Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Czego dziś dokonałem ;)  (Przeczytany 97860 razy)

go0ma

• Gość
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #90 dnia: 31 Października 2011, 18:16 »
A ja w koncu rozszerzylem komcia o bad lines shower, tylko ze to bylo wczoraj wiec nie wiem czy sie liczy :D

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #91 dnia: 01 Listopada 2011, 17:24 »
liczy się jak to jest potrzebne do czegoś ;)
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline StaryMarabut

• Level 6
  • Robię wszystkim dobrze *za pół ceny.
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #92 dnia: 02 Listopada 2011, 15:53 »
Mam schemat BB8, rozrysowany w Eagle.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #93 dnia: 02 Listopada 2011, 17:35 »
wpuscilem dzis do c64 sida na lewym kanale a na prawym swinsida SE (stara wersja na m8515@24MHz) na plytce zaprojektowanej i wykonanej przez... Bober'a we wlasnej osobie ;)

dodatkowo wyjscie audio na 2x chinch oraz regulacja glosnosci na potencjometrze osobno dla L/R (swinsida trzeba bylo zestroic do glosnosci sida)
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline MCbx

• Level 4
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #94 dnia: 18 Listopada 2011, 01:07 »
No, to ja się pochwalę.
Postanowiłem zarchiwizować sobie EPROMy z cartów.
Na pierwszy ogień poszedł Final I, który z prawdziwym Finalem ma wspólną tylko nazwę - kartridż ma opcje w postaci niekompatybilnego z niczym turboromu, testera skosu i generatora obrazu kontrolnego. A co najciekawsze, /EXROM zmienia się ręcznie, przełącznikiem, a cartridge wyświetla czasami tekst "PRZEŁACZ!".
Więc wylutowałem EPROMa, 2732... Było ciężko, w dodatku nie przeżył.
Wpadłem więc na kolejny świetny pomysł, polegający na zgraniu z drugiego takiego samego Finala, którego mam, i to zgrania przy użyciu C64, po prostu zrzucając pamięć od 8000.
Operacja się pozornie powiodła. Plik został wrzucony do EPROMu, ale cart nadal się nie uruchamiał. Testy omomierzem wykazały poprawność lutów.
Krótka inspekcja hex edytorem pokazała, że w pamięci całość przesunięta jest o dwa bajty w przód. Udało się uzyskać działającą kopię, która poszła do carta i ten zadziałał.
A teraz najlepsze: Wlutowałem tam podstawkę. Na mur-beton, nie do ruszenia.
Tak, nie mieści się w obudowie.
Dodatkowo wypuściłem sobie ze złomiastego C64 przełącznik na kawałku skrętki, którym można odpalić C64 i dopiero później załączyć carta. Celem zrzucania innych "produkcji".

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #95 dnia: 18 Listopada 2011, 09:25 »
ja ostatnio zamontowalem 4joy adapter... i sie nie pochwalilem ;)
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #96 dnia: 20 Listopada 2011, 23:15 »
a dzis uruchomielm ostatnia sztuke xu1541 na PCB, jaka w ogole posiadam.

Offline MCbx

• Level 4
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #97 dnia: 23 Listopada 2011, 00:40 »
Macie jakiś pomysł na szybkie usuwanie naklejek z EPROMów? Ale chodzi mi o usuwanie hurtowe, najlepiej by było załatwić jakoś chemicznie, odmoczyć albo popsikać i by zeszło.
Aktualnie zakończyłem sprawdzanie co mam w swoim zbiorze, i postanowiłem skasować niepotrzebne układy by zawsze mieć pod ręką czyste.

Bo kasowanie już wymyśliłem - płyta (nieco zaokrąglona) ze styropianu + 6 wiatraków od peceta + kwarcówka do opalania. Poprawnie tak skasowałem 20 sztuk 2732 w różnych regionach płyty.

Offline StaryMarabut

• Level 6
  • Robię wszystkim dobrze *za pół ceny.
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #98 dnia: 23 Listopada 2011, 05:57 »
Może  spróbuj mechanicznie.
Wiertarka uzbrojona w wąską szczotkę mosiężną.

suchy

• Gość
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #99 dnia: 23 Listopada 2011, 21:26 »
@MCbx, są takie preparaty w sprayu do usuwania nalepek (sporo róznych typów), np.

http://www.echemia.com.pl/index.php?page=shop.product_details&product_id=169&flypage= vmj_genx.tpl&pop=0&vmcchk=1&option=com_virtuemart&Itemid=2

http://www.sklep.cyfronika.com.pl/pl/p/AG713.1-Preparat-do-usuwania-etykiet-LABEL-KIL LER-spray-300ml/14728

ale nigdy ich nie testowałem osobiście, więc nie mam swojego zdania na ten temat.

Esio

• Gość
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #100 dnia: 28 Listopada 2011, 21:07 »
Ja dziś odpaliłem C Plus4. Mam go długo, ale z powodu braku odpowiedniego zasilacza leżał do dziś. Po obejrzeniu schematu wyprowadzeń +4 i C64 okazuje się, że można przeszczepić gniazdo od C64 i zasilacz będzie pasował, co też zrobiłem. Oczom moim okazał się BASIC, niestety w NTSC \"\" Przy czasie przerobie na PAL według schematu.

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #101 dnia: 29 Listopada 2011, 12:45 »
No... niektóre Plus4 fabrycznie miały gniazdko od C64 podobno...
NTSC ? Hmm... no to fajnie \"\" Nie wywalaj tylko TEDa na śmietnik - TED w NTSC to u nas rzadkość...
-profil nieaktywny-

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #102 dnia: 29 Listopada 2011, 13:58 »
tak BTW TED mial wersje pal i ntsc czy byl uniwersalny?

a gniazdo od c64 ja do mojego trupa +4 tez wlutowywalem. przy oakzji ... wiecie moze czy gniazdo do c64 da sie wlutwoac 1:1 do flat 128?

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #103 dnia: 29 Listopada 2011, 15:36 »
Upss... zasugerowałem się tym, że były TEDy w PAL-N...
8360 wygląda na to że to PAL/NTSC \"\"
-profil nieaktywny-

Esio

• Gość
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #104 dnia: 29 Listopada 2011, 17:49 »
W sumie też mam 128 i pomimo tego, że do Plus4 montowałem gniazdo, to nie wpadłem na pomysł żeby to samo uczynić ze 128 \"\" Trzeba się zainteresować tematem. Co do +4 to nie straszcie mnie TED-em NTSC. Dziwne, bo wyprodukowany w Niemczech. Gniazdo faktycznie było w dwóch rodzajach, mi się trafił ten "inny"