@wegi, z grubsza jest tak jak piszesz. Jak rozrysowywałem schemacik carta, to \'troszku\' mi pamięć wróciła (jak by nie było 20 lat!!!). Jeśli chodzi o dodatkową podstawkę, to było inaczej niż pisałem na ten temat dotychczas. Otóż w tamtych czasach trudno było dostać pamięci EPROM o dużych pojemnościach - były drogie i nie zawsze dostępne w każdym sklepie, dlatego zrobiliśmy carta uniwersalnego, który mógł pracować albo z jedną 27C512, albo z dwoma 27C256 - po to była potrzebna ta druga podstawka i przełącznik i jeszcze jedna bramka z 74LS02 (pracująca jako inwerter). Uprościłem całość, wyrzucając to co niepotrzebne, bo dzisiaj nie ma problemu z pamięciami (obecnie taniej można kupić flash`a 128kB zamiast eprom`a 64kB i zastosować w to miejsce z \'drobnymi\' przeróbkami całości

). Cart włącza się automatycznie po uruchomieniu C64 (reset - na Qd IC2, czyli na /EXROM pojawia się stan logiczny L) i wyłącza się po ośmiu impulsach (odczytanie ośmiu bloków 8k) na licznik IC2 (myślę, że może to być osiem zapisów lub odczytów, bo nie używamy R/W, do obszaru niewykorzystywanego przez hardware C64, czyli w naszym przypadku $DE00-$DEFF) - wtedy mamy stan H na Qd IC2 (noga 11 licznika IC2). Jak \'rozgryziecie\' sofcik do UCarta, to się wszystko wyjaśni dokładnie. ;-). Mam dzisiaj trochę czasu, to się biorę zaraz za reanimację mojego programatora epromów. Jak dobrze pójdzie to może jeszcze dzisiaj będą biny. O terminie ich wrzucenia do netu poinformuję wcześniej w temacie \'KONKURS z nagrodamia\', tak aby wszyscy chętni mieli równy start do disassemblacji!