Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Amiga is back ?? Czy to mozliwe ??  (Przeczytany 1052 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Jacek31

• Gość
Amiga is back ?? Czy to mozliwe ??
« Odpowiedź #15 dnia: 30 Kwietnia 2010, 18:42 »
booker - ja akurat nie kupuje A1200 po to aby 3D na nim tworzyc od tego to akurat mam Core 2 duo E8200 i Radeona 4870. Z drugiej strony nie jest tez jaka sztuka tworzyc 3D na nie wiadomo jakiej rakiecie, wiecej uciechy jest jednak jak cos sie udaje na slabej maszynie. Dla czego karta turbo, ano szukajac samego FPU okazalo sie ze owszem mozna go kupic (w Europie ale nie u nas) ale jego cena to dla 16MHz very cos ok 46 ojro, a za te pieniadze na alegro dostane cala karte turbo z 4MB, szybszym CPU i FPU, dla tego tak robie.
A tak na marginesie to jak dobrze pamietam to procesory od 68040 (takie 486DX w swiecie Motoroli) i wzwyz mialy juz FPU na pokladzie wiec nie trzeba go dodawac.
Kisiel ja nie widze problema jak na spartanie potrafisz zrobic karte turbo z CPU 6502 lub 65816 w srodeczku, RAMem i FPU na dodatek to normalnie brac C64 ci chyba pomnik postawi, a po smierci na Wawelu pochowa. Choc watpie ze przekroczysz magiczne 66MHz. Wiekszosc CPU w FPGA jakie widzialem w necie tak do 50MHz (standardowo 33) sie krecilo, a byl to raczej prymitywne CPU klasy PicoBlaze.

booker__

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 30 Kwietnia 2010, 23:03 »

Jacek31 napisal:

A tak na marginesie to jak dobrze pamietam to procesory od 68040 (takie 486DX w swiecie Motoroli) i wzwyz mialy juz FPU na pokladzie wiec nie trzeba go dodawac.

No coz, za 1260 na 50MHz te 400 pandow na e-bayu dac trzeba.

Ale za to jaki dopal w deche.

Jacek31 napisal:

Kisiel ja nie widze problema jak na spartanie potrafisz zrobic karte turbo z CPU 6502 lub 65816 w srodeczku, RAMem i FPU na dodatek to normalnie brac C64 ci chyba pomnik postawi, a po smierci na Wawelu pochowa.

Raczej pochowa przedsmiertnie - jak cala reszte nigdy nie uzywanych dopalow, typu SuperCPU, REU czy +60k \"Smile\"

Rozdzielilem watki...
NTR

booker__

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 20 Czerwca 2010, 10:19 »
No widzialem ta nowa Amige wczoraj na Vintage Computer Festival (zrobili jej launch \"Smile\" )

Wyglada jak pecet i tyle, i cena jakos £:1500 czy £:2500. Whatever  \"Laughing\"   

IMG_1117.jpg
 :Opis:                                                

:Rozmiar: :139.82 KB
 :Wyswietlen: :Plik sciagnieto 1572 raz(y)

\"IMG_1117.jpg\"

IMG_1113.jpg

:Rozmiar: :134.76 KB

\"IMG_1113.jpg\"

IMG_1111.jpg

:Rozmiar: :110.93 KB

\"IMG_1111.jpg\"

zyga

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 20 Czerwca 2010, 14:17 »
Ja w 1993 (albo \'94 roku) na Infosystemie w Poznaniu widzialem w takiej ladnej przejrzystej obudowie z plexi jak na pierwszym zdjeciu, cos co mialo etykietke: Amiga 5000 - prototyp \"Smile\"

Jak sie pozniej okazalo byl to oczywiscie zart (pisali o tym nawet chyba w C&A).

comankh__

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 22 Czerwca 2010, 11:30 »
cena mocno z dupy. na szczescie... normalni uzytkownicy zostana przy morphosie (stawianym na coraz tanszych makach) albo beda czekac na natami.

Jacek31

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 24 Czerwca 2010, 09:27 »
Tak ja juz mam moje A1200, ale kiedys na tym forum ktos poruszyl temat uzywania ramek multimedialnych jako monitorow do C64 i Ami, tylko nie umiem go teraz odnalezc. Moze ktos z was uzywa jakiego malutkiego TV LCD lub takiej ramki jako monitora.
Co prawda moje C64 i A1200 dzialaja na TV 32\" ale przy takiej przekatnej jednak wychodzi straszna pixeloza, lepiej by sie pracowalo na czyms w okolicy od 10 do 17\".

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #21 dnia: 24 Czerwca 2010, 09:39 »
fora ci sie myla jacku

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Jacek31

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 24 Czerwca 2010, 09:47 »
A to moglbys naprowadzic, bo jakos wlasnie nie umiem zaskoczyc gdzie o tym czytalem. Mozna by niby kupic Scan Dubler i do PC-towego monitora, ale to wolal bym za te sama kase ramke 10\", z S-video czy czym tam, i jak sie nie bawie komciami to jaki fajny art na niej miec, a w razie czego komcia se do niej podlaczyc.

comankh__

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 24 Czerwca 2010, 17:53 »
http://www.allegro.pl/item1094509544_okazja_telewizor_lcd_tft_gwarancja_duzy_prawie_8.html
http://www.allegro.pl/item1080664130_monitor_3_5_tft_gwarancja_fv_wys_24h.html

etc.

booker__

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 26 Czerwca 2010, 10:48 »
Kupilem sobie 8\" do Playstation2. Odpalilem - maaale. Nie chce mi sie tego przywiercac do komody juz od zeszlego roku jakos \"Smile\"  

10\" minimum proponuje.

comankh__

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 27 Czerwca 2010, 15:41 »

Jacek31 napisal:
Z drugiej strony nie jest tez jaka sztuka tworzyc 3D na nie wiadomo jakiej rakiecie, wiecej uciechy jest jednak jak cos sie udaje na slabej maszynie.

chyba powiem pracodawcy/klientom ze robie downgrade i teraz moga oczekiwac sztuki.

bez takich mitow prosze.

Jacek31

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 28 Czerwca 2010, 10:36 »
Chyba nie rozumiesz o co mi chodzi, skoro tak piszesz.

comankh__

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 28 Czerwca 2010, 11:20 »
rozumiem, ale na mnie czekaja klienci/pracodawcy/wspolpracownicy ktorzy niekoniecznie musza rozumiec argument - renderuje sie, prosze wpasc za tydzien.

poza tym nie wiem na czym ma polegac uciecha pt. ok, soft sie odpalil na byle czym oraz \'jakos da sie pracowac\'.

btw. Giga-Cad tez jest swietny ...

\'to juz FPU na pokladzie jest dla niego jakims tam rarytasem, szczegolnie jak 3D go kreci.\'

roumiem ze kiedykolwiek cokolwiek renderowales z pomoca 68881/68882
i wiesz jaki realny zysk czasu mozna uzyskac?

zyga

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 28 Czerwca 2010, 00:00 »

Jacek31 napisal:
Tak ja juz mam moje A1200, ale kiedys na tym forum ktos poruszyl temat uzywania ramek multimedialnych jako monitorow do C64 i Ami, tylko nie umiem go teraz odnalezc. Moze ktos z was uzywa jakiego malutkiego TV LCD lub takiej ramki jako monitora.
Co prawda moje C64 i A1200 dzialaja na TV 32\" ale przy takiej przekatnej jednak wychodzi straszna pixeloza, lepiej by sie pracowalo na czyms w okolicy od 10 do 17\".

http://forum.c64power.com/index.php?id=2228&fid=1

http://atarionline.pl/forum/comments.php?DiscussionID=829&page=1#Item_0

Jacek31

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 30 Czerwca 2010, 13:32 »
comankh nie wiem co ty pijesz ale nie pij tego wiecej, to ci szkodzi.  \"Laughing\"
Ty naprawde nie wiesz chyba o czym piszesz.

Cytat:
rozumiem, ale na mnie czekaja klienci/pracodawcy/wspolpracownicy ktorzy niekoniecznie musza rozumiec argument - renderuje sie, prosze wpasc za tydzien.

A kto w XXI wieku korzysta z Amigi 1200 do pracy ??? Piszesz tak jakby ktos dzisiaj tych komputerow uzywal do pracy zarobkowej. To jest hobby, tu sie liczy calkiem co innego, A jak bedzie mi zalezalo na szybkosci to spoko mam Core 2 DUO 8400 do tego i Radeona 4870.