Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Ciekawostki aukcyjne (ebay, allegro itp)  (Przeczytany 103133 razy)

flash05

• Gość
Ciekawostki aukcyjne (ebay, allegro itp)
« Odpowiedź #630 dnia: 09 Czerwca 2012, 11:14 »
Kisiel
Ja Commodorki kolekcjonuję żeby je mieć a nie po to aby na nich zyskać. Jest to zwykły sentyment do sprzętu i marki. Wydaje mi się również że chyba nikt nie myśli że na 8 bitowcach interes życia zrobi, bo pojęcie "zysku" jest tu bardzo subiektywne a relatywnie do czasu i wkładu po prostu śmieszne.
Uważam również że większość tu obecnych w mniejszym lub większym stopniu kolekcjonerami jest bo niby po co trzyma w domu 30 letni zabytek warty parę złotych. Większość ludzi w trakcie rozmowy jak słyszy o Commodore 64 to się uśmiecha i dziwnie na mnie patrzy, bo swoje egzemplarze z przed lat zwyczajnie do śmieci wyrzuciła.
A jeśli ktoś chce pieniądze duże zrobić to polecam na giełdzie porać lub biznes jakiś otworzyć. Alternatywą też mogą być złote numizmaty, dużo miejsca nie zajmują a przyrost wartości na przestrzeni ostatnich lat spory. Wiem bo zbieram/kolekcjonuję \"\"

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
    • http://www.riversedge.pl/
« Odpowiedź #631 dnia: 09 Czerwca 2012, 12:49 »
Kisiel:
Nie rozumiem kolekcjonerów i nigdy nie zrozumiem.

Skoro nigdy nie zrozumiesz, to po co mieszasz się w dyskusję? \"\" Nikt z nas nie będzie Ciebie próbował przekonać do kolekcjonerstwa. Imho z tym trzeba albo się urodzić, albo nabyć za dzieciaka. Ja kolekcjonerstwem zajmuję się już grubo ponad 20 lat. Gdyby nie kolekcjonerzy, mnóstwo sprzętu i danych poszłoby w zapomnienie.

flash05:
Alternatywą też mogą być złote numizmaty, dużo miejsca nie zajmują a przyrost wartości na przestrzeni ostatnich lat spory.

Najpierw trzeba je nabyć, co graniczy z szaleństwem, ostatnio by nabyć złotą monetę ludzie stali w kolejce (na zmianę) przez 3 dni :D
http://www.riversedge.pl/ - zapraszam na nową stronę: recenzje, relacje, strefa C64.

Serwis Commodore 64/1541 - naprawa/diagnoza.
Zawsze aktualne!

Offline mentos

• Level 5
« Odpowiedź #632 dnia: 09 Czerwca 2012, 14:52 »
A ja nie rozumiem ludzi którzy nie rozumieją kolekcjonerów, choć sam za takowego się nie uważam. Ale coś tam chcę po prostu mieć "zabytkowego" z czystego sentymentu do czasów dzieciństwa i po prostu na pamiątkę. Gdyby nie kolekcjonerzy nie było by muzeów bo tam to dopiero są kolekcje antyków zbierane i konserwowane z pietyzmem przez kolekcjonerów zwanych muzealnikami. No i zabytków też by nie było bo po co? Drogie, ciasne, trzeba łożyć krocie na remonty. Rynek by dawno wyburzyli w Krakowie i postawili apartamentowce z galerią handlową i dojazdem autostradom. Nie musisz się tym "jarać" ale kompletnie nie rozumiem czego ty Kisiel nie rozumiesz w kolekcjonowaniu pamiątek? Hobby jak każde inne. Miło po prostu się czymś w życiu zająć poza żarciem, robotą, kupowaniem samych nowych rzeczy, zarabianiem i sraniem tak pomiędzy narodzinami i śmiercią \"\" Sorry, gril się robi a ja piwo znów sączę, alkoholik ze mnie jeden \"\"

A tak stricte w temacie:

http://allegro.pl/commodore-stacja-dyskow-1541-pierwsza-wersja-i2403970522.html

myślałem że pierwsze stacje miały nie wajchę a przycisk?
I czy ktoś zna tego handlarza, chcę magnet do Atari od niego kupić i nie wiem czy jak pisze że nie ma jak sprawdzić (prawie wszystkie jego aukcje) to faktycznie tak jest czy chce cuś ukryć?
polityczna poprawność, ta zaraza współczesnego demokratycznego świata musi SCZEZNĄĆ!

https://www.youtube.com/watch?v=iKcWu0tsiZM

Offline StaryMarabut

• Level 6
  • Robię wszystkim dobrze *za pół ceny.
« Odpowiedź #633 dnia: 09 Czerwca 2012, 16:29 »
Niedawno był w tv Dekalog X \"\"

Offline Psychik

• Level 5
« Odpowiedź #634 dnia: 09 Czerwca 2012, 16:40 »
V-12/Tropyx:
Skoro nigdy nie zrozumiesz, to po co mieszasz się w dyskusję?

bo Kisiel, to dobry chlopak, ale jednak Smerf Maruda...

\"\"

Offline wegi

• Level 7
« Odpowiedź #635 dnia: 09 Czerwca 2012, 16:41 »
"NIE MASZ KLASY - NIE LICYTUJ" ... "BEZ MOŻLIWOŚCI ZWROTU"

- czyli prawotwórstwo na własne potrzeby

Fakt trzeba mieć klasę, żeby wylicytować uszkodzony badziew i nie móc się nigdzie odwołać...

Kiedyś jakiś jełop z furią zachwalał uszkodzoną 1541II jak warto kupić taki egzemplarz i jak prosta i trywialna jest jego naprawa (prawdopodobnie uszkodzony ram był) - ten też jest niezły magik ... z dala od takich mistrzów...
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

NIECH NIE BĘDZIE NICZEGO !!!

CZY RAF PIŁ Z JERICHA KUBECZKA ???

remek1983

• Gość
« Odpowiedź #636 dnia: 09 Czerwca 2012, 16:49 »
http://allegro.pl/commodore-64-obudowy-i2397540671.html
Mam C64G bez klawiatury i górnej pokrywy, jednak... Jak nikomu nie chce się o to bić to wezmę i budy od C64C. \"\"

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #637 dnia: 09 Czerwca 2012, 17:00 »
mentos:
ale kompletnie nie rozumiem czego ty Kisiel nie rozumiesz w kolekcjonowaniu pamiątek?

Ja nie rozumiem w kolekcjonowaniu pamiątek tego w jaki sposób są one nabywane :P
Np. V12 się chwali że kupił stację 12 lat temu za 20PLN co w przełożeniu na towary które można było kupić w tedy np. ropa naftowa, cena 20PLN przekłada się na realną cenę dzisiaj 60PLN.. wciąż nie kumasz?
Proponuje mniej kolekcjonowania więcej rozumu :P

PS:
StaryMarabut:
Niedawno był w tv Dekalog X

no właśnie.. prawdziwy kolekcjoner C= kupuje ostatniego komcia za nerkę :P
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline wegi

• Level 7
« Odpowiedź #638 dnia: 09 Czerwca 2012, 17:02 »
dyskietka szt. 1 kup teraz 19,99ZŁ!

http://allegro.pl/kolekcjonerska-oryginalna-dyskietka-5-25-commodore-i2407640718.html  

nawołuję do kolekcjonowania!

stan nieznany, kiedyś była fajna!

tak btw to chyba ten sam sprzedający tą dyskietkę BCM co od niego kupiłem C64 - wówczas wiedział, że jest pełnosprawny i że działa, potrafił sprawdzić i wiedzieć czy jest OK - dziś cóż albo wtórny analfabetyzm albo uszkodzony sprzęt - teraz to się nazywa sprzedaż kolekcjonerska :P:P:P

edit: nie c64 tylko driva u niego kupiłem
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

Offline mentos

• Level 5
« Odpowiedź #639 dnia: 09 Czerwca 2012, 17:28 »
ma za fajną cenę zasilacz kratkę do C64 \"\"
Kisiel:
Ja nie rozumiem w kolekcjonowaniu pamiątek tego w jaki sposób są one nabywane :P
Np. V12 się chwali że kupił stację 12 lat temu za 20PLN co w przełożeniu na towary które można było kupić w tedy np. ropa naftowa, cena 20PLN przekłada się na realną cenę dzisiaj 60PLN.. wciąż nie kumasz?

Nie, nie kumam absolutnie!. Nie sądzę by V12 kupował stację 12 lat temu przeliczając prognozowaną cenę ropy naftowej 12 lat później. O czym ty w ogóle prawisz? Kupował bo ją chciał mieć, nie traktował tego na pewno jako inwestycja. Widać, że po prostu tego nie rozumiesz. Moja teściowa tez się puka w głowę, jak można wydać na 30 letni polski gramofon 500PLN, jak on może być tyle wart skoro teść taki na śmieci wyrzucił i słono płacić za winyle do niego skoro CD takie wygodne i tanie na bazarze za 10PLN (o MP3 nie ma pojęcia)
polityczna poprawność, ta zaraza współczesnego demokratycznego świata musi SCZEZNĄĆ!

https://www.youtube.com/watch?v=iKcWu0tsiZM

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #640 dnia: 09 Czerwca 2012, 17:36 »
mentos:
jak można wydać na 30 letni polski gramofon 500PLN,

No dla mnie jesteś kolekcjonerem.
Obejrzyj sobie dekalog X.

Dla mnie istnieje różnica pomiędzy kolekcjonowaniem przedmiotów a zbieractwem.
Zbieractwo = kupowanie sprzętu który wyszedł w 6mln egzemplarzy i wala się po śmietnikach na całym świecie. Ja na przykład nie chwalę się ile mam komciów w "magazynie" bo uważam że wystarczy jeden unikalny który kasuje resztę z sześciu milionów \"\"

PS. Mam znajomego co uwielbia kolekcjonować promocje w supermarkecie z tego skutek jest taki że jak otwierasz lodówkę albo zamrażalnik to wypada jakiś produkt z promocji. Takie rzeczy już się leczy\"\"
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline Psychik

• Level 5
« Odpowiedź #641 dnia: 09 Czerwca 2012, 18:00 »
wegi:
Kiedyś jakiś jełop z furią zachwalał uszkodzoną 1541II

dawaj nicka, to sie do czarnej listy doda.
a user "1-zloty-BCM", to to chyba nie jest, bo nie widze negatywa od Ciebie.

Offline wegi

• Level 7
« Odpowiedź #642 dnia: 09 Czerwca 2012, 18:33 »
to było tu gdzieś na forum z tym cepem co kilka razy wystawiał uszkodzoną 1541 - a ten BCM nie dostał negatywa bo sprawne było wszystko - chodzi o cwaniactwo, że wtedy wiedział, że jest sprawna stacja a dzisiaj nie wie jak sprawdzić i jest stan nieznany - czytaj uszkodzona bo gość rżnie durnia, klei głupa struga idiotę etcetera tudzież nawołuje do kupna kolekcjonerskiego dyskietek stanu "nieznanego" po 19,99

ooo - to to było

http://www.c64power.com/forum/index.php?action=vthread&forum=1&topic=1895

Inaczej mówiąc - BCM wie, że jest niesprawna i sprzedaje ją jako niby niesprawną celowo osłabiając fakt niesprawnośc tekstem "sprzedaję jako uszkodzoną ale się nie znam", "nie mam jak sprawdzić to sprzedaję jako uszkodzoną" "jak widać z zewnątrz zadbana" i te socjotechniczne brednie mają utwierdzić kupującego w przekonaniu, że oficjalnie kupuje niesprawną a jest wysokie prawdopodobieństwo, że jest sprawna - a 100% sprawne potrafi sprzedawać jako sprawne i za inną cenę już - sprawne rzeczy tanio czy drogo najczęściej kupujesz od ludzi, co nie są handlarzami nie mają 1000 aukcji na koncie tylko pozbywają się starego sprzętu po prostu

Offline Psychik

• Level 5
« Odpowiedź #643 dnia: 09 Czerwca 2012, 19:00 »
wegi:
ooo - to to było

tresc aukcji mam, ale brak nazwy usera... \"\"

Offline Dexter

• Level 5
    • http://www.josia.pl/
« Odpowiedź #644 dnia: 09 Czerwca 2012, 19:02 »
Ten cały złoty bcm to chyba jakiś dzieciak albo analfabeta. Składnia opisu aukcji fatalna, odechciewa się czytać bo nie wiesz gdzie co i jak ukryte w opisie.
Zasilacz do C64 ma sprawny za cene większą niż C64 z zasilaczem.

Co do kolekcjonowania - każdy kolekcjonuje coś innego, jedni lubią znaczki, inni monety a część z nas lubi stare komputery.

Co do ceny ropy i stacji. 12 lat temu kupił stacje za 20zł, ja 10 lat temu kupiłem Amige CD32 za 25zł.
Cena ropy w tej samej ilości dziś orientacyjnie 60zł (tak jak napisaliście). Czy to jest inwestycja? Nie wiem - każdy ocenia ją po swojemu.
Stacja dzisiaj to cena od 50zł w górę, CD32 od 100zł w górę.

Paliwo 12 lat temu wyjeździł i tyle. Stacja jest do dzisiaj i może ją odsprzedać, paliwa nie może. Takie trochę porównanie z czeluści wiadomo czego.

Ja kolekcjonuje to co mi pasuje - każdy lubi coś innego.
Tak jak było napisane, po co są muzea? Po nic. Elektronika może nie jest czymś nadzwyczajnym ale jedni chcą ją posiadać w kolekcji a inni nie. Znam osobę co kolekcjonuje telefony komórkowe, dla mnie to jest nic warte taka np Motorola D160 ale on ją ma bo chciał i tyle. Jego idea. Wiele osób dziwnie patrzy jak słyszy, że posiadam kolekcje gier komputerowych, komputerów itp - ale tak samo im odpowiadam, że co w tym dziwnego jak oni sami kolekcjonują kolorowe lepiące się karteczki za grube pieniądze - każdy może podchodzić inaczej.

Czasami mam tylko zwątpienia czy jest sens to trzymać, pewnie jak każdy - zajmuje miejsce (a jakżeby inaczej), czasami większy lub mniejszy bałagan jest z tym jak się to naprawia, czyści itp, na szczęście ja nie mam problemu z kobietą odnośnie tego co posiadam, ona zbiera inne bibeloty lub jak kto woli "zbieracze kurzu". Zresztą niech by mi się jakakolwiek kobieta przyczepiła do kolekcji to by się zdziwiła ze swoimi szpargałami. Jak leży w mojej strefie, jest ładnie poukładane, czyste i nie szpeci to nie jest to problem. Kobiety lubą teoretycznie porządek - ale wystarczy często spojrzeć do łazienki i ich kosmetyczek (to był zawsze mój argument - ja się pozbędę tego wszystkiego ale z kuchni, łazienki i wielu innych miejsc mają zniknąć te zbieracze kurzu, skutkuje w 90% przypadków).