Oj specjalnie nie chcialem zakladac nowego tematu, a tu prosze. No coz stare byly pozamykane.
Ja tylko za uwarzylem ze projekt stacji 3,5\" jest calkiem wykonalny na jednym ukladzie scalonym ktory mozna znalezc na plytach glowny do PC juz od Pentium. Ja co prawda podalem uklad IT, ale wiecej jest ukladow Winborda, Wxxxx, WTxxxx. Natomist faktycznie posiadam stara plyte z ktorej taki multi I/O (bo ma wiecej funkcji niz tylko kontroler stacji dyskietek w tym 2x USART, LPT, PS2, IRDA itd.) mozna by wymontowac i wykorzystac. Natomiast i tak by sie nie obylo bez jakiego FPGA lub CPLD, aby zrobic mostek 16-bitowej magistrali ISA, bo takiej te uklady potrzebuja do wspolpracy. Ale gdzies w necie wlasnie taki uklad nawet z interfejsem IDE i USB do C64 widzialem na FPGA + cos tam jeszcze. Ale nie pamietam linku ,ani ceny. Ale byla kosmiczna, cos kolo chyba nawet 100 EURO.
Czy AVR jest tam potrzebny?? Cm, nie bardzo, chyba ze chcialby ktos budowac uklad podlaczany do oryginalnego portu stacji dyskietek wC64, i jaka MEGA32 wykorzystac jako translator RS232<>FDD miedzy C64, a Winbordem. No i to moglo by miec sens, bo da sie udawac ISA, na AVRkach.
RAF ==> ja cie nie krytykuje. Cena spokojnie moze dobic 100zl. Jak wspomnialem dobre 2 warstwowe PCB jest kosztowne. Natomiast jak czesci kupujesz hurtem np na TME, to MEGA8 spokojnie sie w 5 zl zmiesci.
Z dokumentacjami jest tak ze nie kazdy dobrze zna Angielski, i problemy elektroniki i informatyki, wiec uruchomienie tez wymaga sporo umiejetnosci wbrew pozorom, i tu szacun dla ciebia za wklad i wiedze.