Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Czego dziś dokonałem ;)  (Przeczytany 98482 razy)

Offline Dexter

• Level 5
    • http://www.josia.pl/
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #150 dnia: 21 Kwietnia 2012, 21:03 »
Ja tak jak suchy, był grill, był odpoczynek i w międzyczasie do wybielania wskoczyła obudowa do magnetofonu, myszka do C64 oraz w końcu się zabrałem i uruchomiłem UPS APC 750, który właśnie przechodzi testy \"\"

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #151 dnia: 21 Kwietnia 2012, 21:13 »
a ja tylko forum poprawialem  \"\"
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline BagoZonde

• Level 6
    • http://www.commocore.com
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #152 dnia: 21 Kwietnia 2012, 21:29 »
Dexter
Na słońcu wybielasz? Ja na takowe full słońce czekam już pół roku i nastała zima... Porozkręcałem 3 komcie, 2 magnety, jedną stację więc na razie czekam z tymi porozkręcanymi sprzętami. Smarowałem to nawet, ale słońce szybko zaszło a ja mam wolne tylko późne popołudnia (i na dodatek nieszczęśliwie balkon od wschodniego-południa) więc weekendy zostają. Ile godzin trzymać na pełnym słońcu takie obudowy?

Offline Dexter

• Level 5
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #153 dnia: 21 Kwietnia 2012, 22:30 »
No właśnie nie robie tego już na słońcu, na słońcu problemem jest to, że trzeba to dość kontrolować ponieważ powstaną przebarwienia - da się je usunąć ale trochę to trwa.

Aktualnie robię to w wiaderku (po jakimś proszku do prania) i w zależności od wielkości itp stosuje różne opcje, czyli:
- jeżeli można to taki kawałek obudowy wkładam do worka foliowego - staram się tak to układać lub utrzymywać w worku przestrzeń taką aby nie stykało się z elementem wybielanym - używam starych długopisów itp.
- druga opcja to jeżeli nie używam światła to zamykam po prostu wiaderko - nie wysycha tak szybko
- zamiast słońca stosuję żarówkę UV (świetlówkę jeżeli mam być precyzyjny) - jako że miałem więcej wiaderek to i przykrywki mam 2 do tych zadań, jedna pełna a druga z otworem na lampkę. Światło UV drastycznie przyśpiesza cały proces - jednak trzeba to już kontrolować  - mniej niż na słońcu - jednak trzeba co jakiś czas np. nasmarować ponownie.
- bez oświetlenia też można, właśnie myszkę tak robie teraz jednak to trwa - nawet do 2 dni potrafi tak leżeć ale przynajmniej kontroli specjalnej nie sprawuje nad tym.
W przypadku żarówki korzystania z żarówki to w jednym wiaderku mam boki wyłożone folią srebrną - taką do pieczenia - aby odbijało światło bardziej.

Aktualnie używam 12% utleniacza w kremie ale gdybym miał teraz kupować to spróbowałbym mocniejszy.

Co do większych obudów to się przymierzam teraz do całej obudowy od C64 i tutaj nie mam jeszcze pomysłu jednak chyba poszukam jakiejś starej miednicy czy coś w piwnicy i w niej zrobie to samo co w wiaderku.

Zrobiłem teraz zdjęcia obudowy sprzed procesu i później zrobie po wybieleniu a będzie widać efekt na 100% ponieważ jej kolor to już w sumie żółty był - nie lekki ale taki mocny.

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
    • http://www.riversedge.pl/
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #154 dnia: 22 Kwietnia 2012, 09:44 »
Ja mam doświadczenie w wybielaniu płynnym perhydrolem. Robiłem to bez problemu na słońcu, jednak ostatnia partia klawiszy w resztkach perhydrolu na bardzo mocnym słońcu dostała przebarwień - za długo trzymałem i perhydrol wręcz wyparował. Poza tym ok - działa \"\"
http://www.riversedge.pl/ - zapraszam na nową stronę: recenzje, relacje, strefa C64.

Serwis Commodore 64/1541 - naprawa/diagnoza.
Zawsze aktualne!

Offline BagoZonde

• Level 6
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #155 dnia: 22 Kwietnia 2012, 12:51 »
No ja wybielałem bez słońca, bo mi po prostu "uciekło". Trzymałem tak parę dni. Trochę rozjaśniło obudowy, ale bardziej chyba od tego, że je po prostu umyłem wcześniej :D. Użyłem utleniacza w kremie 12% właśnie. Z wiaderkiem niezły patent ;).

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #156 dnia: 22 Kwietnia 2012, 13:08 »
a ja... mam nadzieje, ze poprawilem kodowanie znakow w wysylanych mailach
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline Dexter

• Level 5
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #157 dnia: 22 Kwietnia 2012, 14:09 »
Tak wygląda mój zestaw - nie ma akurat tutaj przykrywek ale to akurat każdy chyba wie jak wygląda.

\"Zestaw\"

Co do płynnego perhydrolu to właśnie się zastanawiam nad zakupem i testem. Dużo sprzętu do wybielenia nie mam jednak teraz są to duże elementy - 2 obudowy C64, obudowa Atari 810 (trochę się boje tutaj zabrać za to by nie zrobić przebarwień - duża powierzchnia to trochę trudniej to wykonać i zastanawiam się właśnie nad maczaniem całości w perhydrolu całości), obudowa Atari 65XE, klawiatura A1200 i jeszcze coś tam było. Część sprzętu jest fabrycznie innego koloru niż biały także ten sprzęt na szczęście ten problem nie dotyka.
Dużo tego nie jest ale niestety czas jest wymagany do wybielania.

A dzisiaj jeszcze zabrałem się rozebranie Amigi 500 w wersji szrot (taką otrzymałem) i nie wiem czy obudowę zostawić czy wywalić - jest tylko spód i to lekko uszkodzony, ale nie do naprawy - może się przyda na części do wypełniania (ostatnio było chyba o jakimś ładnym odcisku tak by fakture odtworzyć po naprawie ubytków). Płyta główna sprawna, flopa brak niestety.

A teraz takie pytanie do tych co używają zasilacza od PC. Czy są jakieś rzeczy, którą byłyby przeciwne takiemu rozwiązaniu? Wiem, że trzeba by jeszcze 9VAC wyprodukować ale to w sumie gdzieś tutaj chyba był schemat na NE555 ewentualnie ma ktoś inne pomysły?
Akurat zasilacz od PC ma prawie wszystko co trzeba także odrazu mógłbym zasilać i komputer i stacje dysków + pewnie coś jeszcze (w końcu zapas mocy jest).
Jak wpłynie na żywotność takie zasilanie? W końcu zasilacz od PC jest impulsowy a oryginał nie.
Do tego generalnie mam pomysł aby wpakować cały zasilacz do obudowy od zasilacza Amigi (akurat mam 2 sztuki bez wnętrza) i wyprowadzić na zewnątrz konektorki/złącza (trzeba by pomyśleć jakie) tak by można odłączać zbędne okablowanie i aby to estetycznie wyglądało (lubię jak coś ładnie wygląda i teraz już mnie średnio cieszy widok zasilacza od PC z masą kabli). Coś jak takie złącza stosuje np TAGAN w zasilaczach od PC, zbędne kable się odpina i mniej bałaganu jest.
Zasilacz od PC wejdzie spokojnie do obudowy (sprawdzone - są też zasilacze Small Form Factor gdzie jeszcze trochę przestrzeni zostaje).
Z miesiąc temu rozpocząłem ładowanie zasilacza od PC do obudowy Amigi tak by właśnie Amige 1200 zasilać lekko dopaloną + dysk + CD (chociaż teraz to będzie karta CF, kiedyś niestety CF było za drogie) i właśnie zatrzymałem się z powodu jakiś ładnych złącz - w przypadku Amigi to mniejszy problem ponieważ teraz mniej rzeczy podłączam albo są mniej prądożerne i wbudowane już do środka to ilość kabli nie musi być taka duża.

Co do zasilacza właśnie do Commodore w obudowie od zasilacza do Amigi to przy złączach z odpinanymi kablami szło by zrobić nawet złącze dla Atari lub innych firm - w końcu większość korzysta z 12V/5V.

Googlując znalazłem gdzieś jakieś fotki takiej przeróbki tylko gość pomalował zasilacz na czerwono (masakra jak olo wg mnie) oraz że do REU był zasilacz jak do Amigi z wtykiem do Commodore.
Oczywiście można zamiast zasilacza od PC zbudować by własny zasilacz tylko to już troszkę zabawy by było.

Tak na marginesie, gdyby ktoś potrzebował jakiegoś trafa czy zasilacza to może napisać i sprawdzę co mam - z demontażu ze starych drukarek igłowych (oj cegły niezłe z traf są) i jeszcze jakiś innych rzeczy.

Offline StaryMarabut

• Level 6
  • Robię wszystkim dobrze *za pół ceny.
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #158 dnia: 22 Kwietnia 2012, 16:03 »
Ja zrobiłem to tak.
Nie służy mi on do napędzania komcia, raczej jako "warsztatowy”.
Ale mógłbym dołożyć trafo ~9V, do środka. I spełniał by chyba wszystkie wymagania.

\"\"

\"\"

Dexter
A ta świetlówke to jakiej mocy kupić?

Offline BagoZonde

• Level 6
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #159 dnia: 22 Kwietnia 2012, 19:16 »
No właśnie o świetlówkę miałem pytać. Gdzieś poruszałem ten wątek, nawet podałem konkretne modele (coś w granicach do 80,- zł), ale odradzano mi kupowania świetlówki, że jednak słońce najlepiej się zda.

Offline dhg

• Level 4
  • god, root, i don't see any difference...
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #160 dnia: 22 Kwietnia 2012, 19:46 »
widze że problem impulsowości zasilaczy at/atx wraca jak bumerang. osobiście zasilam amigi 500 i 600 z zasilacza at i jakoś nie zauważyłem problemów. zresztą zawsze można dać kondensator na linie 12 i 5V z czego 12v leci prosto z zasilacza a 5v przez 7805. zasilacz warsztatowy zbudowany identycznie jak ten do amigi ma 2 stabilizatory 7805 i 7812 (linia 12v z zasiłki dawała w porywach do 13.5v stąd stabilizator) i oczywiście kondziołki na wyjściach 1100@25v. Niestety nie da sie upchać standartowego zasilacza w obudowie od zasilacza amigi, chyba ze ma sie luzen zasilacz z della optiplex (1U?) lub jakiś picopsu. też kombinuje z montarzem trafa na ~9V w AT. miałbym uniwersalną zasiłke do sprzętu C= \"\"

10?"DHG
20GOTO10
RUN

Offline Dexter

• Level 5
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #161 dnia: 22 Kwietnia 2012, 21:08 »
@dhg - nie chodzi mi o Amige - tamta fabryczny zasilacz ma impulsowy.

Akurat co do niemożliwości upchania - nie zgodzę się i dostaniesz zdjęcie (tylko aparat odzyskam), że się da, zasilacz od PC, który używałem do Amigi upchałem i teraz tylko nad okablowaniem się zastanawiam.

Mnie chodziło o C64 - tamten zasilacz nie jest impulsowy tylko liniowy i czy tutaj ta impulsowość nie wpłynie negatywnie na pracę sprzętu - pomijam oczywiście 9V - tak wiem, można dać trafo 9V (nawet akurat mam cały zasilacz 9V AC luzem także to nie problem).

Świetlówka 15W, teraz bym się zastanowił nad mocniejszą. Kosztowała około 40-45zł z przesyłką.

@StaryMarabut no właśnie ja bym chciał komcia i flopa napędzać, oczywiście jeżeli to szkodzi to daruje sobie lub jakieś mocniejsze trafa wrzucę i zrobię całość od zera.
Do celów warsztatowych to też tak używałem zasilacza i w sumie dalej w garażu mam starego AT.

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
    • http://www.riversedge.pl/
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #162 dnia: 23 Kwietnia 2012, 10:42 »
Dexter:
Co do płynnego perhydrolu to właśnie się zastanawiam nad zakupem i testem.

Płynny perhydrol jest drogi, no chyba że masz gdzieś dostęp do taniego źródła. Do moczenia dużych powierzchni trzeba go bardzo dużo - więc miej to na uwadze. Ja klawisze moczyłem w sesjach zaledwie jednodniowych.

Dexter:
A teraz takie pytanie do tych co używają zasilacza od PC. Czy są jakieś rzeczy, którą byłyby przeciwne takiemu rozwiązaniu?

Mimo faktu, że dzisiejsze zasilacze od PC są coraz lepszej jakości, nadal jakoś nie polecałbym zasilania impulsowego dla C64. W ciągu 20 lat tylko 1 zasilacz do C64 zajechałem, a w zasadzie poszedł tam tylko stabilizator napięcia. Natomiast w ciągu 12 lat używania PC, poszły co najmniej 4 zasilacze impulsowe i to tak, że nawet nie opłacałoby się naprawiać. Ja nie ufam impulsówkom po prostu. Co nie oznacza, że takie zasilanie nie jest w ogóle możliwe. Hardcore'owcy śmigają na zasilaczu z laptopa bez 9v ;)
http://www.riversedge.pl/ - zapraszam na nową stronę: recenzje, relacje, strefa C64.

Serwis Commodore 64/1541 - naprawa/diagnoza.
Zawsze aktualne!

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #163 dnia: 23 Kwietnia 2012, 21:14 »
Wczoraj Swinkels zasugerowal mi kilka zmian w wygladzie forum i przychylilem sie do nich - jest nieco wiecej miejsca u gory, szczegolnie przy przegladaniu forum z poziomu www.c64power.com (ja zazwyczaj uzywam www.forum.c64power.com , nie jest to wtedy az tak istotne) .

ponadto dodalem - anologicznie do phpBB2 - w celi "ostatni poster" szybki link do ostatniej wiadomosci.

Tym samym uwazam, ze obecnie nie trzeba na forum nic dlubac wiecej, az do przejscia na wersje 3.0 silnika (ktora juz jest do pobrania w wersji pre-release ale jedyna namacalna rewolucja to tryb dla mobilnych urzadzen).

Have phun and invite friends.

Offline Skull

• Level 6
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #164 dnia: 24 Kwietnia 2012, 06:57 »
Forum wygląda na prawdę nieźle i jest już dość przyjazne - ja jeszcze wolałbym po staremu inny kolor tytułów postów nowych, co prawda do tych pomarańczowych kwadracików już się przyzwyczaiłem, ale wolałbym.. \"\"