Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: MMC2IEC - lista chętnych  (Przeczytany 22035 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

zyga

• Gość
MMC2IEC - lista chętnych
« Odpowiedź #255 dnia: 27 Maja 2010, 10:31 »
 @Suchy:  
  Czyżby  \'piggyback\'  nowego  kernala  na  starym  ?

zyga

• Gość
MMC2IEC - lista chętnych
« Odpowiedź #256 dnia: 27 Maja 2010, 10:39 »
 @Stary  marabut:  
  Te  złącze  ISP  to  bardzo  drobny  raster  ma.  

Ja  programowałem  (wg.  sugestii  Zaxona)  podlutowując  się  do  padów  złącza  SD  (przed  jego  wlutowaniem).  Wgrywałem  tak  tylko  bootloader.  Reszta  firmware  ładowała  się  już  ładnie  z  karty  SD.

Offline StaryMarabut

• Level 6
  • Robię wszystkim dobrze *za pół ceny.
MMC2IEC - lista chętnych
« Odpowiedź #257 dnia: 27 Maja 2010, 23:10 »
 Ok.  Ograniczę  się  do  zgrywania  kaset.  
  Czy  raster  ISP=1,25mm?  
  Muszę  zrobić  jeszcze  SWINSID-a,  mój  SID  odtwarza  tylko  sample.

suchy

• Gość
MMC2IEC - lista chętnych
« Odpowiedź #258 dnia: 30 Maja 2010, 19:46 »
 @StaryMarabut,  napisz  jakiego  masz  komcia  C64,  ze  starszym  PCB  -  Basic  i  Kernal  w  dwóch  oddzielnych  ROMach  (obudowy  scalaków:  DIP24)?,  czy  nowszym  PCB  -  Basic  i  Kernal  w  jednym  ROMie  (obudowa  scalaka:  DIP28)??  

suchy

• Gość
MMC2IEC - lista chętnych
« Odpowiedź #259 dnia: 31 Maja 2010, 08:47 »
 ...  żeby  było  łatwiej:  

Nowsze  PCB  C64:  Basic&Kernal  -  U4  (DIP28).  
  Srarsze  PCB  C64:  Basic  -  U3  (DIP24),  Kernal  -  U4  (DIP24)  

Którego  masz??

Offline StaryMarabut

• Level 6
  • Robię wszystkim dobrze *za pół ceny.
MMC2IEC - lista chętnych
« Odpowiedź #260 dnia: 31 Maja 2010, 18:08 »
 Jest  to  3  układ  scalony  od  lewej  na  płycie.  Nóg  28.  
  -----------  
  CSG  
  251913-01  
  CBM  1984  
  2292  31045  
  -----------    
  Przepraszam  że  tak  późno  odpisuję,  w  dzień  mam  ograniczony  dostęp  do  netu.    

11111olo

• Gość
MMC2IEC - lista chętnych
« Odpowiedź #261 dnia: 01 Czerwca 2010, 18:02 »

suchy

• Gość
MMC2IEC - lista chętnych
« Odpowiedź #262 dnia: 03 Czerwca 2010, 00:11 »
 @11111olo  dzięki  za  linka,  ale  my  wiemy  gdzie  jest  Kernal.    \'\'  Chodziło  o  co  innego  (czytaj  wyżej).  

@zyga,  zgadza  się,  właśnie  zrobiłem  fajne  \'kanapeczki\'.  Jeśli  ktoś  jest  \'głodny\',  to  zapraszam  do  tego  tematu:  

http://c64scene.pl/viewtopic.php?t=441\' target=_blank>http://c64scene.pl/viewtopic.php?t=441

-  zapraszam  szczególnie  tych  wszystkich,  którzy  nabyli  od  zygi  SD2IEC  i  chcą  sobie  przyspieszyć  ładowanie  plików  (StaryMarabut  -  zajrzyj  tam  również!):  

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
MMC2IEC - lista chętnych
« Odpowiedź #263 dnia: 03 Czerwca 2010, 01:12 »
 o...  ktoś  w  końcu  zaczął  jakąś  masówkę...życze  powodzenia.  Rozwiązanie  dla  mnie  bezużyteczne  ale  dla  zwykłych  grajków...  całkiem.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

suchy

• Gość
MMC2IEC - lista chętnych
« Odpowiedź #264 dnia: 03 Czerwca 2010, 07:31 »
 ...  no,  to  też  do  takich  osób  (tak  jak  zresztą  napisałem  w  temacie)  jest  to  skierowane,  a  nie  do  do  Ciebie,  kisiel.    \'\'  

11111olo

• Gość
MMC2IEC - lista chętnych
« Odpowiedź #265 dnia: 03 Czerwca 2010, 09:05 »
 Suchy  coś  nie  kumam.  Po  oględzinach  trzeba  dolutować  dodatkowy  eprom  itd.  A  w  jaki  sposób  następuje  ODŁACZENIE  oryginalnego  kernala?

suchy

• Gość
MMC2IEC - lista chętnych
« Odpowiedź #266 dnia: 03 Czerwca 2010, 10:49 »
 @Olo  tu  nie  trzeba  nic  kumać,  tylko  zamontować  moduł  zgodnie  z  prostym  opisem  (a  jeśli  ja  piszę,  że  coś  działa  -  TO  TAK  JEST  -  za  stary  jestem  na  gierki  słowne),  który  zamieściłem  w  temacie  i  wsio!    

Działanie  tego  układy  -  to  totalne  podstawy  elektroniki  komputerowej  (szyna  adresowa,  danych,  dostęp  do  pamięci  poprzez  sygnały  sterujące  CS,  OE  itd  -  popatrz  np.  na  datasheet  jakiegoś  EPROMa  i  zapoznaj  się  z  tabelą  prawdy  dla  sygnałów  sterujących  pamięci)  -  nie  sądziłem,  że  to  będzie  wymagało  jakichś  wyjaśnień,  zwłaszcza  dla  Ciebie  (co  nie  co  przecież  majstrujesz  w  tym  względzie)!  Poza  tym  napisałem  przecież    w  temacie  (może  nie  wprost),  że  za  przełączanie  systemów  odpowiada  układ  cyfrowy,  który  (między  innymi)  zalutowany  jest  na  wierzchu  EPROMa.  Jeśli  będzie  takie  zapotrzebowanie  to  może  opiszę  dokładnie  moduł  (np.  art.  do  C&A  Fan?),  tylko  zastanawiam  się  po  co?  Dla  elektronika  to  nie  jest  żaden  wynalazek,  tylko  inne  potraktowanie  zagadnienia.  Dla  amatora  -  gracza  opis  działania  i  tak  nic  nie  da  -  bo  po  pierwsze  nie  ma  programatora,  a  po  drugie,  to  on  chce  raczej  dostać  tanio  gotowy  moduł  (stąd  moja  akcja  zbudowania  paru  modułów,  który  będzie  mógł  zamontować  samodzielnie  we  własnym  komciu,  bez  większych  problemów,  po  to,  żeby  cieszyć  się  szybkim  ładowaniem  gierek!  Ci  co  już  przetestowali  SD2IEC  (od  zygi)  wiedzą,  jak  długo  trzeba  czekać  na  załadowanie  się  programu,  jeśli  nie  korzystamy  (bo  np.  nie  mamy)  z    jakiegoś  carta.  

...

suchy

• Gość
MMC2IEC - lista chętnych
« Odpowiedź #267 dnia: 03 Czerwca 2010, 10:51 »
 ...  

Jeszcze  raz  krótko  (żeby  nie  było  wątpliwości):  
  -  lutujemy  moduł  na  wierzchu  układu  U4  
  -  trzy  przewody  dolutowujemy  do  płyty  komcia  w  pobliżu  modułu  (postępując  dokładnie  tak  jak  podałem  w  opisie),  dlatego  kabelki  są  krótkie  -  dobrane  długością.  
  -  robimy  dziurę  M5  z  lewej  strony  obudowy,  aby  zamontować  przełącznik  dźwigienkowy  systemów  i  to  wszystko.  

Zalety.  

-  NIE  TRZEBA  DEMONTOWAĆ  układu  z  oryginalnym  Kernalem  
  -  Nieskomplikowany  montaż  modułu  w  komciu  -  każdy  kto  trochę  lutował,  powinien  sobie  z  tym  poradzić  
  -  Mamy  wolny  EXPANSIONPORT  -  nie  musimy  
  stosować  cartów  z  fastloaderami,  bo  MAMY  SZYBKIE  ŁADOWANIE  W  SYSTEMIE.  

Wady.  

-  Coś  nie  coś  trzeba  polutować  na  płycie  komcia.

suchy

• Gość
MMC2IEC - lista chętnych
« Odpowiedź #268 dnia: 03 Czerwca 2010, 11:13 »
 ...  acha,  nie  dodałem  jeszcze,  że  moduł  dedykowany  jest  przede  wszystkim  dla  osób  posiadających  SD2IEC  (w  którym  zaimplementowana  jest  obsługa  JiffyDOSa).    Jeśli  ktoś  chciałby  przyspieszyć  przy  pomocy  tego  modułu  współpracę  ze  standardową  stacją  dyskietek,  to  trzeba  w  niej  wymienić  ROMa.  Służę  pomocą  za  free  w  razie  czego  przy  programowaniu  stosownego  EPROMa  dla  stacji,  ale  tylko  dla  osób,  które  wykupią  licencję  od  Jima  Brain`a,  co  kosztuje  raptem  8  dolców  (Jiffy  DOS  jest  produktem  komercyjnym).

suchy

• Gość
MMC2IEC - lista chętnych
« Odpowiedź #269 dnia: 03 Czerwca 2010, 11:21 »
 chętni  na  moduł  (ilość  ograniczona  do  max.  20  szt),  oraz  dodatkowe  pytania  kierować  do  mnie  na  e-maila:  eltopsj(małpa)o2.pl