@Carrion
Ja rowniez mysle, ze jest to dobry temat do dyskusji, tak wiec zapraszam wszystkich zainteresowanych i juz czekam na wiekszy tekst Carriona.
Nie jestem grafikiem c64, ale tworze grafike na wieksze rozdz. i wieksza liczbe kolorow. Ale to chyba nie oznacza, ze z miejsca nie moze wyrazic swego zdania w tym temacie, tak przynajmniej sadze - ale moze sie myle.
Wiem ze Veto rysuje w Timanthes, o tym pisalem. Z naciskiem na rysuje/maluje a nie pixluje. Grafika c64 to nie tylko pixlowanie, to nie pixeljoint.com ze swoimi zasadami i regulami - ktore uznaje i szanuje - tylko grafika w szerszym pojeciu a taka powinna dopuszczac wszelkie inne formy niz pixlowanie.
Piszesz: \"konwert niewielkimi nakladami pracy poprawic tak zeby wygladal jak pixlowany i przyznam szczeze ze na takie cos bym liczyl\"
Wlasnie o takie podejscie mi chodzi, skoro nie mozna wprost to zaczyna sie obchodzic reguly, oszukiwac - najpierw jeden, potem inny i w koncu wiekszosc, tylko zapytam sie po co? Zeby podtrzymywac jakies mity? Prawde i tak zna kazdy.
Skull napisal ze dzieki konwerterowaniu kazdy z nas stanie sie artysta. Nie zgodze sie z tym. Wystarczy aby do przekonwenterowanej pracy dolaczyc wip oryginalnej pracy oraz namalowany oryginal i po klopocie. Ten co potrafi malowac takowy bedzie mogl pokazac. Co i jak pokaze ow konwert-artysta bez wipa i bez obrazka oryginalnego? Ano nic, nie kazdy jest grafikiem i nie kazdy ma talent do tego. Owszem do przekonwenterowania nie trzeba duzej wiedzy lecz potrzeba oryginalnego dziela. A tego konwert-artysta miec juz nie bedzie. Wykluczy to te formy \"macenia\" w obrazku tak aby ukryc programowo stworzony dithering. Bo mysle ze nie oto tu chodzi.
Odnosnie Twoich aktualnych prac: wiem i znam twoje nowe prace zwlaszcza w hires (NUFLI) i naprawde sa znakomite, takze bardzo dobrze ze jako jeden z nielicznych grafikow c64 podajesz referencje - takze moje uznanie. Sam takze zawsze to robie.
To ze moje oba posty sa krytyczne, no coz nie bede pial peanow gdy mam inne zdanie. Nie chodzi mi o obrzucanie kogos blotem ale o naswietlenie mojego zdania. Tak wiec dlatego tak troche w krytycznym, ironicznym tonie, zwlaszcza pierwszy post. Moze za bardzo, tak wiec powtorze, jesli kogos urazilem - to przepraszam.