Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: XU1541 - Przenos dane po USB! koniec z LPT! - OFF-TOPIC  (Przeczytany 2783 razy)

Offline Sebaloz

• Level 6
XU1541 - Przenos dane po USB! koniec z LPT! - OFF-TOPIC
« Odpowiedź #60 dnia: 10 Sierpnia 2009, 16:03 »

prezes napisal:
Nie. Panem Jozkiem bedziesz ty - bede lutowal twoja glowa.

???

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #61 dnia: 10 Sierpnia 2009, 16:46 »
@Raf, jest ryzyko jest zabawa. To co Ty robisz w prawie nazywa sie wierne nasladowanie. Natomiast klonowanie nie jest wiernym nasladownictwem i podlega udowodnieniu w jakim stopniu jest to kopia.
Na moj gust nie rozumiesz prawa do wykonania dla siebie a wykonania celem zysku. Aby handlowac kopia musisz miec prawa do niej. Prawo autorskie jest nie zbywalne \"Smile\" Albo jestes autorem albo nie. Nie musisz dochodzic praw w urzedach mozna w sadzie cywilnym, wystarczy ze udowodnisz ze ktos zarobil na twoim pomysle. Kolo ktory podpierdolil utworek z c64 nie musial sie stawic w sadzie i sad zasadzil ze jest to poza jego jurysdykcja, ale tutaj jest unia. Pojedziesz na rozprawe za granice?

Co do 20 lat to wyglada to tak ze moj wzor uzytkowy zastrzezony w UP jest 2 razy 10 lat. Po wniesieniu oplaty na pierwsza dyche jest opcja na druga.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #62 dnia: 10 Sierpnia 2009, 17:00 »
The xu1541 project was started by Till Harbaum. In December 2007, he announced that he lost interest in the project and cancelled it completely. Please, do NOT contact Till, as he is not interested in this project anymore!

zrodlo: http://www.trikaliotis.net/xu1541

juz jestem pewien, ze po 25 sierpnia bede oferowac nastepne egzemplarze, bardzo chetnie przyjme na nie zamowienia juz teraz.
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #63 dnia: 10 Sierpnia 2009, 17:24 »
Tworzenie a odtwarzanie wyrob nalezy do Ciebie.
Dla mnie odtwarzanie takiej zabawki po kosztach dla subkultury rozumiem, za piwo, rozumiem, za flaszke rozumiem, za kase nie rozumiem.
Moj projekt sprzedaje po kosztach mimo ze jest mojego autorstwa i teoretycznie moglbym na nim zarobic. Pytanie tylko jaki bylby tego sens jakbym nie mial z tego przyjemnosci tylko kase.. stracilbym zainteresowanie tworzeniem.
This is deep \"Wink\"

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

elban__

• Gość
« Odpowiedź #64 dnia: 10 Sierpnia 2009, 17:42 »
Kisiel - nie masz racji - prawa autorskie mozna kupic - wszystkie poza prawami imiennymi czy jakos tak - tzn. nie mozna komus odebrac autorstwa utworu. Ale prawa majatkowe (czyli kupuje od Ciebie prawa autorskie, produkuje cos i sprzedaje z zyskiem) oczywiscie mozna kupic.

Raf - mysle, ze takie oswiadczenie nic nie znaczy w ramach prawa. Stracic zainteresowanie projektem nie oznacza oddac do niego prawa majatkowe. Ale nie pekaj - nie biegne do dzielnicowego, a gdyby cos to za jakies 10 lat sie Twoje przestepstwo przedawni.

(oczami wyobrazni juz widze jak Sebastian wpisuje do google frazy \'prawa autorskie\', \'prawa majatkowe\', \'prawa imienne\').

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #65 dnia: 10 Sierpnia 2009, 17:46 »
elban zastrzegles cos w BUP?  Pewnie nie, jestem autorem i moge sprzedac licencje do korzystania tylu osoba za ile i ilu uznam za sluszne... ale nadal jestem autorem \"Smile\"

__moog__

• Gość
« Odpowiedź #66 dnia: 10 Sierpnia 2009, 17:59 »
@Kisiel, zgadza sie, te 20 lat to max jaki da sie uzyskac, generalnie to ten okres jest inny w kazdym panstwie.

Ja sie jedynie powoluje na wiedze naszego bardziej doswiadczonego kolegi-prawnika, ktory reprezentowal nas (d16) po tym jak Roland przypieprzyl sie o to ze zrobilismy emulacje ich instrumentow. Po argumentacji skonczylo sie polubownie, zmienilismy skiny GUI i kazdy poszedl w swoja strone \"Smile\"

__moog__

• Gość
« Odpowiedź #67 dnia: 10 Sierpnia 2009, 18:01 »
Prawa osobiste sa niezbywalne, prawa majatkowe sa na sprzedaz, z tym ze inaczej ma sie to w przypadku utworu muzycznego, topologii ukladu elektronicznego, programu czy probki dzwiekowej z prawem do korzystania w utworze.

elban__

• Gość
« Odpowiedź #68 dnia: 10 Sierpnia 2009, 18:01 »
czytaj ze zrozumieniem:

Cytat:
Kisiel - nie masz racji - prawa autorskie mozna kupic - wszystkie poza prawami imiennymi czy jakos tak - tzn. nie mozna komus odebrac autorstwa utworu.

Nie zastrzeglem nic, ale za to co miesiac sprzedaje prawa autorskie do tego co zaprogramowalem, wiec \'troche\' sie obcykalem.

I oczywiscie zawsze bedzie autorem - to sa te prawa imienne czy jakos tak.

a do tego \'ilu osobom chce\' to tez radze uwazac, bo zalezy to od tego w jaki sposob bedzie wygladala umowa. moze byc tak ze sprzedasz to \'ilu osobm chcesz\' a moze byc tak, ze oddasz wszystkie prawa komus tam. Odpowiednie terminy prawnicze przytoczy Sebastian Wikipedia Borkowski.

__moog__

• Gość
« Odpowiedź #69 dnia: 10 Sierpnia 2009, 18:07 »
@Elban, nie wiem co sprzedajesz, ale jezeli jest to program, to mozesz sprzedac licencje na jego uzywanie. W takim przypadku mozna sprzedawac w nieskonczonosc. W przypadku przenosin praw majatkowych, nie masz juz prawa sprzedawac programu. Masz jedynie prawo do twojego nazwiska w About-cie \"Smile\" (czyli osobiste prawa autorskie)

elban__

• Gość
« Odpowiedź #70 dnia: 10 Sierpnia 2009, 18:32 »
Moog - tak - dokladnie o to mi chodzilo, ze sa dwie mozliwosci oraz ze prawa osobiste / imienne pozostaja zawsze (przynajmniej w RP).

prezes__

• Gość
« Odpowiedź #71 dnia: 10 Sierpnia 2009, 18:57 »

elban napisal:
(oczami wyobrazni juz widze jak Sebastian wpisuje do google frazy \'prawa autorskie\', \'prawa majatkowe\', \'prawa imienne\').

raczej do wikipedii, hehe

booker__

• Gość
« Odpowiedź #72 dnia: 10 Sierpnia 2009, 18:58 »

kisiel napisal:

Dla mnie odtwarzanie takiej zabawki po kosztach dla subkultury rozumiem, za piwo, rozumiem, za flaszke rozumiem, za kase nie rozumiem.

Kryzys. Moze na auto zbiera?

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
    • http://www.riversedge.pl/
« Odpowiedź #73 dnia: 10 Sierpnia 2009, 19:05 »
Ciekawa dyskusja. Najbardziej interesuje mnie fakt, iz dosyc czesto od wielu lat na Allegro pojawialy sie rozne mutacje kabla X1541. Jednym ze sprzedawcow jest moj dobry znajomy i szczerze powiem nie obchodzi mnie to, ze on sobie na tym zarabia. Nawet, jak koszt calosci jest 2-3 razy mniejszy od kosztow elementow, to w koncu to jego sprawa, za ile to sprzedaje i jakos nikt od lat sie nie rzucal i nie mial o to pretensji. Kto chcial, to kabelek zakupil, kto inny chcial, to sobie zrobil sam i po problemie.

Tu nagle pojawil sie Raf ze swoim kabelkiem i nagle wielka afera sie zrobila. A gdyby zamiast niego pojawila sie calkiem inna osoba? Nie wiem, ktokolwiek, niekonieczine od razu Kisiel ale ktos, kogo bardzo szanujecie od lat, ktos kto byl na scenie 20 lat temu, czy tak samo niektore osoby podeszlyby do calego problemu i zaczely wywolywac niepotrzebne konflikty? Imho cala sytuacja jest odzwierciedleniem pewnej ludzkiej pychy, zazdrosci i zlosliwosci. Na szczescie tylko jednostkowej. Tylko po co to komu?

A w biznesie tak jest, ze nie raz idziesz do exkluzywnego baru, by wypic piwo za 10 zl w przyjemnym klimacie. I co, wtedy tez focha strzelasz, ze piwo drogie i ratujesz sie ucieczka do pobliskiej Biedronki? To takie troche... dziwne. A jezeli chcecie robic konkrencje Rafowi - prosze bardzo \"Smile\" Tylko zanim sie zmobilizujecie to predzej nic z tego nie wyniknie, bo latwo sie mowi, a jak przychodzi co do czego, to... lipa.

Ja osobiscie prawdopodobnie nie dalbym stowki za ten kabelek. Musialbym byc naprawde w desperacji. Gdyby nagle nieoczekiwanie szlag trafil moj 1541U, to pewnie bym przeprosil sie z moim starym kablem XM+XP 1541. Ale nie robilbym napewno takich jazd jak tutaj na forum, bo czesto nawet w najwiekszym biznesie nie ma taryfy ulgowej. Stad tez nieraz czesto 2-osobowe spolki padaja, bo partnerzy zagryzaja sie o kase.

Poza tym, imho mozna z Rafem sie spokojnie dogadac (tzn. tak sie domyslam, jak jest naprawde, nie wiem). Jezeli sporo osob byloby chetnych, to pewnie by obnizyl cene. Wystarczy pogadac, zastosowac dialog, a nie obrzucac siebie jakimis wyrzutami. Dodatkowo mysle, ze stowka to max za ten gadzet. Chyba raczej wyzej nie pojdzie na aukcji. No ale moge sie mylic. Allegro to allegro. Biznes jest biznesem. Ot tyle co mialem do powiedzenia w tym temacie, zachecam do refleksji zwlaszcza nad pierwsza czescia mojego posta \"Smile\".
http://www.riversedge.pl/ - zapraszam na nową stronę: recenzje, relacje, strefa C64.

Serwis Commodore 64/1541 - naprawa/diagnoza.
Zawsze aktualne!

leming__

• Gość
« Odpowiedź #74 dnia: 10 Sierpnia 2009, 19:19 »
co do praw autorskich to az tak bym sie nie spuszczal, jeden z drugim zrobi przyslowiowe 10 sztuk i co koles bedzie ich scigac za te 10 euro ktore stracil? wezcie nie robcie jaj xD

a ja bym wolal dolozyc te 100 czy 200 zetek i kupic sobie mmc replaya....