Witam!
Dlaczego warto zagladac na to forum, o ktorym piszecie w tym temacie, raczej niepochlebne opinie (poza V-12)? Bo w dziale hardware ukaze sie tam kilka moich pomyslow, dotyczacych elektroniki C64 (mysle, ze ciekawych rowniez dla scenowcow). Pisze tam juz tradycyjnie i tak zostanie, dopoki forum dziala - nie widze potrzeby smiecic moimi elektronicznymi pomyslami na \"forum scenowym\", tu bede umieszczal tylko linki, a kto bedzie zainteresowany moimi opracowaniami, to sobie tam zajrzy. Najczesciej beda to pomysly w stylu \"male jest piekne\", bo tak lubie. Nie zamierzam z komody robic PC-ta.

, wiec nie bedzie tam pomyslow w stylu \"Chameleon\" itp. Cel, ktory mi przyswieca, to pokazanie, ze C64 jest nie tylko (nadal) wdziecznym obiektem dla scenowcow, ale moze byc rowniez wysmienitym, uniwersalnym sterownikiem programowalnym dla amatorow elektronikow, do wykorzystania w roznych interesujacych aplikacjach. Szczegolnie dzisiaj takie wykorzystanie komcia jest jak najbardziej uzasadnione, gdyz obecnie C64 moze \"zrzucic kajdany\", ktore czynily go sprzetem (zreszta tak jak wszystkie 8-mio bitowce z tamtych czasow) nieporecznym i nieprzenosnym. Mam na mysli ciezki i pradozerny TV/Monitor CRT do ktorego trzeba bylo podpinac komcia, bo bez niego nic nie mogl nam \"zakomunikowac\" i niewygodne, oraz sporawe gabarytowo pamieci masowe (np. 1541, Datasette), ktore to urzadzenia w znacznej mierze ograniczaly mozliwosci wykorzystania C64 jako STEROWNIKA, boo co jest wart komputer, co prawda sam w sobie niewielki, lekki i o swietnych mozliwosciach, ale samodzielnie niekomunikatywny i bez pamieci masowej wewnatrz!. Wszyscy dobrze znacie SX-64 - to jest to o czym pisze, ale krojone w onczas na miare owczesnych mozliwosci (zreszta obecnie, jak gdzies sie pojawi, to budzi nadal zrozumiale zainteresowanie). Dzisiaj C64 zaopatrzony w mala, energooszczedna pamiec masowa: SD2IEC, oraz nieduzy monitor LCD (laczny pobor mocy ok 10W + C64 12W) staje sie calkiem przyzwoitym, przenosnym sterownikiem PLC do zastosowan amatorskich, \"uwolnionym\" od gniazdka sieciowego i zasilanym z nieduzego akumulatora 12V (lub instalacji samochodowej). Kilka pomyslow w tym wzgledzie na pewno opisze, ale bede potrzebowal konsultacji i Waszej pomocy w stworzeniu oprogramowania do tych \"wynalazkow\"! Pomozecie??

W tej chwili na \"tym nie chcianym forum\" macie juz dwie perelki:
- UCart opisany w miare dokladnie z sysopem wegiego i moim (a wiec gotowiec, udostepniony dla wszystkich) - dla (jeszcze) nie wtajemniczonych wyjasniam: jest to prosty, uniwersalny cartridge do C64, do zrobienia dla kazdego, gdzie mozna sobie wrzucic dowolny program (gre, czy jakis uzytek) jednoplikowy (w opisanej juz wersji) i cieszyc sie swoim wlasnym \"cartem\".
- Automatyczny RESET przy przelaczniku kernali (jak ktos wymysli cos prostszego, to stawiam piwo!

)
... no i z tematu o module SD2IEC, zrobil sie maly tutorial po polsku, ktory (mam nadzieje) bedzie nadal rozwijany (przy Waszej wspolpracy rzecz jasna), tak aby ukazalo sie tam jak najwiecej istotnych uwag, dotyczacych uruchamiania i uzytkowania tegoz z punktu widzenia amatora, chcacego sobie zrobic ten modul we wlasnym zakresie.
Nie wiem jak
wegi, jako koder, bedzie sie tam produkowal, bo w tej chwili, to jest mocno zajety czym innym, wiec go tam ostatnio raczej nie widac, ale ja na pewno jeszcze cos tam nagryzmole, wiec zapraszam do zajrzenia od czasu do czasu!
Pozdrawiam
suchy
PS Forum:
http://c64.phorum.pl/... w zaden sposob nie jest i nie moze byc konkurencja dla tego, \"scenowego\" - moze byc tylko uzupelnieniem w bardzo nielicznych tematach (wiadomo przeciez powszechnie, ze pieniadze warto trzymac w wielu bankach, a nie w jednym!).