Dzięki! Te 8kb w BASIC ROM ratuje projekt, rozpisałem wszystkie rzeczy na dostępną pamięć i właśnie te 8kb to nawet za dużo

.
V-12/TropyxTeraz będę zgłębiał tajniki rasterlinii, bo chciałbym wyświetlać sobie na ekranie po trzy "sety" sprite'ów w trzech rzędach na zmianę - do walk turowych

. Każdy ze sprite'ów składa się z multicolor+hires więc w jednym rzędzie chcę 3*2 sprite'ów (3-ech ziomali w rzędzie) a potem chcę je switchować, żeby razem na ekranie wszyscy "siedzieli". Już sobie zbudowałem rastra ale jedna rzecz mnie trapi: nie zawsze jestem w stanie złapać odpowiednią linię - czasem ją przeskoczy w rysowaniu strony co jest oczywiste, bo zanim pobierze i porówna rastra - może już być o jedną linijkę (lub więcej) dalej i mam mignięcie (nie sprawdzałem na sprite'ach a na kolorze tła). Pasowałoby mi coś na wzór: jeżeli np: większa rasterlinia od 20, jeżeli większa od 50 i jeżeli większa od 80 to żeby raz mi przełączyło te sprite'y. Próbowałem z porównaniem BCS ale coś nie wychodzi, mimo tego, że wrzucałem do $D011 "górę". Już coś próbowałem i średnio to wyszło, znalazłem też kod ze stabilną rasterlinią, ale muszę go rozpracować. Temat jest ciekawy

. Obczaję to zapewne w wolnym czasie, którego nie miałem w ogóle i bawiłem się rastrami po łebkach bez wnikania dogłębnego w zasadę działania :/.
Mi to by się przydały jakieś tutoriale do zapisu danych po trackach, i wynajęcie kogoś, kto umiałby zabezpieczyć grę przed lamerskimi crackerami

. Choć z drugiej strony nie wiem czy jest sens zabezpieczać - jak ktoś złamie to nie napiszę już więcej nic

.