Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: MMC2IEC - lista chętnych  (Przeczytany 22053 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Uriel75

• Gość
MMC2IEC - lista chętnych
« Odpowiedź #60 dnia: 23 Marca 2010, 13:59 »
 @Zyga  -  masz  już  3  osoby  chętne,  zrobiłem  update  listy:  
  -  kenji00  
  -  SPC  
  -  Uriel  75  

Oczywiście  tak  jak  pisał  kenji00  -  interesuje  mnie  \'odpalony\'  układ.  Przy  okazji  lamerskie  pytanie.  SD2IEC  obsługuje  każdą  wielkość  karty  pamięci  SD?  Nie  ma  żadnych  problemów  z  np.  8  GB?

suchy

• Gość
MMC2IEC - lista chętnych
« Odpowiedź #61 dnia: 23 Marca 2010, 14:15 »
 @Uriel75,  zobacz  tutaj:  

http://www.c64-wiki.com/index.php/sd2iec_%28firmware%29\' target=_blank>http://www.c64-wiki.com/index.php/sd2iec_%28firmware%29

...  na  końcu  tego  tematu  jest  tabelka  z  testowanymi  kartami  SD(no  takiej  dużej  nikt  chyba  nie  testował).  Ja  swojego  MMCa  używam  tylko  z  kartami  2GB  (Kingstona:  standard  i  mikro),  bo  akurat  takie  mam.  Może  11111olo  zechce  coś  powiedzieć  na  ten  temat??

Offline kenji

• Level 5
MMC2IEC - lista chętnych
« Odpowiedź #62 dnia: 23 Marca 2010, 14:23 »
 Ja  też  używam  2GB.  Przy  tej  pojemności  i  ograniczonej  liczbie  znaków  w  nazwie  i  tak  jest  niezła  kaszana  na  dysku.  

Pomijam,  że  mi  brakuje  kopiera  do  tego  urządzenia.  Wtedy  mógłbym  go  wykorzystywać  jako  \'twardy  dysk\'.  W  razie  potrzeby  kopiować  coś  na  dyskietkę  i  uruchamiać  z  niej.  Znika  wtedy  problem  z  loaderami.  
  W  tej  chwili  służy  mi  głównie  jako  zbiór  zaków/grafik  i  filowych  gierek.

zyga

• Gość
MMC2IEC - lista chętnych
« Odpowiedź #63 dnia: 23 Marca 2010, 14:25 »
 Tu  piszą:  http://www.c64-wiki.com/index.php/sd2iec_(firmware)#SD_and_MMC_cards_tested\' target=_blank>http://www.c64-wiki.com/index.php/sd2iec_(firmware)#SD_and_MMC_cards_tested że  działają  karty  4GB,  z  tym  że  chyba  nie  znajdziesz  tyle  komodorowskiego  softu  żeby  tam  wrzucić  :)

zyga

• Gość
MMC2IEC - lista chętnych
« Odpowiedź #64 dnia: 23 Marca 2010, 14:28 »
 @kenji:    
  a  ten  kopier:  http://www.sascha-bader.de/html/dracopy.html\' target=_blank>http://www.sascha-bader.de/html/dracopy.html nie  spełnia  Twoich  wymagań  ?  

Pytanie:  do  czego  ci  drugi  SD2IEC  ?

Uriel75

• Gość
MMC2IEC - lista chętnych
« Odpowiedź #65 dnia: 23 Marca 2010, 14:48 »
 Dlaczego  pytam  o  kartę  8GB...  To  pozostałość  po  aparacie  cyfrowym,  który  nie  przeżył  upadku  z  dość  dużej  wysokości  i  w  zetknięciu  z  asfaltem  rozpadł  się  jak  domek  z  kart  (bez  szansy  na  reanimację).  No  i  została  karta,  ale  z  tego  co  czytam  to  chyba  jednak  zakup  2GB  będzie  najlepszy.  To  i  tak  groszowe  sprawy  obecnie.

Offline kenji

• Level 5
MMC2IEC - lista chętnych
« Odpowiedź #66 dnia: 23 Marca 2010, 14:50 »
 W  sumie  3  :)  Niedawno  w  Poznaniu  odkupiłem  od  jednego  kolesia  lekko-przechodzony  układ.  Musiałem  go  tylko  polutować  i  działa.  

Po  co  pytasz?  W  sumie  żeby  zunifikować  sprzęt.  Mam  3  szt  C-64.    

Tego  kopiera  nie  znałem.  Muszę  go  przetestować  w  domu.

zyga

• Gość
MMC2IEC - lista chętnych
« Odpowiedź #67 dnia: 23 Marca 2010, 14:58 »
 Pytam  tak  z  ciekawości  :)  W  zasadzie  można  wykonać  jeden  układ  jako  osobne  urządzenie  i  podłączać  go  jak  stację  1541,  fakt  -  trzeba  tylko  się  postarać  o  zasilacz,  albo  wyprowadzić  dodatkową  wtyczkę,  która  będzie  kradła  prąd  z  gniazda  magnetofonu.  

Offline kenji

• Level 5
MMC2IEC - lista chętnych
« Odpowiedź #68 dnia: 23 Marca 2010, 15:09 »
 No  ja  mam  jeden  taki,  ale  jeszcze  obudowę  do  niego  klecę.  Idzie  mi  jak  k...  w  deszcz,  bo  ostatnio  słabo  z  czasem  stoję.  

Zasilanie  biorę  z  magnetofonu  właśnie.  :D

Uriel75

• Gość
MMC2IEC - lista chętnych
« Odpowiedź #69 dnia: 23 Marca 2010, 17:51 »
 Nie  wiem  czy  ktoś  z  Was  szanowni  koledzy  przeglądał  wątek  na  innym  forum  -  http://c64pl.1ts.pl/Forum/viewtopic.php?f=5&t=60&sid=c72c8faf2dae843d6423751d2f6daebe\' target=_blank>http://c64pl.1ts.pl/Forum/viewtopic.php?f=5&t=60&sid=c72c8faf2dae843d6423751d2f6daebe, więc  ten  problem  akurat  nie  będzie  mnie  dotyczył.  Układ  będzie  w  środku  i  tylko  wyprowadzę  jeszcze  kolejne  diody  i  switch`e.  Na  szczęście  został  kawałek  miejsca  w  plastiku  by  zmieścić  sterowanie  SD2IEC.  Czyli...  Zyga  -  na  kiedy  szacunkowo  planujesz  odpalenie  urządzeń  dla  Nas>  No  i  mnie  nie  interesuje  przesyłka  za  6PLN.  Wolę  polecony  priorytet  do  rąk  własnych  :)  Mam  mafię  osiedlową  okradającą  skrzynki  hahaha.

Uriel75

• Gość
MMC2IEC - lista chętnych
« Odpowiedź #70 dnia: 23 Marca 2010, 17:54 »
 @kenji00  -  jeśli  chodzi  o  jakiekolwiek  obudowy  czy  to  z  plastiku,  metalu,  drewna  i  innych  tworzyw  to  służę  pomocą.  Razem  z  ewentualnym  szpachlowaniem,  lakierem  perłą  itd  :)  Do  wszystkiego  mam  dostęp  (czyt.:  profesjonalny  warsztat  w  piwnicy)  :)

11111olo

• Gość
MMC2IEC - lista chętnych
« Odpowiedź #71 dnia: 23 Marca 2010, 19:11 »
 Widzę  żę  chcecie  sprzedawać  -  no  i  dobrze.  
  Na  początku  wyraźnie  napisałem  że  cena  będzie  do  100  zł  i  tak  też  Wam  wyszło.  Mi  koszt  częśći  wraz    z  płytką  zamyka  się  w  granicach  50  zł  -  w  przeliczeniu  na  10  zł.  Za  montaż  też  muszę  troszkę  grosza  wziąć.  Mam  gniazda  SD  z  wyrzutnikiem  oraz  całość  jest  demontowalna  za  pomocą  gniazd  goldpin  więć  uważam  to  za  dobre  rozwiązanie.  Poza  tym  wszytko  jest  na  płytce  jednostronnej  a  nie  jak  z  internetu  dwustronnej  i  jednoczesni  małej  -  porównywalnej  do  pudełka  zapałek.  
  Nie  wiem  czemu  \'śmietanka\'  od  razu  widziała  w  tym  jakiś  wielki  interes?  
  Chce  zrobić  to  urzadzeni  po  kosztach  każdemu  chętnemu.  

Co  od  kart  to  testowałem  na  Kingston  1GB  i  Sandisk  2GB  -  na  obu  skutecznie    \'\'  

Uriel75

• Gość
MMC2IEC - lista chętnych
« Odpowiedź #72 dnia: 23 Marca 2010, 22:38 »
 Nie  będę  udawał  bo  i  po  co.  Miałem  jakiś  czas  przestoju  od  C64.  Tak  się  życie  toczy  i  tyle.  Na  przeszkodzie  stała  praca  zawodowa,  jakaś  tam  kariera  i  dorabianie  \'Panów\'  z  za  zachodniej  (już  nie)  granicy  itd.  Wychowywanie  dzieci  i  inne  takie  przyziemne  sprawy.  A  nawet  jak  byłem  obecny  (odpalałem)  Commodorka  to  nie  grzebałem  po  forach,  nie  latałem,  nie  czytałem  i  inne  takie  bzdury.  Jeśli  chodzi  o  te  pamięci  masowe,  to  sorry,  ale  lepiej  się  przyznać  niż  ciąć  głupa,  prawda?  Nie  mam  z  tym  do  czynienia,  nigdy  nie  miałem  tego  w  ręce,  nie  wiem  jak  to  działa.  Śmieszne,  no  nie?  I  do  tego  informatyk...  Ech...  Ale  co  tam  -  mnie  to  wali  ile  to  kosztuje,  kto  to  złoży  itd.  Wisi  mi  to  totalnie.  Potrzebuję  wszystkie  urządzenia  dotyczące  pamięci  masowych  (SD2IEC,  MMC2IEC,  1541Ultimate).  Po  to  by  sprawdzić  jak  to  działa,  z  czym  to  się  je  itd.  Nie  jestem  koderem  by  grzebać  w  sofcie,  ale  jestem  na  tyle  k....a  uparty  by  grzebać  i  jeszcze  raz  grzebać.  I  naprawdę  pewną  część  ciała  kładę  na  to  ile  to  kosztuje.  Może  dlatego  właśnie  finalizuję  zakup  1541Ultimate...  I  tak  przeczytałem  sobie  wszystkie  posty  w  tym  wątku  po  raz  kolejny.  O  co  tu  idzie  gra?  O  te  20  PLN  w  tę  czy  tamtą?  Kurde,  Zyga,  chyba  kupię  całą  serię  jak  zrobisz  i  dam  każdemu  w  prezencie  bo  jak  widzę  te  czasami  jałowe  dyskusje  o  kosztach  to  coś  mnie  strzela.  Każdy  wie  co...  

@Zyga  -  szacunkowo  na  kiedy  sprzęcik?  :)  Walnij  do  mnie  na  GG  8551555

Offline Skull

• Level 6
MMC2IEC - lista chętnych
« Odpowiedź #73 dnia: 24 Marca 2010, 08:29 »
 No  jeszcze  też  nie  posiadam  żadnego  Cart  Readera  na  c64,  więc  jestem  również  zaintersowany,  zresztą  już  niejednokrotnie  to  w  postach  nadmieniałem.  
  Jak  będzie  dobra  cena  to  (zakładane  do  100)  to  możecie  nastawić  się  na  produkcję  też  przynajmniej  100  -  na  pewno  zejdzie.

Uriel75

• Gość
MMC2IEC - lista chętnych
« Odpowiedź #74 dnia: 24 Marca 2010, 10:44 »
 @Skull  -  Zyga  do  mnie  pisał  na  GG  że  jest  na  etapie  zamawiania  płytek  i  elementów,  na  razie  chyba  do  6  sztuk.  Wiesz,  kasy  to  trochę  trzeba  jednak  wyłożyć,  a  zwróci  Mu  się  to  jak  poskłada.  Chyba,  że  wspomożemy  chłopaka  i  każdy  zrobi  przedpłatę  jakąś.  W  końcu  żaden  ma  z  tego  zysk  i  jakby  nie  spojrzeć  -  to  On  Nam  robi  przysługę,  a  nie  My  Jemu...  

Jak  uważa  pozostała  zainteresowana  reszta?