nakrecily mnie do tego dzieciaki od kuzyna ktore mialem w domu 2 tygodnie temu. Pokazalem im wtedy C64. Normalnie ich miny to rzecz bezcenna. Co to jest ? Komputer. Niemozliwe? Podlaczylem im go do TV. Normalnie oczy zaswiecily im jak lampki na choince. O co tu chodzi nie ma Winadowsa, ale cos jest \"Question\" Nie mam co prawda comody jeszcze doprowadzonej do konca, bo nie mam jeszcze tego MMC na pokladzie (cholerny BASCOM mi sie zawiesil podczas wgrywania softu do M644 i ja zablokowalo \"Evil \"Question\" ) i nie moglem im zadnej gry puscic bo nie mam softu ani na kasetach, a stacji FDD tez brak. Ale same rozgryzanie klawiatury C64 i zadania 2+2*2 = 6 zajelo im dobra godzine. Glownie dojscie do tego dla czego komputer pokazuje 6 a nie 8 he.. he.. przy glupotach i matematyki sie naucza.
Wiec po prostu mnie kreci miec te w domu chodzacego C64 i A1200, 2 chyba najbardziej kultowe kompy, no jeszcze Atari bylo kultowe, ale akurat z nim jakos nie mialem nigdy styku i mniej mnie kreci. co prawda bardziej rozpowszechnione na wioskach bylo A500, ale dzisiaj juz raczej nie warto sie w niego bawic, jak juz mam na cos wybulic to niech to przynajmniej cos wiecej potrafi.
Wracajac tak do C64, kisiel nie krecilo cie nigdy po kosciach zrobic do C64 karta na FPGA czy CPLD z FPU \"Question\" sprzetowe Mnozenie, dzielenie, sin, cos itp + jakis RAM i Flash na pokladzie. Wiem sprzet dla maniakow programowania, ale jakie mozliwosci dla demiazy.

booker__

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 30 Kwietnia 2010, 17:36 »
Kieci Cie 3D i kupujesz szybsze 020 i FPU?

Dlaczego nie 060+FPU+K.graf? Wowczas juz naprawde nie bedzie czego wymagac.

Nowe dema beda Ci pewnie kleczec na 020 tak czy siak.  \"Smile\"

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #14 dnia: 30 Kwietnia 2010, 17:37 »
mnozenie macierzy 18bit, transformacje itd.. ja tam nie widze problemow  wszystko jest w necie. Tylko po co. IMHO lepiej zrobic maly sprytny FDE emulujacy 6510 i popchnac to na 200MHZ w spartanie.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....