Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: XE1541/64HDD+VC1541 [PC+C64], test portów C64 i PC  (Przeczytany 1503 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Adamus

• Gość
XE1541/64HDD+VC1541 [PC+C64], test portów C64 i PC
« dnia: 07 Kwietnia 2011, 05:45 »
Witam!<br><br>Tym  razem  z  prośbą  o  drobną  pomoc.  Próbuję  przywrócić  moje  stare  C64  do  życia  przy  pomocy  kabla  z  rodziny  X/XE1541.  Niestety  nieskutecznie.<br><br>Komputer  PC  oparty  jest  o  płytę  pod  architekturę  Pentium  [czyli  nie  zwykły  386],  taktowanie  300MHz.  Przygotowałem  najpierw  kabel  X1541  i  podłączyłem  PC  z  C64.  Niestety  nic  z  tego.<br>Dolutowałem  diody  zgodnie  z  instrukcją  [żeby  go  przerobić  na  XE1541]  i  spróbowałem  ponownie.  Niestety  dalej  jest  problem  [choć  teraz  programy  rozpoznają  kabel].<br><br>Sprawdzałem  port  LPT  testem  ze  sprzętowym  loopbackiem  i  wynik  jest  OK.<br><br>Ogólnie  objawy  są  takie.  <br>Gdy  PC  włączony,  ale  BEZ  64HDD,  to  C64  odpowiada  '?Device  not  found'.<br><br>Gdy  odpalam  64HDD  [przy  włączonym  C64]  z  opcją  -xe  i  obrazem  dyskietki  dla  urządzenia  nr  8,  to  program  widzi  kabel  i  od  razu  po  włączeniu  pojawia  się  szybko  obracająca  ikona.<br><br>Niestety  po  wpisywaniu  komend  z  rodziny  LOAD,8  program  64HDD  wychodzi  do  DOSa,  a  C64  zawiesza  się  na  komunikacie  'Searching  for'.<br><br>Wychodzenie  64HDD  do  DOSa  następuje  rónież  po  wyłączeniu  i  włączeniu  C64  [to  akurat  jest  poprawna  reakcja].<br><br>Podanie  instrukcji  ignorowania  resetu  dla  64HDD  anuluje  wyjścia  [program  cały  czas  chodzi],  ale  nie  pozwala  na  odczyt  danych.  C64  ciągle  'wisi'  na  napisie  'Searching  for'.  PCet  wisi  zaś  ciągle  z  tą  kręcącą  się  kreską.<br><br>Wyjmowanie  BlackBoxa  nic  nie  daje.<br><br>Kombinacje  w  BIOSie  z  LPT  nic  nie  dały.<br><br>Odpalam  z  czystego  DOSa  [wprawdzie  wersja  7,  ale  oryginalna  6-tka  (6.22)  też  nie  działała].<br><br>Program  VC1541  również  nie  działa.<br><br>Napisałem  program  w  QBasicu  [INP  #LPT_ADDR,INP  #LPT_ADDR+1,INP  #LPT_ADDR+2]  i  przy  wyłączaniu/włączaniu  C64  zmieniają  się  statusy  linii  LPT.<br><br>Dodatkowa  karta  ISA  LPT/SPP  odpada  [brak  wolnych  slotów].  Nie  chciałbym  się  również  ładować  [jak  na  razie]  w  SD2IEC.<br><br>Aha  drugi  komputer  PC  [oba  desktopy]  o  gigahertzowym  zegarze  i  LPT  również  nie  działa  [takie  same  objawy].<br>

<br>Aha[2].  Zauważyłem,  że  z  podpiętym  kablem  XE1541  nie  chciało  mi  nic  wczytać  z  magnetofonu  [brak  wykresu  na  ustawianiu  głowicy].  Po  odłączeniu  kabla  jest  OK  z  magnetofonem.<br><br>Nie  mam  już  siły.  Diody  kupione  dokładnie  według  specyfikacji.  Schemat  wydrukowałem  i  kilka  razy  sprawdzałem.  Instrukcja  64HDD  milczy.<br><br>C64  to  model  na  9V  AC  +  5V  DC  [ten  ciut  nowszy,  w  płaskiej  obudowie].<br><br>Mam  pytanie,  czy  ktoś  się  spotkał  z  takim  dziwadłem  i  wie,  co  poradzić?<br><br><br>Drugie  pytanie:  czy  jest  jakaś  metoda,  żeby  sprawdzić  ten  port  szeregowy  [stacji  dyskietek]  w  C64?  Niestety  nie  mam  oryginalnej  stacji  VC.  Ew.  mam  drugie  C64.<br>Zna  ktoś  może  jakąś  metodę,  jakiś  program  do  tego  lub  instrukcje/adresy  komórek  pamięci  [poke/peek,  który  ręcznie  ustawia  wyjścia]  do  testowania  tego  portu?<br>Albo  może  jakiś  test  komunikacji  C64<->PC  na  tym  kablu?  [mogą  być  listing  programów/linki  do  nich/do  czegokolwiek,  co  może  jakoś  pomóc]<br><br><br>Pozdrowienia!<br>Adamus

Offline MCbx

• Level 4
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Kwietnia 2011, 21:43 »
 Ja  wiem,  że  to  może  być  dziwne,  ale  spróbuj  odkręcić  tego  Pentiuma  do  częstotliwości  fabrycznej  (bo  300MHz  Pentiumów  I  nigdy  nie  było).  Chyba,  że  to  piracki  Tillamok  \'w  złocie\',  z  nimi  problemy  z  RSem  i  LPTem  są  na  porządku  dziennym  (odkręca  się  wtedy  takiego  do  233MHz).
Poza  tym  próbowałem  64HDD  na  P166MHz  i  nie  miałem  dużych  problemów.  Pamiętam,  że  nawet  GUI  sobie  zrobiłem  z  DOS  Navigatora.

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Kwietnia 2011, 21:50 »
 a  hasło  znałeś?  ;)
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Adamus

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Kwietnia 2011, 22:19 »
Witam  ponownie!<br><br>MCbx:<br>Tutaj  masz  rację,  ale  faktem  jest,  że  nie  powiedziałem  wszystkiego  [nie  chciałem  gmatwać]  \"\".  Płyta  jest  płytą  nowszą  'a`la  Pentium'  [czyli  NIE  SPP  LPT  na  ISA,  jak  w  z  serii  386],  w  której  siedzi  AMD  K6-3+  550MHz,  taktowany  częstotliwością  300MHz  [bo  na  tyle  pozwala  ta  stara  płyta,  ale  o  tym  się  dowiedziałem  po  fakcie].  Procesor  ten  więc  działa  z  prędkością  ok.  50%  nominalnej.  Ustawienia  zworek  są  normalne,  NIE  mam  żadnych  75MHz,  83MHz,  czy  innych  cudów  \"\".  Chyba  ustawiłem  3x100MHz  i  66MHz,  czy  33MHz  dla  szyn.<br><br>Płyta  w/g  instrukcji  ciągnie  do  350MHz  [choć  mi  3,5x100MHz  nie  wystartowało],  więc  chyba  jest  OK.<br><br>Kisiel:<br>Tak.  Nawet  się  ładnie  zarejestrowałem,  żeby  je  dostać  \"\".  Pamiętam,  że  zanim  je  otrzymałem  od  producenta,  to  je  wygooglałem  xD  [już  nawet  nie  pamiętam,  czy  je  w  końcu  dostałem  od  producenta,  czy  nie  i  jeśli  tak,  to  w  którym  dniu]<br><br>Ogólnie,  to  pojawia  mi  się  log,  że  kabel  wykryty  itp.  itd.  i  pokazuje  mi  się  lista  obrazów  urządzeń  [u  mnie  jest  obraz  pod  8  urządzeniem].<br>Jak  jest  podłączone  C64C  i  włączone,  to  'kręci'  się  jak  oszalały  'kursor'.  Wszystko  fajnie,  tyle  że  LOAD,  ani  SAVE  nie  działają  [64HDD  wychodzi,  C64C  wiesza  się,  a  force-no-exit-when-reset  po  prostu  powoduje,  że  praktycznie  oba  niby  chodzą  [w  PC  kursor  kręci  się,  a  C64C  niby  oczekuje  na  dane],  ale  i  tak  nic  to  nie  daje.  Podałem  też  parametr  -xe  oczywiście.<br><br>Próbowałem  z  różnymi  obrazami,  gry,  dema  [np.  Boozie],  ale  nic.  Ani  katalogu,  ani  zapisu.  <br><br>Powtarzałem  to  na  nowszym  komputerze  [kilka  GHz]  pod  czystym  DOSem  [dyskietka  3,5']  i  to  samo.<br><br>Aha.  Czasami  chyba  w  VC1541  pokazywało  mi  się,  że  PC  odebrał  kod  komendy  OPEN,  czy  coś  takiego.  Nie  mniej  jednak  dalej  szlak  wszystko  trafiał  [nie  wieżę,  że  C64  w  natywnym  trybie  wgrywa  katalog  dyskietki  5  minut].

Miałbym prośbę: czy jest jakaś możliwość sprawdzenia tych portów w C64? Coś w stylu:
1. podłącz miernik [woltomierz] pod nóżkę X. zmierz napięcie
2. wpisz poke A, B
3. ponownie zmierz napięcie
4. wpisz poke A, C
5. ponownie zmierz napięcie
6. zmień nóżkę i powtarzaj z innymi wartościami [A,B,C]
etc?

Mam wprawdzie 'świeże' drugie C64[9V AC], ale nie chciałbym uszkodzić i jego portów, jeśli to już zrobiłem w tym pierwszym. Ponadto zastosowałem pośrednią wtyczkę [nie miałem DINa w lokalnych sklepach] i musiałbym w tym drugim dorabiać 2-gie takie samo gniazdko.

MCbx:
Dodam tylko jako drobny off-top, że płyta po starcie pokazuje mi:
'-MMX CPU 60MHz'  
[tutaj zawsze było np. 'Pentium-MMX CPU 200MHz' lub 'AMD...']
choć faktycznie CPU jest taktowany jako 300MHz i systemy [np. Linux] widzą 300MHz.
Ot brak nazwy w BIOSie dla tego proca, ale ogólnie PCet działa OK [IMHO stabilniej, niż nie jeden nowszy xD]. Sprawdzę jeszcze raz piny w kablu jeszcze inną metodą, która powinna wykluczyć [lub ukazać] pomyłkę. Podejrzewam jednak, że kabel zmajstrowałem poprawnie.

zyga

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Kwietnia 2011, 10:45 »

Dodam  tylko  jako  drobny  off-top,  że  płyta  po  starcie  pokazuje  mi:
``-MMX  CPU  60MHz``
[tutaj  zawsze  było  np.  ``Pentium-MMX  CPU  200MHz``  lub  ``AMD...``]

Też  miałem  kiedyś  taki  problem:  http://www.wimsbios.com/forum/topic3540.html
Jest to  procesor  nie-intela  i  bios  go  nie  rozpoznaje.
Może  upgrade  biosu  pomoże  na  to  (choć  do  do  LPT  to  wątpię).

Adamus

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Kwietnia 2011, 22:19 »
 Dziękuję  Zyga,  ale  ja  już  uaktualniłem,  jak  tylko  mogłem  ;-)
Pamiętam  jak  nawet  raz  moddowałem  BIOS,  że  zamiast  tego  obrazka  Award  Energy  Star  miałem  obrazek  wyścigówki  i  jeszcze  sobie  dopisałem  napis  TURBO  xD  Fajnie  to  wyglądało.  Teraz  jest  najnowszy,  ale  za  to  oryginalny  BIOS  bez  przeróbek.

Poza  tym  komputer  działa  w  porządku,  jeśli  chodzi  o  taktowanie  pod  DOSem,  Windowsem  i  Linuxem.  Tylko  ten  tekst  jest  nie  teges  ;-)

Ponadto  pod  innym  komputerem  [kilka  GHz  na  zegarze]  są  dokładnie  takie  same  objawy  i  tam  też  to  nie  działa  :-(

Dobra.  Posprawdzam  te  piny  [wczoraj  już  nie  miałem  czasu].

11111olo

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Kwietnia 2011, 08:40 »
 W  jakim  trybie  pracuje  port  LPT?

Adamus

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Kwietnia 2011, 22:49 »
 Witam  Olo!
Próbowałem  najróżniejszych,  ale  ostatecznie  ustawiłem  port  na  SPP  w  BIOSie  [możliwe  są  zmiany  na  SPP,ECP,EPP,ECP+EPP].  Wiem,  że  w  QBASICu  stan  portu  mogłem  odczytywać  właśnie  na  SPP.

Adamus

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 09 Kwietnia 2011, 22:51 »
 PROBLEM  JUŻ  ROZWIĄZAŁEM  I  WSTYD  SIĘ  PRZYZNAĆ,  ALE  POPEŁNIŁEM  BŁĄD  W  OKABLOWANIU.    \'\'  
MEA  CULPA  I  PRZEPRASZAM  SZANOWNYCH  FORUMOWICZÓW  ZA  ZAJMOWANIE  TYM  PROBLEMEM.    \'\'  

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #9 dnia: 09 Kwietnia 2011, 22:55 »
 na  mnie  zrobiłeś  piorunujące  wrażenie  w  trzech  tematach  na  trzaskać  44  posty  to  jest  ręka  mistrza,  powinieneś  robić  na  jakimś  forum  za  pozycjonera.

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Adamus

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 09 Kwietnia 2011, 22:56 »
 Ogólnie  to  zgubiły  mnie  2  rzeczy:
1.  Dodawanie  kolejnej,  pośredniej  wtyczki.  Zamiast  schematu:  wtyk1  <->  wtyk2  miałem:  wtyk1  <->  wtyk2  <->  gniazdo2  <->  PCB  +  gniazdo3  od  tyłu.
2.  Sprawdzanie  tylko  wizualnie,  bez  miernika  -  obawiałem  się,  że  uszkodzę  miernikiem  układy  C64.  [UWAGA:  Teraz  też  NIE  podłączałem  bezpośrednio  miernika]

Co  popełniłem  źle?  Otóż  zamieniłem  piny  10  i  11  na  wtyczce  LPT  schematu  XE1541.  co  ciekawe  piny  16  i  17  [za  diodami]  były  OK.  Podejrzewam,  że  sprawdzałem  za  każdym  razem  i  raz  pin  6-ty  C64  przypisałem  źle,  a  później  dobrze  xD.  Nie  ważne  zresztą.  

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #11 dnia: 09 Kwietnia 2011, 22:58 »
 na  mnie  zrobiłeś  piorunujące  wrażenie  w  trzech  tematach  na  trzaskać  45  postów  to  jest  ręka  mistrza,  powinieneś  robić  na  jakimś  forum  za  pozycjonera.  
No  i  jest  sobota.

Adamus

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 09 Kwietnia 2011, 23:27 »
 Te  zamienione  piny  odpowiadały  za:  DATA[C64]  <->  BUSY[PC]  oraz  RESET[C64]  <->  ACK.
Przez  to  pewnie  gdy  tylko  miały  płynąć  dane  [LOAD\'$\',8],  to  program  dostawał  RESET.

Jak  więc  komuś  zacznie  w  dziwnych  momentach  wyskakiwać  program  64HDD,  to  proponuję  sprawdzić  kabelki,  rozpoczynając  od  tego  od  RESET`a.

Ogólnie  po  poprawieniu  wszystko  działa  OK.  C64  obsługuje  LOAD  i  SAVE  bez  problemu.  Dobrze,  że  układy  w  C64  i  PC  wytrzymały  tą  pomyłkę  [ta  samą  pomyłkę  chyba  popełniłem  przy  X1541].
Całe  szczęście,  że  się  nie  pomyliłem  z  pinem  od  masy,  bo  wtedy  pewnie  bym  był  w  #$#$$##$  <-  właśnie  tam  ;-)

Tak  dla  użytkowników  64HDD:  warto  dodać  parametr  -sl.  Wtedy  dioda  od  Scroll  Lock`a  będzie  diodą  od  stacji  ;-)
Ogólnie  to  faktycznie  emulator  pokazuje,  że  oryginalna  stacja  od  C64  demonem  prędkości  nie  była,  ale  i  tak  jest  super!  ;-)

Dziękuję  za  wszelką  pomoc  i  pozdrawiam!!!!

Adamus

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 09 Kwietnia 2011, 23:28 »
 Kisiel:  LOL.  ;-)  Ogólnie,  to  lubię  pisać  dużo,  żeby  nie  było  niedomówień,  a  tutaj  akurat  nie  mogę  za  dużo  wrzucić  w  jednym  poście.  Ponadto  najpierw  piszę  w  notatniku,  a  później  dzielę  i  publikuję,  więc  temat  \'jedzie  w  górę\'  praktycznie  tylko  1  raz.  Nie  wiem  jak  to  jest  z  powiadomieniami,  ale  jeśli  ktoś  dostał  45  razy  to  samo,  to  przepraszam.  ;-)  W  sumie  sobota  się  już  kończy,  więc  życzę  miłej  niedzieli.