Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Nowe forum o C64  (Przeczytany 1795 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Izaak Berenbaum__

• Gość
Nowe forum o C64
« Odpowiedź #15 dnia: 30 Lipca 2009, 00:00 »
V-12 troche chyba przesadziles z tym mnostwo osob   \"Wink\" zgodzilbym sie gdyby chodzilo o emulacje c64 ale fizycznym sprzetem bawi sie juz raczej malo osob. faktycznie stosunkowo sporo osob ma jeszcze c64 na strychach,w piwnicach,w szafach ale aktywnych czy nawet okazjonalnych uzytkownikow nie ma juz tak wielu,szczegolnie teraz gdy do dyspozycji jest wygodna i praktycznie niezawodna emulacja.

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
Nowe forum o C64
« Odpowiedź #16 dnia: 30 Lipca 2009, 14:21 »
ee tam emu wystarczy posluchac firsta msx z LCP na emulacji i na komciu co by sobie wyrobic zdanie \"Wink\"
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Izaak Berenbaum__

• Gość
Nowe forum o C64
« Odpowiedź #17 dnia: 30 Lipca 2009, 14:42 »
stary czy nowy sid ? jezeli stary to moze byc roznica,zreszta trzeba tez wziac poprawke na to ze rozne 6581 roznie graja. 8580 bedzie bez zadnej wyraznej roznicy miedzy sprzetem a emulatorem.

poza tym v-12 pisze o ludziach spoza sceny,tych raczej malo interesuje lcp i perfekcyjna emulacja sida,po prostu chca sobie pograc.

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
    • http://www.riversedge.pl/
Nowe forum o C64
« Odpowiedź #18 dnia: 30 Lipca 2009, 21:33 »

Izaak Berenbaum napisal:
V-12 troche chyba przesadziles z tym mnostwo osob   \"Wink\" zgodzilbym sie gdyby chodzilo o emulacje c64 ale fizycznym sprzetem bawi sie juz raczej malo osob. faktycznie stosunkowo sporo osob ma jeszcze c64 na strychach,w piwnicach,w szafach ale aktywnych czy nawet okazjonalnych uzytkownikow nie ma juz tak wielu,szczegolnie teraz gdy do dyspozycji jest wygodna i praktycznie niezawodna emulacja.

Hmm, nie wiem, czy dobrego slowa uzylem, ale wierz mi - bardzo duzo osob interesuje sie komoda tylko do grania. Nawiazuje od czasu do czasu kontakty z takimi ludzmi na allegro. Z niektorymi mam kontakt do dzis. Ich scena nie interesuje, ani zadne tworzenie. Kupuja komody tylko do grania. Ruch jest spory. Niektorzy z nich kupuja sprzety dla swoich dzieci i odpalaja im gierki. To mile, ze w dobie PC i gierek we flashu jest jeszcze duzo osob, ktorym chce sie nawet wczytywac gry z kaset. Jednakze obawiam sie, ze nawet i te osoby beda malo zainteresowane, by rejestrowac sie na forum. Dlatego stwierdzenie, ze fizycznym sprzetem bawi sie malo osob jest w mojej opinii lekko nieprawdziwe \"Smile\"
http://www.riversedge.pl/ - zapraszam na nową stronę: recenzje, relacje, strefa C64.

Serwis Commodore 64/1541 - naprawa/diagnoza.
Zawsze aktualne!

Ramos

• Gość
Nowe forum o C64
« Odpowiedź #19 dnia: 01 Sierpnia 2009, 20:58 »
V-12: Masz racje, duzo osob co nie jest scena zainyeresowanych tworzy cos na C64 lub po prostu gra. Zdziwilo mi ile osob w Polsce kupilo sobie takie urzadzenia jak 1541U czy nowego Actiona.

Nitro__

• Gość
Nowe forum o C64
« Odpowiedź #20 dnia: 01 Sierpnia 2009, 21:18 »

Cytat:
tworzy cos na C64

Jesli cos tworzy, to wg.mnie glupota jest nie interesowanie sie scena.

kotrobot__

• Gość
Nowe forum o C64
« Odpowiedź #21 dnia: 02 Sierpnia 2009, 07:20 »

Ramos napisal:
V-12: Masz racje, duzo osob co nie jest scena zainyeresowanych tworzy cos na C64 lub po prostu gra. Zdziwilo mi ile osob w Polsce kupilo sobie takie urzadzenia jak 1541U czy nowego Actiona.

Ile?

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
    • http://www.riversedge.pl/
Nowe forum o C64
« Odpowiedź #22 dnia: 02 Sierpnia 2009, 15:28 »

Nitro napisal:

Cytat:
tworzy cos na C64

Jesli cos tworzy, to wg.mnie glupota jest nie interesowanie sie scena.

To nie jest glupota ale najczesciej czysty brak wiedzy o czyms takim, jak scena (w dzisiejszych czasach to pojecie stracilo na pierwotnym znaczeniu) lub tez np. chec pozostania \"niezaleznym\" \"Smile\"

1541U w Polsce ma juz kilka osob w tym jeden maniak C128, ktory chyba scena nie jest w ogole zainteresowany ale moge sie mylic.
http://www.riversedge.pl/ - zapraszam na nową stronę: recenzje, relacje, strefa C64.

Serwis Commodore 64/1541 - naprawa/diagnoza.
Zawsze aktualne!

pajda

• Gość
Nowe forum o C64
« Odpowiedź #23 dnia: 04 Sierpnia 2009, 19:20 »

Ramos napisal:

A co takiego tworzy?
Zwlaszcza w Polsce: jakos specjalnie nie widze zalewu tych nowych produkcji \"Wink\"

A co do kupowania urzadzen, to 90% roznych fajnych wynalazkow (zwlaszcza na alledrogo) wykupuja kolekcjonerzy - nie bedzie to u nich wykorzystywane do niczego, poza lezeniem w szafie, badz jako kolejny gadget do sprzedazy/wymiany.
Zeby nie byc goloslownym, to proponuje policytowac zwykle C128, badz w wersji D na alledrogo \"Smile\"

suchy

• Gość
Nowe forum o C64
« Odpowiedź #24 dnia: 10 Maja 2010, 11:52 »
Witam!

Dlaczego warto zagladac na to forum, o ktorym piszecie w tym temacie, raczej niepochlebne opinie (poza V-12)? Bo w dziale hardware ukaze sie tam kilka moich pomyslow, dotyczacych elektroniki C64 (mysle, ze ciekawych rowniez dla scenowcow). Pisze tam juz tradycyjnie i tak zostanie, dopoki forum dziala - nie widze potrzeby smiecic moimi elektronicznymi pomyslami na \"forum scenowym\", tu bede umieszczal tylko linki, a kto bedzie zainteresowany moimi opracowaniami, to sobie tam zajrzy. Najczesciej beda to pomysly w stylu \"male jest piekne\", bo tak lubie. Nie zamierzam z komody robic PC-ta. \"Wink\" , wiec nie bedzie tam pomyslow w stylu \"Chameleon\" itp. Cel, ktory mi przyswieca, to pokazanie, ze C64 jest nie tylko (nadal) wdziecznym obiektem dla scenowcow, ale moze byc rowniez wysmienitym, uniwersalnym sterownikiem programowalnym dla amatorow elektronikow, do wykorzystania w roznych interesujacych aplikacjach. Szczegolnie dzisiaj takie wykorzystanie komcia jest jak najbardziej uzasadnione, gdyz obecnie C64 moze \"zrzucic kajdany\", ktore czynily go sprzetem (zreszta tak jak wszystkie 8-mio bitowce z tamtych czasow) nieporecznym i nieprzenosnym. Mam na mysli ciezki i pradozerny TV/Monitor CRT do ktorego trzeba bylo podpinac komcia, bo bez niego nic nie mogl nam \"zakomunikowac\" i niewygodne, oraz sporawe gabarytowo pamieci masowe (np. 1541, Datasette), ktore to urzadzenia w znacznej mierze ograniczaly mozliwosci wykorzystania C64 jako STEROWNIKA, boo co jest wart komputer, co prawda sam w sobie niewielki, lekki i o swietnych mozliwosciach, ale samodzielnie niekomunikatywny i bez pamieci masowej wewnatrz!. Wszyscy dobrze znacie SX-64 - to jest to o czym pisze, ale krojone w onczas na miare owczesnych mozliwosci (zreszta obecnie, jak gdzies sie pojawi, to budzi nadal zrozumiale zainteresowanie). Dzisiaj C64 zaopatrzony w mala, energooszczedna pamiec masowa: SD2IEC, oraz nieduzy monitor LCD (laczny pobor mocy ok 10W + C64 12W) staje sie calkiem przyzwoitym, przenosnym sterownikiem PLC do zastosowan amatorskich, \"uwolnionym\" od gniazdka sieciowego i zasilanym z nieduzego akumulatora 12V (lub instalacji samochodowej). Kilka pomyslow w tym wzgledzie na pewno opisze, ale bede potrzebowal konsultacji i Waszej pomocy w stworzeniu oprogramowania do tych \"wynalazkow\"! Pomozecie?? \"Wink\" \"Wink\"

W tej chwili na \"tym nie chcianym forum\" macie juz dwie perelki:

- UCart opisany w miare dokladnie z sysopem wegiego i moim (a wiec gotowiec, udostepniony dla wszystkich) - dla (jeszcze) nie wtajemniczonych wyjasniam: jest to prosty, uniwersalny cartridge do C64, do zrobienia dla kazdego, gdzie mozna sobie wrzucic dowolny program (gre, czy jakis uzytek) jednoplikowy (w opisanej juz wersji) i cieszyc sie swoim wlasnym \"cartem\".
- Automatyczny RESET przy przelaczniku kernali (jak ktos wymysli cos prostszego, to stawiam piwo! \"Wink\"  )

... no i z tematu o module SD2IEC, zrobil sie maly tutorial po polsku, ktory (mam nadzieje) bedzie nadal rozwijany (przy Waszej wspolpracy rzecz jasna), tak aby ukazalo sie tam jak najwiecej istotnych uwag, dotyczacych uruchamiania i uzytkowania tegoz z punktu widzenia amatora, chcacego sobie zrobic ten modul we wlasnym zakresie.

Nie wiem jak wegi, jako koder, bedzie sie tam produkowal, bo w tej chwili, to jest mocno zajety czym innym, wiec go tam ostatnio raczej nie widac, ale ja na pewno jeszcze cos tam nagryzmole, wiec zapraszam do zajrzenia od czasu do czasu!

Pozdrawiam
suchy
PS Forum:

http://c64.phorum.pl/

... w zaden sposob nie jest i nie moze byc konkurencja dla tego, \"scenowego\" - moze byc tylko uzupelnieniem w bardzo nielicznych tematach (wiadomo przeciez powszechnie, ze pieniadze warto trzymac w wielu bankach, a nie w jednym!).  \"Wink\"

Offline Kisiel

• Level 7
Nowe forum o C64
« Odpowiedź #25 dnia: 10 Maja 2010, 16:07 »
Nie zamierzam z komody robic PC-ta...Dzisiaj C64 zaopatrzony w mala, energooszczedna pamiec masowa: SD2IEC.

Pamiec z grzyba do komody rulezz:) Myslalem ze przerobiles kaseciaka na streamer.

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

suchy

• Gość
Nowe forum o C64
« Odpowiedź #26 dnia: 10 Maja 2010, 16:29 »
@Kisiel, nie z kaseciaka, ale z odtwarzacza MP3 z wbudowanym dyktafonem mozna zrobic cus takiego (lekkie, male i przenosne, bo tylko takie rozwiazania mnie interesuja - praca komcia w terenie \"bez gniazdka\"), ale po co, jak jest juz SD2IEC, ktory jest OK! Sprawdzalem SD2IEC z zegarkiem PCF8583 i dziala GIT (na pewno cos na ten temat naskrobie)! A wiec to co niezbedne do sterownika, czyli zegar RTC juz mam (wiec w zegarek z szyna I2C nie musze sie juz bawic)! Zapewne opisze jeszcze zegarek RTC \"rownolegly\" do C64, bo natrafilem w starych szpargalach na ciekawe scalaki (a wiec bedzie to typowe rozwiazanie \"z grzyba\")! \"Wink\"

Offline Kisiel

• Level 7
Nowe forum o C64
« Odpowiedź #27 dnia: 10 Maja 2010, 16:51 »
ytm juz podlaczyl DS z driverem do geosa.

suchy

• Gość
Nowe forum o C64
« Odpowiedź #28 dnia: 10 Maja 2010, 17:01 »
Widzialem to rozwiazanie (na filetach? To masz na mysli?). DS jest co prawda rownolegly, ale z niewygodnym dostepem sekwencyjnym do rejestrow. Natomiast scalaczek RTC, ktorego mam na mysli, bedziesz widzial na mapie pamieci komcia tak jak VICka, SIDka czy CIAczka (jest taki, a jakze, ale TYLKO z grzyba, bo obecne rozwiazania RTC to juz tylko szyny szeregowe)!

Offline Kisiel

• Level 7
Nowe forum o C64
« Odpowiedź #29 dnia: 10 Maja 2010, 17:31 »
8086 a 6510 to nie ta sama szyna. Zycze powodzenia.