Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Ciotki, Ujce bebechy na bok. Czyli rozmowy o bebechach C64.  (Przeczytany 1233 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Skull

• Level 6
Ciotki, Ujce bebechy na bok. Czyli rozmowy o bebechach C64.
« Odpowiedź #30 dnia: 24 Września 2009, 15:38 »
a sie rozpisales.
Co do lutowania, nie jestem az taki przeciwny (w koncu udalo mi sie dolepic te wszystkie porty do DTV zeby chodzilo to ze stacja i klawiatura), ale...
nie chodzi mi to zeby sobie tunningowac maszyne poprzez dorabianie kolejnych bebechow - co z tego, ze ja sie natrudze i wysmaruje jakis zajebisty efekt albo gre, ktora bedzie chodzila tylko na moim sprzecie.

Rozwiazanie musi byc dostepne DLA KAZEGO (a to znaczy musi byc dostepne i stosunkowo niedrogie). I rozszerzenia tak, ale jako element wzbogacajacy/ulatwiajacy/przyspieszajacy program, ktory mimo wszystko bedzie chodzil rowniez na golym c64 \"bez dopalek\".

Izaak Berenbaum__

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 24 Września 2009, 15:39 »
booker ma racje,zamiast dokladac kolejne gigabajty lepiej zajac sie tym co inzynierom z commodore nie wyszlo- szarymi kropkami w 85xx i niestabilnym vsp.   \"Smile\"

Jacek31

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 24 Września 2009, 16:43 »
A ja tam rozumiem ze nie wszyscy chca od razu lutownica sie bawic. Jednak trzeba miec do tego troche sprzetu, nie koniecznie moze od razu nowego i takiego za kilka tysi, no i wiedzy oraz miejsce i czas na to.
Z drugiej strony programowanie tez jest niezlym wyzwaniem zwlaszcza ze na C64 oprocz Asemblera i BASICa niewiele jest. Niby gdzies tam czytalem o Pascalu, ale na oczy go nigdy nie widzialem. Dema owszem sa fajne. szczegolnie na poczatek aby poznac kompcia dokladnej, ale prawdziwe wyzwanie to zrobienie gry od poczatku do konca.

booker__

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 24 Września 2009, 17:11 »

skull napisal:
I rozszerzenia tak, ale jako element wzbogacajacy/ulatwiajacy/przyspieszajacy program, ktory mimo wszystko bedzie chodzil rowniez na golym c64 \"bez dopalek\".

No wlasnie - a to jest inna filozofia niz w rozbudowach Atarynek, right?

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #34 dnia: 24 Września 2009, 17:34 »
xxx
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Nitro__

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 24 Września 2009, 18:19 »
Wg.mnie jedyna sensowna rzecza, jakiej potrzeba scenie C64 to taniej kompatybilnej stacji dyskow, bo 1541U to jest przegiecie..

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #36 dnia: 24 Września 2009, 18:27 »

Nitro napisal:
Wg.mnie jedyna sensowna rzecza, jakiej potrzeba scenie C64 to taniej kompatybilnej stacji dyskow, bo 1541U to jest przegiecie..

poniewaz to nie ma sensu (co z tego ze mozna uzyc fabrycznie nowych 65c02 i 65c22 z WDC etc itd... cena scalakow relatywnie wysoka + brak illegali = trzeba to i tak zrobic w fpga), Gideon zrobil 1541U. No bo chyba nie chcesz stacji na dyskeitki 3.5? )
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #37 dnia: 24 Września 2009, 19:04 »
xxx

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
    • http://www.riversedge.pl/
« Odpowiedź #38 dnia: 24 Września 2009, 19:51 »

skull napisal:
a sie rozpisales.
Co do lutowania, nie jestem az taki przeciwny (w koncu udalo mi sie dolepic te wszystkie porty do DTV zeby chodzilo to ze stacja i klawiatura), ale...
nie chodzi mi to zeby sobie tunningowac maszyne poprzez dorabianie kolejnych bebechow - co z tego, ze ja sie natrudze i wysmaruje jakis zajebisty efekt albo gre, ktora bedzie chodzila tylko na moim sprzecie.

Rozwiazanie musi byc dostepne DLA KAZEGO (a to znaczy musi byc dostepne i stosunkowo niedrogie). I rozszerzenia tak, ale jako element wzbogacajacy/ulatwiajacy/przyspieszajacy program, ktory mimo wszystko bedzie chodzil rowniez na golym c64 \"bez dopalek\".

Ale imho czasami dziala to w odwrotna strone: tworzysz nowe rozszerzenie i prezentujesz ludziom jego mozliwosci poprzez np. zakodowanie dema, toolsa itp. to powoduje, ze ludziom pomysl przypada do gustu i wkrecaja sie w temat i chca sobie cos tam dolutowac potem do komody co wczesniej nie bylo dostepne \"Smile\" Ale po prostu tu jest wiele szkol: jedni chca tworzyc dla samego faktu mozliwosci rozszerzenia komody, inni chca tego uzywac, jeszcze inni zrobic z tego standard :].
http://www.riversedge.pl/ - zapraszam na nową stronę: recenzje, relacje, strefa C64.

Serwis Commodore 64/1541 - naprawa/diagnoza.
Zawsze aktualne!

Nitro__

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 24 Września 2009, 20:14 »

Cytat:
tanio i dobrze mozna tylko poprzez emulacje sterownika GCR, czyli najprosciej mowiac stacja bez napedu z wycietym scalakiem oraz wstawionym zamiast tego prostym procku AVR,SAM itp udajacym glowice, do tego maly gluelogic i bedzie sie bujac z kazdym demem i prawie kazda skrakowana gierca.

Wymarzony projekt dla specjalisty twojego pokroju, ultra ciekawie to wyglada, tylko nie podoba mi sie wycinanie oryginalnego scalaka, nie mozna by zrobic switcha pomiedzy drive\'m a wirtualnym napedem z AVR\'a? Na gorze maly wyswietlaczyk, marzenie - doskonaly mariaz oldschoolu z dzisiejszymi czasami.

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #40 dnia: 24 Września 2009, 20:20 »
xxx

Nitro__

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 24 Września 2009, 20:42 »
Specyfikacja D64 jest, kody emulatorow sa, kody filesystemow dla AVR sa, nic tylko to do kupy poskladac.

booker__

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: 24 Września 2009, 22:58 »

kisiel napisal:
\"A w ogole masz chyba cos z pradem w kompie, bo sie 1541U zawiesza na nim. Nie moglismy przekopiowac dyskietek Warlocka bez zawieszania sie softu co chwile.\" to nie prad to stacja zjebana na poprzedniej silesi przez volcano. Ona mi sie wypierdla na wszystkiem... ale dziala \"Smile\" Co wzbudzalo ostatnio salwy usmiechow ramosa. Jak wrocilem z party myslalem ze zdechla do konca. Mam nadzieje ze zdaze poprzerabiac soft zanim mi padnie calkiem.

Dzialala dobrze ino te zawiechy. Aha, no ok ale my odpalalismy softa z kartridza AR6 i jakiegos tam Turbo Snapshot. No, w sumie nie wpadlo mi do glowy, ze stacja moze tak paskudzic. Ciekawe. nom.

ps. wolne to, z dyskietki na stacje w ultimejcie \"Razz\"  RRnet+warpcopy to miod. \"Smile\" Ktos chce kupic Ultimejta bez sieciowki? \"Smile\"

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
    • http://www.riversedge.pl/
« Odpowiedź #43 dnia: 25 Września 2009, 10:20 »
Hehe widze Booker, ze przekonales sie do Warpcopy \"Very oczywiscie ze wymiata \"Very Odkad uzywam Warpcopy to zapomnialem, co to jest kabelek XM1541 i zwiechy Star Commandera \"Razz\"
http://www.riversedge.pl/ - zapraszam na nową stronę: recenzje, relacje, strefa C64.

Serwis Commodore 64/1541 - naprawa/diagnoza.
Zawsze aktualne!

Jacek31

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: 25 Września 2009, 18:11 »
He. \"Very  widze temat wreszcie sie rozkrecil i pojawily sie takze dyskusje o innych pomyslach Hw do C64. Ale to dobrze taki byl cel jego zalozenia, wymiana pomyslow i idei oraz swobodna dyskusja o nich. Spoko.