Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: The Beatles Remastered  (Przeczytany 1189 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

__moog__

• Gość
The Beatles Remastered
« Odpowiedź #30 dnia: 29 Września 2009, 19:00 »

wackee napisal:

kisiel napisal:
a slyszysz roznice miedzy 24 a 16 bit?

Przeciez te plyty cd-audio nie sa 24-bitowe \"Smile\" Zgranie z oryginalnych tasm jest po 24 bitach, potem remaster i dopiero zrzut do 16-bit.

Chodzi o rozdzielczosc ktora dysponujesz podczas przetwarzania dzwieku. Uwierz mi, ze jezeli zgrasz sygnal na wejsciu po 24-bit, potem na przyklad odszumisz (skompresujesz, zequalizujesz, cokolwiek) w 24-bit, a nastepnie zkonwertujesz do 16-bitow, to wynik bedzie kilka razy lepszy (i nawet Ty to uslysysz \"Very) niz ten sam workflow zaczynajacy sie od zgrania 16-bit. Dlatego wlasnie oprogramowanie muzyczne musi wewnetrznie pracowac z precyzja 24- lub 32-bitowa, zeby efekt byl zadowalajacy - nawet jezeli rezultat wychodzi na karte muzyczna w postaci chipa na plycie glownej (fuj) \"Smile\"

Przerabialem to ostatnio przy zgrywaniu muzyki z SIDa, ktora mocno czyscilem do wlasnych zastosowan. Najwieksza roznice mialem przy soundtracku do naszego dema \"Applause\", bo tam jest taki bardzo czysty, acidowy poczatek kawalka. Ten sam processing robiony na zgraniu 32-bitowym i 16-bitowym jest diametralnie rozny. Jak masz ochote to wrzuce tutaj probki \"Smile\"

Wacku? ty masz jakis dibox do C64 podpiety, albo wew zsymetryzowany sygnal, albo totalnie ekranowane audio? bo kurcze probkowanie w wysokiej rozdzielczosi jest jak najbardziej wskazane przy pozniejszej obrobce, szczegolnie gdy sie dobieramy do dynamiki. Ale jezeli szumy maja poziom powiedzmy pow. -90db (16bit) to wydaje mi sie ze zamaskuja nam najmlodszy bajt i nie wiem czy w takiej sytuacji to cos pomoze. Wszelakie wspolczesne wynalazki digi pracuja na doubla\'ach (64bit) wiec wew jakosc jest zadowalajaca.

Jak masz jakies sampelki to z checia poslucham, niestety moj \"goly\" C64 szumi \"Smile\"

EDIT: chociaz po namysle jednak stwierdzam, ze z szumu okresowe sygnaly da sie \"odrestaurowac\" \"Smile\"

Nitro__

• Gość
The Beatles Remastered
« Odpowiedź #31 dnia: 29 Września 2009, 19:07 »
Na CSDB jest temat o podpinaniu jednej nogi SID\'a do masy, podobno poprawia jakosc dzwieku.

__moog__

• Gość
The Beatles Remastered
« Odpowiedź #32 dnia: 29 Września 2009, 19:13 »
Kurcze, musze obadac temat, bo za przeproszeniem 90db dynamiki to \"w chuj\" \"Smile\" Ja przy zsymetryzowanych kablach, samplujac bardzo dobrej jakosci zrodlo, w miare dobrym przetwornikiem osiagam jakies -98db..-101db na 1khz EDIT (mowie o odstepie od szumu w tym przpadku) \"Wink\"

Offline wackee

• Level 6
The Beatles Remastered
« Odpowiedź #33 dnia: 30 Września 2009, 20:56 »