Ramos jest postacia kontrowersyjna, sam z nim ochoczo wspolpracowalem - ale jak bylem kilka lat mlodszy mlodszy i zdecydowanie bardziej naiwny (bylem jedna z dziesiatek osob ktore zostaly zwerbowane przez Ramosa do Samaru, a Ramos sobie z koordynacja osob/grupy nie radzi(l) - na CSDb widac o co chodzi, z reszta niedawno nawet sie na forum objawilo ze czlonkowie grupy Samar miedzy soba nie wiedza co sie w grupie produkuje (vide dyskusja, o ile dobrze pamietam Axel vs Skull))

Czesto Ramos przyjmowal z otwartymi rekoma osoby, ktore mialy gotowe projekty (vide Skull) albo juz niemal ukonczone, tylko po to aby ukonczyly one ten projekt a Ramos mogl dokleic do tego \"Samar\" - czy to fair - kazdy sobie sam odpowie

Ogolnie rzecz biorac .. jesli widze ze tu sie nagle Magnate pojawia i broni Ramosa, a na forum ca-fan nagle w watkach ktore rozpoczynam Ramos nie potrafi sie wybronic, ale w temacie np zaraz Kisiel czy Black Light sie pojawia - to jest to co najwyzej komiczne i daje mi prawo podejrzewac, ze Ramos ich zwoluje (okazuje sie w ostatecznosci, ze np nie mozna krytykowac C&A Fan. Konstruktywnie rzecz jasna).
Fakty sa takie, ze Ramos nigdy nie szedl w jakosc, a zawsze w ilosc + probowal zawsze byc w \'zarzadach\' projektow (vide HVSC - za mojej kadencji zdarzylo sie ze chcial byc adminem, do czego - badzmy obiektywni - na szczescie nie doszlo, chyba sie sam Magnate zgodzi?)
V-12 wspomnial o uncover - poniewaz wspoltworzylem ten projekt, to od kuchni wiem jak wyglada zarzadzanie przez Ramosa(m.in. nieustanne nadpisywanie plikow na serwerze starszymi wersjami bez zadnego pytania i w rezultacie pretensje do mnie czemu jest zle), a o tym jak zabil projekt juz na starcie (a i wowczas ja Ramosa jak i projektu bronilem) mozna poczytac pod tym linkiem:
http://www.c64.sk/index.php?content=article.php&articleid=73 (pamietam tez Ramosowe ambicje aby stanowic konkurencje dla HVSC... tylko po co? pliki w koncu i tak ladowaly w HVSC

)
Poruszona zostala rowniez sprawa creditsow... Nie znam sprawy z V-12/Murdockiem w HVSC, ale abstrachujac od tych wydarzen... moim skromnym zdaniem, jesli mamy do czynienia z projektami, ktore sa totalnie free, to istotnym jest, aby skrupulatnie opisywac kto co zrobil, poniewaz jest to jedyna forma \"wynagrodzenia\" jakiegokolwiek wkladu w dany projekt. HVSC jest sporym projektem i ciezko nawet gromadzic dokladnie takie informacje, jest to pewne czesciowe usprawiedliwienie. Z tego co widze w HVSC to Ramos teraz stara sie podawac zrodla, acz kiedys sie tym nie przejmowal

.
Znane sa tez przypadki, gdy Ramos \"wyciagal\" od muzykow ich utwory, czesto nieopublikowane i podsylal do HVSC, uniemozliwiajac autorom uzycie takich prac pozniej w competitions (Randy?).
Ramos angazuje sie w kolejne projekty - np \"archiwum\" - mozemy o tym poczytac na forum ca-fan. Istotnie jednak takie archiwum (dla 8bit CBM) w PL juz jest - Banana Republic... wiec prawdopodobnie lepiej sie skupic na uzupelnieniu tegoz FTP, ale byc moze zobaczymy Commodore & Amiga Archive by \"grupa Ramos\'a\" zawierajaca duzo ekstraktu z banana.