Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Czego dziś dokonałem ;)  (Przeczytany 97804 razy)

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #30 dnia: 07 Lipca 2011, 21:40 »
a ja dzisiaj siedziałem cały dzień nad fitterem XILINX'a i okazało się że nowy kart "GeoCart" jest nie stabliny przez zjebanego fittera \"\" Cóż że fittuje jak źle.
Melduje że zmieściłem I2C w CPLD razem z GEORAM i RAMCARTEM i kart jest przygotowany do testowania na C128 \"\"
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #31 dnia: 10 Lipca 2011, 10:28 »
Odzyskalem wczoraj niegdys moja stacje 1570, ponoc nie dziala ale poki co i tak pojdzie na poleczke...  stacja ta to w tej chwili tylko mechanizm i glowne mobo (nie mam tej plytki widocznej u gory: http://www.nightfallcrew.com/wp-content/gallery/commodore_floppy_1570/img_0936.jpg ani budy oryginalnej, taka ja tez kupilem na badziewiu w Będzinie ok 2005r), docelowo - jesli bedzie dzialac -  chcialbym aby to powedrowalo do obudowy po 1541C, kolor bedzie jak w oryginale ;)
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline MCbx

• Level 4
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #32 dnia: 12 Lipca 2011, 00:40 »
Ja mam padniętą 1571. Leży dość długo i czeka na naprawę. Wymienię 74rki i zobaczę - może pójdzie. Jak nie, to trzeba będzie chyba podstawiać układy od najczęściej spotykanych.
A zepsuta dziwnie - gdy nie ma dyskietki, kręci motorkiem bez przerwy od włączenia. Gdy dyskietka jest włożona (chodzi o przecięty sensor zabezpieczenia przed zapisem!) niby inicjalizuje się poprawnie, ale jakiekolwiek połączenia z Commodore wywołuje zawieszenie C64.

Offline MCbx

• Level 4
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #33 dnia: 12 Lipca 2011, 23:22 »
UPDATE!
Zreperowałem tą stację. Zarżnięty był U17 (74LS14).
Przy okazji wrzuciłem do socketów logikę koło IEC.
Najciekawsze to, że nie miałem odsysacza. Cóż, mam kompresor z lodówki, wężyk gumowy, filtr paliwa od Malucha i stary długopis z eleganckim, metalizowanym końcem... No to jest odsysacz.

A teraz najdziwniejsze: W C128 czyta i zapisuje idealnie. Test z dyskietki testowej przechodzi świetnie wielokrotnie. A jak podłączę do Star Commandera to nieważne jak bym skonfigurował i tak można tylko czytać i formatować - zapis nie idzie, 20 READ ERROR przy zerowej ścieżce. Cóż, dyskietki do CP/Ma muszę sobie chyba na 1541 zrobić...
Albo to wina kabla, też możliwe... Kabel ok. metrowy wykonany technologią Druty Ze Skrętki+Papierek Od Czekolady+Taśma przezroczysta "Na Tomofanie" \"\".

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #34 dnia: 12 Lipca 2011, 23:57 »
a z tego co opisales to obstawialem 7406 ;)

w 1570 padl rom, a co dalej to sie zobaczy.

Ponadto dzis zobaczylem co slychac w sd2iec ktorego kiedys dawno na uni plytce zmontowalem i jak sie ma mono-swinsid na m8515@24MHz.
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline MCbx

• Level 4
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #35 dnia: 13 Lipca 2011, 00:59 »
Ja kiedyś opracowałem swoją implementację sprzętu SD2IEC, ale nigdy tego nie zbudowałem. Było to zaprzeczenie części idei SD2IEC - z reguły chodzi o to, by był mały (by modderzy mogli wciskać to w ciasną skrzynkę C64), ja chciałem to włożyć do sporej obudowy, z zasilaniem niewielkim liniowym zasilaczem wewnętrznym, by komponowało się ładnie z podobnym Commodorowskim sprzętem.
Zaprojektowałem płytkę na której był, z tego co pamiętam, mikrokontroler, RTC z bateryjką i wzmacnianie IEC, z brzegu dwa DINy na połączenie oraz DIP switche. Od tej płytki szło połączenie taśmą do drugiej, gdzie były dwa sloty na SD i LEDy. Nie pamiętam już tego dokładnie, ale było mniej więcej kompatybilne z którąś płytką Shadowolfa.

P.S. Raf, dalej szukasz tego Video C64? Bo jakby co, to znalazłem u siebie kopię AVI, ok. 700MB i mogę gdzieś wysłać. Oczywiście nie w 3MB kawałkach \"\"

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #36 dnia: 13 Lipca 2011, 20:41 »
nie trafionych projektów to ja miałem około 20-tu, oczywiście licząc różne wersje pomysła. samego c64+ to było ze trzy płytki i uruchomienia zanim to zaczęło działać. Kupa kasy ale jak już się udało ... no to jest to ;) Zamiast naprawiać złomy twórzcie :P
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline MCbx

• Level 4
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #37 dnia: 14 Lipca 2011, 01:11 »
No, jestem bliżej uruchomienia jednej z tych moich martwych mydelniczek.
Sprzęt ma dość starą płytę główną (numer 250425).
Okazało się, że ktoś w środku "wymienił" układ CIA 1.
"Wymienił" zrywając część ścieżek.
Wywaliłem tego CIA z odsysaczem, włożyłem podstawkę zalutowałem ścieżki... uruchamia się, można pisać, pamięci wyświetla też ile trzeba, ale totalna głuchota na Datassette i 1541.
Po krótkiej rundce z omomierzem - zwarcie do masy (pin 24 CIA1).
Okazało się, że przebita jest dioda, która dociąga linię do masy. Teraz prawie działa.
Prawie, bo są dwa mankamenty:
 - Nie działa kombinacja Run/stop - Restore. Nie mam pojęcia czemu, podstawiałem CIA, muszę prześledzić całą trasę klawisza.
 - Nie działają kartridże - testowałem Bis Plus Micro-Luc'a, Black Box firmy No Name (nie wiadomo która wersja), jak i Black Box 3, który z reguły nie działa na mydelniczkach. Za to bliżej nieokreślony spolonizowany Final I - działa!
Mam jeszcze jednego bochenka i tam też to nie działa. Może taka ich uroda?

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
    • http://www.riversedge.pl/
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #38 dnia: 14 Lipca 2011, 08:40 »
Ciekawa sprawa, nie testowałem wszystkich polskich cartów na starej mydelniczce, ale black box v8 śmiga mi bez zarzutu. Jeżeli run/stop+restore nie działa, to raczej musi być wina jakiegoś niewielkiego elementu przy drugim CIA (albo jakaś jedna z przerwanych ścieżek nie została dobrze naprawiona).

W nowym C64 obok drugiego CIA są takie 2 niewielkie ceweczki L3 i L4. Bodajże L4 odpowiada za działanie run/stop+restore. Bynajmniej jak w jednym egzemplarzu miałem uzwojenie przerwane, ta kombinacja klawiszy nie działała. Może to Ciebie naprowadzi na rozwiązanie problemu \"\".

@Kisiel: każdy robi to, co lubi ;)
http://www.riversedge.pl/ - zapraszam na nową stronę: recenzje, relacje, strefa C64.

Serwis Commodore 64/1541 - naprawa/diagnoza.
Zawsze aktualne!

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #39 dnia: 14 Lipca 2011, 20:33 »
Ależ schemat do BB8 łatwo samemu sobie narysować - wystarczy, że się przeczyta mój opis bebechów - tzn. jak działa bankowanie (trzeba przeszukać C64 power). Każdy kto choć trochę rzeźbił na TTLach, szybko wyczai co i jak :P
-profil nieaktywny-

Offline MCbx

• Level 4
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #40 dnia: 16 Lipca 2011, 00:32 »
Na tym opisie podłączasz do jednego wejścia (~G czyli ~OE) masę wraz z ~ROMh i ~ROMl (zdaje się AND z 3 NORów).
A ~CE wisi w powietrzu.
Z czwartym NORem szczerze mówiąc nie mam pojęcia co zrobić.
Zrealizowane zaiste sprytnie - dzięki zapisowi w odpowiedni adres obszaru 2 przeklikuje się wartość do przerzutnika i można sterować liniami z drugiej strony.
Jutro robię ROM bez dolutowanych nóżek i zabiorę się za eksperymentowanie na płytce uniwersalnej.

Pytałeś tam, po co coś jest do VPP - cóż, tu akurat wiem, bo budowałem sobie sam programator EPROMów. Posiadałem EPROMy z logo ME, w którym M było E odwrócone o 90 stopni i jedno pod drugim (nie mam pojęcia co za producent a oznaczenia tylko np. 64 czy 128), można było przy użyciu Vpp przełączać, oprócz programowania, w tryb generowania bredni pierwszej klasy na wyjściu (Vpp na masie) - normalnie jako generator randomów można używać \"\".

Ponadto, od razu mówię, że temat tak bardziej dla dorosłych:
http://www.joemonster.org/art/17530/Ben_Newman_i_jego_bajki_dla_doroslych
Kto na rysunku 5 zobaczył najpierw PETa?

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #41 dnia: 16 Lipca 2011, 17:01 »
dzis znalazlem na elektrodzie, ze olo aby zrobic wlasny cartridge potrzebowal 3 lata : http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1091804.html

aczkolwiek kilka przydatnych informacji dla chetnych sobie cos zmontowac sie tam na pewno znajdzie.

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #42 dnia: 22 Lipca 2011, 16:32 »
MCbx:
Pytałeś tam, po co coś jest do VPP

Później jeszcze była dyskusja z Wegim i tam napisałem po co to Vpp było ;)
W 27(c)256 jest VPP, ale w 27(c)512 na tej nóżce jest A15.

Czyli - z BBv8 można sobie zrobić karta z 64kB Epromem ;)
-profil nieaktywny-

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #43 dnia: 24 Lipca 2011, 12:48 »
wczoraj przylutowalem laczke rownolegla do 1541-II, wstawilem drugi port lpt do starego peceta - moge wreszcie dyskietki zaczac masowo archwizowac ;)

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
    • http://www.riversedge.pl/
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #44 dnia: 24 Lipca 2011, 14:27 »
masowo to jakbyś na co najmniej 2 kompy jechał ;)
http://www.riversedge.pl/ - zapraszam na nową stronę: recenzje, relacje, strefa C64.

Serwis Commodore 64/1541 - naprawa/diagnoza.
Zawsze aktualne!