Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Ciekawostki aukcyjne (ebay, allegro itp)  (Przeczytany 104242 razy)

Offline F7sus4

• Level 6
Ciekawostki aukcyjne (ebay, allegro itp)
« Odpowiedź #1950 dnia: 30 Listopada 2012, 13:37 »
Ale emocji na forum z rana... \"\"

Offline hsimpson

• Level 6
« Odpowiedź #1951 dnia: 30 Listopada 2012, 13:42 »
Może za bardzo pojechałem, ale KTO_Rosomak tak mi podniósł ciśnienie, że tak zareagowałem. Generalnie jestem bardzo spokojnym człowiekiem i nie wku*wiam się na byle co.

Offline StaryMarabut

• Level 6
  • Robię wszystkim dobrze *za pół ceny.
« Odpowiedź #1952 dnia: 30 Listopada 2012, 13:47 »
Spokojnie panowie, święta idą \"\"
A z tymi sidami to faktycznie taka różnica, czy ściema?
Nigdy nie słuchałem na żywo starego sida, a odsłuch próbekz aukcji byl robiony na telefonie, dlatego pytam.

Offline hsimpson

• Level 6
« Odpowiedź #1953 dnia: 30 Listopada 2012, 14:11 »
http://allegro.pl/black-box-v-8-instrukcja-i2834786737.html

Gość w tej aukcji napisał, że ten cart jest oryginalny.
Jaka jest ogólnie historia Black Box'ów? Czy te carty były stworzone w Polsce, czy na tzw. "zachodzie" i później swobodnie kopiowane przez innych?
Wujek Google i Wikipedia mało wiedzą na ten temat \"\".

Offline Psychik

• Level 5
« Odpowiedź #1954 dnia: 30 Listopada 2012, 14:13 »
Raf:
a jaki Byl Twoj interes w wystawianiu sd-box 3x na allegro za kazdym razem w innej cenie?

szach mat. \"\"

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #1955 dnia: 30 Listopada 2012, 14:31 »
StaryMarabut:
A z tymi sidami to faktycznie taka różnica, czy ściema?Nigdy nie słuchałem na żywo starego sida, a odsłuch próbekz aukcji byl robiony na telefonie, dlatego pytam.

roznica jest glownie w filtrze (reszty laik nie wychwyci). w soasc masz zgrane probki, tam mozna porownac jak brzmia kawalki na starym r2, r4ar i nowym - niezaleznie od intencji tworcy sa tam zgrywki na rozne sidy.

Black box to jest polski cartridge, opracowany przez Romualda Drahokupila, ale byl on kopiowany przez rozne "studia komputerowe" i sklepy z racji prostej budowy.
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline hsimpson

• Level 6
« Odpowiedź #1956 dnia: 30 Listopada 2012, 14:40 »
Raf:
Black box to jest polski cartridge, opracowany przez Romualda Drahokupila

A czyli oryginalny, to będzie cart produkowany przez ROM-BIT, a później przez Atrax'a i  MIAN'a.
To ten z aukcji nie jest oryginalny.
Dzięki Raf.

Offline F7sus4

• Level 6
« Odpowiedź #1957 dnia: 30 Listopada 2012, 14:41 »
hsimpson:
Bardzo skuteczna interwencja, cena BB4 spadła do 79 zł .

Dzieki! Mysle, ze do 59zl zmieknie. \"\"

StaryMarabut:

No jest roznica. Wiadomo, ze pod aukcje wybrane zostaly takie probki, zeby zrobic jak najlepsze wrazenie. 90% tego rodzaju pytan w sieci pozostaje z odpowiedzia pt. "Jest to kwestia preferencji, mnie bardziej podoba sie brzmienie 6581/8580*" (*niepotrzebne skreslic). Utwor lepiej bedzie brzmial na tym ukladzie, pod jaki byl pisany, choc zasada ta bardziej dotyczy wspolczesnych zakow, ktore korzystaja z przepustu filtrow wyjatkowo precyzyjnie. Prywatnie, przy starych zakach, gdzie puszczany byl zwyczajnie low-pass na basie, wole starego SIDa.

Offline wegi

• Level 7
« Odpowiedź #1958 dnia: 30 Listopada 2012, 14:47 »
KTO_Rosomak
Dla mnie ten wątek jest też przykładem i piętnowania i ostrzegania przed naciągaczami. Nie lubię po prostu jak gość znajduje pod węglem stary sprzęt od C64 i kombinuje jak zrobić na tym interes życia. Dopisze kilka debilnych bredni w stylu "kolekcjonerski okaz", "niezwykła rzadkość", "unikat" i to go upoważnia to 5ciokrotnej wartości ceny wywoławczej. Pół biedy jak sprzęt jest sprawny gorzej jak masz dopisek "a nie wiem jak to sprawdzić", "to po ojcu","stan nieznany" i jeszcze gorzej jak masz tego samego sprzedającego i na innej aukcji sprzedaje jako sprawdzony i nagle wie jak sprawdzić i sprzedaje w kosmicznej cenie bo sprawny a "prawdopodobnie sprawny" za ile się da żerując na naiwności kupującego. Znany przykład łocha który z furią zachwalał uszkodzoną stację usiłując debilną marketingową gadką sprzedać ją drożej od sprawnych.

Po to modziliśmy BB8 żeby kto chce miał możliwość odtworzenia tych niewątpliwie pamiątkowych okazów - ceny ich przed tymi modami były od 39 wywoławczej.

Min. po to jest zrobiony i MA/GA i wsad do niego współpracujący z sd2iec żebyś nie musiał kupować za 150 FC3 ! I myślę, że ich posiadacze nie żałują a jak widać elwer potrafi dorobić "ogryzka" który prostotą konstrukcji pozwoli na tani cart działający sprawnie z sd2iec i stacją. Zobacz jaki wysyp FC3 był na allegro jak poszedł za 150 - od razu "nowy" "nieużywany" "sprawny" całe multum.

Kolekcjonerskie okazy jakie się pojawiają wiemy wszyscy kiedy są kolekcjonerskie i nasze pitolenie na forum nic nie da, bo i tak kto chce to kupi, ale przynajmniej w przypadku naciągaczy jest możliwość oglądu sytuacji przez napalonego posiadacza retro kompa który chce go wzbogacić o peryferyjny "okaz" tudzież za 150 (FC3) mieć możliwość dogadania się z sd2iec. A co najważniejsze jest możliwość odtworzenia BB8,4,SMB \"\"
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

NIECH NIE BĘDZIE NICZEGO !!!

CZY RAF PIŁ Z JERICHA KUBECZKA ???

Offline wegi

• Level 7
« Odpowiedź #1959 dnia: 30 Listopada 2012, 14:52 »
Raf:
zlodzieje ktorzy w koszcie wysylki ukrywaja cene

A ja właśnie we wysyłce podałem dychę bo nigdy nie sprzedawałem na allegro i nie wiedziałem ile wysyłka kosztuje. Na szczęście nie sprzedałem
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

NIECH NIE BĘDZIE NICZEGO !!!

CZY RAF PIŁ Z JERICHA KUBECZKA ???

Offline F7sus4

• Level 6
« Odpowiedź #1960 dnia: 30 Listopada 2012, 15:46 »
Albo nasi zachodni sasiedzi robia remanent przed swietami, albo wiedzeni potrzeba zysku Janowie Kowalscy pobiegli do piwnicy po swoje unikatowe egzemplarze C64. Z wartych uwagi:

http://allegro.pl/item2833525015.html
http://allegro.pl/item2835417608.html

Offline Psychik

• Level 5
« Odpowiedź #1961 dnia: 30 Listopada 2012, 15:53 »
F7sus4 nie no... chociaz emotke dodaj, zeby bylo jasne, ze jajca sa z ta druga aukcja. \"\"

Offline ExciterELB

• Level 6
« Odpowiedź #1962 dnia: 30 Listopada 2012, 16:11 »

z taką klawiaturą i made in HG? to możliwe czy składak?

grzebany i w dodatku nieumiejętnie poskładany

Offline F7sus4

• Level 6
« Odpowiedź #1963 dnia: 30 Listopada 2012, 16:37 »
ExciterELB:
z taką klawiaturą i made in HG? to możliwe czy składak?

Nie wiem, czy bardziej masz na mysli, ze Hong Kong, czy klawiatura vs obudowa? No byly takie C64C, mam nawet dwa takie na stanie u siebie. W srodku jest plyta z 84 roku. Moje sa Made in W-Germany, ale nie widze powodu, dla ktorego Hong Kong mialby ich nie robic. Kto wie, moze jednak jakis klejony - gosc sam pisze, ze to ze szrotu z Niemiec przywiozl.

ExciterELB:
grzebany i w dodatku nieumiejętnie poskładany

Kazdy bez plomby zasadniczo jest grzebany. Przesuniecie obudowy przy portach akurat wystepowalo w kazdym C64G, mialy zle wykrojone "puchy". Na moim fabrycznym z plombami (i w ogole, ach, jakim pieknym!) tez tak jest.

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
    • http://www.riversedge.pl/
« Odpowiedź #1964 dnia: 30 Listopada 2012, 17:15 »
hsimpson:
Nie ma IMO w tym żadnego interesu (społecznego, WASZEGO, itp.), zwykła wymiana zdań!

Jakiś tam jest, czasami przestrzegamy innych przed zakupem u nieuczciwego sprzedawcy.

Psychik:
i sie wydalo... cos mi sie zdaje, ze jeden sid w akcji zakupowej MEFa sie zwolnil ;)

Zaczynam nie ogarniać tematu :D

hsimpson:
Jaka jest ogólnie historia Black Box'ów? Czy te carty były stworzone w Polsce, czy na tzw. "zachodzie" i później swobodnie kopiowane przez innych?

Oryginał w tym przypadku to chyba chodzi sprzedawcy o to, że był kupiony w sklepie. Chyba oryginalny, czyli pierwotny BB8 był zrobiony przez ROM-Bit, a następnie wykupiony do sprzedaży przez Atrax'a.

StaryMarabut:

Z doświadczenia wiem, że różnica w brzmieniu starych SIDów jest dostrzegalna. Ktoś tam kiedyś sobie stwierdził, że R4 to najlepsza rewizja i dużo osób potem miało na to ciśnienie. Subiektywnie przyzwyczajenie do 8580 robi swoje - mnóstwo zaków zrobionych na nowym SIDzie brzmi beznadziejnie na starym. \"\"

F7sus4:
No byly takie C64C, mam nawet dwa takie na stanie u siebie. W srodku jest plyta z 84 roku.

Nie zapominaj, że to, że np. jest nadruk na laminacie płyty głównej, że jest z 84, wcale nie oznacza, że jest fucktycznie z 84. Patrz po dacie złożenia na blaszce nad expansion portem.

F7sus4:
Albo nasi zachodni sasiedzi robia remanent przed swietami, albo wiedzeni potrzeba zysku Janowie Kowalscy pobiegli do piwnicy po swoje unikatowe egzemplarze C64. Z wartych uwagi:

http://allegro.pl/item2833525015.html
http://allegro.pl/item2835417608.html

Nie wiem, w co grasz, ale jest to lekko niepoważne - przecież druga aukcja jest Twoja. Nie będę owijał w bawełnę, bo to przecież jest wątek o ciekawostkach aukcyjnych. Psychik pewnie tam pęka ze śmiechu przy klawiaturze. ;) Z obu przedstawionych przez Ciebie egzemplarzy pierwszy jest faktycznie cenny i nawet go licytuje nasz kolega z forum, co się zastrzegał, że już więcej sprzętu nie będzie kupował. ;)
http://www.riversedge.pl/ - zapraszam na nową stronę: recenzje, relacje, strefa C64.

Serwis Commodore 64/1541 - naprawa/diagnoza.
Zawsze aktualne!