Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Czego dziś dokonałem ;)  (Przeczytany 97768 razy)

Offline MCbx

• Level 4
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #45 dnia: 25 Lipca 2011, 00:53 »
Z dwoma portami LPT można na dwie stacje chyba jechać. Chyba, że używamy jeden port jako szeregowy, jeden jako równoległy.

No, dzisiaj zgrałem mniej więcej te kasety, które kupiłem za 1zł/sztukę od śmiecionurków. Wszystkie programy zeszły, choć niektóre po 3-4 zgraniach. Większość C64 Computer Cassette, choć jedna taśma Relaks i jedna okładka Relaks - w środku zupełnie nieznany zestaw serii Computer Cassette.
Jeżeli ktoś zna taki zestaw, szukam numeru i/lub skana/zdjęcia okładki:

Strona A: tape tester chuck rock chuck rock 2  robocop iiiprv.  dizzy yolk+ dnx bubble dizzy bugbomber 2 puzzlenoid barmy bill duonoid craft   oracle+3     v  toyballs- +4acr ra arcade pot fun thunder jaws 1 thunder jaws 2 thunder jaws 3 wacky races wacky races 2 relax.emotions hurting ground  Strona B:  tape testerjos budokan 1 budokan 2 budokan 3 karateka b.t.l.c. lost ninja'92  lost ninja 292 arachne ii alien world gold fever hangman ii roll it ++  d.dragon iii2  d.dragon iii3 cover girl 4 double trouble sw.mikoaj postworth 3 postworth 4 postworth 5 steg the slug 

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #46 dnia: 25 Lipca 2011, 09:00 »
oczywiscie jeden port robi za xm1541 a drugi za laczke rownolegla (przez wielu zwane to burstem ;) jednak jak wtedy nazwac tryb serial burst wprowadzony w c128+1571? ).
wraz z jiffydosem daje to ok 25s per strona dysku. Port dodatkowy jest osadzony na ISA :
http://www.televox.pl/index.php/ELEKTRONIKA/Karty_portow_rownoleglych/
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline MCbx

• Level 4
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #47 dnia: 25 Lipca 2011, 22:47 »
Mam nadzieję, że nie kupowałeś u nich \"\". Na giełdzie komputerowej takie karty po dychę są, a jeszcze rok temu dało się dostać na złomie wojskowym za 12.20PLN z komputerem. Jak są multi-io to najczęściej też nie ma problemu z wyłączeniem dodatkowych kontrolerów.

->V12
Masowo to zgrywam stare CDki z czasopism:
 - CD-ROM CTX na IDE
 - DVD Samsunga na IDE <--to najlepiej czyta, więc najbardziej porysowane sztuki tam lądują
 - DVD LG na SATA <--najnowsze i najgorzej czyta, korekcja błędów poddaje się zerami na małej rysce
 - CDRW Teac na USB
Na monitorze otwarte 4 Windows Commandery. A mam tylko 21", muszę się postarać o drugi \"\". Sprzęt działa, ładuję, wracam za 3 minuty, zmieniam płyty, kilka kombinacji "Alt-tab->F7->[nazwa katalogu]->F5->Alt-tab" i jadę...

Offline kenji

• Level 5
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #48 dnia: 25 Lipca 2011, 23:23 »
Masz może pierwszą płytę z Gamblera? Był tam jeden program, który poszukuję. Nie pamiętam niestety nazwy.

A tak swoją drogą, to zamiast reanimować trupy byście się wzięli Raf z Kisielem za projekt, o którym mówiliście na Foreverze.

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
    • http://www.riversedge.pl/
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #49 dnia: 26 Lipca 2011, 07:19 »
@MCbx: chyba nie mam tej kasety w kolekcji, ale zauważyłem, że kasety Relaxu miały na początku Turbo 250. No chyba że to jest jakaś jedna z pierwszych kaset, bo ja najmłodszą mam nr 28 :D

A co do CD'ków - kiedyś miałem ich tonę, ale wszystko wylądowało w śmietniku (to jeszcze za czasów, gdy nie było punktów przyjmowania elektrośmieci), być może jeszcze mi się coś ostało, jakbyś był zainteresowany to kiedyś poszukam ;). Ja kiedyś masowo archiwizowałem swoje kasety do C64, śmigałem na 2 zestawach C64 + magnet + stacja jednocześnie \"\".

@rafvte: a po co na 2 porty? Ja zrobiłem kabelek XM + XP 1541 na jedno złącze LPT i swego czasu zrzuciłem tym sporo stuffu w jedną i w drugą stronę. \"\"
http://www.riversedge.pl/ - zapraszam na nową stronę: recenzje, relacje, strefa C64.

Serwis Commodore 64/1541 - naprawa/diagnoza.
Zawsze aktualne!

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #50 dnia: 26 Lipca 2011, 22:31 »
kenji00:
A tak swoją drogą, to zamiast reanimować trupy byście się wzięli Raf z Kisielem za projekt, o którym mówiliście na Foreverze.

Heheh nie bierz Kenji wszystkiego tak powaznie do siebie :D

co do dwoch lpt - na szybko bylo mi to wygodniej zrobic w taki sposob niz manipulowac przy nadwyrezonym XM1541 ktory wczesniej byl XE a pierwotnie X ;)
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline MCbx

• Level 4
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #51 dnia: 27 Lipca 2011, 01:06 »
->V-12
Przepraszam, mogło dojść do małego zamieszania. Nie jest to kaseta Relaxu (w których rzeczywiście niektóre kasety nosiły oznaczenie Computer Cassette, mam kilka takich, niektóre duże naklejki, inne mniejsze), w której było Turbo 250 (u mnie na niektórych ładowało ciągiem "Turbo ABC"), tylko Commodore 64 Computer Cassette - To zupełnie inna seria, czarna okładka z charakterystycznym kółkiem dzielonym jak uogólniona przesłona aparatu fotograficznego.

A ja kupuję płytki po niskiej cenie od śmiecionurków, którzy "sprzątają" po tych, co wyrzucają \"\". Chociaż kiedyś za "astronomiczną sumę" 4zł wygrałem na Allegro zestaw numerów Chipa od 1992 do 2010 roku, sporo z płytkami.

Ja też mam kabelek na jeden port i zrzuciłem wszystkie jakie mam dyskietki, a oryginały do G64.

->Kenji00
Najstarsza płyta, jaką mam to z marca 1997. Zbieram Gamblery ubocznie (koncentruję się na PCWK, Enter, Chip), więc nie wiem dokładnie, która to jest.

A co do tematu postu, trochę nie na temat: Dzisiaj zamiast doprowadzać do użytku płytę do C64 lub chociaż wreszcie podłączyć Datassette do laptopa via karta dźwiękowa i oddzielić się od tego peceta z DOSem, sterczałem na dachu i instalowałem pułapkę na gryzonie, bo mi jakaś bestia weszła i wywraca ocieplenie do góry nogami.

Rano zaś dorobiłem nie wiem po jakiego grzyba wyjście słuchawkowe do mojego kieszonkowego PC/XT (HP 200LX), który poza nową cegłą (Samsung e2370) stanowi nieodłączną część mojego wyposażenia kieszonkowej elektroniki, bez której się raczej nie ruszam. Sprzęt dysponuje 1-bitowym PC-Speakerem :D. Po zaaplikowaniu filtra złożonego z cewek i kondensatorów daje się rozumieć odtwarzane WAVy, lecz jakość wywołuje u odbiorcy nudności po 15 minutach audioksiążki. Poprzestaję na korzystaniu z niego jako kieszonkowego czytnika e-książek, organizera, prostej bazy danych, arkusza kalkulacyjnego, środowiska programowania, Derive (program do rozwiązywania całek i różniczek), edytora tekstu z formatowaniem (+ jakaś stara wersja TeXa) i WW wersji 1.1. Aha WW czyli "Wkurzanie Wykładowcy" to własnej roboty program wyłączający wszystkie możliwe projektory podczerwienią palmtopa. Stanowi idealne wyposażenie studenta, który zapomniał przygotować referatu.
Co jeszcze zabawniejsze, sprzęt na wszystkich egzaminach przechodził jako kalkulator!.

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
    • http://www.riversedge.pl/
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #52 dnia: 27 Lipca 2011, 08:18 »
MCbx:
->V-12
Przepraszam, mogło dojść do małego zamieszania. Nie jest to kaseta Relaxu (w których rzeczywiście niektóre kasety nosiły oznaczenie Computer Cassette, mam kilka takich, niektóre duże naklejki, inne mniejsze), w której było Turbo 250 (u mnie na niektórych ładowało ciągiem "Turbo ABC"), tylko Commodore 64 Computer Cassette - To zupełnie inna seria, czarna okładka z charakterystycznym kółkiem dzielonym jak uogólniona przesłona aparatu fotograficznego.

Tych kaset mam zaledwie dwie sztuki i niestety nie ma na nich tego zestawu gier, co wymieniłeś. A szkoda \"\" Może kiedyś się dokopiemy.
http://www.riversedge.pl/ - zapraszam na nową stronę: recenzje, relacje, strefa C64.

Serwis Commodore 64/1541 - naprawa/diagnoza.
Zawsze aktualne!

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #53 dnia: 28 Lipca 2011, 11:27 »
ja sie ostatnio oczyszczam z "rupieci", zrobilem przeglad moich dyskietek, zbackupowalem tez troche stuffu \"\"

ponadto wlaczylem na stronie przyjazne URL oraz przetlumaczylem zawiadomienie o nowym poscie i kilka innych rzeczy na stronie ;) (jesli sie komus nudzi i chcialby potlumaczyc to zapewniam ze wciaz jest z czym sie rozprawic)

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #54 dnia: 29 Lipca 2011, 10:21 »
http://www.commodore64.emil.tnp.pl/zone6510.php?strona=nowosc&ile=10 - jakas zabytkowa strone znalalzme, o dziwo.. dzialajaca! (niestety czesto strony sprzed kilku lat nie sa dobrze zaindeksowane nawet w www archive aka wayback machine)

Offline MCbx

• Level 4
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #55 dnia: 30 Lipca 2011, 00:41 »
Takie strony mają pewien potencjał jeżeli chodzi o informacje... Ja od dawna szukam skanów materiałów odnośnie mało znanego mikrokomputera Cobra, które lata temu zamieścił autor na swojej stronie "Notatnik Fana Starych Komputerów". Dzisiaj wiele rzeczy dostępnych łatwo w "Web 1.0" jest nie do zdobycia, bo wygodniej ludziom rozsyłać kotki na FB niż zbackupować coś czy opisać... Tudzież sprzedawać soft PD po cenach wysoce przekraczających ceny nośnika, nagrania i sprzętu.
Jak spojrzę, to w ulubionych "Mikrokomputery\DIY" mam połowę linków z Wayback Machine.
A odnośnie backupowania, ostatnio skopiowałem kilka ROMów z zabytkowych komputerów, a przy okazji dowiedziałem się, dlaczego całkowicie "zapodstawkowany" i z każdym elementem sprawdzonym ANG3001 nie odpala. Sprawdzone było wszystko... za wyjątkiem ROMu, który już "odparował" do stanu jedynek.

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #56 dnia: 30 Lipca 2011, 09:51 »
ROM czy EPROM??
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline MCbx

• Level 4
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #57 dnia: 30 Lipca 2011, 13:04 »
Oczywiście walnąłem błąd, jest to EPROM. Szczerze mówiąc nie mam pojęcia, czy w polskich komputerach w ogóle stosowano ROMy.

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #58 dnia: 30 Lipca 2011, 13:50 »
przy takiej skali produkcji to raczej nie opłacalne.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline MCbx

• Level 4
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #59 dnia: 31 Lipca 2011, 02:18 »
Dokładnie, a ciekawe jest to, że często stosowano EPROMy radzieckie, K573RF2 / 6, odpowiedniki 2716. Mają one obudowy w postaci ceramicznej płytki, z nalepionym okienkiem nad wtopioną weń kością właściwą.
Ciekawostka zaobserwowana ostatnio przeze mnie: Otóż są 3 rodzaje tych EPROMów. Z białą, brązową i fioletową ceramiką.
Te z białą zgrywają się ładnie.
Tym z brązową czasami trzeba podnieść napięcie, bo niektóre egzemplarze mogą być "głodne" i obniżać je zwiększonym poborem.
Tym z fioletowym podkręcać trzeba bez wyjątku.
Szczerze mówiąc bym się nie zdziwił, gdyby testowali pobór przed zatopieniem struktury - kilka radzieckich not katalogowych podaje, że układ może być dostępny w postaci nagiej struktury do wbudowania "w zastosowaniach specjalnych".