Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: sa! przyszly!! omfg!!! ...czyli dwanascie cali rozkoszy :)  (Przeczytany 1200 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wackee

• Level 6
sa! przyszly!! omfg!!! ...czyli dwanascie cali rozkoszy :)
« dnia: 22 Października 2009, 23:39 »

\"Tylko\" testpressy, ale i tak pol dnia dotykam sie w brzydkich miejscach \"Cool\"

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Października 2009, 07:00 »
osz w morde...gratulacje \"Smile\"
a tak orientacyjnie ile kosztuje uruchomienie produkcji takiej plyty?
ze 20-30 K?
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline wackee

• Level 6
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Października 2009, 08:38 »
To na razie wersje testowe - 4 sztuki zeby sprawdzic jakosc wyciecia.
Wliczone w cene masteringu w londynskim studio The Exchange.

Koszty wydania pelnego, seryjnego nakladu sa dla mnie 0% bo wszystko wyklada wytwornia, ale gdybym chcial to zrobic samemu to wychodzi ponizej 10k (licze  z masteringiem pod winyl) przy tanim tloczeniu (np. w Czechach). Ten akurat winyl bedzie tloczony w UK wiec pod 20k pewnie podejdzie.

fenek__

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Października 2009, 10:37 »
A czy to to, to jest LP 45rpm ? To az tyle nagraliscie ?

Offline wackee

• Level 6
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Października 2009, 11:26 »
Fenku, oczywiscie ze 45 rpm. Natomiast musisz pamietac, ze odstepy miedzy rowkami na singlach sa wieksze (co podnosi jakosc samego rowka) niz na plytach dlugograjacych, dlatego wyglada podobnie.

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
    • http://www.riversedge.pl/
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Października 2009, 16:58 »
Mozna zakupic tego TP od Ciebie?
http://www.riversedge.pl/ - zapraszam na nową stronę: recenzje, relacje, strefa C64.

Serwis Commodore 64/1541 - naprawa/diagnoza.
Zawsze aktualne!

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Października 2009, 17:17 »
Twoje Platki to z pacyfiku sa.
Fenek komu dales numer GG?
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

pajda

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Października 2009, 21:35 »

Moj i tak ladniejszy \"Wink\"

A powaznie to ladne cacka. Powiedz mi, mam np. kopie matke (DAT) albo gotowe CD - ile kosztuje pi razy drzwi zrobienie z tego LP - powiedzmy np. 100 sztuk? I czy jak mam zrobiony mastering tej matki to zrzut na tloczenie wymaga jeszcze jakiejs obrobki?

Offline wackee

• Level 6
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Października 2009, 09:05 »

V-12 napisal:

Nie ma sensu. Tak jak pisalem, to sa testpressy i maja wartosc glownie sentymentalna dla nas \"Smile\" zwlaszcza ze mam az 4 sztuki. 2 sztuki wezmiemy my - ja i pozmen - do ramek i na sciane \"Wink\" a pozostale 2 pojda do znajomych DJow ktorzy juz zaczna grac je w setach w celach promocji.

Proponuje Ci poczekac na pelnowymiarowego winyla, z ladnymi naklejkami etc., zarezerwuje dla Ciebie jedna kopie i jeszcze bedzie z autografem, jezeli chcesz \"Smile\"

Offline wackee

• Level 6
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Października 2009, 09:15 »

pajda napisal:

Tez mam oryginalnego, grubego Abbeya od Taty \"Smile\"

Cytat:
A powaznie to ladne cacka. Powiedz mi, mam np. kopie matke (DAT) albo gotowe CD - ile kosztuje pi razy drzwi zrobienie z tego LP - powiedzmy np. 100 sztuk? I czy jak mam zrobiony mastering tej matki to zrzut na tloczenie wymaga jeszcze jakiejs obrobki?

O kurcze, to trzeba by glebszy research zrobic. Mysle ze musisz liczyc sie z okolicami 2k pln za wytlok w UK, moze z 1,5k za wytlok w Czechach, ale trzeba by poszukac.

Nawet jak material masz zmasterowany pod cyfre to i tak musi byc obrobiony jeszcze raz pod katem winyla, z wielu wzgledow, chociazby dlatego ze bas na winylu musi byc mono. Jezeli bediesz mial stereo bas to przy duzej dynamice igla bedzie wyskakiwac z rowka \"Smile\"

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
« Odpowiedź #10 dnia: 24 Października 2009, 15:38 »

wackee napisal:

V-12 napisal:

Nie ma sensu. Tak jak pisalem, to sa testpressy i maja wartosc glownie sentymentalna dla nas \"Smile\" zwlaszcza ze mam az 4 sztuki. 2 sztuki wezmiemy my - ja i pozmen - do ramek i na sciane \"Wink\" a pozostale 2 pojda do znajomych DJow ktorzy juz zaczna grac je w setach w celach promocji.

Proponuje Ci poczekac na pelnowymiarowego winyla, z ladnymi naklejkami etc., zarezerwuje dla Ciebie jedna kopie i jeszcze bedzie z autografem, jezeli chcesz \"Smile\"

Ma sens, jestem kolekcjonerem i pasjonatem i sluchaczem vinyli \"Very ale spoko, poczekam na full wersje.
TP sa nie raz bardzo w cenie po latach, ostatnio TP Dezertera z 1990 roku (ponoc byly tylko 2 sztuki) zszedl na allegro za ponad 200 zl.

wackee napisal:

pajda napisal:

Tez mam oryginalnego, grubego Abbeya od Taty \"Smile\"

Cytat:

O kurcze, to trzeba by glebszy research zrobic. Mysle ze musisz liczyc sie z okolicami 2k pln za wytlok w UK, moze z 1,5k za wytlok w Czechach, ale trzeba by poszukac.

Nawet jak material masz zmasterowany pod cyfre to i tak musi byc obrobiony jeszcze raz pod katem winyla, z wielu wzgledow, chociazby dlatego ze bas na winylu musi byc mono. Jezeli bediesz mial stereo bas to przy duzej dynamice igla bedzie wyskakiwac z rowka \"Smile\"

Ale mowisz o samym wytloczeniu 100 sztuk za 2 tys zlotych? Wiec rozumiem ze trzeba doliczyc jeszcze koszty za centerlabely i np okladki?
http://www.riversedge.pl/ - zapraszam na nową stronę: recenzje, relacje, strefa C64.

Zawsze aktualne!

Offline wackee

• Level 6
« Odpowiedź #11 dnia: 24 Października 2009, 18:32 »

V-12 napisal:
Ma sens, jestem kolekcjonerem i pasjonatem i sluchaczem vinyli \"Very ale spoko, poczekam na full wersje. TP sa nie raz bardzo w cenie po latach, ostatnio TP Dezertera z 1990 roku (ponoc byly tylko 2 sztuki) zszedl na allegro za ponad 200 zl.

Ooo, nie wiedzialem ze masz taka pasje \"Smile\" czyli inaczej rzecz ujmujac, chciales zbic fortune na allegro na moim testpressie!!! NIEDOCZEKANIE!!!!!! \"Smile\"

A tak na powaznie, to jedyna rzecza ktora mnie blokuje jest ilosc ktora dysponuje - tylko ona uniemozliwia mi obdarowanie Ciebie kopia \"Smile\"

V-12 napisal:
Ale mowisz o samym wytloczeniu 100 sztuk za 2 tys zlotych? Wiec rozumiem ze trzeba doliczyc jeszcze koszty za centerlabely i np okladki?

Tu chociazby jest dil za 850$ a dwukolorowymi labelami.
http://www.rainborecords.com/vinyl.htm

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
« Odpowiedź #12 dnia: 24 Października 2009, 19:51 »

wackee napisal:

V-12 napisal:
Ma sens, jestem kolekcjonerem i pasjonatem i sluchaczem vinyli \"Very ale spoko, poczekam na full wersje. TP sa nie raz bardzo w cenie po latach, ostatnio TP Dezertera z 1990 roku (ponoc byly tylko 2 sztuki) zszedl na allegro za ponad 200 zl.

Ooo, nie wiedzialem ze masz taka pasje \"Smile\" czyli inaczej rzecz ujmujac, chciales zbic fortune na allegro na moim testpressie!!! NIEDOCZEKANIE!!!!!! \"Smile\"

A tak na powaznie, to jedyna rzecza ktora mnie blokuje jest ilosc ktora dysponuje - tylko ona uniemozliwia mi obdarowanie Ciebie kopia \"Smile\"

V-12 napisal:

Tu chociazby jest dil za 850$ a dwukolorowymi labelami.
http://www.rainborecords.com/vinyl.htm

Taak chcialem zbic fortune hhehe \"Very
A tak na serio to chcialem tylko wspomniec, ze TP sa rarytasikami i czesto ludzie tluka sie o nie na aukcjach. No ale tez trzeba byc znanym artysta, by takie cos sie sprzedawalo - brutalna rzeczywistosc. No spoko ze nie mozesz obdarowac mnie TP, ale gdybys kiedys sie rozmyslil, to daj znac. z niecierpliwoscia bede czekal na full release.

Ja zadnego TP poki co nie mam w swojej kolekcji.
Dzieki za linka, fajna sprawa.
Krotkie kalkulacje, tloczysz 100 vinyli za okolo 2400 zl, co daje 24 zl za plyte. Teraz sie nie dziwie, ze z reguly naklady zwlaszcza w Polsce sa limitowane do kilkuset sztuk, ale ceny za krazki sa teraz widze, ze 2x wieksze, niz koszt produkcji, wiec to im sie oplaca.

Ale ogolnie fajna sprawa z tym tloczeniem! \"Smile\"

Zawsze aktualne!

Offline wackee

• Level 6
« Odpowiedź #13 dnia: 24 Października 2009, 20:09 »

V-12 napisal:
Teraz sie nie dziwie, ze z reguly naklady zwlaszcza w Polsce sa limitowane do kilkuset sztuk, ale ceny za krazki sa teraz widze, ze 2x wieksze, niz koszt produkcji, wiec to im sie oplaca.

Mysle ze generalnie juz malo kto tloczy w nakladach >1000.

Co do ceny sprzedazy... Pamietaj ze te 26zl to dopiero zwrot kosztow produkcji, a wypadaloby jeszcze zeby artysta dostal pieniadze za zawartosc merytoryczna, prawda?

Takze zalozmy ze przy sprzedazy po 50zl nadwyzka nad kosztami produkcji wyniesie te 2000zl - od tego odjawszy koszt poligrafii, marze posrednikow w dystrybucji, transport etc. - optymistycznie zalozmy jakies 800zl dla artysty za 2 utwory - myslisz ze to jest duzo? To nawet nie wystarczy na porzadny soft do produkcji w rodzaju Ableton Live (~1000zl). A hardware? Pluginy? Oplaty licencyjne za sample? \"Smile\"

Muzyka elektroniczna to zabawa dla bogatych \"Smile\" albo z drugim zrodlem dochodu...

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
« Odpowiedź #14 dnia: 24 Października 2009, 21:49 »

wackee napisal:

V-12 napisal:
Teraz sie nie dziwie, ze z reguly naklady zwlaszcza w Polsce sa limitowane do kilkuset sztuk, ale ceny za krazki sa teraz widze, ze 2x wieksze, niz koszt produkcji, wiec to im sie oplaca.

Mysle ze generalnie juz malo kto tloczy w nakladach >1000.

Co do ceny sprzedazy... Pamietaj ze te 26zl to dopiero zwrot kosztow produkcji, a wypadaloby jeszcze zeby artysta dostal pieniadze za zawartosc merytoryczna, prawda?

Takze zalozmy ze przy sprzedazy po 50zl nadwyzka nad kosztami produkcji wyniesie te 2000zl - od tego odjawszy koszt poligrafii, marze posrednikow w dystrybucji, transport etc. - optymistycznie zalozmy jakies 800zl dla artysty za 2 utwory - myslisz ze to jest duzo? To nawet nie wystarczy na porzadny soft do produkcji w rodzaju Ableton Live (~1000zl). A hardware? Pluginy? Oplaty licencyjne za sample? \"Smile\"

Muzyka elektroniczna to zabawa dla bogatych \"Smile\" albo z drugim zrodlem dochodu...

Owszem, wiecej zarobisz za dystrybucje mp3 na zachodzie, np na juno download, ale pasjonatow vinyli wciaz nie brakuje i skoro tlocza i sprzedaja, to ciagle sie to oplaca \"Smile\" a sprzedawac mozna samemu, po co placic posrednikom.

Zawsze aktualne!