Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: 1541 Ultimate 2  (Przeczytany 2341 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
1541 Ultimate 2
« Odpowiedź #45 dnia: 13 Stycznia 2011, 23:56 »
 hm  a  nie  lepiej  jakiegos  jiffydosa  zastosowac?  ;)  
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
1541 Ultimate 2
« Odpowiedź #46 dnia: 15 Stycznia 2011, 20:55 »
 offtop..  ale  znalazlem  powod  dla  ktorego  nie  warto  wyrzucac  magentfonu  :D

http://girls.c64.org/a__show.php?squery=Durex&sfield=creator\' target=_blank>http://girls.c64.org/a__show.php?squery=Durex&sfield=creator
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline Jericho/Draco

• Level 4
1541 Ultimate 2
« Odpowiedź #47 dnia: 27 Stycznia 2011, 19:12 »
 Nie  wiem  czy  ten  program  tak  samo  szybko  działa  na  C128  o  nie  mam  kabla  RGB  który  jest  potrzebny  do  odpalenia  go.  (80  kolumn)  ale  wiem  że  d64it  też  jest  tak  cholernie  wolny  a  d128it  i  unzip128  działa  DWA  razy  szybciej  na  C128.  Kwestia  tego  jak  Kisiel  osiąga  30  sekund  do  stacji?  Kisiel  masz  jiffydosa  czy  to  Twoje  GEo  tak  działa?:)  
Największą  bolączką  jest  to  że  te  23  minuty  to  hardkor  dla  silnika  stacji  który  cały  czas  \'mieli\'.  
Rafu  zakoduj  nam  CBM  z  turbo!  PROSIMY!!!

Offline kenji

• Level 5
1541 Ultimate 2
« Odpowiedź #48 dnia: 27 Stycznia 2011, 19:16 »
 Oj  tak  RAFu!!!  Stawiam  dobrą  flaszkę  na  Silesii.

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
1541 Ultimate 2
« Odpowiedź #49 dnia: 27 Stycznia 2011, 19:33 »
 @Jericho/Draco  jak  osiągnąć  30s  zrzutu?  d64  do  pamięci  czytam  około  3  sekundy  przy  procku  taktowanym  1MHz  i  włączonym  ekranie.  Wyjście  RAM  =>  1541  to  już  prosta  sprawa,  albo  po  seriall  ala  FAST  HACKEM  albo  burstem  8bit  przez  user  port,  przez  parallel  zrzucanie  przewiduje  na  poziomie  13-14s.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline Jericho/Draco

• Level 4
1541 Ultimate 2
« Odpowiedź #50 dnia: 27 Stycznia 2011, 20:37 »
 @Kisiel:  Pytanie  moje  brzmi  czy  zrzucenie  tego  do  Geo-ram  512kb  jest  możliwe  Twoim  programem/sposobem?  Mam  Geo-ram  512kb.  Niestety  na  Twojego  Geo-Actiona  się  spóźniłem:(

Offline Kisiel

• Level 7
1541 Ultimate 2
« Odpowiedź #51 dnia: 28 Stycznia 2011, 03:10 »
 Pewnie  że  jest  możliwe,  tylko  musisz  sobie  napisać  soft  do  zapisu  do  georamu,  a  potem  przerobić  kopier  burst  YTM`a

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
1541 Ultimate 2
« Odpowiedź #52 dnia: 28 Stycznia 2011, 07:55 »
 zrobcie  najpierw  tescik  pod  VICE...  zapakujcie  tam  jiffy  dla  c64  i  1541.  Sprawdzcie  o  ile  sie  zmniejszy  czas  kopiowania  ;)  jak  ktos  ma  sd2iec  to  jiffy  i  tak  jest  w  komciu  pozadany  wiec  mysle  ze  to  moze  byc  lepsze  wyjscie  z  sytuacji,  niz  kombinowac  z  hybryda  asm+c.

Offline Jericho/Draco

• Level 4
1541 Ultimate 2
« Odpowiedź #53 dnia: 28 Stycznia 2011, 11:31 »
 @Kisiel:  Ze  mnie  taki  koder  jak  z  koziej  dupy  trąba:)  Liczyłem  że  wspomożesz  jakimś  softem,  w  końcu  Georam  masz  w  małym  palcu!  Postaram  się  odwdzięczyć  flaszką  na  Silesii  albo  dwoma:)
offtop:  co  Ty  stary  spać  nie  możesz?:)  O  3  nad  ranem  postujesz..  hehehehe  ja  to  smacznie  spałem!

@Raf  trzeba  będzie  przeprowadzić  taki  teścik  tylko  skąd  ja  wytrzasnę  jiffy.  Poza  tym  lepiej  by  było  jakby  soft  był  bo  wtedy  na  \'gołej\'  komodzie  można  by  było  działać  a  tak  to  zasięg  ograniczony..
Z  tym  CBM  to  jest  chyba  taki  problem  że  on  nie  zapisuje  danych  do  pamięci  tylko  kopiuje  w  locie.  I  strasznie  zamula  i  katuje  mi  stacje!:(  Nie  chcę  żeby  silnik  zatarło.

Offline Kisiel

• Level 7
1541 Ultimate 2
« Odpowiedź #54 dnia: 28 Stycznia 2011, 13:35 »
 Tak  jak  powiedziałeś,  programik  robi  to  w  locie,  tak  samo  można  przerobić  kopier  YTM  do  ramcarta.  Z  tego  co  pamiętam  to  źródła  są.  Obawiam  się  tylko  co  do  szybkości  samego  jiffy  dosa  pod  sd2iec,  bo  z  tego  co  pamiętam  to  on  jest  wolniejszy  w  load/save  niż  moje  procedury  chrin  chrout.  Na  tą  chwilkę  nocami  grzebie  w  komciu  i  w  nowym  projekcie.
PS. jiffy plus burst powinien skopiować dysk z szybkością ok 45-50s

Offline Jericho/Draco

• Level 4
1541 Ultimate 2
« Odpowiedź #55 dnia: 29 Stycznia 2011, 21:07 »
 CBM  Commander  ze  stacją  1541  z  jiffy  DOSem  i  1581  bez  jiffy  w  VICE  robił  to  15(!!!)  minut..  porażka!

Co  do  kodowania/przerabiania  czegokolwiek  przeze  mnie  to  niestety  ale  śmiech  na  sali:(  Dzisiaj  starałem  się  ogarnąć  cokolwiek  a  assemblerze  ale  jestem  za  cienki.
Kisiel  PROSZĘ  podziel  się  swoimi  procedurami/rozwiązaniem  tego  problemu!
Bardzo  bym  chciał  wyeliminować  PC  z  transferu  danych  .d64  to  1541  a  sam  nie  jestem  w  stanie  raczej  nic  zdziałać  w  tym  temacie.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
1541 Ultimate 2
« Odpowiedź #56 dnia: 29 Stycznia 2011, 21:23 »

Offline Jericho/Draco

• Level 4
1541 Ultimate 2
« Odpowiedź #57 dnia: 29 Stycznia 2011, 21:47 »
 Rafu  ale  ja  już  to  sprawdziłem.  A  może  Ty  zakodowałbyś  program  do  zrzucania  sukcesywnego  .d64  do  pamięci  c64  i  zapisu  na  dyskietce?:D  chodzi  mi  o  to  żeby  to  nie  było  w  locie.  Z  tego  co  zauważyłem  to  masz  super  umiejętności  i  raczej  nie  miałbyś  problemu  z  zakodowaniem  tego?  Am  I  right?

Offline Kisiel

• Level 7
1541 Ultimate 2
« Odpowiedź #58 dnia: 30 Stycznia 2011, 12:47 »
 Niestety  nie  mam  na  to  teraz  czasu,  chociaż  mam  w  planie  zrobić  do  c64+  kopier  na  bursta,  ale  obecny  projekt  zżera  mi  wszystkie  zasoby.  Program  o  którym  pisze  jest  na  workshop  YTM`a  ..  ostatnio  stronka  padła  ale  gdzieś  w  necie  jeszcze  jest.
Raf  ma  skill  do  zrobienia  ale  pewnie  robi  inwitkę  na  party,  co?

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
1541 Ultimate 2
« Odpowiedź #59 dnia: 30 Stycznia 2011, 14:30 »
 well...  mija  11  miesiecy  odkad  dostalem  temat  pracy  magisterskiej  a  wciaz  mam  tylko  spis  tresci  ;)