Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: kopiowanie całych kaset  (Przeczytany 1203 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

treneiro

• Gość
kopiowanie całych kaset
« dnia: 23 Grudnia 2009, 21:00 »
 witam,  
  Nagrałem  sobie  kilka  kaset  z  najlepszymi  (moim  zdaniem)  grami.  Zrobiłem  to  na  oryginalnym  magnetofonie,  więc  jakość  nagrania  jest  naprawdę  niezła.  Gry  wczytują  się  bezbłędnie.    
  Teraz  zapragnąłem  zrobić  sobie  kopię  tych  kaset.  Mam  dwa  magnetofony,  próbowałem  bezpośrednio  przez  kabel  -  nie  działa.  Teraz  nagrałem  plik  wav  do  pc,  a  z  pc  do  magnetofonu  (z  głowicą  mono),  pod  <-HF  cztery  paski,  jakość  beznadziejna,  nie  wgrywa...  
  Nie  wiem  co  jest  grane.  Jak  skutecznie  przegrać  całe  kasety?  Przecież  20  lat  temu  robiono  to  jakoś  całkiem  prosto  chyba  ...  
  dzięki  za  pomoc  

11111olo

• Gość
kopiowanie całych kaset
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Grudnia 2009, 12:58 »
 Musisz  mieć  stabilizowane  zasilanie  +5V  do  zasilania  silników  jak  i  elektroniki  (najlepiej  osobne  bo  razem  może  wprowadzić  zakłucenia).  Łączysz  razem  w  obu  wtykach  ze  sobą  GND,  MOTOR,  VCC,  i  READ  z  WRITE.

treneiro

• Gość
kopiowanie całych kaset
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Grudnia 2009, 15:21 »
 Serdeczne  dzięki  !  
  Super  konkretna  odpowiedź.  Po  świętach  poszukiwania  zasilaczy  ...  A  czy  mogą  być  zasilacze  od  PC?  Mam  kilka  takich.  Najłatwiej  z  nich  wyprowadzić  kabelki.  
  pozdrawiam  i  życzę  wszystkim  Wesołych  Świąt.  

treneiro

• Gość
kopiowanie całych kaset
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Grudnia 2009, 15:21 »
 Bardzo  proszę  o  informację,  czy  jest  jakakolwiek  różnica  w  zasilaniu  zasilaczem  impulsowym  i  transformatorowym?  
  W  jaki  sposób  oznaczane  są  zasilacze  stabilizowane?  Czy  mogę  doprowadzić  do  magnetofonu  napięcie  i  masę  z  zasilacza  AT  lub  ATX?

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
kopiowanie całych kaset
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Grudnia 2009, 16:36 »
 ATX  sobie  odpuść.  AT  jest  ok.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

11111olo

• Gość
kopiowanie całych kaset
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Stycznia 2010, 22:20 »
 Kisiel  nie  widzę  różnicy  w  zasilaniu  między  ATX  i  AT.  Jedyna  różnica  to  sposób  startu.

Offline Kisiel

• Level 7
kopiowanie całych kaset
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Stycznia 2010, 00:10 »
 jak  nie  widzisz  różnicy  to  po  co  przepłacać

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

treneiro

• Gość
kopiowanie całych kaset
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Stycznia 2010, 21:08 »
 Sorry  za  marudzenie,  ale  muszę  się  upewnić.  Z  2  zasilaczy  doprowadzam  tylko  po  jednej  linii  5V  do  każdego  magnetofonu.  Nie  wyprowadzam  z  zasilaczy  kabelków  GND?    
  Następnie  łączę  ze  sobą  w  magnetofonach:  GND  z  GND,  MOTOR  z  MOTOR,  SENSE  z  SENSE  oraz  READ  z  WRITE.  
  Wolałbym  czegoś  nie  skopać,  a  na  prądzie  się  znam  blado  jak  na  razie.  :)  
  dzięki  za  wyrozumiałość

treneiro

• Gość
kopiowanie całych kaset
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Stycznia 2010, 21:09 »
 Acha,  użyję  do  tego  chyba  zasilacza  od  c64  i  od  atari.  Tak,  wiem,  że  mają  inaczej  rozmieszczone  piny.  Już  nauczyłem  się  obsługiwać  miernik  ...  :)

Offline Kisiel

• Level 7
kopiowanie całych kaset
« Odpowiedź #9 dnia: 13 Stycznia 2010, 23:24 »
 zasilanie  masz  najczęściej  na  dwóch  kabelkach  np.  5V  oraz  masa.

treneiro

• Gość
kopiowanie całych kaset
« Odpowiedź #10 dnia: 14 Stycznia 2010, 10:59 »
 Czyli  do  każdego  magnetu  doprowadzam  po  dwa  kabelki:  5v  oraz  masa,  a  dodatkowo  masy  w  obu  magnetofonach  muszą  być  ze  sobą  połączone.  Czy  tak?

zyga

• Gość
kopiowanie całych kaset
« Odpowiedź #11 dnia: 14 Stycznia 2010, 15:45 »
 A  po  co  z  2  zasilaczy  ?  Podłącz  2  magnetofony  pod  jeden  zasilacz,  to  i  automatycznie  będziesz  miał  masy  połączone.

treneiro

• Gość
kopiowanie całych kaset
« Odpowiedź #12 dnia: 14 Stycznia 2010, 16:16 »
 11111olo  tak  doradził  w  tym  wątku.  2  zasilacze  mają  zapobiegać  zakłóceniom.  W  sumie  to  nie  problem,  ale  zastanawiałem  się,  czy  nie  można  byłoby  użyć  jednego  zasilacza  pecetowego  i  zasilić  oba  magnetofony.

treneiro

• Gość
kopiowanie całych kaset
« Odpowiedź #13 dnia: 14 Stycznia 2010, 18:51 »
 edycja  leży,  niestety  
  Właśnie  kombinuję  przy  tym.  Doprowadziłem  do  jednego  z  magnetofonów  5v  oraz  masę.  Byłem  przekonany,  że  magnetofon  powinien  ruszyć.  Ale  tak  się  nie  stało.  Sprawdzałem,  napięcie  jest  ok,  5,05v,  magnetofon  z  komodą  pracuje.  Co  muszę  jeszcze  uczynić?  Domyślam  się,  że  brakuje  jakiegoś  sygnału  (motor,  sense?)  Tylko  jak  nimi  pomanipulować,  żeby  czegoś  nie  uwalić  ?...  Naprawdę  nikt  tego  nie  ćwiczył?

Offline Kisiel

• Level 7
kopiowanie całych kaset
« Odpowiedź #14 dnia: 14 Stycznia 2010, 22:57 »
 a  po  co  ćwiczyć?  masz  woltomierz  jak  widzę  więc  co  za  kłopot  zmierzyć  napięcia  jakie  podaje  c64  do  magnetofonu.  Otwierasz  obudowę  komcia  i  mierzysz,  widzisz  problem?  Poza  5V  w  komciu  są  inne  napięcia.