Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Ciotki, Ujce bebechy na bok. Czyli rozmowy o bebechach C64.  (Przeczytany 1232 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
Ciotki, Ujce bebechy na bok. Czyli rozmowy o bebechach C64.
« Odpowiedź #15 dnia: 23 Września 2009, 13:45 »
xxx
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

zyga

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 23 Września 2009, 14:19 »
No szyna jest 16 bit, ale szyna adresowa, a to akurat wystarcza do zaadresowania 64kB \"Smile\" Do zaadresowania 1MB potrzebujemy 20 bitow.

A 65816 ma szyne danych 16bit, ale tylko wewnetrznie. Na zewnatrz wychodzi 8 bitow (jak w intelu 8088).

Jak sie myle, niech ktos mnie poprawi.

Jacek31

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 23 Września 2009, 14:35 »
kisiel ma racje, trzeba by bylo wstawic 65C816, ale to by wiazalo sie praktycznie ze zrobieniem calej plyty glownej C64 na nowo aby miec szyne adresowa na 24 bity, bo proc ten nijako nie jest kompatybilny pinowo z 6502. Zreszta trzeba go przelaczac w tryb kompatybilnosci z 6502, bo inaczej nawet rejestr statusu jest inaczej zorganizowany. Oczywiscie jest to jak najbardziej mozliwe, proce 65C816 sa do kupienia bez problemu w cenie 10$ za sztuke. Taki C64 bylby istnym malym pociskiem miedzykontynentalnym z glowica atomowa taktowana zawrotna szybkoscia do 14MHz. Tylko ze ja nie chce budowac C64 TURBO PLUS.
Mnie bardziej interesuje proba ozenienia C64 z MMU 74LS612 widocznym na zdjeciu i w tedy bedzie ten 1MB.

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #18 dnia: 23 Września 2009, 15:36 »
xxx

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Pampam

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 23 Września 2009, 16:09 »

Jacek31 napisal:
kisiel ma racje, trzeba by bylo wstawic 65C816, ale to by wiazalo sie praktycznie ze zrobieniem calej plyty glownej C64 na nowo aby miec szyne adresowa na 24 bity, bo proc ten nijako nie jest kompatybilny pinowo z 6502. Zreszta trzeba go przelaczac w tryb kompatybilnosci z 6502, bo inaczej nawet rejestr statusu jest inaczej zorganizowany. Oczywiscie jest to jak najbardziej mozliwe, proce 65C816 sa do kupienia bez problemu w cenie 10$ za sztuke. Taki C64 bylby istnym malym pociskiem miedzykontynentalnym z glowica atomowa taktowana zawrotna szybkoscia do 14MHz. Tylko ze ja nie chce budowac C64 TURBO PLUS.
Mnie bardziej interesuje proba ozenienia C64 z MMU 74LS612 widocznym na zdjeciu i w tedy bedzie ten 1MB.

To jest jak dorabianie skrzydel do czolgu

Jacek31

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 23 Września 2009, 17:19 »
Smiglowiec MI 15 latajacy czolg \"Wink\"  czyli sie da jak Ruskim sie udalo.

pajda

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 23 Września 2009, 19:05 »
Eee kombinowanie.
+60KB Fiza jest w sam raz - wygodne, w miare proste do zlozenia - co wiecej chciec? Bankowanie tego jest banalne i wygodne i praktycznie jako taki sprawny koder poprzerabia co chce zeby to wykorzystac (softy do grafiki, samplowania + kodowanie - bo w praktyce do czego to wiecej wykorzystac?)

Nawet jakby wstawic procka ktory obsluzy pelne adresowanie na raz w obszarze 1MB to chyba troche zachodu ze sprzetem + powiedzmy 20 - 30 osob sie dla zasady skusi zeby to miec i wykonac.
Wyjdzie pare dem gdzie ten obszar bedzie przetablicowany na jakies wektory albo animacje i pare uzytkow - ale w praktyce po co to komu?

Tak sie tylko pytam \"Wink\"

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
    • http://www.riversedge.pl/
« Odpowiedź #22 dnia: 23 Września 2009, 19:18 »

pajda napisal:
Eee kombinowanie.
+60KB Fiza jest w sam raz - wygodne, w miare proste do zlozenia - co wiecej chciec? Bankowanie tego jest banalne i wygodne i praktycznie jako taki sprawny koder poprzerabia co chce zeby to wykorzystac (softy do grafiki, samplowania + kodowanie - bo w praktyce do czego to wiecej wykorzystac?)

Nawet jakby wstawic procka ktory obsluzy pelne adresowanie na raz w obszarze 1MB to chyba troche zachodu ze sprzetem + powiedzmy 20 - 30 osob sie dla zasady skusi zeby to miec i wykonac.
Wyjdzie pare dem gdzie ten obszar bedzie przetablicowany na jakies wektory albo animacje i pare uzytkow - ale w praktyce po co to komu?

Tak sie tylko pytam \"Wink\"

Hehe no ja sie zgadzam z Pajda \"Smile\" +60k is enuff \"Very Ale moze niektorzy wiesz, chca sie np. dowartosciowac tuningujac swoje maszynki (kojarzy mi sie z tuningowanymi samochodami). Fajnie jest nie tylko cos miec, ale to miec by bylo to uzyteczne \"Very
http://www.riversedge.pl/ - zapraszam na nową stronę: recenzje, relacje, strefa C64.

Serwis Commodore 64/1541 - naprawa/diagnoza.
Zawsze aktualne!

booker__

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 23 Września 2009, 21:49 »
Tez sie zastanawiam na co komu 1MB w C64  w taki sposob \"Smile\"
32MB REU nieladne?

Proca trza zmienic, plyte przerobic. Co to ma byc z tego? \"Very Amiga z VICem i SIDem?

leming__

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 24 Września 2009, 12:10 »
no to juz prosciej sida wsadzic do amigi. jakie wy macie pomysly \"Smile\"

Offline Sebaloz

• Level 6
« Odpowiedź #25 dnia: 24 Września 2009, 12:36 »

leming napisal:
no to juz prosciej sida wsadzic do amigi. jakie wy macie pomysly \"Smile\"

VICia tez da sie do Amigi wsadzic razem z jego kotem robotem \"Smile\"

Offline Skull

• Level 6
« Odpowiedź #26 dnia: 24 Września 2009, 06:36 »
a tam pitolicie, atarowcy jakos nie maja z tym problemu: rozszerzaja dowoli, a taka ilosc jak 320kb to prawie juz standart - nierzadko dzieki niej, maja mozliwosc konwertowania gier z duszkami (wsadzajac wlasnie w ta pamiec wiele klatek animacji lub tabeli pomocniczych do wyrysowywania), robia dema i ogolnie nikogo to nie przeraza.

Jednak wole rozwiazania takie jak leming - jako kart do expansion port (ta nazwa w koncu cos sugeruje), albo userportu. Lutowanie jest dla zapalencow elektroniki, raz ze mozna cos spierniczyc, dwa - nie mozna przelozyc modulu do innej jednostki (np. jak pierwotna ulegnie awarii), trzy - nie chce mi sie i wole zaplacic.

I zaczynajmy od czegos mniejszego - wystarczy +64-256 kb na poczatek.
Rozwiazanie mr Fiz-a byloby idealne gdyby nie to lutowanie i to jeszcze bezposrednio do ukladow scalonych.

ps. najlepiej jakby to by byl jakis tani klon REU - w koncu jakis tam stadart wniosl.

booker__

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 24 Września 2009, 08:35 »

skull napisal:
a tam pitolicie, atarowcy jakos nie maja z tym problemu: rozszerzaja dowoli, a taka ilosc jak 320kb to prawie juz standart - nierzadko dzieki niej, maja mozliwosc konwertowania gier z duszkami (wsadzajac wlasnie w ta pamiec wiele klatek animacji lub tabeli pomocniczych do wyrysowywania), robia dema i ogolnie nikogo to nie przeraza.

Problemu nie maja, tylko widzisz, niewiele na te mutanty robia.
Jak to gdzies napisali na swoim forum, produkcjami ostatniej Silesji zakasowalismy roczny dorobek Atari na swiecie.

Przegiete rozszerzenia zabijaja ducha w maszynie \"Smile\"

Pozatym jest juz mutant komody - DTV. Dawno pohakowany.
I co, ile na tym wychodzi? Maaaalo. Malenko.

Wymyslne sprawy, jak +60k, 2SIDy czy SuperCPU nie przyjely sie u nas na tyle, aby byc jakimkolwiek standardem.  Nawet REU ma z tym wielki, wielki problem. W zasadzie nic na to nie wychodzi. .

skull napisal:

Jednak wole rozwiazania takie jak leming - jako kart do expansion port (ta nazwa w koncu cos sugeruje), albo userportu. Lutowanie jest dla zapalencow elektroniki, raz ze mozna cos spierniczyc, dwa - nie mozna przelozyc modulu do innej jednostki (np. jak pierwotna ulegnie awarii), trzy - nie chce mi sie i wole zaplacic.

Tez wole cart\'y, choc lutownicy sie nie boje.

Poza tym 32/64MB REU, ktorego i tak nikomu sie nie chce wykorzystywac, rr-neta do kopiowania dyskietek i pchania kodu w koma, to w zasadzie nic innego, co mialo by sens rozbudowywania nie ma. A to zalatwiasz sobie 1541Ultimate, albo MMC64 jezeli nie zalezy Ci na stacji -  zaplacisz ale dziala miodnie.

Aaa, no i jest jedna rzecz, ktora by mnie ucieszyla w mojej komodzie - snapshotowanie RAMu i wgrywanie go  tak jak jest to w Vice. Szybkie i wygodne ustrojstwo kiedy sie nad czyms pracuje. \"Smile\" Podtrzymywanie ramu,  tez bardzo wygodne, zwlacza jak sie cos sklada na party \"Smile\"

No i podstawa - dwa sidy: stary/nowy z cieplym przelacznikiem. \"Smile\"

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #28 dnia: 24 Września 2009, 14:35 »
xxx

booker__

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 24 Września 2009, 15:14 »
Tez sobie lubie cos polutowac, ale cienki jestem. Co najwyzej plan mam wstawienia monitora LCD 8\'\' od Playstation i 1541U pod obudowe. No i te dwa przelaczane sidy, ale to chyba na SP4 trzeba bedzie komus zrobic loda  \"Laughing\"

Tak mi sie zdaje, ze specyfika sceny po prostu jest taka, ze u Atarowcow SKYNET przechodzi, u nas nie \"Smile\" Sami widzicie. To co jest u nas popularne to poprawianie sobie wygody,  jakies MMC64, RR-net, 1541Ultimate, Timanthes, ProjectOne, GoatTracker.... a nie ladowanie szybszych/lepszych ukladow CPU/GFX/MSX.

Mnie to w zasadzie cieszy bo moim zdaniem, ludzie pozostaja na komodzie wlasnie dla hakowania h/w softem, a nie hakowania softu przez h/w, jak blacharze. I tu jest ten duch. Moze Atarowcy sie poddali, uwiezyli, ze juz nic nie moga wiecej wycisnac se swojego sprzetu, dlatego poszli w upgrejdy. Nie wiem. Sami narzekaja, ze niewiele sie na ich scenie w sumie dzieje. 20 sprzedanych egzeplarzy, Ty Kisiel mowisz to polowa poprzedniej Silesji, No to mam rozumiec, ze na scenie Atari jest 20 osob? \"Smile\"

Osoby, ktore sa h/w guru, jak Ty Kisiel, nie wydaja dem, niestety... no ale za to znacie sie na sprzecie jak malo kto, wiec to jest zajebiste. Ale jezeli na scenie zostaja sami HW guru, to efekt jest taki, ze pojawiaja sie wypasione sprzety, ale nie ma komu na to robic... Zrobil bys chociaz jakiegos krejzola na SP4 Kisiel - konwertnal jakies video czy co, pokazal co ta Twoja maszynka potrafi \"Smile\" a tak siedziales pol party i odpalales sobie z dysku zaki. Normalnie, przywioze Ci glosnik za rok, bo zakatowales tym Neptunem  \"Laughing\" A w ogole masz chyba cos z pradem w kompie, bo sie 1541U zawiesza na nim. Nie moglismy przekopiowac dyskietek Warlocka bez zawieszania sie softu co chwile.

Ja tam nie marudze, dalem w ankiecie MTV. Ale jak historia ma sie konczyc na tym, ze sie robi mutanta, na ktorego nic sie nie robi....no to na co komu h/w, ktorego nikt prawie nie uzywa? \"Smile\" Dla sztuki? Bo ktos robi rakiete pod stara klawiatura? Bue \"Very Ja np. Kisiel mam respekt dla Twojego projektu ale to jest projekt dla paru osob - tych co umieja sobie to zrobic, albo tych, ktorym Ty to zrobisz.

Zreszta, jakby wiekszosc sceny C64 interesowala mutantownia, to by ludzie sie masowo przesiadali na DTV. Jakos tego nie widac \"Smile\" Pare produkcji wyszlo jeno i jakas gierka czy dwie.... a bajery mozna robic na tym niezle.