Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: 1541 Ultimate 2  (Przeczytany 2358 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
1541 Ultimate 2
« Odpowiedź #30 dnia: 11 Stycznia 2011, 23:46 »
 no  to  nic  nie  stoi  na  przeszkodzie  napisać  procedurkę  czytającą  do  georam  i  zrzucającą  na  stację,  na  ten  przykład.  
CBM-command  powinien  wystarczyć,  jak  nie  próbowałeś.
Ale faktycznie bryndza jest z softem do sd, to ja już mam lepiej zrobione ;)
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline kenji

• Level 5
1541 Ultimate 2
« Odpowiedź #31 dnia: 11 Stycznia 2011, 23:51 »
 tego  akurat  nie  próbowałem.  ostatnim  był  dra  copy.  jak  mi  żona  wyzdrowieje  to  przetestuję  tego  CBM-Command.  Kopiuje  on  całe  obrazy  *.d64  na  dyskietkę?

Offline Kisiel

• Level 7
1541 Ultimate 2
« Odpowiedź #32 dnia: 11 Stycznia 2011, 23:54 »
 w  helpie  napisane  jest  shift  +  spacja  d64  write  to  1541  więc  tak.  Oczywiście  kursor  na  pliku.
A klawiszem X 1541 => SD.

Cudze chwalicie swego nie znacie.

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline kenji

• Level 5
1541 Ultimate 2
« Odpowiedź #33 dnia: 11 Stycznia 2011, 23:57 »
 Dzięki  kisiel    \'\'  Może  ten  program  będzie  tym  czego  szukałem  i  powiem  \'papa\'  wszystkim  kabelkom  :)

a tak z innej beczki to co to za tajemniczy projekt, o którym chciałeś napisać ?

Offline Kisiel

• Level 7
1541 Ultimate 2
« Odpowiedź #34 dnia: 12 Stycznia 2011, 00:00 »
 eee  ja???  gdzie?  Jak  szukałem  w  webie  to  znalazłem  tylko  to  http://projekt64.filety.net/index.php?dir=TDC/\' target=_blank>http://projekt64.filety.net/index.php?dir=TDC/ ;)

Offline kenji

• Level 5
1541 Ultimate 2
« Odpowiedź #35 dnia: 12 Stycznia 2011, 00:07 »
 na  stronie  c64scene  :)

Rozumiem,  że  to  jest  ten  Turbo-Dymo-Cart.  Co  to  cudo  będzie  wyczyniać?  Wiązać  krawaty  klawiszem  C=  ?  Montaż  będzie  jako  cart  czy  raczej  pająk  do  płyty?

Offline Kisiel

• Level 7
1541 Ultimate 2
« Odpowiedź #36 dnia: 12 Stycznia 2011, 00:10 »
 100K  bramek  może  być  wszystkim,  przyjdzie  czas  będzie  rada  ;) Offtop się robi. Ja bym wolał poznać opinie nt sprzętu który można kupić/zmontować zamiast ultimate/SD2IEC itp. 1541-III miał ktoś?

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
1541 Ultimate 2
« Odpowiedź #37 dnia: 12 Stycznia 2011, 00:27 »
 nie  znam  nikogo  na  scenie  kto  robi  cokolwiek  na  PICu  ;)
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline Data

• Level 3
1541 Ultimate 2
« Odpowiedź #38 dnia: 12 Stycznia 2011, 01:22 »
 Witam
Ja  na  swoje  Ultimate  czekałem  9  miesięcy  i  wcale  nie  zaczęło  wrzeszczeć  po  dotarciu  do  Polski  ;-)  Myślę,  że  to  najdłuższy  czas,  jaki  można  czekać  na  swój  sprzęt,  ponieważ  takie  są  mniej  więcej  odległości  między  jedną  serią  a  drugą.
Co  do  kupna  z  drugiej  ręki,  to  nie  łatwo  jest  znaleźć  takie  cacko  na  sieci,  ale  przypuszczalnie  Ultimate  I  będzie  coraz  częstsze  na  eBay  z  uwagi  na  możliwości  swojego  następcy.

\'1541U  kupuję  głównie  z  uwagi  na  mobilność.\'
Taki  też  był  głównie  mój  cel  zakupu.

\'Dla  dociekliwych  polecam  Animatrix  by  Jad/Phantasy,  to  czego  1541U  nie  będzie  miał  nigdy,  z  założenia.\'
Kisiel  mówi  tu  o  bezpośrednim  dostępie  do  plików  na  FAT32  do  strumieniowania  multimediów.  Ultimate  II  posiądzie  te  możliwości  w  kolejnej  wersji  firmware  (Ultimate  I  już  je  posiadało  o  ile  się  orientuję)  .

\'co  tak  wszyscy  macie  pierdolca  na  punkcie  tego  magnetofonu?  \'
Również  tego  nie  rozumiem,  ale  znam  wielu  ludzi,  którzy  specjalnie  odpalają  magnet,  żeby  sobie  1:20  na  paski  popatrzeć  i  poczuć  się  jak  w  PRLu.

No  i  na  koniec,  czy  warto  wyrzucić  te  500zł  na  Ultimate.  Ten  sprzęt  posiada  swoje  wady...  jestem  pewien,  że  kiedyś  wreszcie  je  znajdę  ;-)
Mimo  pewnych  bugów  w  software,  które  są  usuwane  na  bieżąco  (naprawdę  usuwane,  a  nie  olewane,  jak  w  przypadku  MMC64/MMCReplay)  od  prawie  miesiąca  nie  mogę  oderwać  się  od  C64.  Dla  mnie  to  Ultimate  Software  Development  Machine.  Tak  więc...  jasne...  dałem  znacznie  więcej  niż  500zł  z  powodu  pechowego  kursu  walut  i  jest  mi  z  tym  zajebiście  :)

Offline Kisiel

• Level 7
1541 Ultimate 2
« Odpowiedź #39 dnia: 12 Stycznia 2011, 01:37 »
 Co  do  streamowania  plików  to  nie  wiedziałem,  że  ktoś  wpadł  na  tak  prosty  pomysł  i  obdarzy  Ultimate  taką  funkcją.  Zobaczymy  jeszcze  jak  to  będzie  zorganizowane,  jeżeli  będzie  obciążało  procka  nie  będzie  to  zbyt  dobre  rozwiązanie.

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
1541 Ultimate 2
« Odpowiedź #40 dnia: 12 Stycznia 2011, 15:52 »
 Jedyną  wadą  1541U-2  jest  FPGA  w  BGA.  Choć  coraz  więcej  jest  serwisów  -  w  szczególności  laptopów  -  które  poradzą  sobie  z  BGA,  gdyby  trzeba  było  wymieniać  samemu.

BTW  -  przejrzyjcie  źródła  do  FPGA  od  \'dwójki\'.  Gideon  szykuje  nam  jakąś  niespodziankę  ;)  6...5...8...1...  
-profil nieaktywny-

Offline kenji

• Level 5
1541 Ultimate 2
« Odpowiedź #41 dnia: 12 Stycznia 2011, 23:48 »
 kisiel:  cbm-command  działa.  Tworzy  dyskietki  z  obrazów  *.d64,  ale  szybkość  działania.  Magnetofon  bez  turbo  mi  się  kojarzy.  Dobrze  że  miałem  książkę  i  drugiego  kompa  obok.

Offline Kisiel

• Level 7
1541 Ultimate 2
« Odpowiedź #42 dnia: 13 Stycznia 2011, 04:51 »
 zapewne  autorowi  chodziło  o  zgodność  z  całym  sprzętem  cbm,  więc  i  praca  w  normalu.
No  że  tak  powiem  kicha,  trzeba  by  użyć  loadera/savera  od  finala  3  do  szybkiego  dostępu  do  dysku  SD  (chyba  tak  to  pójdzie),  i  użyć  procedurkę  z  fast  hack`em  do  szybkiej  obsługi  1541.
Połowę  z  tego  mam.
Raf  nie  chce  ci  się  zakodować?  Taki  piecowy  odpowiednik  on  the  fly.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
1541 Ultimate 2
« Odpowiedź #43 dnia: 13 Stycznia 2011, 09:11 »
 CBM-Command  został  napisany  w  C  ;)  nie  wyklucza  to  dodwania  części  programu  w  asemblerze,  ale  to  jest  sprawa  do  rozeznania  po  prostu.
(takie  przeboje  z  cc65  zrobilem  kiedys  ale  to  bylo  haxxorowanie  na  sile  a  nie  linkowanie  programu  zgodnie  ze  sztuka  ;P  )
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline kenji

• Level 5
1541 Ultimate 2
« Odpowiedź #44 dnia: 13 Stycznia 2011, 23:12 »
 Gra  jest  warta  świeczki,  bo  w  tej  chwili  kopiowanie  obrazu  na  dyskietkę  trwa....  uwaga....  uwaga....  23  minuty.  Oczywiście  mówimy  tutaj  o  1  stronie  dyskietki  i  jednym  pliku  *.d64  
Dzisiaj  udało  mi  się  sprzątnąć  pokój,  zjeść  kolację,  poczytać  gazetę  i  kilka  innych  drobiazgów  i  bach!  Portal  nagrany  :)