Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Idea skonstruowania dot tunelu:  (Przeczytany 968 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wegi

• Level 7
Idea skonstruowania dot tunelu:
« dnia: 26 Sierpnia 2009, 18:54 »
1. Biore sobie okrag i obliczam powiedzmy 64 (albo 32) pozycje plotow z niego i zapisuje pozycje dotow mieszczace sie na ekranie - to daje mi najmniejsze mozliwe przesuniecie o kat 360/64 czyli okolo 6 stopni.

Zapisanie pozycji tych plotow to raptem 128 bajtow albo mozna zapisac juz przeliczone ich pozycje jako adresy na bitmapie i pozycje bitu do nich jako trzeci bajt co da 192 bajty na okrag.

2. Przesuwam moj okrag do tylu w osi Z i powracam do punktu 1.

W taki sposob robie 9 razy i mam pozycje dla 10ciu okregow dla 640 dotow co raptem daje mi zajecie 1280 lub 1920 bajtow.

Po tak zapisanej trajektorii moge przesuwac moje wybrane pointy sprawiajac wrazenie 3d tunelu i dodatkowo:

Biore sobie przykladowo jakis wycinek funkcji f(x) = 1/x i:
(Zapisanie wartosci moze zajac powiedzmy 256bajtow lub takze jako offsety na bitmapie osobno dla X i osobno dla Y)

Dodajac wartosci funkcji do Y (pointow) –: wyginam tunel do gory w pionie
Odejmujac od Y –: wyginam tunel w dol w pionie
Dodajac do X wyginam tunel w prawo obserwatora
Odejmujac od Y wyginam tunel w lewo

Dalej jeszcze dodajac w X i odejmujac w Y wyginam tunel w prawo dol
Etcetera

Przesuwajac „:pozycje tunelu we funkcji”: kontroluje wielkosc wygiecia tunelu.

Pozostaje tylko zapalac i gasic wybrane pointy i przesuwac je po  trajektorii jakiejs funkcji.

Poprawcie mnie gdzie sie myle bo jak jest dobrze to zapewne pierwszy na to nie wpadlem.

Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

NIECH NIE BĘDZIE NICZEGO !!!

CZY RAF PIŁ Z JERICHA KUBECZKA ???

Nitro__

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Sierpnia 2009, 19:59 »
wegi, znajdz sobie platforme, na ktorej bedziesz mogl prototypowac efekty, np. Processing, czy C++ z czyms co postawi framebuffer, ja uzywam SDL + QuickCG i mam tam absolutnie wszystko, czego potrzeba. Prototypowanie efektow zdecydowanie oszczedza czas - mozesz szybko sprawdzic swoje idee, i uniknac bugow przy pisaniu na 6502.
Jak cos, to napisz, pomoge \"Wink\"

Offline wegi

• Level 7
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Sierpnia 2009, 13:59 »
Ale czy koncepcja konstrukcji i jego obslugi jest poprawna?
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

zielok__

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Sierpnia 2009, 15:37 »
W sumie nigdy nie robilem dot tunelu ale moim zdaniem twoja koncepcja wydaje sie dobra. Co prawda 10 okregow wydaje mi sie iloscia za mala ale spokojnie mozesz dodac drugie tyle. Jak ja bym robil dot tunel to wlasnie w ten sam sposob.

kmeg__

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Września 2009, 15:04 »
Odkopalem jakies stare zrodlo dot tunelu jakie kiedys robilem. Nie pamietam, ktora to wersja bo bylo ich kilka w roznych technologiach. Ten to \"ciurkacz\" z tablicami przeliczonymi w jakims BASICu (chyba) i datowany pewnie na 94/95. Calosc przekonwertowana na pecetowy TASS KM\'a. Wystarczy pewnie skompilowac plik !TUNNEL.ASS a potem pewnie uruchomic pod $0810 jesli pamietam.   

dot_tunnel_kmeg_95.ZIP
 :Opis:                                                
dot tunnel kmeg 1995

\"\"
Pobierz
 :Nazwa zalacznika: :dot_tunnel_kmeg_95.ZIP
 :Rozmiar: :27.09 KB
 :Pobran: :Plik sciagnieto 204 raz(y)

Offline wegi

• Level 7
« Odpowiedź #5 dnia: 31 Stycznia 2010, 11:18 »
Ten tunel bardzo mi sie podoba - dzieki \"Exclamation\"