Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: kopiowanie całych kaset  (Przeczytany 1202 razy)

treneiro

• Gość
kopiowanie całych kaset
« Odpowiedź #15 dnia: 15 Stycznia 2010, 08:08 »
 Drogi  Panie  Kisiel,  
  Jeżeli  nie  masz  Pan  życzenia  komuś  pomóc,  to  proszę  serdecznie  wstrzymać  się  od  przemądrzałych  wpisów,  przynajmniej  w  moich  wątkach.  Sądząc  po  jakości  i  wartości  Pańskich  porad,  wyobrażam  sobie  Pana  jako  balon  przeogromny,  i  karierę  największą  wróżę  Panu  w  Pucharze  Gordon  Benetta.  Proszę  mnie  nie  traktować  jak  pryszczatego  smarka,  bo  ten  okres  życia  przechodziłem  prawie  30  lat  temu.    
  Gdybym  umiał  sobie  sam  z  tym  poradzić,  zapewne  nie  zadawałbym  tak  banalnych  pytań  na  tak  szacownym  forum  specjalistów  Pańskiej  klasy.  Moje  umiejętności  w  elektronice  sprowadzają  się  właśnie  do  zmierzenia  napięcia  we  wtyczce  oraz  sklejenia  lutownicą  od  biedy  dwóch  kawałków  kabla.    
  Pomyślałem,  że  z  pomocą  kogoś  życzliwego  będę  w  stanie  zrealizować  swój  pomysł.  Byłem  jednak  naiwnym  optymistą.    
  A  Pan,  Panie  Kisiel,  pompuj  się  Pan  nadal.  Uważaj  jednak  na  sukulenty  ...

Offline Skull

• Level 6
kopiowanie całych kaset
« Odpowiedź #16 dnia: 15 Stycznia 2010, 13:27 »
 treneiro  powoli...  

\'Nagrałem  sobie  kilka  kaset  z  najlepszymi  (moim  zdaniem)  grami.  Zrobiłem  to  na  oryginalnym  magnetofonie,  więc  jakość  nagrania  jest  naprawdę  niezła.  Gry  wczytują  się  bezbłędnie.\'  

Świetnie.    
  Tylko  jak  nagrałeś,  skoro  teraz  masz  problemy  ze  zrobieniem  kopii??    Nie  możesz  nagrać  drugi  raz  na  inna  kasetę?  

\'Teraz  zapragnąłem  zrobić  sobie  kopię  tych  kaset.  Mam  dwa  magnetofony,  próbowałem  bezpośrednio  przez  kabel  -  nie  działa.  \'  

Magnetofony  od  c64  czy  grundig/  kasprzak  tudzież  inne  ?  

\'Teraz  nagrałem  plik  wav  do  pc,  a  z  pc  do  magnetofonu  (z  głowicą  mono),  pod  <-HF  cztery  paski,  jakość  beznadziejna,  nie  wgrywa...  Nie  wiem  co  jest  grane.\'  

Ja  też,  nie  wiem  co  jest  nagrane.  Na  jaki  magnetofon?  do  c64  ?  czy  przez  audio  out  z  karty  dzwiękowej  na  \'jamnika\'.  

\'Jak  skutecznie  przegrać  całe  kasety?  Przecież  20  lat  temu  robiono  to  jakoś  całkiem  prosto  chyba  ...  \'  

bardzo  prosto:  jak  się  wczytała  gra,  to  jeszcze  przed  RUN,  wpisywałeś  SAVE  i  wkładałeś  czystą  kasetę  ->  jedna  kopia  już  jest.  Jak  chcesz  drugą  to  znowu  SAVE  itd..  

Jeśli  chodzi  o  połączenie  dwóch  magnetofonów  commodore  to  w  którymś  ze  starych  C&A  był  schemacik  tzw.  przelotki  ->  z  jedngo  magnetofonu  do  drugiego.  Nie  trzeba  było  dodatkowego  zasilacza.  

treneiro

• Gość
kopiowanie całych kaset
« Odpowiedź #17 dnia: 15 Stycznia 2010, 13:52 »
 Skull  
  \'Jak  skutecznie  przegrać  całe  kasety?  Przecież  20  lat  temu  robiono  to  jakoś  całkiem  prosto  chyba  ...  \'  

bardzo  prosto:  jak  się  wczytała  gra,  to  jeszcze  przed  RUN,  wpisywałeś  SAVE  i  wkładałeś  czystą  kasetę  ->  jedna  kopia  już  jest.  Jak  chcesz  drugą  to  znowu  SAVE  itd..  

dziękuję,  zostałem  oświecony  

Oczywiście  chodzi  o  skuteczne  przegranie  jednym  sumptem  całej  kasety,  korzystając  z  dwóch  magnetofonów  (oryginalnych  od  C-64)  odpowiednio  połączonych  ze  sobą  bez  pośrednictwa  komputera.  Ale  to  chyba  wynika  z  treści  wątku  ...  

treneiro

• Gość
kopiowanie całych kaset
« Odpowiedź #18 dnia: 15 Stycznia 2010, 14:00 »
 A  jeśli  chodzi  o  przelotkę,  to  działa  ona  wraz  z  komputerem,  czyli  pracą  magnetofonu  steruje  C-64.  Można  zatem  kopiować  programy  pojedynczo.  Tego  nie  trzeba  mi  tłumaczyć.  Mnie  chodzi  o  kopiowanie  jednym  włączeniem  magnetofonów  (oryginalnych  od  C-64)  całej  strony  kasety  x  na  drugą  kasetę  y.    

p.a.

• Gość
kopiowanie całych kaset
« Odpowiedź #19 dnia: 15 Stycznia 2010, 14:18 »
 Hmm...szczerze  powiedziawszy  \'w  epoce\'  kopiowałem  kasety  za  pomocą  zwykłej  wieży  (oczywiście  z  dwiema  kieszeniami),  korzystając  na  dodatek  z  szybkiego  nagrywania  -  i  nie  miałem  problemów  z  wczytywaniem  później  tych  gier,  a  przynajmniej  nie  pamiętam,  bym  miewał.  

Nie  wiem,  czy  podchodzi  to  pod  ilustrację  przysłowia  \'trafiło  się  ślepej  kurze  ziarno\'  albo  \'co  drugi  głupi  ma  szczęście\',  ale  mi  to  naprawdę  działało  a  prościej  się  tego  zrobić  już  chyba  nie  da  :)

Offline wegi

• Level 7
kopiowanie całych kaset
« Odpowiedź #20 dnia: 15 Stycznia 2010, 14:33 »
 Otóż  właśnie,  ewentualnie  trzeba  poćwiczyć  skos  głowicy  magnetofonu  odczytującego.  

Kasety  sprzed  wielu  lat  mogły  także  utracić  część  śladu  magnetycznego  i  możliwe,  że  nie  da  się  ich  przegrać  jak  nie  ma  czego.  

Poważny  sprzęt  do  takiego  kopiowania  robił  polski  inżynier  Twórca  Black  Boxów.
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

NIECH NIE BĘDZIE NICZEGO !!!

CZY RAF PIŁ Z JERICHA KUBECZKA ???

indyjr

• Gość
kopiowanie całych kaset
« Odpowiedź #21 dnia: 15 Stycznia 2010, 16:50 »
 \'A  jeśli  chodzi  o  przelotkę,  to  działa  ona  wraz  z  komputerem,  czyli  pracą  magnetofonu  steruje  C-64.  Można  zatem  kopiować  programy  pojedynczo.\'  

Nieprawda.    

Mam  taką  przelotkę  w  domu,  nazywa  się  toto      
  \'Easy  Tape\'  na  górze  jest  przełącznik  trybu  pracy.  Jak  najbardziej  można  przegrywać  całe  kasety.  Jaki  inaczej  byłby  sens  takiego  urządzenia?  

[URL=http://img502.imageshack.us/i/dsc00098h.jpg/ target=_blank>[IMG target=_blank>http://img502.imageshack.us/img502/1607/dsc00098h.th.jpg[/IMG target=_blank>[/URL target=_blank>

indyjr

• Gość
kopiowanie całych kaset
« Odpowiedź #22 dnia: 15 Stycznia 2010, 16:51 »
 Zapomniałem,  że  tu  się  tak  nie  da.  Zdjęcie    
  Easy  Tape`a:  

http://img502.imageshack.us/img502/1607/dsc00098h.jpg\' target=_blank>http://img502.imageshack.us/img502/1607/dsc00098h.jpg

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
kopiowanie całych kaset
« Odpowiedź #23 dnia: 15 Stycznia 2010, 17:17 »
 \'Drogi  Panie  Kisiel,  
  ...  
  Gdybym  umiał  sobie  sam  z  tym  poradzić,  zapewne  nie  zadawałbym  tak  banalnych  pytań  na  tak  szacownym  forum  specjalistów  Pańskiej  klasy.  Moje  umiejętności  w  elektronice  sprowadzają  się  właśnie  do  zmierzenia  napięcia  we  wtyczce  oraz  sklejenia  lutownicą  od  biedy  dwóch  kawałków  kabla.\'  
  I  takie  umiejętności  są  wystarczające  do  rozwiązania  samodzielnego  tego  problemu.  Jak  zapewne  Pamięta  Pan  komodor  może  zatrzymać  silnik  w  magnetofonie.  Więc  na  chłopski  rozum  trzeba  sprawdzić  napięcia  jakie  podaje  komcio  na  poszczególne  piny.  
  A  pozostałe  komentarze  może  Szanowny  Panie  wynikają  ze  zwykłej  złośliwości?  Czy  też,  z  góry  zakłada  Pan,  że  jestem  odzwierciedleniem  Pana  osobowości?  
  Jak  widać  na  zdjęciu  powyżej  jest  to  rozwiązanie  identyczne  z  opisanym  przeze  mnie  tylko  że  bez  użycia  komcia  jako  zasilacza.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

treneiro

• Gość
kopiowanie całych kaset
« Odpowiedź #24 dnia: 15 Stycznia 2010, 18:06 »
 @indyjr  
  Czy  byłaby  możliwość  obejrzenia  tego  urządzenia  w  środku  z  jednej  i  drugiej  strony?  A  może  jest  to  gdzieś  do  znalezienia  w  sieci?    
  Wątpliwości  budzi  jedynie  długotrwałe  użycie  jednocześnie  dwóch  magnetofonów  wraz  z  komputerem.  Czy  zasilacz  nie  jest  wtedy  za  mocno  obciążony?  
  Wcześniej  faktycznie  nie  słyszałem  o  takim  interfejsie.    

indyjr

• Gość
kopiowanie całych kaset
« Odpowiedź #25 dnia: 15 Stycznia 2010, 19:22 »
 Nie  wiem,  bardzo  dawno  go  nie  używałem  (tak  od  92  :)),  ale  nie  pamiętam  żeby  zasilacz  się  przegrzewał.  Fakt,  że  ja  nie  produkowałem  ino  przegrywałem  soft  od  kumpli.  Co  do  rozkręcania  -  wolałbym  nie,  ponieważ  traktuję  egzemplarz  kolekcjonersko,  poza  tym  jak  ja  coś  rozkręcę,  to  później  niewielu  umie  to  złożyć  ze  mną  na  czele.  Natomiast  powinieneś  znaleźć  gdzieś  na  necie  schemat  takiego  cuda.

Offline Skull

• Level 6
kopiowanie całych kaset
« Odpowiedź #26 dnia: 16 Stycznia 2010, 09:45 »
 @indyjr  -  łoo  to  takiego  cudka  to  nie  widziałem.  Ja  mam  przerobiony  magnetofon  na  \'przelot\'.  Czyli  z  tyłu  ma  takie  wyjscie  jak  z  c64  (drugi  się  podłączało  do  tego  pierwszego)  -  coś  jak  łączenie  stacji  dysków.  

@treneiro  -  no  co  tu  teraz  Ci  poradzić.    

Musisz  zrobić  sobię  taką  przelotkę.  Jeśli  nie  chcesz  korzystać  przy  tym  z  c64  to  oczywiście  podepnij  zasilacz  (nie  wiem  po  co  dwa)  tylko  pod  ten  pierwszy  magnetofon  -  do  drugiego  napięcie  i  masa  \'dojdzie\'  już  z  przelotki.  (mocy  zasilacza  starczy  z  nawiązką)    

a  ogólnie  proponuję  rozwiązanie  nr  dwa(możliwe  że  nawet  tańsze):  Kupic  stację  dysków.  
  Korzysta  się  z  niej  tak  samo  jak  z  magnetofonu,  tyle  że  szybciej,  i  każdą  gierkę  możesz  wgrać  od  razu,  a  nie  przewijając  kasety  (i  to  nawet  bez  dodatkowych  cartridges).  
  Co  do  przegrywania  całych  dyskietek  jest  mnóstwo  programów  na  c64.  

treneiro

• Gość
kopiowanie całych kaset
« Odpowiedź #27 dnia: 16 Stycznia 2010, 13:13 »
 ok,  dziękuję  za  pomoc,  temat  zamknięty

suchy

• Gość
kopiowanie całych kaset
« Odpowiedź #28 dnia: 18 Stycznia 2010, 06:59 »
 @treneiro,  kisiel  już  tak  ma!  Nie  daje  ryby,  tylko  wędkę!  ;-)

suchy

• Gość
kopiowanie całych kaset
« Odpowiedź #29 dnia: 18 Stycznia 2010, 07:02 »
 ...  czasami  bez  haczyka!    \'\'