Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: HDD do c64 - najszybszy interfejs przez ?  (Przeczytany 3100 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

ones

• Gość
HDD do c64 - najszybszy interfejs przez ?
« dnia: 06 Lutego 2012, 15:03 »
Obejrzałem kilka pomysłów o podpięciu HDD do komci, nie ma jak do tej pory czegoś solidnego, w sensie albo nie ma obsługi wszystkich plików albo trasfer byłby mógł być szybszy ale...

Więc jakie złącze w c64 byłoby najszybsze by był możliwie max transfer? IEC pewnie w żaden sposób nie da rady szybciej, więc zostały tylko 2 złącza kartridża i port użytkownika (modem\IEE itd), więc które?

Offline Zito

• Level 2
  • **
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Lutego 2012, 15:06 »
http://www.1541ultimate.net
Ciężko o coś solidniejszego. A co do prędkości to niech się wypowiedzą znawcy tematu, ale na moje oko powinno być najszybsze z dostępnych rozwiązań.

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Lutego 2012, 15:08 »
Taa... albo rybki albo akwarium ;)

Max transfer to przez port kartridża...
-profil nieaktywny-

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Lutego 2012, 20:06 »
W c64+ masz 60KB/s load około 40KB/s save, jak przez kernal open chrin chrout powyżej 5KB/s , dane przy prędkości proca 1Mhz bez DMA.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Lutego 2012, 11:58 »
Zito:
http://www.1541ultimate.netCiężko o coś solidniejszego. A co do prędkości to niech się wypowiedzą znawcy tematu, ale na moje oko powinno być najszybsze z dostępnych rozwiązań.

Generalnie pytanie było o HDD ;)   1541U udaje stację 1541, REU i inne kartridże...
Transfer jest taki sam jak z 1541 - no... można mieć fastloadera to będzie szybciej.
Można pojedyncze pliki ładować przez DMA - wtedy to rakieta, jak chce się opalić jakąś giercę jednoplikową :P

Jest jeszcze Chameleon od Jensa Schoenfelda i spółki. Konkurencja dla 1541U - ma np. tryb turbo (6510 w FPGA). I sklonowanego VICa którym można obraz na LCDekach wyświetlać.

Jak ktoś ma kasę i czas (bo na 1541U długo się czeka) to niech kupuje i jedno i drugie.
-profil nieaktywny-

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Lutego 2012, 12:41 »
a o ide64 to zapomnialiscie wszyszczy ? :D
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline Zito

• Level 2
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Lutego 2012, 13:25 »
KB777:
Transfer jest taki sam jak z 1541 - no... można mieć fastloadera to będzie szybciej.

Nie interesowałem się zbytnio sposobem działania 1541U, ale w takim razie dlaczego w ver 2 nie ma już standalone?
Jak rozumiem.. emuluje stację na porcie expansion? Jak się to ma do zgodności z oryginalnym HW (nie tyle chodzi mi o zgodność ze stacją tylko z jej podłączeniem i dostępem).

Przy okazji pytanko. Zamierzam sobie sprawić 1581.. jak jest z przenośnością programów z sd2iec? W sd2iec dorobili jakieś unikalne 'fast loadery' które nie będą działać z 1581? Ogólnie czy jest coś nowego od czasów iec-ata, które jeszcze bym gdzieś w szpargałach wygrzebał byle by przenieść trochę softu na 81..

rafvte:
a o ide64 to zapomnialiscie

Bo pytanie było o coś zgodnego ze wszystkimi typami plików ;)

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #7 dnia: 07 Lutego 2012, 13:27 »
Temat o HD a wszyscy znawcy spuszczają się nad ultimate :P

Jest jeszcze CIA IDE, YTM- ale toto musi być wolne bo działa tylko na 8 Bit
Dodatkowo zrobił podłączenie twardziela JAD, i puścił na tym matrixa ( i matrix rysunkowy).

Wszystko rozbija się o soft, co z tego że jakiś układ jest najszybszy jak trzeba przerabiać soft (tak jak robią panowie od IDE64)

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #8 dnia: 07 Lutego 2012, 16:26 »
@Kisiel - a na cholere komus HDD jak trzeba bedzie sobie samemu pisac soft na nie ;)

Bylo kiedys CMD HDD - czyli HDD na porcie IEC. I to bylo w miare "systemowe" rozwiazanie. Teraz jest jego klon, kosztuje AFAIR > $500.

@Zito - 1541U - emulacja jest jak najbardziej na porcie szeregowym \"\"
Standalone to kwestia softu - Gideon przezezbil wersje II i nie mial pewnie czasu tego bajeru dorobic na nowo...
-profil nieaktywny-

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Lutego 2012, 17:58 »
KB777:
@Kisiel - a na cholere komus HDD jak trzeba bedzie sobie samemu pisac soft na nie ;)

Wydaje mi się że ludzie coś robią aby pokazać że można, robienie softu na komputer co ma 30lat juz z gruntu jest bez sensu, a co dopiero robić Ulitmate III \"\"

Co do różnicy w szybkości HDD do Ultimate, to jest oczywiste że dowolny twardy wpięty w szynę procka jest szybszy od 1541U. Dodatkowo Gideon zrobił konstrukcje 1541U synchroniczną z zegarem proca więc jak zegar w c64 jest podkręcony na 2 lub 4 Mhz, ultimate się wysypuje. Z mojego punktu widzenia, ultimate'a nie będę nigdy potrzebował, zrzut d64 z CF na 1541-II trwa 30s jak chce sobie popisać soft w asm to mogę źródła linkować z CF co jest szybsze niż na 1541-II czy ultimate... ale wolniejsze niż na PC.
I tutaj docieramy do problemu po co nam sprzęt jak mamy emulatory \"\"
VICE emuluje wszystko poza żoną, po co przepłacać 800PLN na karta któy znudzi się po miesiacu używania.

Offline Zito

• Level 2
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 07 Lutego 2012, 18:49 »
KB777:
emulacja jest jak najbardziej na porcie szeregowym

Właśnie doczytałem... port expansion jest tam tylko do wyboru obrazu dyskietki. Myślałem przez chwilę że coś tam więcej przesyła. A standalone podobno nie będzie w ogóle. Pozostaje używanie C64 jako 'wybieracza obrazów' ;)

Chyba autor pytania dał niemożliwe do spełnienia warunki w takim razie - skoro HDD ma być kompatybilny ze wszystkimi plikami.. i to jeszcze transfer szybszy niż przez serial...

ones

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 07 Lutego 2012, 22:10 »
1.  http://www.old-computers.com/museum/hardware/commodore_c64_cmd-hd20_1.jpg
\"cmd
wygląd tylko taki, z lat 80 chyba 88 więc do komci będzie pasować, klimat.
 Czy ktoś ma ten sprzęt\miał i go przetestował, jak jest z kompatybilnością? jak się tego używa w praktyce itd

2. CIA HDD - to ciekawy projekt

3. da się ogarnąć wszystkie standardy plików, odczyt i zapis itp, jeżeli się weźmie to wszystko pod uwagę, bo jak potem "aaaa to dorzuć jeszcze kilka bajerów" , to pozamiatane.

Dyskusja jest bardzo ciekawa

A jest na jutube czy gdzieś jak komcia odtwarza z HDD Matrixa ??? mam program co przerabia  niby filmy na format komci, więc kiedyś się tym pobawię. Szukam też programu który konwertuje i film jako ascii, nazwe zgubiłem, ale spectrum-fani pokazali jak to działa na przykładzie Simposonów - jest na jutubie.

Offline Zito

• Level 2
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 07 Lutego 2012, 22:48 »
Cena tego dysku  przekroczy znacznie cenę1541u którego się pewnie szybciej i tak doczekasz niż znajdziesz sprzedawcę HD-20..
Te dyski mają emulację 1541, ale czy na tyle dokładną by wszystko działało - nie wiem.

Na mój gust najlepiej jest tak jak Kisiel napisał - np sd2iec i przerzucać na dyskietkę jak coś nie działa z karty. Bo wszystkie te wynalazki z dyskami działają ale pełnej swobody/kompatybilności w działaniu z rzeczywistą stacją nigdy nie będziesz miał.

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #13 dnia: 08 Lutego 2012, 11:03 »
Taaa... CMD HD - jak juz pisalem, jest jego klon ;)  http://69.47.125.137/ThunderDrive/Product/index.html
Facet wcześniej Lt Kernala sklonowal (projekt "Rear Admiral"). Ceny astronomiczne...

BTW - mam CMD HDD w wersji "do naprawienia"... Kiedyś na Allegro gosc wystawil jakis zlom ktory od razu mnie zainteresowal ;)  Brakuje proca, wyciety byl tez akumulator (na szczescie, bo inaczej to pewnie by sie dawno wylal). Kiedys go wrzuce "na warsztat"... Oby GALe jeszcze dzialaly, bo reszta to zwykle scalaki, ktore wiadomo co robia,,,

@Kisiel - ile osob sobie samodzielnie podpielo dysk do C= ?  Jakby ktos wiedzial jak to zrobic to by nie pytal :P
-profil nieaktywny-

ones

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 08 Lutego 2012, 11:26 »
@ KB777 a możesz wrzucić fotki w HD\"\"  (rapid\ fileshare) wszystkich części z jakich się składa to CMD HDD ? pewnie tego raczej nie sprzedasz. CMD HD ma pewnie jeszcze pare osób i na pewno ktoś zrobił test jak i na ile zgodne

trafiłem na DD 00 - to taki fdd 3,5 zgodbe z PC - czyli coś podobnego do 1581 i szybkie, port kartridża
http://www.mos6502.com/wp-content/uploads/2011/01/DD-001_1.jpg
\"dd\"

z ciekawych napędów jest jeszcze microdrive coś tam  - chyba na mini kasetki, fotke zgubiłem ale pewnie to wszyscy znają, ale to i tak mnie zaskoczyło że taka ilość sprzetu do komci. kiedyś widziałem jak sterowała kolejkami - początek lat 90 jak był na to szał, ale to pewnie zrobi każdy\"\"  to tyle offtopa wątek niech będzie dalej o HDD