booker - ja akurat nie kupuje A1200 po to aby 3D na nim tworzyc od tego to akurat mam Core 2 duo E8200 i Radeona 4870. Z drugiej strony nie jest tez jaka sztuka tworzyc 3D na nie wiadomo jakiej rakiecie, wiecej uciechy jest jednak jak cos sie udaje na slabej maszynie. Dla czego karta turbo, ano szukajac samego FPU okazalo sie ze owszem mozna go kupic (w Europie ale nie u nas) ale jego cena to dla 16MHz very cos ok 46 ojro, a za te pieniadze na alegro dostane cala karte turbo z 4MB, szybszym CPU i FPU, dla tego tak robie.
A tak na marginesie to jak dobrze pamietam to procesory od 68040 (takie 486DX w swiecie Motoroli) i wzwyz mialy juz FPU na pokladzie wiec nie trzeba go dodawac.
Kisiel ja nie widze problema jak na spartanie potrafisz zrobic karte turbo z CPU 6502 lub 65816 w srodeczku, RAMem i FPU na dodatek to normalnie brac C64 ci chyba pomnik postawi, a po smierci na Wawelu pochowa. Choc watpie ze przekroczysz magiczne 66MHz. Wiekszosc CPU w FPGA jakie widzialem w necie tak do 50MHz (standardowo 33) sie krecilo, a byl to raczej prymitywne CPU klasy PicoBlaze.