Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Problem z obrazem  (Przeczytany 1691 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

matek

• Gość
Problem z obrazem
« dnia: 17 Lutego 2010, 16:38 »
 Witam.  Po  zakupie  mojego  c=  podłączyłem  go  do  zasilacza  dioda  zapaliła  się.  Lecz  brak  obrazu  znaczy  sieje  ale  nic  poza  tym.  Ma  ktoś  może  jakis  pomysł  co  mogło  siąść  i  jak  to  naprawić?

Uriel75

• Gość
Problem z obrazem
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Lutego 2010, 17:08 »
 Podaj  więcej  informacji  -  podłączyłeś  do  monitora  przez  AV  czy  do  telewizora?  Podejrzewam  że  jak  do  TV  to  oczywiście  wyszukałeś  kanał?  Może  najlepiej  -  zdjęcie  na  jakiś  host  a  tu  link...

matek

• Gość
Problem z obrazem
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Lutego 2010, 15:47 »
 Kanał  wyszukałem  za  pomocą  drugiego  c=  wszystko  było  ok...  A  w  drugim  tylko  białe  pasy  latają  przez  ekran...  Podejrzewam  że  to  Cia  2  ale  pewien  nie  jestem...  (Według  C64  service)...

phaker92

• Gość
Problem z obrazem
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Lutego 2010, 15:52 »
 Proponuje  wyszukać  program  jeszcze  raz.  Możliwe  że  te  dwa  commodore  nie  są  zestrojone  tak  samo.

matek

• Gość
Problem z obrazem
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Lutego 2010, 16:07 »
 Prubowałem  przeleciałem  wszystkie  częstotliwości...  Będę  prubował  robić  kabel  DIn-euro...  Może  to  tylko  modulator

11111olo

• Gość
Problem z obrazem
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Lutego 2010, 17:53 »
 JAk  by  padł  VIC  to  by  był  czarny  obraz  a  tu  wnioskuję  brak  synchronizacji.

matek

• Gość
Problem z obrazem
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Lutego 2010, 18:53 »
 W  takim  razie  co  robic?

matek

• Gość
Problem z obrazem
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Lutego 2010, 21:39 »
 Juz  nie  wiem  kompletnie  co  robic

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
Problem z obrazem
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Lutego 2010, 23:30 »
 jeżeli  masz  dwa  komodorki  to  musisz  działać  metodycznie,  czyli  np.  przekładasz  vica  z  smiecia  do  działającego  (vic  jest  w  podstawce).  Jeżeli  vic  działa  to  znaczy  problem  z  modulatorem:    
  1.  walnięty  
  2.  roztrojony.  
  PS.  Olo  PIERDOLISZ,  VIC  generuje  sygnał  synchronizacji  H/V.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

matek

• Gość
Problem z obrazem
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Lutego 2010, 08:04 »
 Jak  wyciagnac  uklad  z  podstawki?  Prawdopodobnie  modulator  bo  zwojnica  jest  tak  jakby  ruszana.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
Problem z obrazem
« Odpowiedź #10 dnia: 19 Lutego 2010, 14:27 »
 na  symphony  2005  wyciagalem  uklady  z  rozpierdolonej  amigi  przy  uzyciu  noza  kuchennego  ...  ;)  najlepiej  ekstraktorem,  ale  noz  albo  szeroki  srubokret  i  troche  wyczucia  wystarcza.  

"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

matek

• Gość
Problem z obrazem
« Odpowiedź #11 dnia: 19 Lutego 2010, 15:02 »
 Ale  z  powtornym  wlozeniem  nie  powinno  byc  problemu

matek

• Gość
Problem z obrazem
« Odpowiedź #12 dnia: 19 Lutego 2010, 17:53 »
 Wszystkie  uklady  na  podstawkach  sa  sprawne

zyga

• Gość
Problem z obrazem
« Odpowiedź #13 dnia: 19 Lutego 2010, 18:44 »
 No  to  pewnie  od  lipnego  zasilacza  poleciały  pamięci.  To  dość  częsta  usterka.

11111olo

• Gość
Problem z obrazem
« Odpowiedź #14 dnia: 19 Lutego 2010, 19:50 »
 Kisiel  co  poradzę  że  używasz  1%  swojego  mózgu.  
  Na  stronie  
  http://www.filety.pl/index.php?strona=arty/programowanie/d012/d012\' target=_blank>http://www.filety.pl/index.php?strona=arty/programowanie/d012/d012
  ktos  napisał  \'  Wyświetlaniem  obrazu  C64  zajmuje  się  specjalizowany  układ  VIC-II.  \'  
  Bezsprzecznie  VIC  generuje  CAŁY  obraz  wraz  z  sygnałami  synchronizacji  itd.  
  Jednak  brak  myślenia  albo  nieumiejętność  czytania  przez  Ciebie  postów  sprawia  że  piszesz  bzdury  i  zarzucasz  mi  (i  nie  tylko)  pisanie  bzdur.  Chodziło  mi  o  brak  synchronizacji  spowodowanej  przez  modulator.  Spróbuj  na  sprawnym  komciu  wyjąc  VIC  i  napisz  co  się  stanie.