Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Polska reka w HVSC  (Przeczytany 2351 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
Polska reka w HVSC
« Odpowiedź #30 dnia: 28 Grudnia 2009, 01:13 »
Krzysztofie, kim jestes?
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
    • http://www.riversedge.pl/
Polska reka w HVSC
« Odpowiedź #31 dnia: 28 Grudnia 2009, 01:41 »

M napisal:

Raf napisal:
Ogolnie rzecz biorac .. jesli widze ze tu sie nagle Magnate pojawia i broni Ramosa(...)

Ja pierdole, Raf –: w ktorym miejscu bronie Ramosa? Jestem w stanie uwierzyc, ze V-12 weszy tutaj konspiracje, ale ten czlowiek zyje we wlasnym swiecie, wiec trudno go traktowac powaznie. Ja nie bronie Ramosa w tej dyskusji. Nie uwazam, ze postapil poprawnie, wysylajac ripy Murdocka jako swoje –: to bylo niewlasciwe i Murdock mial jak najbardziej prawo, zeby domagac sie zmiany tych creditow. Jedyne, co stwierdzam w tej dyskusji, to to, ze ponizszy cytat to przeklamanie:

Cytat:
Kiedy sprawa z tymi sidami wyszla na jaw, zostalem paradoksalnie (!!!) na priva poproszony o opuszczenie HVSC w ciagu 7 dni, a jezeli nie to mialem wowczas byc poddany glosowaniu, czy mam zostac, czy nie. Kosmos! Zabolalo mnie to tym bardziej, ze team olal sprawe oszustwa i jeszcze ja zostalem poszkodowany. Opuscilem HVSC, poniewaz atmosfera byla fatalna. Tak sie przedstawia w faktach cala ta historia.

H.M.Murdock zostal usuniety z HVSC, bo nie potrafil normalnie komunikowac sie z reszta, co wyszlo nie tylko w sprawie z Ramosem. Nie jest tez prawda, ze team olal sprawe \"oszustwa\", bo Steppe chcial wyjasnic sprawe, ale potem poszly ze strony Murdocka kolejne inwektywy i Steppe sie wkurwil. I to jest jedyne, co stwierdzam w tej dyskusji. Nie bronie Ramosa i jego projektow, bo mnie one gowno interesuja. Zgadzam sie z Toba, ze na admina HVSC Ramos sie nie nadaje i ze idzie w ilosc, a nie w jakosc. Prawda jest tez, ze publikowal utwory, ktorych nie powinien. Nie rozmawialem z nim ani z nikim ze sceny C64 od ladnych paru miesiecy, wiec nie mam pojecia, jak Ramos moglby mnie tu zwolac –: telepatycznie, kurwa, czy jak?

Magnate, nie siej zaklamania. Nie wiem, jaki masz w tym cel, ale chyba lubisz w ten sposob karmic swoje ego.

Jak dla mnie wypowiadanie sie w imieniu kilkunastu innych osob z teamu jest nie na miejscu. Operujesz subiektywnymi odczuciami i emocjami. Poza tym, jak wczesniej napisales - tamte kwestie Ciebie wowczas nie obchodzily, zlewales na to i miales z tego polewke. Nagle po 4 latach pojawiasz sie szczesliwym trafem i niby mam uwierzyc, ze to przypadek? \"Smile\" Kwestia komunikacji jest oczywista: jezeli ktos nie potrafi dyskutowac, tylko zabiera sie za usuwanie kogos z grupy, to czy jest to komunikatywnosc? Poza tym ludzie sie zmieniaja i jak chyba jeszcze tego nie zauwazyles - ja operuje tylko faktami zwiazanymi z popelnionym czynem Ramosa, natomiast Ty operujesz kwestiami subiektywnymi, ktore wynikaly ze sposobu odbierania pewnych komunikatow. Byles ich biernym odbiorca, nawet nie pisnales wtedy slowa (czyli byles wspoludzialowcem przyzwolenia na oszustwo), wiec dziwi mnie, ze nagle po latach zaczynasz sie czepiac kwestii, z ktorymi masz niewiele wspolnego, poza wspomnianym jedynie wspoludzialem na przyzwolenie wobec czynow niegodnych scenera.

Kiedy wyszla na jaw sprawa z tymi sidami, to wlasnie tylko Steppe na to zareagowal, ale jego reakcja nie byla zbyt powalajaca. Reszta teamu olala kwestie, dyskutujac sobie w miedzyczasie o innych ripach. Wiec nie pisz mi tu, ze team nie olal sprawu, bo jedna osoba to nie team. Nikt poza Steppem nie napisal wowczas, ze cos mu sie nie podoba. W zwiazku z takim olewaniem mialem skakac z radosci i pochwalac biernosc innych osob, a takze ogolne przyzwolenie na lamerstwo?

Kosmosem bylo to, ze Ramos odpowiedzial na pytanie Steppego, ze on sam zrobil te paczke ripow. Ja odpowiedzialem (i nie byly to jak piszesz inwektywy, ale fakty), ze jak to mozliwe, skoro wielkosci plikow i daty utworzenia plikow sa identyczne z moimi plikami i ze jest to zwykle klamstwo. Ponadto wiedzialem, ze wowczas Ramos nie umial robic sidow z Cybertrackera, o czym rowniez wspomnialem w emailu. Chyba tez bys sie wkurzyl, jakby ktos Cie tak zywo w balona robil? No sorry...

I daruj sobie te tanie zagrywki z textami w stylu, ze mam inny swiat itp., a jezeli juz, to kieruj je do swoich rowiesnikow badz kolegow, z ktorymi wydawales Menela (badz z tymi, z ktorymi kolaborowales przy jego wydawaniu).
http://www.riversedge.pl/ - zapraszam na nową stronę: recenzje, relacje, strefa C64.

Serwis Commodore 64/1541 - naprawa/diagnoza.
Zawsze aktualne!

M__

• Gość
Polska reka w HVSC
« Odpowiedź #32 dnia: 28 Grudnia 2009, 08:55 »

V-12 napisal:
Jak dla mnie wypowiadanie sie w imieniu kilkunastu innych osob z teamu jest nie na miejscu. Operujesz subiektywnymi odczuciami i emocjami.

Ktore podzielalo jednak troche osob z teamu:

Steppe napisal:
Despite several long emails explaining the concept and even some very flaming words Murdock keeps coming back shouting around, calling people names and generally displeasing me and (from what I heard) others too with his stubborn and unpolite way. To me this means a serious loss in team spirit and joy in working for this project.

I to byl powod, dla ktorego zostales stamtad oddelegowany, natomiast nie jest nim na przyklad \"ujawnianie prawdy\", jak tutaj stwierdzasz. Z glosow, ktore ludzie wyslali do Stephana, zanim oznajmiles, zeby cie sam wykopal, wszystkie co do jednego byly za tym, zeby usunac cie z listy. Ale oczywiscie nic nie stoi na przeszkodzie, by zalozyc, ze to wina ludzi z teamu i to oni nie potrafia sie komunikowac, a fakt, ze tych prob komunikacji bylo sporo i jestes jedynym wyekspediowanym w ten sposob od 1996 roku, jest przeslanka swiadczaca za ta teza. \"Wink\"

V-12 napisal:
Poza tym ludzie sie zmieniaja i jak chyba jeszcze tego nie zauwazyles - ja operuje tylko faktami zwiazanymi z popelnionym czynem Ramosa, natomiast Ty operujesz kwestiami subiektywnymi, ktore wynikaly ze sposobu odbierania pewnych komunikatow. Byles ich biernym odbiorca, nawet nie pisnales wtedy slowa (czyli byles wspoludzialowcem przyzwolenia na oszustwo), wiec dziwi mnie, ze nagle po latach zaczynasz sie czepiac kwestii, z ktorymi masz niewiele wspolnego, poza wspomnianym jedynie wspoludzialem na przyzwolenie wobec czynow niegodnych scenera.
Kiedy wyszla na jaw sprawa z tymi sidami, to wlasnie tylko Steppe na to zareagowal, ale jego reakcja nie byla zbyt powalajaca. Reszta teamu olala kwestie, dyskutujac sobie w miedzyczasie o innych ripach. Wiec nie pisz mi tu, ze team nie olal sprawu, bo jedna osoba to nie team. Nikt poza Steppem nie napisal wowczas, ze cos mu sie nie podoba. W zwiazku z takim olewaniem mialem skakac z radosci i pochwalac biernosc innych osob, a takze ogolne przyzwolenie na lamerstwo?

Mistrz! \"Laughing\"  Czyli kazdy, kto nie zareagowal, wyrazil zgode na oszustwo? To, ze uwazasz sie za osobe, ktora potrzebuje wsparcia calego teamu, zeby rozwiazac sprawe kilku zle podpisanych sidow, nie znaczy, ze odpowiedzialnosc reszty widzacych sytuacje musiala sie na tym opierac. Czego ty oczekiwales –: ze kazdy z osobna bedzie pytal Ramosa, dlaczego podpisal sie pod sciagnietymi sidami, i wyglosi mu kazanie? Byla reakcja administratora, ktory odpowiada za skrypt i ktorego zdanie z reguly odpowiada opinii wiekszosci (a w przypadku podpisywania sie pod nie swoimi sidami sprawa nie budzi nawet watpliwosci). Jakiej jeszcze reakcji teamu sie spodziewales?

\"Doing this isn\'t a crime, but I really wonder what\'s the point in adorning yourself with borrowed plumes... \"
\"So do I.\"
\"Yes, adorning yourself with borrowed plumes is wrong.\"
\"I agree with everyone.\"
\"I hereby concur, thereby freeing myself from the complicity in the connivance of stealing the grand total of 6 sids.\"

The Shark/INC tlumaczyl ci tez, dlaczego on sam nie zareagowal w tamtej sytuacji:

\"For example, your recent issue with Ramos was so angry and counter-constructive that I simply lost interest in trying to get to the bottom of it.  You may be right about the accusation, but at least initially bring it forward respectfully so that we can hear the other side of the story.\"

Jak widzisz, ludzie mogli nawet zgadzac sie z toba, ale widzac dziecinade, po prostu woleli sie nie odzywac/nie wglebiac. Miec o to pretensje jest co najmniej dziwne.

V-12 napisal:
Chyba tez bys sie wkurzyl, jakby ktos Cie tak zywo w balona robil? No sorry...

Pierwsza odpowiedz, jaka sie nasuwa, to ze wyzwalbym go na maczety, ale juz nie bede sie pastwil nad twoim przesadyzmem. Podam tylko przyklad: Ramos, jak zalozyl te swoja strone Uncover, skopiowal nie 6 sidow, ale ponad 20000, czyli cale HVSC, dodal troche wlasnych i wypuscil jako \"nowa\" kolekcje sidow, bez zadnych creditow. I jakos obylo sie bez nerwow, wyzywania od lamerow, klamcow, tekstow \"teach your english\" –: Warren przez caly czas normalnie z nim korespondowal, biorac poprawke na to, ze Ramos to nie jest tytan intelektu. Sprawe, jak widac, dalo sie zalatwic –: po tamtej kolekcji nie ma sladu w sieci.

V-12 napisal:
I daruj sobie te tanie zagrywki z textami w stylu, ze mam inny swiat itp., a jezeli juz, to kieruj je do swoich rowiesnikow badz kolegow, z ktorymi wydawales Menela (badz z tymi, z ktorymi kolaborowales przy jego wydawaniu).

Piszesz o tym badziewiu, ktore pare lat temu rozsylal Ramos? Ty naprawde masz swoj wlasny swiat. Kolaboratorzy z magazynow sprzed lat, spiskujacy z Ramosem, ludzie \"chowajacy sie\" pod nickami –: a to wszystko elementy jednej, duzej konspiracji wymierzonej przeciwko Murdockowi, prawda?

Ramos

• Gość
Polska reka w HVSC
« Odpowiedź #33 dnia: 28 Grudnia 2009, 09:27 »
Widze, ze jestem popularny. Bronia mnie osoby, ktorych o nic nie prosilem, dzieki. Musze pare spraw wyjasnic, aby nie bylo nie domowien.
Fakt tworzylem duzo projektow lub je zaczynalem z roznych skutkiem. Byl pomysl stworzenia drugiego archiwum na wzor HVSC, ale czy w tym kraju to zabronione? Jak ktos chce tworzyc swoj jakis projekt podobny do innego to czy mozna mu zabronic go robic. Nikt sie nie przyczepia jakos do Wacka, bo on tworzy prawie to samo co archiwum dawnego Elysium. Dzieki moim rozmowom z Nitro powstalo to forum, wiec nie narzekajcie.
Najwazniejsza sprawa to chce wam wyjasnic sprawe HVSC. Swego czasu tworzylem duzo SIDow, bo mam duze archiwum nie publikowanych rzeczy z C64. Kiedys masowo przerzucalem je na pc. Jako, ze mam kontakt z ludzmi z dawnej demo sceny wiec posiadam nie publikowane ich prace. Tym sposobem mialem mnostwo zakow od polskich muzykow.
Steppe zaproponowal mi dolaczenie do HVSC i po jakims czasie sie zgodzilem. Moim wkladem w HVSC jest to, ze sa tam wiekszosci kompozycje malo znanych polskich i nie tylko muzykow. Czy nie po to jest archiwum, aby je rozbudowywac i poprawiac jak sa bledy.  
Nie ktore kompozycje uratowalem w ostatniej chwili i to dzieki mojemu wysilkowi mozna posluchac zakow Psycho, Froyda czy Joana.
Co do prowadzenia HVSC to mialem zamiaru prowadzic tego archiwum, ale chcialem pomoc w tworzeniu update.  Troche to dziwne, bo z V-12 dawno wyjasnilem sprawe z jego zakami i przeprosilem go za cala sytuacje. Zreszta V-12 w HVSC byl bardzo krotko i z tego co wiem nie odszedl z mojego powodu, no chyba ze to wymowka.

Projekt archiwum C&A Fan to nie drugie archiwum Elysium, ale nowy projekt ktore swoje poczatki ma juz 2004 roku. Juz dawno byl on tworzony, ale z braku odpowiednio duzego miejsca na niego i zajecia sie czyms innym poszedl w zapomnienie. Teraz kiedy sa ludzie i jest miejsce polaczylismy dwa projekty w jeden, aby nie powtarzac dwoch podobnych projektow. Po prostu jest to polaczenie tego co ludzie podsylaja do C&A Fan z duza biblioteka RetroRaiders. W swoich zbiorach mam kilka plyt skanow coverow, ktore chce opisac i pokazac ludziom. Poza tym chce ratowac wszystko co zostalo stworzone na Commodore, aby nie wyladowalo na smietniku.

Dziwie sie, ze kilku osobom przeszkadza to co robie. Moze kilka moich projektow jest nie udanych, ale sam wszystkiego nie zrobie. Duze projekty to odpowiednia grupa ludzi, ktorzy razem potrafia wiecej zdzialac i tym sposobem projekt szybko nie upadnie jak np. emu64
Udalo mi sie stworzyc zgrana paczke ludzi i wiekszosci nie zwiazanych ze scena (z malymi wyjatkami) i z zapalem do zrobienia czegos fajnego.
Nie podoba sie to co robie to niech mi ktos to powie prosto w oczy, a nie pisze na forum. Wtedy nie bedzie teorii spiskowych.

Co do Samaru to nie jest prawda co tam piszecie, bo grupa ma sie dobrze i czlonkowie grupy maja ze soba jakis kontakt. Jak ktos chce sie z kims skontaktowac to nie ma problemu. Nie jest prawda, ze przyjmuje do grupy kogos kto juz ma zaczety jakis produkt. Kiedys na scenie byla zasada, ze jak ktos chcial wstapic do jakies grupy szczegolnie koder, muzyk czy grafik musial podeslac swoje prace. Teraz tez to sie nie zmienilo. Moze jestem inny i komus to przeszkadza, ale lubie tworzyc rozne rzeczy zwiazane z C64 takie mam hobby. Czy komus tym co tworze robie krzywde? Jesli tak to przepraszam. A moze komus to przeszkadza?

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
Polska reka w HVSC
« Odpowiedź #34 dnia: 28 Grudnia 2009, 09:49 »
z tego co czytam to wystarczy miec dobrego prawnika i mozna np. zastrzelic bezkarnie prezydenta... za pare dni i tak beda gadac ze sam sie zastrzelil.
PR to jednak potezna bron.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline wackee

• Level 6
Polska reka w HVSC
« Odpowiedź #35 dnia: 28 Grudnia 2009, 10:37 »

Ramos napisal:
Nikt sie nie przyczepia jakos do Wacka, bo on tworzy prawie to samo co archiwum dawnego Elysium.

Nikt sie nie czepia Wacka, poniewaz:
a) ftpow takich jak elysium jest w necie z 10
b) jak wspomnialem moje archiwum jest tworzone rownolegle z uaktualnianiem CSDb, wiec nie staram sie \"tworzyc konkurencji\"
c) tak naprawde to jest to cos pod katem Ultimate, dlatego na przyklad wszystkie rzeczy sa niespakowane jako PRG i D64. czegos takiego w necie nie ma

Ramos

• Gość
Polska reka w HVSC
« Odpowiedź #36 dnia: 28 Grudnia 2009, 10:44 »
Fajnie, ze powstaje taki projekt. Gratuluje i mam nadzieje, ze projekt pociagniesz i szybko go nie zakonczysz. Nie mam nic do twojego projektu. Tak tylko napisalem.

M__

• Gość
Polska reka w HVSC
« Odpowiedź #37 dnia: 28 Grudnia 2009, 10:53 »

Ramos napisal:
Byl pomysl stworzenia drugiego archiwum na wzor HVSC, ale czy w tym kraju to zabronione? Jak ktos chce tworzyc swoj jakis projekt podobny do innego to czy mozna mu zabronic go robic.

Tylko ze to byl akurat beznadziejnie glupi projekt. Archiwum \"na wzor HVSC\" polegalo na skopiowaniu wszystkich sidow z HVSC i dolozeniu do nich kilkuset innych, w tym cala mase duplikatow, sidow grajacych zle, z nieodpowiednimi nazwami itd. Przebieralem i dostosowywalem do standardow HVSC czesc tego smietnika, wiec wiem, o czym pisze.

Ramos

• Gość
Polska reka w HVSC
« Odpowiedź #38 dnia: 28 Grudnia 2009, 11:02 »
Zaraz przeciez nie stworzylem zadnego archiwum HVSC. Na necie wydawalem tylko packi z SIDami co nie byly w HVSC. Czasami fakt zdarzaly sie powtorki. Jednak oficjalnie archiwum z zakami z HVSC nie stworzylem. Nagralem sobie HVSC po swojemu na CD z nowymi katalogami jakie sa dopiero od pewnego czasu w archiwum z duza iloscia moich ripow. Kiedys zostalem poproszony o moje rozprucia, wiec wyslalem plyte ze wszystkimi SIDami jakie mialem. Nigdy na sieci zawartosci tego CD nie wydalem, wiec nie tworzylem konkurencji dla HVSC. Jak ktos chce stworzyc podobne archiwum to czy ktos mu zabroni? Mozna robic mase podobnych projektow.

M__

• Gość
Polska reka w HVSC
« Odpowiedź #39 dnia: 28 Grudnia 2009, 00:00 »
OK, moze faktycznie to archiwum nie trafilo w calosci do internetu. Natomiast sprawa wygladala tak, ze Warren dostal od ciebie plyte z rzekomo konkurencyjna dla HVSC kolekcja, jak sam napisal:

Cytat:
* Ramos sent me a CD with his SID Collection on it, a supposed \"rival\" to HVSC.

Wlasnie na tej plytce znajdowalo sie praktycznie cale HVSC. I z nieoryginalnego contentu nie tylko zreszta –: bylo tam tez, o ile pamietam, 120 zakow Shapiego, ktorych ripy puscilem kiedys do sieci. Moze zle sie dogadaliscie w kwestii tego, co mu wysylasz.

Ramos

• Gość
Polska reka w HVSC
« Odpowiedź #40 dnia: 28 Grudnia 2009, 00:00 »
Wtedy nie chcialo mi sie szukac, ktore sa moje ripy, bo sporo tego swego czasu robilem. Jak chcial to mu to wszystko wyslalem, powiedzial ze sprawdzi czego nie ma w HVSC i wrzuci to do archiwum. Z tego co wiem bylego to 600 poprawnych SIDow do HVSC. Nie posiadalem wtedy taki uzytkow jak teraz do ich rypania, wiec nie ktore trzeba bylo rozpuc na nowo i poprawic procedury.

Offline Sebaloz

• Level 6
Polska reka w HVSC
« Odpowiedź #41 dnia: 28 Grudnia 2009, 15:44 »
Ramos, nie podoba mi sie ze rypiesz zaki moich znajomych. Powinienes miec na to pozwolenie samych autorow. Przyjedz na najblizsze party albo na RR Meeting 2010 to powiem ci to prosto w oczy \"Smile\"

Ramos

• Gość
Polska reka w HVSC
« Odpowiedź #42 dnia: 28 Grudnia 2009, 15:59 »
Froyda nie musialem sam mi podeslal swoje kompozycje, aby uzupelnij jego kompozycje to samo Psycho. Mozesz popytac znajomych, ze oni sami chcieli. A tak po za tym mam to gdzies, a ty sie pytales autorow skoro brales ich zaki do roznych produkcji? Nie chodzi mi o muzykow z Lepsi.

Offline wackee

• Level 6
Polska reka w HVSC
« Odpowiedź #43 dnia: 28 Grudnia 2009, 17:43 »
Nawet mnie czasem nie pytal... Brutal...

pajda

• Gość
Polska reka w HVSC
« Odpowiedź #44 dnia: 28 Grudnia 2009, 18:13 »
Smiesznym w HVSC jest to, ze jestem tam wymieniony jako muzyk z C64 az z ciekawosci przesluchalem \"swoje\" sidy \"Wink\"

Druga smieszna sprawa sa sidy Jonesa i Praisera: kiedy jakos w 2000-2001 roku przerzucalem i porzadkowalem caly kompletny stuff Faith pod emulatory, przerzucilem tez wszystkie zaki Jonesa i Praisera (Jonesa wszystko co zrobil i jakies nieuzytki z tego co pamietam) Praisera chyba wszystko co wystepowalo w naszych produkcjach i jakies luzne ktorych mialem kilka dyskow bo Wojtas dawal mi zebym wykorzystywal co tam uwazam). Poczatkowo wystepowalo to na ftp Elysium, potem http://noname.c64.org/csdb/group/?id=1281 no i http://adayinthelife.whad.pl/wp/?page_id=25

Na Banana Republic i na mojej stronie leza wersje \"nieskazone\" HVSC (w creditsach jest adnotacja ze to ja je rippowalem). Na HVSC sa TE SAME PLIKI tylko ze zmienionym (C) Faith Samar czy Reflex.  Ba, sa zaki Wojtka ktore byly uzyte tylko w naszych produkcjach a maja (C) Samar \"Wink\" W creditsach HVSC jakos nie jestem wymieniony (znaczy jestem, ale nie jako \"rypator\" \"Smile\"

To tyle odnosnie uczciwosci creditsowania...
Nie zeby mi na tym jakos zalezalo, tak mi sie tylko luzno przypomnialo, wazne jest to, zeby te rzeczy po prostu przetrwaly...