Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: wiernosc brzmienia SID a czyszczenie smieciuchow :)  (Przeczytany 2217 razy)

Izaak Berenbaum__

• Gość
wiernosc brzmienia SID a czyszczenie smieciuchow :)
« Odpowiedź #15 dnia: 01 Października 2009, 13:16 »

booker napisal:

Izaak Berenbaum napisal:
hoxs64 tez b. dobrze gra utwory z 8580.

Tak, ale nie mozna sobie wybierac roznych definicji Filter Distorsiona \"Smile\" co ma znaczenie coprawda najbardziej dla 6581.

dlatego napisalem 8580. nowy sid ma stabilne filtry.

Offline wackee

• Level 6
« Odpowiedź #16 dnia: 01 Października 2009, 13:19 »

booker napisal:
A z ciekawosci. Ktory zak? Mozesz zrobic mp3 czy tam flaka? Chetnie poslucham.

No wlasnie mialem zaproponowac \"Wink\"
Pykne w wolnej chwili \"Smile\"

booker__

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 01 Października 2009, 13:21 »

leming napisal:

teraz wzialem na troche lepsze sluchawki i puscilem sobie dwa na raz pierwszy kawalek na lewe kanal/ucho i drugi na prawe no i z lewej slychac ten pisk bardziej a z prawej wydaje sie czystsze.

Dla mnie oba piszcza tak samo i nie maja roznicy w basach i dynamice jak slyszy to V-12.

Ale na mnie nie patrzcie, bo ja i tak gluchy jestem.

Izaak Berenbaum__

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 01 Października 2009, 13:26 »
ludzie slysza roznice nawet po uzyciu demagnetyzerow plyt,past do smarowania koncowek kabli i inteligentnych czipow do poprawiania jakosci plyt cd:

http://www.audiovoodoo.glt.pl/

ergo jak chcecie cos porownywac to tylko slepy odczyt bo inaczej niektorzy beda slyszec roznice miedzy 48000hz a 47999hz.

booker__

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 01 Października 2009, 13:31 »

wackee napisal:

booker napisal:
A z ciekawosci. Ktory zak? Mozesz zrobic mp3 czy tam flaka? Chetnie poslucham.

No wlasnie mialem zaproponowac \"Wink\"
Pykne w wolnej chwili \"Smile\"

Spisz przy okazji wszystkie numerki ze swojego Sida. Moze masz jakis ciekawy model. Mozna by wyslac chlopakom od resida-fp razem z nagraniem to by dorobili definicje.

Izaak Berenbaum napisal:
[...] niektorzy beda slyszec roznice miedzy 48000hz a 47999hz.

Wot?  \"Laughing\"

Offline wackee

• Level 6
« Odpowiedź #20 dnia: 01 Października 2009, 13:38 »

booker napisal:
Dla mnie oba piszcza tak samo i nie maja roznicy w basach i dynamice jak slyszy to V-12. Ale na mnie nie patrzcie, bo ja i tak gluchy jestem.

No nie mow kuzwa ze serio nie slyszysz roznicy miedzy jednym plikiem, w ktorym przydzwiek sie zgrabnie wycial, a drugim w ktorym nie.

booker__

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 01 Października 2009, 14:13 »

wackee napisal:

booker napisal:
Dla mnie oba piszcza tak samo i nie maja roznicy w basach i dynamice jak slyszy to V-12. Ale na mnie nie patrzcie, bo ja i tak gluchy jestem.

No nie mow kuzwa ze serio nie slyszysz roznicy miedzy jednym plikiem, w ktorym przydzwiek sie zgrabnie wycial, a drugim w ktorym nie.

Na szybciora puscilem i nie slyszalem. Obczaje wieczorem w domu na lepszych sluchawach.

btw. co do zgrywania zakow na potrzeby definicji filtra info tutaj

kmeg__

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 01 Października 2009, 15:54 »
Jak dla mnie to nie ma roznicy...  Czy moze to byc spowodowane tym, ze sluchalem tego na glosnikach z MM za 9.99 zl? \"Wink\"

__moog__

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 01 Października 2009, 17:32 »
Roznica jest faktycznie, ale subtelna (odsluch na adaskach z serii P w pomieszczeniu o dosyc malym czasie releasu). W 24bitowej wersji jest mniej slyszalny przysiew z VIC\'a (charakterystyczny wysoki ton). W wersji 16bitowej troche bardziej. Jezeli chodzi o to, ktory jest lepszy, to nie mam faworyta \"Smile\", 24bitowy ma troche wiecej gory i jest glosniejszy (co i tak pewnie jest subiektywne).

Wackee, Nie wiem jakich wtyczek czy klockow uzyles do \"odsiewu\", ale mam pewna teorie \"Wink\". Jezeli narzedzia, ktorymi sie poslugiwales korzystaja z filtra wienera (wykorzystujacy autokorelacje) albo kalmana (dekomponujacy sygnal na skladowe), to istnieje szansa, ze w 24 bitowym sygnale bylo wiecej informacji o szumie, poniewaz najmlodszy bajt to byl praktycznie sam szum, wiec i algorytmy mialy wiecej informacji o tym co usuwaja z fali nosnej.

Offline wackee

• Level 6
« Odpowiedź #24 dnia: 01 Października 2009, 19:13 »

kmeg napisal:
Jak dla mnie to nie ma roznicy...  Czy moze to byc spowodowane tym, ze sluchalem tego na glosnikach z MM za 9.99 zl? \"Wink\"

Nie moj drogi, w Twoim przypadku glosniki nie maja tu nic do rzeczy \"Razz\"

Offline wackee

• Level 6
« Odpowiedź #25 dnia: 01 Października 2009, 19:18 »

moog napisal:
Roznica jest faktycznie, ale subtelna (odsluch na adaskach z serii P w pomieszczeniu o dosyc malym czasie releasu).

Na moich nedznych Alesisach M1 Active Mk2 slychac bardzo. Tym bardziej na moich ukochanych AKG K240 Studio \"Wink\"

moog napisal:
w 24 bitowym sygnale bylo wiecej informacji o szumie, poniewaz najmlodszy bajt to byl praktycznie sam szum, wiec i algorytmy mialy wiecej informacji o tym co usuwaja z fali nosnej.

To akurat tak zwana oczywista oczywistosc \"Smile\" do tego caly czas zmierzam. Wieksza rozdzielczosc bitowa przetwarzanego sygnalu, bardziej precyzyjny arytmetycznie footprint... Dlatego te 24-bity daja taka roznice. Ufff \"Smile\"

__moog__

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 01 Października 2009, 20:00 »
Ja mam poprostu litosc nad sasiadami i daje \"pare\" jedynie kiedy musze odsluchac czegos powaznie \"Smile\"  A wszelkie detale wylaza dopiero kiedy sie robi lomot \"Smile\". W normalnym trybie pracuje moze na \"czastke\" gwizdka (-40db na tlumiku i -10db na panelu odsluchow) Nie sprawdzalem wczesniej na sluchawach, ale wlasnie dalem sobie ostro czadu (co za zbieg okolicznosci) na AKG K240 (wersja 600ohm) \"Wink\"  No i wtedy to wylazi bardziej (efekt maskowania w uchu dziala)

__moog__

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 01 Października 2009, 20:03 »
Apropo glosnego sluchania, to rozpierdala mnie to w jakich warunkach pracuje sie w studio, wowczas bass reflex z przodu staje sie problemem \"Smile\", zaczyna wiac po mordzie \"Wink\" Oni to tam daja czadu \"Smile\"

booker__

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 01 Października 2009, 21:32 »
A probowaliscie odgiac te noge AUXIN (czy jak zwial pin wejsciowy audio) z SIDa? Niby ma zniwelowac buczenie.

Albo po prostu sobie kupic http://www.hardsid.com/ w wersji Studio.

booker__

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 01 Października 2009, 22:32 »

wackee napisal:

booker napisal:

Hm no ok, 24bitowy jest lepszy, aczkolwiek na duzej glosnosci poczatek zaka buczy mi tak samo w obu wersjach.

Anyway, fajnie to plywa jak sie da 16bit na jedno ucho, a 24bit na drugie \"Smile\"