Oczywiście, że nie masz do czynienia ze sklepem.
Podam inny przykład ponieważ widzę, że jednak słabo u niektórych z rozumowaniem:
"Kupujesz C64 w stanie idealnym, na zdjęciach igła, czyściutki, nieotwierany, zaplombowany, w boxie ze styropianami itp. Sprzedawca zapewnia, że sprawny 100%, że ideał".
Kupujesz, płacisz i przychodzi sprzęt do Ciebie i się okazuje:
"C64 w stanie idealnym nie jest, plomba zerwana, w środku dłubany i np nie działa port joysticka no i sprzęt ubrudzony"
Zapłaciłeś za ideał a dostałeś złom, uważasz, że nie należałoby zwrócić taki sprzęt? Jest niezgodny z opisem.
Na moje szczęście (i nieszczęście) spotkałem się z takim czymś. Sprzęt miał być idealny (jakoś nie mam ochoty by gówno leżało mi na stole) a nie był, rzecz w tym, że nie była to wysyłka tylko odbiór osobisty (i to jest moje szczęście), pojechałem obejrzałem i powiedziałem, że nie biorę bo to nie jest to co jest w opisie aukcji i na zdjęciach. Chciał obniżyć cenę byle sprzedać jednak nie skorzystałem. Przyznał się później, że zdjęcie wziął skądś z netu a nie jego sprzętu. Allegro zablokowało go ostatecznie bo się okazało, że nie tylko mnie tak próbował tylko z tym sprzętem zrobić w balona.
Zresztą widząc opisy aukcji i zdjęcia niektóre - gdzie opisują stan bardzo dobry (pare stron wstecz na forum) a sprzęt szczerbaty i chyba ledwo wyjęty z otchłani czeluści. Niech taki weźmie zdjęcia z netu to wtedy by się ludzie zdziwili to co otrzymali a to co zakupili.
W takich wypadkach to jednak chyba trochę inaczej wygląda "zwrot", którego teoretycznie nie ma. Najlepiej w ten sposób sprzedawać sprzęt jako uszkodzony - czasami niektórzy tak piszą, że działa, sprawdzony, można sprawdzić przy odbiorze, ale aby nikt nie miał pretensji, sprzęt jest wiekowy i sprzedaje jako uszkodzony, bez gwarancji - tak by nie było pretensji jak się zepsuje po 1 dniu używania.
@Skull życzę Ci abyś się raz tak spotkał ze sprzedawcą, który wciśnie Ci szrot w cenie nówki - wtedy zmienisz zdanie.