Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Ciekawostki aukcyjne (ebay, allegro itp)  (Przeczytany 103727 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Dexter

• Level 5
    • http://www.josia.pl/
Ciekawostki aukcyjne (ebay, allegro itp)
« Odpowiedź #1515 dnia: 25 Października 2012, 02:20 »
Można jeszcze kupić w boxie za niewielkie pieniądze. Ja ostatnio nabyłem całego w boxie - trzeba go tylko wypucować - za niecałe 30zł.

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
    • http://www.riversedge.pl/
« Odpowiedź #1516 dnia: 25 Października 2012, 09:13 »
KB777:
Za 30 lat nie będą działały.

Wątpię. Skoro egzemplarze blisko 30-letnie działają do dziś, to czemu miałyby zdechnąć za kolejnych 30 lat? ;) Jedyny problem, jaki może pojawić się za 30 lat, to jeszcze gorsza dostępność niż dziś scalaków na podmianę.

Trudno także szacować, ile będzie wart C64 za 30 lat. Faktycznie wówczas entuzjastów będzie zdecydowanie mniej, niż dzisiaj. Ale to nie oznacza, że wśród młodych nie znajdzie się jakiś kolekcjoner. \"\" O wiele łatwiej tendencję wzrostu cen można zauważyć w przypadku samochodów. 20 lat temu każdy złomował dużego fiata, teraz jest to perełka \"\"
http://www.riversedge.pl/ - zapraszam na nową stronę: recenzje, relacje, strefa C64.

Serwis Commodore 64/1541 - naprawa/diagnoza.
Zawsze aktualne!

suchy

• Gość
« Odpowiedź #1517 dnia: 25 Października 2012, 09:16 »
@V-12 oblookaj e-maila \"\"

Offline Skull

• Level 6
« Odpowiedź #1518 dnia: 25 Października 2012, 09:35 »
a ile wytrzymują takie elementy jak kondensatory  - a może warto je wymienić, macie jakieś pomysły ?

Offline Dexter

• Level 5
« Odpowiedź #1519 dnia: 25 Października 2012, 09:39 »
Ceny retro sprzętu idą w górę - to narazie nie ulega wątpliwości.
Są oczywiście przeciwnicy trzymania takiego sprzętu i był ten temat już wałkowany co najmniej kilka razy.

Działają egzemplarze 30 letnie albo i starsze - tak jak V-12 napisał - oczywiście może się zdarzyć, że np kondensatory uschną i trzeba będzie podmienić (wydaje mi się to chyba jeden z nielicznych elementów, któremu nie służy wiek).

Temat cen na Allegro też wiele razy wałkowany i ostatnio znowu przytoczony: sprzęt jest tyle wart ile kupujący jest w stanie za niego zapłacić.
Faktem jestem, że pojawiło się dużo szrotu w wysokiej cenie - najczęściej z tego się nabijamy (może wypadałoby stworzyć osobny wątek do "szrotowych" aukcji).
Tak samo faktem jest, że niektórzy sprzedający zdecydowanie zawyżają ceny, trudno, zdarza się, co nie oznacza, że należy odrazu każdego z nich piętnować.
Jedną z ciekawszych rzeczy ostatnich dni jest chyba modem, który można kupić za 40$ (około 120-130zł) z USA, a na Allegro poszedł za 250zł. Czy to jest złe? W pewnym sensie nie.
Już to pisałem, ludzie boją się zakupów z zagranicy, a jak się boją to niestety za ten "strach" płacą na Allegro bo sprzedający naliczył sobie 120zł za sprowadzenie. W pewnym sensie sprzedający poniósł ryzyko, sprzęt mógł nie dotrzeć, kto wie czy cło nie zapłacił (chociaż sam w to wątpię).
Dużo zdziera ale to nie jedyne przykłady.
Za 30 lat wystawi ktoś z was swój sprzęt w wyśmienitym stanie, wypucowany, błyszczący itp i będzie chciał za niego 25% więcej od aktualnych cen które będą wtedy panować. Ciekawe co wtedy powiecie jak was obsmarują, że za drogo, chyba gościa poje...o, nienormalny i zawyża ceny.

Generalnie sam uważam, że ceny są ostatnio chore, trochę się porobiło po sprzedaży dużej ilości sprzętu przez pewną Panią. Sprzedawała w fajnym stanie sprzęt, ceny były dobre bo warto było zapłacić. Wtedy każdy Pan Zdzichu polazł do piwnicy wykopać spod węgla swój sprzęt i nawet nie czyszcząc i nie sprawdzając wystawić za tę samą cenę co piękny egzemplarz. Problemem są tylko szrotowcy, w ładnym stanie sprzęt jest wart zdecydowanie więcej, ale to jest też zdecydowana rzadkość. Jak się nie podobają komuś ceny to może nie kupować, proste.

Offline Dexter

• Level 5
« Odpowiedź #1520 dnia: 25 Października 2012, 11:26 »
W opisach aukcji można spotkać czasem ciekawe teksty:
http://allegro.pl/show_item.php?item=2741276049
co to w ogóle ma znaczyć: "Zwrot i negatyw nie wchodzą w grę".

Sprzedaje szrot czy nie jest na 100% pewien.

Negatyw zawsze wchodzi w grę: sprzedawca może się ociągać z wysyłką, może źle zapakować przedmiot i poczta go uszkodzi, może nie dostarczyć w ogóle przedmiotu (z różnych przyczyn).
Zwrot nie wchodzi w grę? jeżeli jest rzetelnie opisane to tak, ale przecież może się okazać, że na zdjęciu nie widać wszystkiego, np porty odpadają a on tego nie napisał czy coś w ten deseń - przedmiot wtedy jest niezgodny z opisem.
To oczywiście przykłady ale sprzedający często piszą takie głupoty. Jak ktoś jest uczciwy to nie musi takich rzeczy w ogóle pisać.

Offline Skull

• Level 6
« Odpowiedź #1521 dnia: 25 Października 2012, 11:41 »
a czemu zwrot ma wchodzić w grę ? przecież nie kupujesz ze sklepu i nie ma obowiązku przyjęcia towaru.

Najwyżej negatyw, ale dobrze żę tak piszą bo od razu wiesz z czym masz  doczynienia.

Offline Dexter

• Level 5
« Odpowiedź #1522 dnia: 25 Października 2012, 12:35 »
Oczywiście, że nie masz do czynienia ze sklepem.

Podam inny przykład ponieważ widzę, że jednak słabo u niektórych z rozumowaniem:

"Kupujesz C64 w stanie idealnym, na zdjęciach igła, czyściutki, nieotwierany, zaplombowany, w boxie ze styropianami itp. Sprzedawca zapewnia, że sprawny 100%, że ideał".

Kupujesz, płacisz i przychodzi sprzęt do Ciebie i się okazuje:
"C64 w stanie idealnym nie jest, plomba zerwana, w środku dłubany i np nie działa port joysticka no i sprzęt ubrudzony"

Zapłaciłeś za ideał a dostałeś złom, uważasz, że nie należałoby zwrócić taki sprzęt? Jest niezgodny z opisem.

Na moje szczęście (i nieszczęście) spotkałem się z takim czymś. Sprzęt miał być idealny (jakoś nie mam ochoty by gówno leżało mi na stole) a nie był, rzecz w tym, że nie była to wysyłka tylko odbiór osobisty (i to jest moje szczęście), pojechałem obejrzałem i powiedziałem, że nie biorę bo to nie jest to co jest w opisie aukcji i na zdjęciach. Chciał obniżyć cenę byle sprzedać jednak nie skorzystałem. Przyznał się później, że zdjęcie wziął skądś z netu a nie jego sprzętu. Allegro zablokowało go ostatecznie bo się okazało, że nie tylko mnie tak próbował tylko z tym sprzętem zrobić w balona.

Zresztą widząc opisy aukcji i zdjęcia niektóre - gdzie opisują stan bardzo dobry (pare stron wstecz na forum) a sprzęt szczerbaty i chyba ledwo wyjęty z otchłani czeluści. Niech taki weźmie zdjęcia z netu to wtedy by się ludzie zdziwili to co otrzymali a to co zakupili.

W takich wypadkach to jednak chyba trochę inaczej wygląda "zwrot", którego teoretycznie nie ma. Najlepiej w ten sposób sprzedawać sprzęt jako uszkodzony - czasami niektórzy tak piszą, że działa, sprawdzony, można sprawdzić przy odbiorze, ale aby nikt nie miał pretensji, sprzęt jest wiekowy i sprzedaje jako uszkodzony, bez gwarancji - tak by nie było pretensji jak się zepsuje po 1 dniu używania.

@Skull życzę Ci abyś się raz tak spotkał ze sprzedawcą, który wciśnie Ci szrot w cenie nówki - wtedy zmienisz zdanie.

Offline Skull

• Level 6
« Odpowiedź #1523 dnia: 25 Października 2012, 13:20 »
niestety to Ty nie zrozumiałeś.

to nie ma znaczenia, że chcesz zwrócić (to oczywiste), to już zależy od sprzedającego, czy się zgodzi - nie, trudno nic nie poradzisz, prócz wylania złości przy negatywnym komentarzu.

Spotykałem się i z takimi sytuacjami - co z tego że sprzedawca został ukarany (albo zniknął), na takim czymś buduje się własne doświadczenia. Nie zawsze masz możliwość odbioru osobistego (ja bardzo rzadko).

Rynek retro na allegro to taki właśnie rodzaj hazardu, jeszcze do niedawna narażony byłeś na niewielkie koszty "porażki", ale ceny rosną.

Offline Dexter

• Level 5
« Odpowiedź #1524 dnia: 25 Października 2012, 13:41 »
Tobie chodzi o prawo handlowe - to oczywiste.

Wiadome jest, że sprzedając prywatnie takie coś nie obowiązuje jak zwrot - w teorii.

W praktyce jest wiele możliwości wyegzekwowania swojego prawa - dlatego to jednak Ty nie rozumiesz, można udać się na policję i zgłosić oszustwo, to podobna sytuacja do tego gdybyś kupił cegłe a dostał pustaka, niby cel wykorzystania podobny ale jednak nie to chciałeś.

Dlatego chęć czy niechęć do przyjęcia zwrotu czasem się zmienia jak się użyje odpowiednich argumentów prawnych, popartych odpowiednimi paragrafami.

Coś czuje, że to twoja aukcja skoro tak zacięcie bronisz takich wpisów.

W sumie poszukałem trochę i może nie być tak jak piszesz, czyli w przypadku niezgodności przedmiotu z umową można zażądać doprowadzenia do stanu faktycznego, naprawy lub zwrotu kasy (tutaj oczywiście ten co odpowiada nie podał dokładnych paragrafów):
http://forumprawne.org/prawa-konsumenta/225240-sprzedaz-na-allegro-osoba-fizyczna-rek lamacje.html

Idąc dalej i czytając kodeks cywilny - proponuje się z nim zapoznać, bo ciekawych rzeczy można się dowiedzieć - może tak być jak jest napisane w linku powyżej.

suchy

• Gość
« Odpowiedź #1525 dnia: 25 Października 2012, 14:28 »
KB777:
F7sus4:
To, ze Commorodki beda za 30 lat warte krocie jest bardzo popularna opinia

Za 30 lat nie będą działały.

Często zapomina się o tym, że w układach reprogramowalnych (EPROMY, EEPROMY, FLASHe, GALe, CPLD) producenci gwarantują 10-30 lat trzymania danych (co nie oznacza, że układ nie moza trzymać danych dłużej). Nie wszyscy producenci podaja ten parametr jawnie (data retention) ;) ograniczając się \"\" jedynie do podania ilości max. programowań układu \"\" \"\" . Co prawda w sprzętach i cartach z epoki używane były przede wszystkim ROMy (programowane maską w procesie produkcji), ale (o ile sie nie mylę) widziałem wersje (komcie, stacje) sprzętów z EPROMami, nie wspominając juz o cartach (gdzie EPROMy to przecież standard, no może poza tymi pierwszymi CBMowymi)! NALEŻY TO MIEĆ NA UWADZE, ferując wyroki o długotrwałej pracy sprzętu!

Offline Skull

• Level 6
« Odpowiedź #1526 dnia: 25 Października 2012, 16:10 »
Dexter
w linku nic nie ma, ale widzę że interesujesz się prawem.
To nie moja aukcja oczywiście.
Po prostu uważam, że w takim przypadku kupujący jest na przegranej pozycji, tj. np. w przypadku kupna używanego samochodu.

Offline hsimpson

• Level 6
« Odpowiedź #1527 dnia: 25 Października 2012, 16:21 »
W celu rozluźnienia sytuacji zapraszam do obejrzenia samonakręcającej się aukcji typu UNIKAT \"\"

http://allegro.pl/mikrokomputer-timex-2068-unikat-i2726445889.html

PS. Oczywiście sprzęt jest unikatowy. Cena oczywiście też \"\"

Offline PTR

• Level 3
« Odpowiedź #1528 dnia: 25 Października 2012, 17:19 »
hsimpson:
W celu rozluźnienia sytuacji zapraszam do obejrzenia samonakręcającej się aukcji typu UNIKAT

http://allegro.pl/mikrokomputer-timex-2068-unikat-i2726445889.html

PS. Oczywiście sprzęt jest unikatowy. Cena oczywiście też

cena rzeczywiście przesadzona, ale sprzęt, mniam, palce lizać \"\"

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #1529 dnia: 25 Października 2012, 19:19 »
Dexter:
W opisach aukcji można spotkać czasem ciekawe teksty:http://allegro.pl/show_item.php?item=2741276049 co to w ogóle ma znaczyć: "Zwrot i negatyw nie wchodzą w grę".

zwrot jak zwrot - to jest loteria, ale negatyw... zdarzylo mi sie meczyc z baranami ktorzy celowo zatajali stan przedmiotu i zaslaniali sie "nie przyjmuje negatywa za stan" . Co ciekawsze: czasem nawet w przypadku absurdalnych kwot rzedu 10zl + przesylka nie mieli ochoty oddac kasy.
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"