Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: wiernosc brzmienia SID a czyszczenie smieciuchow :)  (Przeczytany 2234 razy)

Offline wackee

• Level 6
wiernosc brzmienia SID a czyszczenie smieciuchow :)
« dnia: 30 Września 2009, 20:48 »
Kontynuujemy dyskusje dotyczaca wyciagniecia maksymalnej jakosci ze zgrywek z SIDa - tutaj przyklady z wykorzystaniem mojej metody na potrzeby arise #$10.

Czyli 24bit processing vs 16bit processing. Zapraszam do odsluchu \"Smile\"

http://arise64.pl/misc/autistik16bitprocessed.flac
http://arise64.pl/misc/autistik24bitprocessed.flac

Dodam ze specjalnie wykorzystalem autistik, bo jest fajny poszarpany i naprawde trudno go dobrze wyczyscic (no.2 mozna by jeszcze spokojnie poprawic).

pimpol__

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Października 2009, 01:51 »
ja kupilbym dosie.
proponuje jeszcze raz zabawe, ale tym razem bez podpowiedzi w nazwach plikow.

Offline wackee

• Level 6
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Października 2009, 06:40 »
Ale to nie jest konkurs \"Smile\" chodzi o porownanie czy jest roznica jakosciowa czy jej nie ma.

pajda

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Października 2009, 07:09 »
Napisz do tych co remasterowali Bitli \"Smile\"

__moog__

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Października 2009, 08:35 »
OO, fajnie, jak wroce do przyzwoitych warunkow odsluchowych to odrazu odpale \"Smile\"

btw. Slepy tescik bylby fajny, bo widzac nazwy to czlowiek ulega placebo, a najlepiej to byloby przygotowac kilka par nieoznakowanych sampli. Wzrosnie wtedy wiarygodnosc testu \"Smile\"

leming__

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Października 2009, 09:32 »
no ten drugi zdaje sie mniej piszczy/szumi tak na pierwsze odsluchanie na chujowych sluchawkach aczkolwiek moglem sie sugerowac tym co moog powiedzial bo widzialem oznaczenia 16/24 bit.
teraz wzialem na troche lepsze sluchawki i puscilem sobie dwa na raz pierwszy kawalek na lewe kanal/ucho i drugi na prawe no i z lewej slychac ten pisk bardziej a z prawej wydaje sie czystsze.
Na widmo patrzac to tez pierwszy wydaje sie bardziej poszarpany. Przynajmniej w tych nizszych czesciach tam od 15tej sekundy co to przejscie jest to wyraznie widac.
pozatym output level na drugim podbija wyzej. niewiele wyzej, ale wyzej. Czyli jest roznica. Fajny kawalek xD
Pozniej podrzucilem sluchawki w gore znaczy zamieszalem lewy z prawym ze nie wiedzialem ktory na ktorym uchu leci, no i okazalo sie ze mam lewe ucho mocniejsze - dzieki Wacek! \"Smile\"

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
    • http://www.riversedge.pl/
« Odpowiedź #6 dnia: 01 Października 2009, 10:49 »
Roznica jest slyszalna.
24bitowy kawalek jest mocniejszy, ma wieksza dynamike, mocniejsze basy, wyrazniejszy i bardziej czystszy. To raczej naturalna konsekwencja probkowania z wieksza iloscia bitow \"Smile\"
http://www.riversedge.pl/ - zapraszam na nową stronę: recenzje, relacje, strefa C64.

Serwis Commodore 64/1541 - naprawa/diagnoza.
Zawsze aktualne!

prezes__

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 01 Października 2009, 10:57 »

V-12 napisal:
24bitowy kawalek jest mocniejszy, ma wieksza dynamike, mocniejsze basy, wyrazniejszy i bardziej czystszy. To raczej naturalna konsekwencja probkowania z wieksza iloscia bitow \"Smile\"

Naturalnie. Dlatego bitbokserzy sa tacy mocni, dynamiczni i czysci. \"Wink\"

prezes__

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 01 Października 2009, 11:09 »
wacek - napewno roznica miedzy tymi dwoma to tylko rozdzielczosc probkowania i przefiltrowanie zaklocen z VICa? cos mi sie zdaje ze do wersji 24 dolozyles jeszcze jakies szmery bajery i wpuszczasz wszystkich w maliny. \"Razz\"

obie zgrywki sa w porzadku. nie wiem ktora lepsza, ale nie o to pytasz - moja odpowiedz to \"nie jestem muzykiem i slysze\".

Offline wackee

• Level 6
« Odpowiedź #9 dnia: 01 Października 2009, 11:28 »

prezes napisal:
wacek - napewno roznica miedzy tymi dwoma to tylko rozdzielczosc probkowania i przefiltrowanie zaklocen z VICa?

No dokladnie tylko tyle i az tyle.

Probka 1 zgrana w 16-bitach, bardzo precyzyjnie zbudowany noise footprint, filtracja, nastepnie tylko normalizacja. Zadnych ingerencji.

Probka 2 zgrana w 24-bitach, noise footprint j/w tylko w 24-bitach (pozostale parametry filtracji identyczne), normalizacja. Zadnych dodatkowych ingerencji.

Ja jestem troche purysta w tym znaczeniu, ze z jednej strony w arise#$10 chce miec oryginalny dzwiek z c64 (nie gowna spod emulatora, bo moim zakom czestokroc nie daja rady), a z drugiej strony chce miec to bez dodatkowych zaklocen chociazby ze strony stacji czy vica. No i nie bede tego dzwieku w zaden sposob equalizowac czy kompresowac, bo ma byc keeping it real \"Smile\"

Poczekajcie az zaloze watek o przewadze jakosci obrazu w arise#$10 nad reszta stawki \"Wink\"

booker__

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 01 Października 2009, 13:07 »

wackee napisal:
Ja jestem troche purysta w tym znaczeniu, ze z jednej strony w arise#$10 chce miec oryginalny dzwiek z c64 (nie gowna spod emulatora, bo moim zakom czestokroc nie daja rady)

Sprawdzales Sidplaya2.5 albo Vicka 2.1 (resid-fp) ?

VICa mozna odseparowac zdajesie jedna noga \"Wink\"

Izaak Berenbaum__

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 01 Października 2009, 13:12 »
hoxs64 tez b. dobrze gra utwory z 8580(przy uzyciu resample jako sid sampling quality).

Offline wackee

• Level 6
« Odpowiedź #12 dnia: 01 Października 2009, 13:13 »

booker napisal:

No pewnie. Still sucks.

booker__

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 01 Października 2009, 13:13 »

Izaak Berenbaum napisal:
hoxs64 tez b. dobrze gra utwory z 8580.

Tak, ale nie mozna sobie wybierac roznych definicji Filter Distorsiona \"Smile\" co ma znaczenie coprawda najbardziej dla 6581.

booker__

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 01 Października 2009, 13:14 »

wackee napisal:

booker napisal:

No pewnie. Still sucks.

A z ciekawosci. Ktory zak? Mozesz zrobic mp3 czy tam flaka? Chetnie poslucham.