Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: XU1541 - Przenos dane po USB! koniec z LPT! - OFF-TOPIC  (Przeczytany 2786 razy)

elban__

• Gość
XU1541 - Przenos dane po USB! koniec z LPT! - OFF-TOPIC
« Odpowiedź #75 dnia: 10 Sierpnia 2009, 19:31 »
Leming, pewnie nie, ale prawnie taka mozliwosc ma, jezeli ma podejscie takie jak Raf to da rade:

Cytat:
Podaj mi choc jeden mocny argument dlaczego akurat Tobie powinienem w czymkolwiek pomagac?

V-12, ja to zostalem tak wychowany, zeby nie zarabiac na kolegach - a scene zawsze traktowalem tak kolezensko. Wiadomo, jednych lubi sie mniej, drugich bardziej, innych wcale, ale to jednak jakies srodowisko w ktorym sie obracasz i imho nie najbardziej elegancko jest zarabiac na znajomych. friendship rulez, nie? o to chodzi z psem ogrodnika - a na lamerach z allegro niech sobie Raf czy ktokolwiek inny zarabia ile tam chce - szczerze zycze powodzenia.

ps. od Prezesa tez tego kabla nie kupie \"Wink\"

Izaak Berenbaum__

• Gość
« Odpowiedź #76 dnia: 10 Sierpnia 2009, 19:54 »

elban napisal:
V-12, ja to zostalem tak wychowany, zeby nie zarabiac na kolegach

to bardzo dobrze- dzieki temu inni moga na nich zarobic.

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #77 dnia: 10 Sierpnia 2009, 20:04 »
ehh mnie w prost chodzi o to, ze raf nie spytal sie nawet autora o to czy moze zerznac kropka w kropke jego designu w celach komercyjnych. I naprawde dziwie sie wypowiedzi V12 ze to jest ok. Myslalem, ze to nie jest ok rypac komus myzyczke, grafe czy kod do dema. Chyba za dlugo juz zyje.
Mysle, ze strach spytac sie bo to zawsze ryzyko ze autor powie nie, lepiej zyc w niepewnosci \"Smile\"
PS. przerobka tego ukladziku tak aby byl podobny do oryginalu wcale nie jest taka trudna.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline Sebaloz

• Level 6
« Odpowiedź #78 dnia: 10 Sierpnia 2009, 20:15 »

kisiel napisal:
raf nie spytal sie nawet autora o to czy moze zerznac kropka w kropke jego designu w celach komercyjnych.

Przeciez autor nie zyczy sobie zeby ktos sie z nim kontaktowal w sprawie projektu XU1541. Marcin OBCYKANY Makowski nie wpadl na to ze autor nie zastrzegl sobie praw w niemieckim urzedzie, bo nie chcial zarabiac na kolegach \"Smile\"

elban__

• Gość
« Odpowiedź #79 dnia: 10 Sierpnia 2009, 20:33 »
bez wikipedii nic madrego nie powiesz - widocznie zapytanie bylo zbyt trudne \"Wink\"

jaki jest limit robienia z siebie idioty po ktorym zamilkniesz chociaz na troche?

od kiedy pokazanie czegos oznacza udostepnienie praw autorskich licencyjnych czy majatkowych? nie widzialem na tej stronie zadnej informacji (ale moze przeoczylem), ze autor zgadza sie na produkcje tego ukladu.

Nitro__

• Gość
« Odpowiedź #80 dnia: 10 Sierpnia 2009, 20:50 »
Biorac Raf\'a troche w obrone powiem, ze wezmy jeszcze pod uwage kwestie roboty, jesli jest jej troche, to takie dolozenie na duze piwo ablo dwa wg.mnie byloby jak najbardziej w porzadku. Co do opieki nad projektem, to przejal ja autor openCBM, wiec do niego ewentualnie purysci niech pisza w sprawie praw.

Offline Sebaloz

• Level 6
« Odpowiedź #81 dnia: 10 Sierpnia 2009, 20:53 »
http://forums.obdev.at/viewtopic.php?t=392

elban napisal:
jaki jest limit robienia z siebie idioty po ktorym zamilkniesz chociaz na troche?

Czytalem zlepek twoich pol-prawd godnych prawdziwego goru. Niby jestes obcykany, ale nie jestes pewien, mylisz sie i inni Cie prostuja \"Smile\"

elban napisal:
nie widzialem na tej stronie zadnej informacji (ale moze przeoczylem), ze autor zgadza sie na produkcje tego ukladu.

Nie pisze ze sie zgadza, ale udostepnia wszystko co trzeba do produkcji i nawet daje linka do sklepu z przygotowanym zamowieniem na czesci \"Smile\"

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
    • http://www.riversedge.pl/
« Odpowiedź #82 dnia: 11 Sierpnia 2009, 08:25 »

elban napisal:
Leming, pewnie nie, ale prawnie taka mozliwosc ma, jezeli ma podejscie takie jak Raf to da rade:

Cytat:
Podaj mi choc jeden mocny argument dlaczego akurat Tobie powinienem w czymkolwiek pomagac?

V-12, ja to zostalem tak wychowany, zeby nie zarabiac na kolegach - a scene zawsze traktowalem tak kolezensko. Wiadomo, jednych lubi sie mniej, drugich bardziej, innych wcale, ale to jednak jakies srodowisko w ktorym sie obracasz i imho nie najbardziej elegancko jest zarabiac na znajomych. friendship rulez, nie? o to chodzi z psem ogrodnika - a na lamerach z allegro niech sobie Raf czy ktokolwiek inny zarabia ile tam chce - szczerze zycze powodzenia.

ps. od Prezesa tez tego kabla nie kupie \"Wink\"

Ano tu sie z Toba zgodze, bo ja zostalem wychowany tak samo. Byc moze inaczej podchodzilbym do calej sytuacji, gdyby mi na tym kablu zalezalo \"Smile\" Ale gdyby zalezalo, uderzylbym najpierw do Rafa i spytal, czy mozna po znajomosci taniej \"Very Fochow na forum bym nie strzelal bo juz mam swoje lata :]

A tak poza tym, to na allegro nie ma czystego zarobku, bo sa jeszcze te nieszczesne prowizje za wystawienie i za sprzedaz przedmiotu. A wiadomo, im wyzsza cena sprzedazy, tym wieksza prowizja. Sprzedajac kilkanascie rzeczy zawsze sie okazuje, ze jedna puszczamy za darmo. Coraz wiecej sprzedawcow leci w czuona i dodaja sobie do kosztow wysylki kilka zl a potem sie tlumacza, ze to koszty pakowania, pojscia z tym na poczte a ostatnio jeden bezczelnie mi sie przyznal, ze z wygorowanej kasy za koszty przesylki oplaca takze prowizje od sprzedazy... W tych czasach ludzie kombinuja jak moga, co mi sie osobiscie nie podoba, bo takie zagrywki sa po prostu nie fair...

A co do zarabiania na znajomych... to juz wspominalem. Czasami najwiekszy przyjaciel moze wywinac niezly numer. Przez kase wiele rzeczy sie rozpada. Chyba trzeba znalezc w tym umiar i uimec rozdzielic friendship od biznesu. IMHO ciezko polaczyc te 2 zjawiska.

Osobiscie zamawialem u kumpla zasilacz do mojej komody, co obsluguje komode i 2 stacje. Zabulilem stowke. Dla mnie to bylo cos normalnego - nie wazne ze to moj kumpel i ze prawdopodobnie samemu, jakbym to skladal, wyszloby mi taniej. Po prostu czlowiek wykonal swoja robote za ktora mu zaplacilem. I szumu nie bylo zadnego.

To wszystko kwestia umiejetnego podejscia do problemu \"Smile\"
http://www.riversedge.pl/ - zapraszam na nową stronę: recenzje, relacje, strefa C64.

Serwis Commodore 64/1541 - naprawa/diagnoza.
Zawsze aktualne!

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #83 dnia: 11 Sierpnia 2009, 08:50 »
obserwuje dalej ten atak na mnie i w tych hektolitrach SPAMu nie wiem skad pomysly, ze urzadzenie to jest identyczne jak na schemacie itd, ale prosciej niz zapytac po prostu to latwiej jest oczerniac, nie? \"Smile\" (pozwolenie swoja droga tez mam, tylko chcialem zobaczyc jakie bzdury bedziecie pisac zas :P )

\"Po znajomosci\" w PL wyglada to tak : \"chcialbym brac za to 100zl, ale dla Ciebie moze byc 70. to biore za 60\".  W takim razie ponizej 100 nie schodze, right?

Tak naprawde to po prostu zazdroscicie ze to nie Wam sie udalo to urzadzenei uruchomic. Kisiel - Twoich addonow niestety prawie nikt nie chce, bo dla przecietnego scenera nie sa one potrzebne. Na xu1541 jest popyt.

Smieszne jest tez to, ze najbardziej krzycza wlasnie Ci, ktorzy w zwiazku ze swoja sytuacja materialna mogli by spokojnie wesprzec moj projekt i zmotywowac mnie tym samym do tego, abym ruszyl kolejne, ale to tylko Polska - przestrzgano mnie ze nie warto tego tutaj sprzedawac tylko od razu uderzac na zachod - i mysle ze mozliwych nastepnych moich urzadzen nei bede tutaj oferowac skoro mam potem czytac takie bzdury pod moim adresem.

Nitro, prosze abys zamknal ten temat - elita znajdzie sobie jakiies inne miejsce do pospamowania. Kto bedzie chcial odemnie kupic to urzadzenie - znajdzie mnie, a ja nie mam czasu na bezowocne dyskusje.

jak juz wczesniej napisalem - kolejne egzemplarze beda dostepne pod koniec sierpnia.
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

leming__

• Gość
« Odpowiedź #84 dnia: 11 Sierpnia 2009, 09:08 »

Raf napisal:

Nitro, prosze abys zamknal ten temat - elita znajdzie sobie jakiies inne miejsce do pospamowania. Kto bedzie chcial odemnie kupic to urzadzenie - znajdzie mnie, a ja nie mam czasu na bezowocne dyskusje.

FOCH??? \"Smile\"

elban__

• Gość
« Odpowiedź #85 dnia: 11 Sierpnia 2009, 09:30 »
to chyba nawet foch staly, nie okresowy. \"Wink\"

parafrazujac Twoje slowa, panie konstruktorze:

Cytat:
wskaz jeden powod, dla ktorego ktos mialby wspierac akurat Ciebie?

najlepiej bedzie, jak za pomoca kontaktow Izaaka, bedziesz to sprzedawal do Izraela. \"Wink\"

leming__

• Gość
« Odpowiedź #86 dnia: 11 Sierpnia 2009, 09:31 »
@elban ale to na zachod chcial a nie na daleki wschod \"Smile\"

prezes__

• Gość
« Odpowiedź #87 dnia: 11 Sierpnia 2009, 09:34 »

Raf napisal:
nie wiem skad pomysly, ze urzadzenie to jest identyczne jak na schemacie itd, ale prosciej niz zapytac po prostu to latwiej jest oczerniac, nie? \"Smile\"

prosilem o pomoc 2 razy, dostalem twoja odpowiedz i temat uznaje za zamkniety.

Cytat:
Tak naprawde to po prostu zazdroscicie ze to nie Wam sie udalo to urzadzenei uruchomic.

jak zakonczy sie foch wielkiego elektronika? czy pan kleks pokona golarza filipa?

Cytat:
najbardziej krzycza wlasnie Ci, ktorzy w zwiazku ze swoja sytuacja materialna mogli by spokojnie wesprzec moj projekt

Cytat:
przestrzgano mnie ze nie warto tego tutaj sprzedawac tylko od razu uderzac na zachod

mysle ze znajda sie osoby gotowe cie wesprzec i dolozyc ci sie do biletu. \"Wink\"

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #88 dnia: 11 Sierpnia 2009, 09:48 »
Prezes, otrzymujesz odemnie to, co wypracowales przez lata (miedzy innymi tez probowalem Ciebie kiedys o cos prosic, przypomnij sobie jak reagowales). Skad ta megalomania? czy nie zgadzajac sie na zaczepna propozycje Pana z \"elity\", ja wypinam sie na cala scene? (bo do takiego przedstawienia mnie przeciez dazysz)
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

prezes__

• Gość
« Odpowiedź #89 dnia: 11 Sierpnia 2009, 10:17 »

Raf napisal:
Prezes, otrzymujesz odemnie to, co wypracowales przez lata (miedzy innymi tez probowalem Ciebie kiedys o cos prosic, przypomnij sobie jak reagowales).

ach, do tej pory mnie to bawi - jak najpierw wystawiles na kompo rozbierana fotke swojej kolezanki z ktora przyjechales na northa a po dwoch latach kazales to wyciac ze stuffu, ehehe