Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Czego dziś dokonałem ;)  (Przeczytany 98210 razy)

Offline MCbx

• Level 4
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #390 dnia: 09 Maja 2013, 17:25 »
Cóż, zrobiłem cobie kartridż i "other platform C64 tool":
"Wariacje na temat" UCarta:

\"\"

\"\"

Płytki testowe:
\"\"

Offline StaryMarabut

• Level 6
  • Robię wszystkim dobrze *za pół ceny.
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #391 dnia: 09 Maja 2013, 23:11 »
MCbx
W czym robiłeś projekt pcb?
Może i ja bym sobie zrobił słynnego Ucart`a.

Offline MCbx

• Level 4
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #392 dnia: 10 Maja 2013, 00:27 »
Jakiś znacznie okrojony (?edukacyjny?) stary Proteus, w każdym razie na uczelnianym kompie znalazłem i w ciągu 3 godzin "wylałem" na mozaiki wszystkie projekty cartridge.
Szczerze mówiąc Proteus to niezłe, ale cholernie, naprawdę cholernie drogie narzędzie. Mniej w nim Painta (jak w KiCADzie), więcej logiki, się można skupić bardziej na schemacie niż na tym, czy program zechce zrealizować połączenie. Autorouter jest jednak bardziej do du...y niż w KiCADzie, a edytor płytek nie jest intuicyjny (plus brak możliwości drukowania dwuwarstwowej "na zakładkę").
Jak chcesz mogę dać mozaiki w bitmapie, bo to mogę otworzyć na kompie w domu, ale tam jest ten 74000. Ja mam tego 4 belki i muszę coś z tym robić, ale podobno to nie jest popularny układ.
To drugie bez przełącznika to UCart z licznikiem hexa i odcięciem zrealizowanym przez przerzutnik na nandach. Taki UCart umożliwia włożenie 27010 + menu.

Jeżeli chodzi o technologię, drukuję na gazecie "Skarb" z Rossmana, potem do laminatora. Nie zmieniałem temperatury w nim, tylko prędkość, jest bardzo powoli, kilkakrotnie przepuszczam płytkę. Później płytkę trzeba przemyć octem, bo robią się białe ślady.
Trawienie: B327 (jak mam) lub prądem (jak nie mam B327), ale w tym drugim przypadku należy się liczyć z niewielkimi, bardzo słabo widzialnymi i niezwykle upierdliwymi zwarciami, które mają na tyle duży opór, by ich "pipek" z miernika nie wykrył, ale na tyle mały by załatwić działanie układu.

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #393 dnia: 10 Maja 2013, 10:50 »
MCbx:
Szczerze mówiąc Proteus to niezłe, ale cholernie, naprawdę cholernie drogie narzędzie. Mniej

Droższy od Altiuma ? ;) Albo Board Station czy Expedition ? :P
-profil nieaktywny-

Offline StaryMarabut

• Level 6
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #394 dnia: 10 Maja 2013, 17:51 »
Przy trawieniu B327 też to może mieć miejsce. Warto sprawdzać płytki z lupą pod światło.
Prawdopodobnie spróbuje sam to rozrysowac w Eagle.

Offline MCbx

• Level 4
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #395 dnia: 10 Maja 2013, 23:20 »
->KB777
Szczęka opada jak się patrzy: http://www.labcenter.com/ordering/cprices.cfm vs Altium: http://www.altium.com/en/altium/press-center/press-releases/altium-designer-2013-avai lable.
Co gorsza wersji edukacyjnej już chyba nie ma.

->StaryMarabut
Ja stosuję bardzo proste metody podczas projektowania cartridge:
1. Najpierw dołączam ROMa do złącza krawędziowego. Zawsze stosuję te trzy punkty po lewej, i te od dołu. Dzięki temu ROM jest podłączony bezboleśnie, a ze ścieżkami nie jest za gęsto jak w przypadku ROMa pionowego. U mnie jest to istotne, bo mój laminator lubi rozlać.
2. Tego tu nie widać, ale nie stosuję do IC okrągłego miedziowania otworu, tylko podłużne. To znacznie ułatwia lutowanie. Szczególnie czechosłowacką transformatorówką.
3. Później łączę wszystko inne. Rezystor do IO dobieram "na oko". Przy bardziej złożonych rezystory przemieszczam tak żeby zrobić akurat potrzebny "mostek". Kondensatory odsprzęgające robię jak widać w bałaganiarski i symboliczny sposób \"\".
4. Maksymalnie zaczerniam, robię duże "rozlewy". Dzięki temu idzie mniej odczynnika. Nie wiem, czy Eagle ma taką funkcję z automatu.
5. Staram się wszystko upchać na płytce o wymiarach od krawędziówki do trzpienia + kilka mm. Wiadomo czemu, a do obudowy wchodzi. Najczęściej się udaje (nie dotyczy Finala 2, 3, BB8 itp).

Osobiście nie robię cartridge na handel i nie zamierzam wyprowadzać tego "na zewnątrz", ale piszę dla przyszłych pokoleń, bo zauważyłem, że te rzeczy potem krążą od kolekcji do kolekcji: Jeżeli ktoś na jakiejś aukcji trafi na kartridż z takim ułożeniem ROMu, okropnie zainstalowanym kondensatorem, paskudnym cynowaniem styków (zrealizowanym tą samą transformatorówką co lutowanie reszty), czy ścieżkami łatanymi niebieską plecionką typu "made in Elwro nie obedrzesz z izolacji", a przede wszystkim naklejką z wampirem na epromie, to jest to kiepska replika zrobiona przeze mnie, a nie oryginał. Bo zauważyłem na pewnym zagranicznym serwisie, że na zewnątrz nalepki to co poniektórzy zmieniają.

Offline ExciterELB

• Level 6
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #396 dnia: 10 Maja 2013, 23:27 »
Jeśli mogę się wtrącić:
Najpierw projekt w Eagle, potem poprawki w PhotoShop, wydruk laserem na folii do rzutników, żelazko przez szmatkę na laminat (nie zawsze wychodzi za pierwszym razem) i chlorek żelaza.
Jak na chwilę obecną udało się uzyskać ścieżki o grubości 0.45 mm bez problemów. Testowo namalowałem sobie ścieżki 0.2 mm ale te jednak zanikają miejscami w procesie trawienia.

Offline StaryMarabut

• Level 6
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #397 dnia: 11 Maja 2013, 02:00 »
MCbx
1. Nie zatrybiłem, o jakie punkty chodzi?
Pady GND i +5V na zl. krawedziowym ?
4. Jest, raczej z pól automatu. Ale dziala ok.  Dodatkowo, masz do wyboru, jednolite wyspy lub wyspy w kratę.
5. BB 8 , jest  pcb do polowy karta. Klonik zwie się BB8 Fan. Wrzuciłem na forum fotki, po przeróbce tego karta na BB8+SMB+SD2iec.

ExciterELB
Też robie poprawki, tylko w Gimp`ie.

Offline MCbx

• Level 4
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #398 dnia: 11 Maja 2013, 02:38 »
Na folii to co innego, ja używam gazety "Skarb" z jakiejś drogerii :D.

Na zdjęciu w moim poprzednim poście, w płytce po lewej (ale tu nie napisałem - przepraszam - po prawej stronie płytki) są widoczne 3 przejścia na drugą stronę - jakoś tak zawsze we wszystkich swoich cartach tak robię w tym miejscu, widywałem to wsunięte pod EPROM lub zupełnie przesunięte ścieżki (żeby weszło między). Kolejność: Najczęściej wstawiam GND, Dane i adres. 5V na końcu.

Mój klon BB8:
\"\"

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #399 dnia: 12 Maja 2013, 00:03 »
\"c128

uruchomilem dzis plyte z plaskiego c128 ktora kiedys na allegro kupilem za psie pieniadze, zdaje sie ok 25zl z wysylka - z bardzo duzymi brakami (aczkolwiek to co bylo w podstawkach jest sprawne jak sie okazalo, czyli 2x rom + vdc). po obsadzeniu scalakow (a brakowalo ich sporo - zaznaczone X na foto, nie bylo 8721 ani podstawki pod niego, wlutowalem 48pin precyzyjna) plyta wstala poprawnie w trybie 64 jaki 128. jedynym widocznym problemem na ta chwile je to ze lataja jakies biale paski po ekranie w obszarze znakow.

w sumie istnieje mozliwosc azebym sprzedal ta plyte komus potrzebujacemu tylko kwota musi odpowiadac cenom uzupelnionych ukladow scalnoych itd (bez romow i sida jest to co najmniej 100zl za uklady scalone) ;)
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #400 dnia: 12 Maja 2013, 00:08 »
StaryMarabut:

Ja pierdole takie wynalazki, Positiv 20 + Protel i płytki są za max dwa dni. 10 milsów w domu a nie jakieś wynalazki gimpy srimpy i orzełki.
Sorki ale to co Wy robicie to nie jest hobby to jest gwoździem z chin, i to takim 20 cm.
To co przedstawił  MCbx  jako zajebisty produkt robiłem skalpelem w 1995r, jako dowód możecie sobie zobaczyć zdjęcia płytek do C64+
http://projekt64.filety.pl/index.php?dir=C64%2B/OLD%20PHOTOS/&file=old_prototype_1995 -1996.jpg
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline MCbx

• Level 4
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #401 dnia: 12 Maja 2013, 00:33 »
Positiv jest metodą bardzo dobrą, ale dla takich luźnych hobbystycznych celów nieco kosztowną.
Jak ktoś raz na ruski rok robi płytki i nie robi SMD, to mu w wielu przypadkach starczy laserówka i gazeta.

Offline Kisiel

• Level 7
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #402 dnia: 12 Maja 2013, 00:51 »
MCbx
Sorry ale przedstawiasz kolejny Urban Myth. Znaczy się po polskiem Gówno Prawdę.
Jak dobrze policzysz jakość v cena to nie ma lepszej opcji dla hobbystów/ amatorów.

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline StaryMarabut

• Level 6
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #403 dnia: 12 Maja 2013, 06:10 »
Kisiel
Co się czepiasz "orzelka" ?
Dobry jest, bo za darmo i można go ogarnąć jako tako w jeden wieczór.
Co do techniki wykonania. Jak ktoś się zawiesił na laserowce i transformatorowej, czy na pająkach, to znaczy że ta metoda jest dla niego wystarczająca. Lub nie potrafi lepiej.
Jak nie to idzie  do przodu inną drogą.
Jak ktoś robi trzy płytki "na krzyż" dla swoich potrzeb, to czas wykonania nie jest az tak istotny. Jak i jakość, której Mcbx czy ja jestesmy świadomi.

Offline Kisiel

• Level 7
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #404 dnia: 12 Maja 2013, 15:32 »
StaryMarabut:
Kisiel
Co się czepiasz "orzelka" ?
Dobry jest, bo za darmo i można go ogarnąć jako tako w jeden wieczór.

StaryMarabut:

Wg mnie musisz mieć dwa wieczory bo jeden na gimp a drugi na orzełka, więc dla mnie szkoda się uczyć takiego programu.

Raf:
je to ze lataja jakies biale paski po ekranie w obszarze znakow.

Są przypadkowe?