Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: XU1541 - Dyskusja  (Przeczytany 2428 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Jacek31

• Gość
XU1541 - Dyskusja
« dnia: 13 Sierpnia 2009, 14:03 »
A wiec cena na dzien dzisiejszy to ok 100zl  \"Question\"  Hm. troche drogo zwazywszy ze procesor kosztuje az 5 zl, no ale pewnie dobra plytka dwustronna bedzie kosztowna. Ale jak dobrze sie orientuje to uzadzenie dla tych co chca zgrywac za pomoca stacji dyskietek z C64 programy na PC i uruchamiac je na emulach.
No coz troche za drogo jak na moje gusta i checi wydawania kasy, przynajmniej na dzien dzisiejszy. Mnie raczej by bardziej interesowal uklad pozwalajacy na podlaczenie stacji 3.5\" z PC do C64, nawet sie zastanawiam czy nie oplacalo by sie zbudowac czegos takiego, wystarczy uklad IT8718 i po sprawie. Tylko oprogramowania napisac.

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
XU1541 - Dyskusja
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Sierpnia 2009, 16:07 »
xxx
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Nitro__

• Gość
XU1541 - Dyskusja
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Sierpnia 2009, 16:11 »
Ok, zakladam kolejny temat o XU1541 przeznaczony na konstruktywne dyskusje, obrzucanie sie wzajemnie blotem jak w poprzednim watku nie wchodzi w gre.

Offline Kisiel

• Level 7
XU1541 - Dyskusja
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Sierpnia 2009, 16:41 »
xxx

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
XU1541 - Dyskusja
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Sierpnia 2009, 17:30 »

Jacek31 napisal:
A wiec cena na dzien dzisiejszy to ok 100zl  \"Question\"  Hm. troche drogo zwazywszy ze procesor kosztuje az 5 zl, no ale pewnie dobra plytka dwustronna bedzie kosztowna. Ale jak dobrze sie orientuje to uzadzenie dla tych co chca zgrywac za pomoca stacji dyskietek z C64 programy na PC i uruchamiac je na emulach.
No coz troche za drogo jak na moje gusta i checi wydawania kasy, przynajmniej na dzien dzisiejszy. Mnie raczej by bardziej interesowal uklad pozwalajacy na podlaczenie stacji 3.5\" z PC do C64, nawet sie zastanawiam czy nie oplacalo by sie zbudowac czegos takiego, wystarczy uklad IT8718 i po sprawie.

skoro uC kosztuje tylko 5zl (ATmega8 w hurcie tyle kosztuje, w detalu sie jeszcze nie spotkalem), dokumentacja jest dostepna od grudnia 2007 publicznie, a ja jestem pierwszym w Polsce ktory to uruchamia (pierwszy prototyp dopiero w czerwcu 2009), a po tym jak wystawilem aukcje okazalo sie ze byli tez inni ktorzy probowali to uruchomic i nie dali rady....  

podlaczenie stacji dyskow 3.5\'\' z pc do c64 nie ma sensu (gdzies na c64power jest watek o tym), ale jest to mozliwe -  na necie krazy klon stacji 1581, opierajacy sie niestety w wiekszosci na tych samych elementach co oryginal. no chyba ze chcesz robic stacje ktora nie jest kompatybilna z zadnym innym napedem, a jedynie z protokolem IEC - pytanie tylko po co?

Cytat:
Tylko oprogramowania napisac.

Tylko trzeba w ogole ruszyc sie i cos zrobic \"Smile\"

Kisiel, tak wprost zapytam, dlaczego nie zajmiesz sie opracowaniem jakiegos innego interface?
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline Kisiel

• Level 7
XU1541 - Dyskusja
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Sierpnia 2009, 17:39 »
xxx

Jacek31

• Gość
XU1541 - Dyskusja
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Sierpnia 2009, 19:49 »
Oj specjalnie nie chcialem zakladac nowego tematu, a tu prosze. No coz stare byly pozamykane.
 Ja tylko za uwarzylem ze projekt stacji 3,5\" jest calkiem wykonalny na jednym ukladzie scalonym ktory mozna znalezc na plytach glowny do PC juz od Pentium. Ja co prawda podalem uklad IT, ale wiecej jest ukladow Winborda, Wxxxx, WTxxxx. Natomist faktycznie posiadam stara plyte z ktorej taki multi I/O (bo ma wiecej funkcji niz tylko kontroler stacji dyskietek w tym 2x USART, LPT, PS2, IRDA itd.) mozna by wymontowac i wykorzystac. Natomiast i tak by sie nie obylo bez jakiego FPGA lub CPLD, aby zrobic mostek 16-bitowej magistrali ISA, bo takiej te uklady potrzebuja do wspolpracy. Ale gdzies w necie wlasnie taki uklad nawet z interfejsem IDE i USB do C64 widzialem na FPGA + cos tam jeszcze. Ale nie pamietam linku ,ani ceny. Ale byla kosmiczna, cos kolo chyba nawet 100 EURO.
Czy AVR jest tam potrzebny?? Cm, nie bardzo, chyba ze chcialby ktos budowac uklad podlaczany do oryginalnego portu stacji dyskietek wC64, i jaka MEGA32 wykorzystac jako translator RS232<>FDD miedzy C64, a Winbordem. No i to moglo by miec sens, bo da sie udawac ISA, na AVRkach.
RAF ==> ja cie nie krytykuje. Cena spokojnie moze dobic 100zl. Jak wspomnialem dobre 2 warstwowe PCB jest kosztowne. Natomiast jak czesci kupujesz hurtem np na TME, to MEGA8 spokojnie sie w 5 zl zmiesci.
Z dokumentacjami jest tak ze nie kazdy dobrze zna Angielski, i problemy elektroniki i informatyki, wiec uruchomienie tez wymaga sporo umiejetnosci wbrew pozorom, i tu szacun dla ciebia za wklad i wiedze.

Nitro__

• Gość
XU1541 - Dyskusja
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Sierpnia 2009, 20:10 »
Jacek31 - Jad to nie skrot twojego nicka, nikt czegos takiego nie robi coby zamieszania nie bylo, Jad to scenowiec z krwi i kosci \"Wink\"

Co do reszty postu, to powiem tylko, mnie teoretyzowania, wiecej praktyki, z zamiennikami stacji Commodore\'owskich jest zasadniczy problem taki, ze posiadaja one procesory 6502 - nic specjalnego, ale maja takze 2kb RAM\'u, co sprawia, iz ludzie pisza wlasne loadery, ktore zastepuja wolny standardowy tak wiec nie ma jednolitego standardu transmisji danych, wiec albo emulujemy procek i mechanike stacji dyskow bardzo dokladnie i mamy zgodnosc ze wszystkim, jedynym takim produktem jest niedawno wydana stacja 1541U, ktora kosztuje ponad 100EUR albo emulujemy standardowy protokol, co znacznie zaweza nam kompatybilnosc.
Abstrachujac kto by w dzisiejszych czasach chcial sie bawic dyskietkami, jak mamy karty pamieci.

Jacek31

• Gość
XU1541 - Dyskusja
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Sierpnia 2009, 06:31 »
No nie z tym nickiem Jad, potem za kumalem. Moja wpadka. Natomiast co do samej stacji. Owszem mamy MMC/SD, ale dyskietka 3,5\"to znowu nie az taki przezytek, (nie raz mnie jeszcze dzisiaj FDD poratowalo jak win i DVD odmawialy wspolpracy) no i fajnie by sie to w C64 prezentowalo. Oczywiscie sterownik FDD z PC jest urzadzeniem nieco upierdliwym w budowie, bo to interfejs niejako analogowo-cyfrowy, co komplikuje nie potrzebnie sam sterownik. No ale to zazylosc historyczne ktorej nie zmienimy.

Offline jad

• Level 3
XU1541 - Dyskusja
« Odpowiedź #9 dnia: 14 Sierpnia 2009, 06:46 »
nitro, o co chodzi z moim nickiem? strofujesz jacek31 a ja nie wiem o co kaman?

i jeszcze prosilbym aby pisac mnie z malej litery - tak mi sie podoba (-:

Nitro__

• Gość
XU1541 - Dyskusja
« Odpowiedź #10 dnia: 14 Sierpnia 2009, 08:27 »
Na poczatku Jacek31 myslal, ze to o niego chodzi i napisal to w poscie, podczas gdy ja pisalem odpowiedz edytowal swojego posta.

Offline Kisiel

• Level 7
XU1541 - Dyskusja
« Odpowiedź #11 dnia: 14 Sierpnia 2009, 14:27 »
xxx

Nitro__

• Gość
XU1541 - Dyskusja
« Odpowiedź #12 dnia: 14 Sierpnia 2009, 14:56 »
Jakbym tak robil, to na forum bylyby dziesiatki tematow po 2 posty, czasami maly zdrowy off-top nie nie jest zly, ale co prawda to prawda, skonczmy off-topic o stacji i wrocmy do dyskusji o XU1541.

Offline Kisiel

• Level 7
XU1541 - Dyskusja
« Odpowiedź #13 dnia: 16 Sierpnia 2009, 18:04 »
xxx

Cobra of Samar

• Gość
XU1541 - Dyskusja
« Odpowiedź #14 dnia: 17 Sierpnia 2009, 06:28 »
Witam ponownie.
Hm... czytajac powyzsze to teoretycznie wszystko idzie do przodu w sprawie realizacji projektu.
Moje pytanko w takim razie brzmi: kiedy realnie chetni z listy moga dostac XU1541 do raczek? Jakis termin jest wziety pod uwage?