Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: xxx  (Przeczytany 2908 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sebaloz

• Level 6
xxx
« Odpowiedź #45 dnia: 06 Lutego 2010, 16:31 »

Raf napisal:
i dziwi mnie nieco ze np Leming przy okazji xu mowil ze lepiej kupic rrnet a tutaj sie okazuje ze

Bo Leming mial wtedy do sprzedania Replaya wlasnie z RR-netem \"Smile\"

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
xxx
« Odpowiedź #46 dnia: 06 Lutego 2010, 16:53 »
xxx

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

moneo__

• Gość
xxx
« Odpowiedź #47 dnia: 06 Lutego 2010, 16:54 »
Skoro mamy mocne ograniczenia CPLD to ja tak to widze:

Podstawowa elektronika nasladujaca Actiona i dodatkowo zlacze, z wyprowadzonymi (buforowanymi poprzez CPLD, lub LS245) wejsciami/ wyjsciami DATA, oraz liniami A7, A6, i CS, ktory uwzglednia, ze adres $De00 i De01 zajmuja rejestry Action.

Do tego proste zlacze krawedziowe, czy tez inne, latwe w nabyciu (DB25?) powoduja, ze kazdy moze sobie dolutowac, co mu sie podoba i to oprogramowac, czyli:
1. Chcemy RTC, to sobie banglamy plytke uniwersalna i piszemy sterownik (Ustalajac tylko adres rejestru).
2. Chcemy LAN, to robimy to samo i mamy LAN (np. zachowujemy adresy rejestrow RRNeta), a oprogramowanie sciagamy z internetu.
3. Chcemy SPI \"Smile\", to sobie dajemy na dodatkowej plytce dodatkowy CPLD i mamy SPI.
4. Chcemy podlaczyc klawiature PS/2, to sobie robimy plytke, upgrade Romu i mamy klawiature PS.2 (oczywiscie dzialajaca tylko wtedy, gdy dziala nasz sterownik)

Otwartosc takiego projektu pozwala na:
a) zachowanie przystepnej ceny i zainteresowania przez wieksza liczbe braci komodoroskiej, nie tylko tej, co chce koniecznie programowac, ale i tej, co chce sobie pograc.
b) ulatwia rozbudowe projektu przez kazdego, kto ma jako takie pojecie o trzymaniu lutownicy i napisaniu jakiegokolwiek programu, nawet w basic\'u.

Niestety, ale w takim przypadku Kisiel musialbys wyrazic zgode na opublikowanie schematu i wsadu (niekoniecznie musi byc przeciez zrodlo), oraz na sprzedawanie tego na aledrogo i ebaju. Inaczej caly projekt pozostanie niszowy. Problem w tym, ze dzisiaj nie ma za bardzo chetnych na dlubanie jednej plytki i szukanie kogos, kto potrafi przylutowac scalaki SMD, a jesli potrafi, to wezmie taka kase, ze caly projekt znowu wyjdzie drogo i nikt go nie bedzie chcial.

Dlatego postuluje (wzorujac sie na 1541 Ultimate):
1. Mozliwosc rozbudowy projektu o dodatkowe moduly.
2. Upublicznienie projektu w takiej postaci, aby byla mozliwa produkcja przez amatora, jak i zawodowca.

Umowmy sie, na tym sie nie da zarobic.  Nawet jakby to ktos zaczal sprzedawac, to ile musi sprzedac, aby mu sie zwrocila inwestycja w wykonanie plytki i lutowanie elementow? Nie znam cen, ale pewnie przy jednej plytce, to cala zabawa nie ma sensu, a szukanie znowu 10 czy 20 ludzi i zamawianie to cala zabawa. A gdy bedzie mozliwosc sprzedania tego czy tu, czy tam, to zawsze mozna dla sie zrobic, dodatkowe 4 plytki, czy tez gotowe moduly sprzedac i wszyscy beda zadowoleni.

Sprzet dla MAS!

Oczywiscie, to jest tylko moje skromne zdanie.
Pozdrawiam,
Tomasz

Offline Kisiel

• Level 7
xxx
« Odpowiedź #48 dnia: 06 Lutego 2010, 17:46 »
xxx

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Uriel75

• Gość
xxx
« Odpowiedź #49 dnia: 06 Lutego 2010, 17:55 »
Podzielam zdanie kolegi moneo i kisiela. Oczywiste jest, ze nie da sie na tym zarobic a ludzi, ktorzy bawia sie w sprawy c64 jakby nie spojrzec jest garstka. W kazdym badz razie gdyby cos to wyrazam takze zainteresowanie tym sprzecikiem \"Smile\"

Jacek31

• Gość
xxx
« Odpowiedź #50 dnia: 06 Lutego 2010, 19:36 »
Dobra panowie nalezalo by juz dla dobra sprawy zakonczyc temat jak ma wygladac kart od strony sprzetowej. Moneo twoja propozycja jest chyba najlepsza z mozliwych i latwa do zaimplementowania w karcie. Ja bym to tak widzial od strony sprzetu jak na zalaczonym obrazku. Takie rozwiazanie ma nastepujace plusy:
1. tanie (ok 1zl) 20 pinowe zenskie zlacze do druku typu Gold-pin.
2. uklad 74HC245 jest lepszy od LS bo akceptuje poziomy logiczne tak ukladow zasilanych 5V jak i 3,3V, a w wypadku awarii jego wymiana jest tansza i latwiejsza niz drogiego CPLD.
3. prostota rozwiazania w CPLD trzeba wlasciwie do programowac tylko 2 bramki logiczne, na to na pewno nie braknie zasobow.
4. wyprowadzone wlasciwie wszystkie najwazniejsze sygnaly magistrali procesora C64, co pozwala w praktyce podlaczyc dowolny scalak.
5, wyprowadzone napiecia zasilania tak 5v jak i 3,3v z staba na kercie co pozwala uzywac dowolnych wersji napieciowych ukladow scalonych w wlasnych rozszerzeniach.
6. przestrzen adresowa od $DE7F do $DEFF, przy czym bezposrednio dostepne jest tylko pierwsze 8 adresow bo wyprowadzone sa tylko linie A0-A2. Ale to i tak daje sporo.
minusy:
1. niektore linie nie sa buforowane np. adresy, co powoduje ze mozna uszkodzic sobie plyte glowna i to niezle. Chyba ze wszystkie sygnaly arbitrazowe puscimy przez CPLD, aby je buforowac.
2. stosunkowo mala przestrzen adresowa, co przy bardziej ambitnych scalakach stworzy pewne problemy, ale do obejscia sztuczka sprzetowo-programowa.
3. mozna zapomniec o probie wykorzystania trybu DMA bo go nie ma wyprowadzonego. (znaczy sie sygnalow odpowiednich)
PS. Jak bym gdzies sie walnal pisac, robilem szkice na szybciora wiec moglem walnac gafe.  \"Razz\"  Co do tych bramek w CPLD jak by nie byl czytelny rysunek to pierwsza to AND z jednym zanegowanym wejsciem dla sygnalu I/O1, druga to zwykly bufor z smitem, aby sygnal IRQ byl czysty.
Teraz kwestia tylko gdzie na PCB te zlacze umiescic aby bylo wygodnie i latwo, no i czy koledzy by akceptowali takie rozwiazanie \"Question\" jesli tak to konczmy gdybania na temat Hardweru i zajmijmy sie logistyka i wdrozeniem projektu w real.   

Action Expansion.JPG
 :Opis:                                                
Moja propozycja gniazda rozszerzen na karcie. Poprawilem pare gaf, jak brak buforow tam gdzie powinny byc ze wzgledow praktycznych. Pewnie czesc tych sygnalow juz jest na CPlD jak I/O1, A0, RST ?

:Rozmiar: :43.82 KB
 :Wyswietlen: :Plik sciagnieto 1176 raz(y)

\"Action

gold pin zenski..jpg
 :Opis:                                                
Proponowane przez mnie gniazdo rozszerzenia.

:Rozmiar: :38.87 KB
 :Wyswietlen: :Plik sciagnieto 1200 raz(y)

\"gold

Offline Kisiel

• Level 7
xxx
« Odpowiedź #51 dnia: 07 Lutego 2010, 07:39 »
xxx

Jacek31

• Gość
xxx
« Odpowiedź #52 dnia: 07 Lutego 2010, 08:19 »
Kisiel ja to pisalem w kontekscie propozycji Moneo, czyli bateryjka i PCF robia wypad, a w zamian za nie laduje uniwersalne zlacze pozwalajace kazdemu doprawic sobie wlasny port rozszerzenia wedle uznania.
Ale skoro masz gotowa juz plytke pod PCF i Batery, to nie ma sprawy, minie osobiscie to zwisa i dynda co za dodatek tak wlasciwie bedzie, ja tylko rozszerzylem propozycje Monea o schemacik jak by moglo to wygladac.
Dla mnie najwazniejsze jest zdobycie karta, bo nie mam zadnego, to czy bedzie tam PCF czy zlacze jest juz mniej istotne.
Dobra konczmy te dysputy o Hardwer. Powiem tak Kisiel ty tu jestes Boss projektu ty decyduj, ja sie dostosuje. A i tak widze ze rozmowa o sprzecie to tylko 2-3 osoby wiec wlasciwie wybor wery nie ma wiekszego znaczenia.
 \"Idea\"
Chyba ze zrobimy jeszcze glosowanie i niech chetni z listy dopisza na koncu RTC dla ver. z Zegarkiem lub UPR (Uniwersalny Port Rozszerzenia) dla propozycji Moneo. Niezdecydowani, lub ci ktorym to jedno niech wpisza MTV (Mnie to wali) \"Wink\" Ale koledzy w razie glosowania postarajmy sie spiknac aby cos bylo wiadomo np. juz dzis wystarczy 60% glosow to juz wiekszosc. Bo tak do bedziemy dyskutowac do usranej smierci.
Dobra moze ja zaczne:

Cytat:

1.wackee.
2.kordiaukis
3.jad
4.kenji
5.zyga
6.bimber
7.djgruby
8.skull
9.pampam rr
10.leming
11. Jacek31 - MTV (wasza kolej, ja chce w tej dyspucie jednak zostac neutralnym)
12. Leo

kordiaukis__

• Gość
xxx
« Odpowiedź #53 dnia: 07 Lutego 2010, 09:27 »
ja generalnie  biore taki jaki bedzie zrobiony..przy czym nie upieram sie przy fantazjowaniu nad dodatkami beda to beda nie to nie i tak kupuje.
co do skladania i uruchomienia niestety obawiam sie ze nie mam stosownego programatora, pozatym jak zaczniemy wysylki do niemiec to tanio nie bedzie.......

moneo__

• Gość
xxx
« Odpowiedź #54 dnia: 07 Lutego 2010, 09:53 »
Cytat:

1.wackee.
2.kordiaukis
3.jad
4.kenji
5.zyga
6.bimber
7.djgruby
8.skull
9.pampam rr
10.leming
11. Jacek31 - MTV (wasza kolej, ja chce w tej dyspucie jednak zostac neutralnym)
12. Leo
13. Moneo

Offline Kisiel

• Level 7
xxx
« Odpowiedź #55 dnia: 07 Lutego 2010, 10:16 »
xxx

Jacek31

• Gość
xxx
« Odpowiedź #56 dnia: 07 Lutego 2010, 00:00 »
Czyli jak dobrze widze na plytce bedzie 7 scalakow. bo na jakies bramki tez tam chyba jest miejsce, przynajmniej tak to wyglada.
PS. Kisiel jestes skory udostepnic schemat \"Question\" Bo akurat ta plytka gesta jak diabli, i niewiele w niektorych miejscach na niej widac.
A tak na marginesie w czym rysujesz PCB i schematy \"Question\"

Offline Kisiel

• Level 7
xxx
« Odpowiedź #57 dnia: 07 Lutego 2010, 15:45 »
xxx

Jacek31

• Gość
xxx
« Odpowiedź #58 dnia: 07 Lutego 2010, 16:21 »
Dzieki nawet jak nie jest to jeszcze Final schemat, to jako elektryk wiecej z niego rozumiem niz jakiegokolwiek opisu slownego.

zyga

• Gość
xxx
« Odpowiedź #59 dnia: 08 Lutego 2010, 08:57 »
Osobiscie nie widze zastosowania dla RTC w komciu (GEOS?, nowy system plikow ktory zapisuje daty ?), ale spoko poczatkowe zalozenia czyli Action+Georam mi pasuja \"Smile\"

Jakby co moge podjac sie lutowania tego, tylko Kisiel musisz wyslac zaprogramowane PLD, albo zarzucic schematem jakiegos prostego programatora. Takie cos sie nada: http://www.xilinx.com/itp/xilinx4/data/docs/pac/appendixb.html ??

CS\'a zostawimy sobie na pozniej \"Wink\"