Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: MMC2IEC - lista chętnych  (Przeczytany 21938 razy)

11111olo

• Gość
MMC2IEC - lista chętnych
« dnia: 19 Marca 2010, 17:52 »
 Witam  
  Chcę  sprzedawać  gotowe  urządzonka  w  cenie  do  100  zł  jednak  kilka  sztuk  się  nie  opłaca  składać.  Przy  większej  ilości  cena  spada  nie  tylko  dla  mnie  ale  przede  wszystkim  dla  Was  chętni.  

Prosze  chętnych  o  wpisanie  się.

Offline Skull

• Level 6
MMC2IEC - lista chętnych
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Marca 2010, 20:17 »
 Ja  sie  skuszę.

suchy

• Gość
MMC2IEC - lista chętnych
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Marca 2010, 10:58 »
 ...olo,  nie  przeginasz  trochę?  Zaczynasz  traktować  to  forum  jak  swoją  własną  stronę  biznesową  (przypomnę  tylko,  że  kilku  stałych  użytkowników  tego  forum  zapłaciło  niedawno,  całkowicie  \'społecznie\'  za  możliwość  dalszego  istnienia  tej  domeny)!  Nie  ma  tu  co  prawda  moderatorów,  bo  inaczej  takie  tematy  jak  ten  wylądowałyby  natychmiast  w  koszu.  Osobiście  nie  jestem  przeciwko  reklamowaniu  się  z  własnym  biznesem  w  ten  sposób,  ale  pod  warunkiem,  że  NAJPIERW  DASZ  COŚ  OD  SIEBIE  dla  społeczności  commodorowskiej  (chyba  wszyscy  się  ze  mną  zgodzą??),  zanim  zaczniesz  \'spijać  śmietankę\'  ;-)  (nie  czujesz,  że  tak  byłoby  elegancko?),  bo  dotychczas  wiele  od  siebie  nie  dałeś,  poza  chwaleniem  się,  że  coś  tam  zmontowałeś.  Jest  tutaj  wielu  amatorów,  którzy  potrafią  trzymać  lutownicę  i  na  pewno  MMCa  mogliby  sobie  sami  zmontować,  jeśli  dostaną  dokładną  instrukcję  w  ojczystym  języku.  Skoro  jesteś  już  taki  \'wiracha\'  w  budowie  MMCa,  to  opisz  szczegółowo  budowę,  programowanie  procka  (co,  czym,  jak,  dlaczego),  gdzie  natknąłeś  się  na  problemy  przy  uruchamianiu  (programowaniu),  jak  je  pokonałeś  itp,  itd.  To  będą  cenne  wskazówki  dla  wszystkich  miłośników  komcia  C64  (i  nie  martw  się,  będzie  jeszcze  wielu  chętnych  do  kupienia  od  Ciebie  MMCa,  bo  nie  każdy  jest  w  stanie  to  zrobić  we  własnym  zakresie).  Gdzieś  w  archiwach  jest  rozpoczęty  przeze  mnie  temat  o  budowie  MMC/SD2IEC  -  ZAPRASZAM  do  współpracy  w  jego  dalszym  redagowaniu!  Póki  co  opis  tego  tematu  utknął  z  braku  wolnego  czasu  u  mnie,  ale  jak  mnie  zmobilizujesz,  to  ruszymy  dalej.  

Uriel75

• Gość
MMC2IEC - lista chętnych
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Marca 2010, 12:06 »
 Dokładnie.  Pomysł  zaiste  przedni  by  krok  po  kroku  zrobić  taki  tutorial  jak  proponuje  Suchy.  Dla  osób  chcących  samodzielnie  sprawdzić  się  w  elektronice  taki  materiał  know  how,  jak  działa,  z  czym  się  to  je,  a  dla  bardziej  wygodnych  -  gotowy,  uruchomiony  i  sprawdzony  układ.  

Moje  zdanie  i  moja  opinia.  Racja  jak  zwykle  pośrodku.  Gdyby  nie  było  potrzeby  programowania  układu  (na  czym  niewiele  się  znam  z  powodu  braku  sprzętu  do  tego)  -  sam  by  to  złożył.  A  tak...  Wezmę  sprawdzony  i  uruchomiony.  Może  co  najwyżej  do  samodzielnego  uruchomienia  ale  zaprogramowany.  Byle  wlutować  elementy...

Uriel75

• Gość
MMC2IEC - lista chętnych
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Marca 2010, 12:11 »
 Przy  okazji  jeszcze  mały  OT.  Za  krótko  tu  jestem  a  ta  zbiórka  była  (chyba)  przed  moim  udzielaniem  się  na  forum.  Oczywiście  ma  tu  rację  Suchy  i  trzeba  to  przyznać.  Panowie  z  własnych  kieszeni  wyłożyli  gotówkę  na  domenę  itd  więc  trzeba  to  uszanować  i  uzgadniać  z  nimi  pewne  sprawy.  Fakt,  kwoty  niskie  (czytałem  ten  wątek)  ale  jednak.  Następnym  razem  jak  będzie  taka  akcja  bez  problemu  także  się  dokładam.  Tym  bardziej,  że  forum  to  niezła  kopalnia  wiedzy  i  czasami  można  się  tu  nieźle  pośmiać,  a  także  powściekać  (zainteresowany  wie  o  kim  piszę  hahaha)  :)

suchy

• Gość
MMC2IEC - lista chętnych
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Marca 2010, 12:35 »
 @Uriel75,  napisał:  

\'...  Tym  bardziej,  że  forum  to  niezła  kopalnia  wiedzy...  \'  

...  żeby  tak  było  to  ludzie  tu  zaglądający  muszą  się  dzielić  swoją  wiedzą,  a  nie  tylko  chwalić,  że  coś  tam  zmontowali,  czy  opracowali!  

...  jeśli  natomiast  chodzi  o  programowanie  procków  AVR,  to  nie  ma  z  tym  problemów,  jak  potrafisz  zmontować  układ  elektroniczny,  to  tym  bardziej  możesz  sobie  zrobić  prosty  programator  szeregpwy  ISP.  Opisy  są  dostępne  w  necie,  łącznie  z  darmowym  oprogramowaniem  (np.  popularny  PonyProg).  Chodzi  o  to  żeby  wszystko  opisać  jasno  i  przejrzyście  w  jednym  tutorialu,  z  podaniem  wszystkich  istotnych  szczegółów  (tak  aby  amator  nie  musiał  już  przekopywać  się  przez  materiały  po  niemiecku,  czy  angielsku,  umieszczone  na  różnych  stronach)  np.  jak  ustawić  bity  konfiguracyjne  procka:  FuseBits,  aby  proc.  butował  się  bez  problemu  z  uktualnieniem  fimware  (bo  to  może  być  dla  amatorów  czasem  kłopotliwe)  itp.  a  wtedy  na  pewno  poradzisz  sobie  z  zaprogramowaniem  procka  AVR  do  MMC/SD2IEC.

Uriel75

• Gość
MMC2IEC - lista chętnych
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Marca 2010, 15:03 »
 Potrafię,  potrafię...  W  końcu  jestem  z  zawodu  elektronikiem,  lecz  wiele  lat  już  tylko  hobbystycznie,  nie  zawodowo.  W  czasach  gdy  zawodowo  zajmowałem  się  elektroniką  nie  było  wielu  rzeczy,  które  są  teraz.  W  sumie...  Można  by  się  tego  nauczyć  lecz  na  przeszkodzie  bardzo  często  jest  czas.  Praca,  dom,  rodzina.  Nie  na  wszystko  znajduje  się  wolną  chwilę,  tym  bardziej,  ze  jestem  solidnie  zajęty  budową  pewnego  projektu.  Ale  dziękuję  Suchy  za  wskazówkę,  przemyślę  czy  przypadkiem  nie  nauczyć  się  czegoś  nowego  \'od  początku\'.

11111olo

• Gość
MMC2IEC - lista chętnych
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Marca 2010, 20:08 »
 Nie  kumam  Cię  suchy.  Nikomu  nie  chcę  wcisnąć  nic  na  siłę  a  robienie  tutoriala  jest  trochę  (jak  dla  mnie)  przerostem  formy  nad  treścią.  Jeśli  ktos  zwie  się  elektronikiem  hobbystą  to  potrafi  lutować,  czytać  schemat,  a  programować  przez  prosty  programator  ISP  (STK200  czy  DT006)  nie  będzie  dla  niego  problemem.  
  Chcę  zrobić  coś  społecznie  bo  koszt  części  na  jedno  MMC2IEC  nie  jest  aż  tak  niski  -  ok.  70  zł  -  i  lutowanie  programowanie  itd  za  30  zł  to  wcale  nie  dużo.  
  Jeśli  uważacie  inaczej  to  napiszcie  jaka  powinna  być  cena  i  dlaczego.

suchy

• Gość
MMC2IEC - lista chętnych
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Marca 2010, 20:53 »
 Noo,  szkoda,  że  się  nie  rozumiemy!  Chcesz  coś  robić  \'społecznie\'  i  zarabiać  przy  tej  okazji  (nieważne  ile)  -  to  chyba  jakiś  nowy  rodzaj:  ...olo-społecznictwa      \'\'      \'\'  

Cobra of Samar

• Gość
MMC2IEC - lista chętnych
« Odpowiedź #9 dnia: 20 Marca 2010, 20:57 »
 Olo    
  proponuję  przenieść  temat  tutaj:  

http://c64scene.pl/viewforum.php?f=2\' target=_blank>http://c64scene.pl/viewforum.php?f=2

Jak  zauważysz,lub  juz  wiesz:  jest  tam  lista  chętnych  na  XU1541  oraz  pogaduszki  na  ten  temat.  
  Wiec  może  czas  zacząć  \'MMC2IEC  lista  chętnych\'

Jacek31

• Gość
MMC2IEC - lista chętnych
« Odpowiedź #10 dnia: 20 Marca 2010, 21:52 »
 Na  c64scene  to  akurat  niektórzy  by  go  chętnie  żywcem  zakopali.  Przynajmniej  1  tam  taki  jest  na  pewno.  Co  do  samej  ceny  MMC2ice,  no  to  biorąc  że  części  to  całe  40-50  zł,  to  100  to  trochę  za  dużo.  Nawet  gdyby  brać  pod  uwagę  że  robocizna  to  1/2  ceny.  
  Natomiast  problem  z  programowaniem  M644  skupia  się  do  tego  że  nikt  nie  robi  płytek  drukowanych  z  wyprowadzonym  SPI.  Ot  taki  biznes  trik,  szczególnie  dla  układów  w  SMD,  bo  DILa  można  na  płytce  stykowej  sobie  zaprogramować.  Bo  same  programowanie  to  jest  dosłownie  postępowanie  zgodnie  z  instrukcją  obrazkową.

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
MMC2IEC - lista chętnych
« Odpowiedź #11 dnia: 20 Marca 2010, 22:16 »
 ja  pierdole  jak  pierdolisz.  Na  c64scene  kolo  olo  ma  większą  renomę  niż  ja.  Jak  ma  problem  ze  sprzedażą  może  czas  pomyśleć  o  cenie?
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Jacek31

• Gość
MMC2IEC - lista chętnych
« Odpowiedź #12 dnia: 21 Marca 2010, 08:27 »
 Kisiel=>  bez  komentarza.

suchy

• Gość
MMC2IEC - lista chętnych
« Odpowiedź #13 dnia: 21 Marca 2010, 08:41 »
 ...  następny,  co  wszystko  wie!    \'\'  Jacuś,  najpierw  sam  zrób  SD/MMCa,  a  dopiero  potem  podziel  się  ze  wszystkimi,  POŻYTECZNYMI  uwagami  z  jego  uruchamiania  -  to  będzie  bardziej  konstruktywne  i  przydatne,  niż  trzepanie  andronów  w  stylu  jw.  Chyba  zaczynam  pisać  jak  Kisiel,  ale  \'ręce  opadają\'.    \'\'  

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
MMC2IEC - lista chętnych
« Odpowiedź #14 dnia: 21 Marca 2010, 08:47 »
 suchy  do  mojego  stylu  brakuje  Ci  ku-chu,  czyli  rynsztokowego  stylu  inteligenta  inaczej;)
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....