Witam ponownie!<br><br>MCbx:<br>Tutaj masz rację, ale faktem jest, że nie powiedziałem wszystkiego [nie chciałem gmatwać]

. Płyta jest płytą nowszą 'a`la Pentium' [czyli NIE SPP LPT na ISA, jak w z serii 386], w której siedzi AMD K6-3+ 550MHz, taktowany częstotliwością 300MHz [bo na tyle pozwala ta stara płyta, ale o tym się dowiedziałem po fakcie]. Procesor ten więc działa z prędkością ok. 50% nominalnej. Ustawienia zworek są normalne, NIE mam żadnych 75MHz, 83MHz, czy innych cudów

. Chyba ustawiłem 3x100MHz i 66MHz, czy 33MHz dla szyn.<br><br>Płyta w/g instrukcji ciągnie do 350MHz [choć mi 3,5x100MHz nie wystartowało], więc chyba jest OK.<br><br>Kisiel:<br>Tak. Nawet się ładnie zarejestrowałem, żeby je dostać

. Pamiętam, że zanim je otrzymałem od producenta, to je wygooglałem xD [już nawet nie pamiętam, czy je w końcu dostałem od producenta, czy nie i jeśli tak, to w którym dniu]<br><br>Ogólnie, to pojawia mi się log, że kabel wykryty itp. itd. i pokazuje mi się lista obrazów urządzeń [u mnie jest obraz pod 8 urządzeniem].<br>Jak jest podłączone C64C i włączone, to 'kręci' się jak oszalały 'kursor'. Wszystko fajnie, tyle że LOAD, ani SAVE nie działają [64HDD wychodzi, C64C wiesza się, a force-no-exit-when-reset po prostu powoduje, że praktycznie oba niby chodzą [w PC kursor kręci się, a C64C niby oczekuje na dane], ale i tak nic to nie daje. Podałem też parametr -xe oczywiście.<br><br>Próbowałem z różnymi obrazami, gry, dema [np. Boozie], ale nic. Ani katalogu, ani zapisu. <br><br>Powtarzałem to na nowszym komputerze [kilka GHz] pod czystym DOSem [dyskietka 3,5'] i to samo.<br><br>Aha. Czasami chyba w VC1541 pokazywało mi się, że PC odebrał kod komendy OPEN, czy coś takiego. Nie mniej jednak dalej szlak wszystko trafiał [nie wieżę, że C64 w natywnym trybie wgrywa katalog dyskietki 5 minut].
Miałbym prośbę: czy jest jakaś możliwość sprawdzenia tych portów w C64? Coś w stylu:
1. podłącz miernik [woltomierz] pod nóżkę X. zmierz napięcie
2. wpisz poke A, B
3. ponownie zmierz napięcie
4. wpisz poke A, C
5. ponownie zmierz napięcie
6. zmień nóżkę i powtarzaj z innymi wartościami [A,B,C]
etc?
Mam wprawdzie 'świeże' drugie C64[9V AC], ale nie chciałbym uszkodzić i jego portów, jeśli to już zrobiłem w tym pierwszym. Ponadto zastosowałem pośrednią wtyczkę [nie miałem DINa w lokalnych sklepach] i musiałbym w tym drugim dorabiać 2-gie takie samo gniazdko.
MCbx:
Dodam tylko jako drobny off-top, że płyta po starcie pokazuje mi:
'-MMX CPU 60MHz'
[tutaj zawsze było np. 'Pentium-MMX CPU 200MHz' lub 'AMD...']
choć faktycznie CPU jest taktowany jako 300MHz i systemy [np. Linux] widzą 300MHz.
Ot brak nazwy w BIOSie dla tego proca, ale ogólnie PCet działa OK [IMHO stabilniej, niż nie jeden nowszy xD]. Sprawdzę jeszcze raz piny w kablu jeszcze inną metodą, która powinna wykluczyć [lub ukazać] pomyłkę. Podejrzewam jednak, że kabel zmajstrowałem poprawnie.