Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Czego dziś dokonałem ;)  (Przeczytany 98361 razy)

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #300 dnia: 26 Października 2012, 13:02 »
Dawno tu nie było update'ów.

Dorzucę coś od siebie: kupiłem wczoraj STM32F4 Discovery. Pytanie - jaki to ma związek z C64 ? ;)
-profil nieaktywny-

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #301 dnia: 26 Października 2012, 13:08 »
jak juz przy ARMach... ja niedawno zamowilem 2x stellaris LM4F120... 80mhz cortex m5 256k flash/32k ram ;)
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #302 dnia: 26 Października 2012, 16:36 »
M5 ? ;)

Na "Discovery" siedzi sobie taka zabawka z 1 Mega "flaszki" i 192 kB RAMu.  Nominalnie 168 MHz.

Hmmm... chyba się mi na 8 Bit Baby nawet zmieści ;)
-profil nieaktywny-

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #303 dnia: 23 Grudnia 2012, 13:30 »
Uruchomilem VIC 20 ;D

\"
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline ExciterELB

• Level 6
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #304 dnia: 23 Grudnia 2012, 13:40 »
Raf:
Uruchomilem VIC 20 ;D

a tak konkretniej to.. naprawiłeś? czy po prostu wyjąłeś z pudełka i włączyłeś? \"\"

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #305 dnia: 23 Grudnia 2012, 13:44 »
upolowalem i podlaczylem ... niby zaden achievement no ale radosc jest! doskonaly prezent na koniec swiata (dostalem go w piatek)

Offline StaryMarabut

• Level 6
  • Robię wszystkim dobrze *za pół ceny.
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #306 dnia: 23 Grudnia 2012, 14:06 »
Udało się zreanimować psu do komcia.

Offline Dexter

• Level 5
    • http://www.josia.pl/
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #307 dnia: 23 Grudnia 2012, 16:18 »
Zmieniłem dysk twardy mechaniczny na kartę CF w Amidze 1200 i 600 (tutaj wszystko dzięki Mef'owi i układom które zdobył, inaczej 600 byłaby dalej martwa).
Zmieniłem w laptopie starym dysk 4,5GB mechaniczny na kartę CF 4GB, lapek ten się idealnie przydaje do różnych cudów, działa na nim XE1541 - zero problemów z portem LPT, działa fajnie port COM, system Windows 98 ale i tak głównie do DOSa się przydaje to jest to idealny lapek, którego trzymam ze względu na te porty, no i zajmuje mniej miejsca niż pecet o takich parametrach.

Zabrałem się za przylutowanie wtyku do mniej standardowego zasilacza Atari (oryginalny był na granicy możliwości) a teraz jest 3A i właśnie się przymierzam do zbadania i możliwe, że odrazu zrobię sobie zasilacz do C64 inny niż standardowy z zasilaniem dla stacji + jakieś małe trafo aby magnetofon i wszystko chodziło idealnie.

Jeszcze stacje dysków do Amigi miałem przerobić bo mam chętnego na 2 sztuki - jak ktoś chce to jeszcze jedna zostanie. Przerabiam tylko część elektryczną, dopasowanie do Amigi zostawiam komuś innemu - chyba, że idzie do obudowy Tower to nic nie trzeba robić.

Gdyby nie święta to pewnie w ten weekend bym więcej zrobił.

Jeszcze tylko naklejkę na zasilacz jutro sobie wydrukuję i będzie cudnie \"\"

Na koniec w międzyczasie wgrałem bombki na choinkę \"\"

Offline ExciterELB

• Level 6
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #308 dnia: 23 Grudnia 2012, 16:53 »
No to tera ja....

Wyzbierałem z lemon'a wszystkie SID'y Depeche Mode szukając tytuł po tytule \"\"

Offline StaryMarabut

• Level 6
  • Robię wszystkim dobrze *za pół ceny.
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #309 dnia: 28 Grudnia 2012, 22:59 »
Odpalilem binarkę SuperMian Box 3
na pcb BB8.
Dzięki Suchy za manuala.

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
    • http://www.riversedge.pl/
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #310 dnia: 03 Stycznia 2013, 20:56 »
ExciterELB:
Wyzbierałem z lemon'a wszystkie SID'y Depeche Mode szukając tytuł po tytule

Szybciej to uczynisz przeglądając plik STIL z HVSC.

StaryMarabut:
Odpalilem binarkę SuperMian Box 3
na pcb BB8.
Dzięki Suchy za manuala.

Gratki \"\" Ja jestem już po testach hybrydy SMB3+BB8.

Dziś postanowiłem w końcu zamontować brakujące gniazdo RGB w moim monitorze 1084S (było najprawdopodobniej wyrwane przez poprzedniego właściciela, a monitor mam od 9 lat\"\". Operacja zakończyła się sukcesem, jednakże nie mam póki co kabelka, by podpiąć C128D przez RGB - trzeba ogarnąć temat w wolnej chwili. \"\"
http://www.riversedge.pl/ - zapraszam na nową stronę: recenzje, relacje, strefa C64.

Serwis Commodore 64/1541 - naprawa/diagnoza.
Zawsze aktualne!

Offline MCbx

• Level 4
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #311 dnia: 11 Stycznia 2013, 01:15 »
Cóż, wiem, offtop, nie do C64:
Otóż postanowiłem naprawić Robotrona 1715, którego dostałem jako "stan nieznany". Tym razem w myśl zasady "zes...j się a nie daj się".
Na początku wszystkie sowietskieje chipy z płyty głównej wyszły do podstawek, a wcześniej każdy na płytkę stykową i do podstawowego testu \"\". Okazało się na pierwszy ogień, że chip generatora resetu K155AG1 wziął się i zapchał, wystawiając na swoim wyjściu stan wysoki i nic więcej. Zastąpiono polskim odpowiednikiem i komputer zaczął wykazywać oznaki życia na procesorze.
Próbnikiem poszukałem po "zaworkach" (wyleciało mi z głowy co to jest, Intel 8286 taniej 74LS245+podstawka do zamienienia 4 nóżek) zatrzaskujących magistrale. Okazało się, że jeden nie działa na dwóch nóżkach. Zamieniono z innym, w którym te piny nie są używane. Komputer zaczął wykazywać chęć do odświeżania RAMu, jednak robił to w sposób taki... nieporadny. Nie jestem z wykształcenia elektronikiem, i inne określenie mi nie przychodzi do głowy. Po prostu czasem działa, potem stanie i kicha, po resecie znowu, ale stanie gdzieś indziej.
Profilaktycznie wymieniłem multipleksery przy ROMie i komputer zaczął mieć na nim normalne wskazania. Ciekawe co poprzedni właściciel robił z tym komputerem, że tam jest tyle uwalone. Może zasilanie jakieś poszło nie tam, gdzie trzeba, albo podłączał podzespoły "na żywca" (w tym komputerze można drukarkę podłączyć do portu klawiatury albo monitora - gniazda i wtyczki są takie same). Tedy zabrałem się za RAM. 32 chipy w podstawki. Każdy do testu w drugim komputerze.
Tak, nawet 5 było sprawnych! Powyciągałem 4164 i 41256 z czego mogłem i zastąpiłem.
W tym momencie komputer próbuje uruchomić się z dyskietki, ale wygląda na to, że tylko kręci raz jednym, raz drugim silnikiem, na dyskietkę nie reagując i nie wycofując nawet głowicy. Jutro kupuję więcej 74rek i zabieram się do płytki kontrolera FDD. Tam są ruskie scalaki pakowane w paskudny plastik, który się struga paznokciem, pod lutownicą zaś zachowuje się jak parafina.
Jak to nie wyjdzie to będzie kończyć mi się inwencja...

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #312 dnia: 11 Stycznia 2013, 10:10 »
MCBx, wot maladiec !
-profil nieaktywny-

Offline dhg

• Level 4
  • god, root, i don't see any difference...
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #313 dnia: 11 Stycznia 2013, 13:13 »
Wczoraj dało mi sie uruchomić Nokie 9210i communicator jako terminal szeregowy dla maszyny z linuxem - póki co działa jak każdy inny terminal, mam jednak nadzieje że uda mi się na niej wyświetlać informacje o obciążeniu procesora, zużyciu ram i zajętości dysków i transferach sieci ( jak tylko przekopie się przez manuale ) :D

10?"DHG
20GOTO10
RUN

Offline Beda

• Level 3
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #314 dnia: 11 Stycznia 2013, 22:25 »
Witam @LL
Od nie dawna powróciłem na łono C64.
Wczoraj wyczarowałem kabel EURO do c64 i TV, który lutowałem chyba z 2h...
Spróbuję SD2IEC wyczarować, ale to pewnie miesiące...
Jestem dziś wstawiony, więc the end... \"\"
Parę C64 i parę innych...