Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Czego dziś dokonałem ;)  (Przeczytany 97780 razy)

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
Czego dziś dokonałem ;)
« dnia: 15 Czerwca 2011, 09:34 »
czyli multidziennik użytkowników sprzętu CBM ;)

w poniedzialek wylicytowalem zdewastowana 1581, mam nadzieje ze uda sie ja ozywic bo mam komplet scalakow + mechanizm z A500, nie mam jedynie WD1770/WD1772 ;)

kto nastepny :P

"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Czerwca 2011, 18:07 »
no to zupelnie przypadkiem, ale jednak... mam sprawna 1581 ;)
wstawilem naped od amigi (zupelnie przypadkiem tez pasuje idealnie) na zworach takich jak w amidze (jakakolwiek zmiana zwor powoduje ze naped nie dziala). Stacje pecetowe bez przerobek niestety nie podejda (ale jesli sie taka zamontuje to odpada problem z dyskietkami DD - mozna wtedy uzyc HD sformatowanej na sile jako DD)

dyski zapisuje sie programem omniflop (NT)/ omnidisk (9x) / omniflop64 (x64) jakby ktos potrzebowal.
dyskietke dd sformatowalem omniflopem, zapisalem obraz d81 i hula. Bez uprzedniego sformatowania dysku przy uzyciu omniflopa 1581 nie chciala amigowego dysku sama sformatowac. na liscie jest bardzo duzo formatow i nieco ciezko odnalezc wlasciwy, czyli: 80/2/10x512 cbm1581 800kB.

69 positions dziala wysmienicie (podonie z reszta jak i na sd2iec ;) ) no i predkosc transferu danych tez cieszy.. 800k w okolo 50 sekund ;)

PS. zdaje sie ze ktos kiedys przerobil firmware ze stacji FD2000/FD4000 jako FD1000 do uzycia z 1581, obilo sie to komus o uszy/oczy?

PS2. Final3 uniemozliwia ladowanie progroamow z 1581 ;)
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Czerwca 2011, 17:22 »
znalazlem ciekawostke ze "starych czasow..."

http://ksiegi-gosci.pl/readbook.pl/?221

;)

Offline Skull

• Level 6
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Czerwca 2011, 08:59 »
No gratsy za 1581 - ja też nie dawno "w końcu" nabyłem swoją pierwszą - a polowałem na nią kilka lat. Co prawda dałem za nią ponad 2 razy więcej, ale już nic nie musiałem przy niej dłubać i chodzi ładnie - dzięki za soft bo nie mogłem dobrego znaleźć do bezpośredniego nagrywania na pc.
Najmniejsza, najpojemniejsza, najszybsza i najdroższa \"\")) (ech ta miniaturyzacja)

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Czerwca 2011, 12:42 »
no ja to takim impulsem kupilem - niestety ale przydatnosc tej stacji wcale nie jest wyzsza niz SD2IEC ;) na szczescie przenoszenie danych jest prostsze niz z 1541.

a co do ceny i grzebania... lubie grzebac tu i tam \"\" po prawdzie wystarczylo tylko wstawic mechanizm, na szczescie mialem zapas ;) no i sterownik byl calkiem sprawny.

Planuje w ogole do tej stacji jak i do komcia jiffydos wstawic.

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
    • http://www.riversedge.pl/
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Czerwca 2011, 13:03 »
Skull:
najpojemniejsza

Oj nie, przykładowo FD2000 to pojemniejsza stacja od 1581 ;)
http://www.riversedge.pl/ - zapraszam na nową stronę: recenzje, relacje, strefa C64.

Serwis Commodore 64/1541 - naprawa/diagnoza.
Zawsze aktualne!

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Czerwca 2011, 20:36 »
nio a dzis wygrzebalem 2 niesprawne plyty do starego c64 i posprawdzalem w nich VICe... oba sprawne

2 pla posprawdzalme - jeden zdechly. romy posprawdzalem - jeden z kompletu zdechly, reszta chyba dobra ;) nie pamietam juz co w ktorym bylo no ale moze sie z dwoch padakow cos kiedys jednego sprawnego urodzi ;) (jedna z tych plyt czeka na naprawde juz.. 7 lat!)

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Czerwca 2011, 09:26 »
A ja nic nie zrobiłem. No, jedynie przesunąłem pudła z A1000 i SX64 w drugi kąt pokoju :P

Raf, gratulacje co do 1581 :P   Jak masz czas, to obczaj to "cuś" do 1581:
http://www.zimmers.net/anonftp/pub/cbm/firmware/drives/new/1581/hacks/index.html
-profil nieaktywny-

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Czerwca 2011, 09:36 »
ano bylem juz w tym miejscu ;) akurat mam wszystkie scalaki potrzebne do tego moda no ale... czy predkosc 1581 po serialu nie jest wystarczajaca? ;p

wczoraj zamowilem podstawki do zdechlych plyt najstarszego modelu c64... moze chociaz ktoras z nich wstanie.

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #9 dnia: 21 Czerwca 2011, 19:32 »
Raf zakończyłeś już te studia?
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #10 dnia: 21 Czerwca 2011, 21:54 »
jeszcze nie :D

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #11 dnia: 21 Czerwca 2011, 22:36 »
no to chłopie pilnie się uczysz ;P
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline MCbx

• Level 4
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #12 dnia: 26 Czerwca 2011, 02:23 »
A co ja dzisiaj robiłem?
Jak nie naprawiać Spectrum.
Wreszcie dostałem z Allegro Spectrum, które dawno temu wylicytowałem. Gumiak do kolekcji, podobno niesprawny. Niesprawność polegała na:
 - braku membrany (wcześniej jednak profilaktycznie zrobiłem sobie jedną)
 - Uwalonym 7805 na zasadzie "otwartego przejścia"
 - Uwalonej przetwornicy
 - W konsekwencji uwalonej pamięci dolnej
 - Pamięci górnej, na której można smażyć jajka.
O dziwo ROM i ULA przeżyła. Na początku wmontowałem swoją membranę.
Po wymianie 78, wywaleniu pamięci górnej i odpuszczeniu sobie przetwornicy (całkowitym wylutowaniu jej elementów i stabilizowaniu 12V przy użyciu regulatora LDO) wywaliłem pamięć dolną i zastąpiłem ludzkimi chipami. Nie wstał. Wywaliłem multiplexery i wstawiłem nowe, nie wstał. Oczywiście wywalenie w moim warsztacie to wycięcie układu i instalacja podstawki, takie środki a płytka też wyglądała jak po kilkukrotnym zalaniu i wolałem nie ryzykować wyrwania nitów. Po wymontowaniu okazało się, że chyba włożyłem walnięte układy, to kolejna wymiana. Nie wstawał i nie wstawał, oznaki życia pojawiły się dopiero gdy z braku LS157 włożyłem 555KP16. Okazało się, że ktoś nieładnie majstrował przy magistrali z tyłu, i za każdym razem gdy wsadzałem multiplekser to szło nań 9-12V z zasilacza. Przeżyły to tylko KP16 i mój próbnik poziomów.
Biało-czarne pasy jak przy uwalonym RAMie.
No to pokręciłem się z próbnikiem logicznym, co zaowocowało tym, że do procesora nie dochodzi zegar. Procesor poszedł w podstawkę, a zegara nadal nie było. Winnym okazał się tranzystor, który odwraca zegar.
Teraz stwierdziłem, że ten stabilizator od 12V wypadałoby przykręcić do radiatora śrubką, a nóżki są długie to po co kabelki. To był błąd. Po uruchomieniu w chwili pisania na klawiaturze prostego testu w stylu "ile widzisz pamięci" nóżka regulatora oderwała się i ziugnęła w magistralę. Jutro wstawiam nowy ROM, mam już wypalone. Na wszelki wypadek dwa. A w domu miałem burę, że wykorzystuję lampę kwarcową do opalania scalaków.
A została mi jeszcze pamięć górna!

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #13 dnia: 26 Czerwca 2011, 12:21 »
no ja sobie poki co z tymi starymi plytami daje spokoj, na jednej wszystkie ramy byly uszkodzone, na drugiej (ktora w ogole nie daje obrazu, ktos grzebal w tej plycie m.in. przy kwarcu...) wszystkie ramy byly dobre - ogolnie napiecia zasilania i w jednej i w drugiej plycie sa ok.

wymiana ramu w tym ktory mial czarny ekran nic nie dala, nie chce mi sie juz rozlutowywc reszty ;) sprzet ten raczej pojdzie w odstawke bo ekonomicznego/racjonalnego uzasadneinia dlubania w tym dalej ... po prostu nie ma ;)

Offline MCbx

• Level 4
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #14 dnia: 27 Czerwca 2011, 23:13 »
Też mam 2 bochenki - jeden ma martwy CIA (chyba), drugi nie daje w ogóle oznak życia.
Jeszcze mam dwa monitory 1084 chyba. Jeden pracował do kamer ochroniarskich 15 lat bez przerwy, co mu się tak odbiło, że kolory świecą z różną intensywnością, a odchylanie działa tak, że bokami składowe z konturów wychodzą. Drugi natomiast po wymianie wylanego kondensatora przy zasilaczu nie wstaje.

Cóż, czego to człowiek nie robi, żeby zapomnieć o sesji. Po zrobieniu tego Spectruma wziąłem się za monitor Apple. Poprzedni właściciel psikał kilka razy Kontaktem w potencjometr jasności, ale to dawało radę raptem na kilka obrotów. Jako, że czasu miałem aż za dużo wyjąłem płytkę, wylutowałem potencjometr, po czym rozebrałem go na płytkę ze ścieżką i korpus z suwakiem. Następnie zrobiłem z ręcznika papierowego knot, na który psiknąłem WD40, i tym knotem oczyściłem suwak, kontakty do suwaka i zbielałą (wyglądało jak utlenioną) ścieżkę. Na końcu ścieżka mieniła się ładną, grafitową lekko czernią. Po złożeniu i testowych kilkudziesięciu regulacjach działa jak nowy. Piszę metodę dla potomnych - jakby komuś psikanie Kontaktem zbrzydło \"\".