E.. chlopacy no ja mam taki plam A1200 + 4MB Blizard 1220 (68020+68882/28MHz), mam jeszcze do tego dysk 8GB z starego lapka. Jak to mi sie uda skompletowac to od tego kompa wiecej juz nic nie bede chcial.
Wiekszosc pyta po co ci koprocer arytmetyczny.
No w sumie dla zwyklego posiadacza Amigi dla ktorego najwazniejszy byl Jojstik i mysz, oraz dyski z grami, to wlasciwie malo uzyteczny bajer, ale jak ktos lubi sobie od czasu do czasu po programowac, to juz FPU na pokladzie jest dla niego jakims tam rarytasem, szczegolnie jak 3D go kreci.
Po co mi Amiga?? Zawsze marzylem o tym kompie, 15 lat temu moglem sobie go poogladac co najwyzej na obrazku, w A&C, dzisiaj mam szanse sobie go kupic.
Ale tak naprawde nakrecily mnie do tego dzieciaki od kuzyna ktore mialem w domu 2 tygodnie temu. Pokazalem im wtedy C64. Normalnie ich miny to rzecz bezcenna. Co to jest ? Komputer. Niemozliwe? Podlaczylem im go do TV. Normalnie oczy zaswiecily im jak lampki na choince. O co tu chodzi nie ma Winadowsa, ale cos jest

Nie mam co prawda comody jeszcze doprowadzonej do konca, bo nie mam jeszcze tego MMC na pokladzie (cholerny BASCOM mi sie zawiesil podczas wgrywania softu do M644 i ja zablokowalo

) i nie moglem im zadnej gry puscic bo nie mam softu ani na kasetach, a stacji FDD tez brak. Ale same rozgryzanie klawiatury C64 i zadania 2+2*2 = 6 zajelo im dobra godzine. Glownie dojscie do tego dla czego komputer pokazuje 6 a nie 8 he.. he.. przy glupotach i matematyki sie naucza.
Wiec po prostu mnie kreci miec te w domu chodzacego C64 i A1200, 2 chyba najbardziej kultowe kompy, no jeszcze Atari bylo kultowe, ale akurat z nim jakos nie mialem nigdy styku i mniej mnie kreci. co prawda bardziej rozpowszechnione na wioskach bylo A500, ale dzisiaj juz raczej nie warto sie w niego bawic, jak juz mam na cos wybulic to niech to przynajmniej cos wiecej potrafi.
Wracajac tak do C64, kisiel nie krecilo cie nigdy po kosciach zrobic do C64 karta na FPGA czy CPLD z FPU

sprzetowe Mnozenie, dzielenie, sin, cos itp + jakis RAM i Flash na pokladzie. Wiem sprzet dla maniakow programowania, ale jakie mozliwosci dla demiazy.