Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Kto był pierwszy?  (Przeczytany 1493 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
Kto był pierwszy?
« Odpowiedź #30 dnia: 14 Listopada 2009, 17:03 »
 no  ja  tam  do  jednego  projektu  triala  instaluje,  w  30  dni  jak  nie  wymyślisz  to  już  nie  wymyślisz  :)  Taki  kart  to  parę  dni  roboty  razem  z  tworzeniem  biblioteki  elementów..  bo  te  protelowe  to  są  niestety  czasem  nie  ten  teges.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

chateau

• Gość
Kto był pierwszy?
« Odpowiedź #31 dnia: 14 Listopada 2009, 17:55 »
 widze  ze  Waldemar  Czajkowski  sie  zarejestrowal  na  forum    \'\'  

waldemarczajkowski

• Gość
Kto był pierwszy?
« Odpowiedź #32 dnia: 14 Listopada 2009, 18:00 »
 Pan  inżynier  doktor  Romuald  Drahokaupil  wymiślił  i  opatentował  wszystkie  Black  Boxy,  sprzedał  nawet  potem  patent  -  licencję  firmie  Atrax  z  Warszawy,  ja  mu  je  w  swojej  sieci  sprzedaży  rozprowadzałem  po    zachodniej  połowie  Polski,  teraz  jest  na  emeryturze

waldemarczajkowski

• Gość
Kto był pierwszy?
« Odpowiedź #33 dnia: 14 Listopada 2009, 18:02 »
 a  jeśli  ktoś  mówi,  że  mnie  spotkał  w  wojsku  to  się  myli,  nie  byłem  nigdy  w  wojsku  !  taki  ze  mnie  pacyfista

Offline wegi

• Level 7
Kto był pierwszy?
« Odpowiedź #34 dnia: 14 Listopada 2009, 20:29 »
 ups...  Ale  pracownia  MIAN  to  nie  Atrax  a  rypała  jego  sofcik...  

BTW  nie  wnikając  w  szczegóły  w  BB8  jest  SAM  RECITER  i  SOUND  MASTER  -  ciekawe...
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

NIECH NIE BĘDZIE NICZEGO !!!

CZY RAF PIŁ Z JERICHA KUBECZKA ???

Offline wegi

• Level 7
Kto był pierwszy?
« Odpowiedź #35 dnia: 14 Listopada 2009, 20:33 »
 Inne  skojarzenie  -  Colossus  Chess  4  \'cracked  Waldi...\'  -  (???)
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

waldemarczajkowski

• Gość
Kto był pierwszy?
« Odpowiedź #36 dnia: 14 Listopada 2009, 20:50 »
 MIAN  czyli  Andrzej  Janeczko  to  sąsiad  pana  Romualda  

suchy

• Gość
Kto był pierwszy?
« Odpowiedź #37 dnia: 19 Listopada 2009, 21:00 »
 Zainstalowałem  starszą  wersję  Eagla  i  wszystko  jest  ok.  Schemacik  carta  jest  tutaj:  

http://c64.phorum.pl/viewtopic.php?t=46\' target=_blank>http://c64.phorum.pl/viewtopic.php?t=46

...  miłego  studiowania.    \'\'  

Offline wegi

• Level 7
Kto był pierwszy?
« Odpowiedź #38 dnia: 19 Listopada 2009, 22:30 »
 No  więc  tak  -  po  obejrzeniu  schematu  powymądrzam  się  o  sprawach  na  których  się  nie  znam  \'\'    

Carta  widzisz  w  8miu  bankach  po  8KB  -  nie  licząc  drugiego  eproma  z  przełącznika  którego  nie  uwzględniłeś:P  

Korzystasz  z  z  IO1  synchronizując  się  fi2  odwołanie  do  IO1  ($DE00-$DFFF)  przełącza  banki  carta  wyłączenie  widoczności  karta  i  sposób  bankowania  tu  strzelam  -  odczyt  $DE00-$DFFF  to  wyłączenie  -  zapis  przełączenie  banku  -  albo  na  przemian  

Poprawcie  mnie  gdzie  się  mylę:)  

Wrzuć  bina  i  wszystko  jasne  będzie  

aha  -  eagla  też  dawaj:)

suchy

• Gość
Kto był pierwszy?
« Odpowiedź #39 dnia: 20 Listopada 2009, 11:38 »
 @wegi,  z  grubsza  jest  tak  jak  piszesz.  Jak  rozrysowywałem  schemacik  carta,  to  \'troszku\'  mi  pamięć  wróciła  (jak  by  nie  było  20  lat!!!).  Jeśli  chodzi  o  dodatkową  podstawkę,  to  było  inaczej  niż  pisałem  na  ten  temat  dotychczas.  Otóż  w  tamtych  czasach  trudno  było  dostać  pamięci  EPROM  o  dużych  pojemnościach  -  były  drogie  i  nie  zawsze  dostępne  w  każdym  sklepie,  dlatego  zrobiliśmy  carta  uniwersalnego,  który  mógł  pracować  albo  z  jedną  27C512,  albo  z  dwoma  27C256  -  po  to  była  potrzebna  ta  druga  podstawka  i  przełącznik  i  jeszcze  jedna  bramka  z  74LS02  (pracująca  jako  inwerter).  Uprościłem  całość,  wyrzucając  to  co  niepotrzebne,  bo  dzisiaj  nie  ma  problemu  z  pamięciami  (obecnie  taniej  można  kupić  flash`a  128kB  zamiast  eprom`a  64kB  i  zastosować  w  to  miejsce  z  \'drobnymi\'  przeróbkami  całości    \'\'    ).  Cart  włącza  się  automatycznie  po  uruchomieniu  C64  (reset  -  na  Qd  IC2,  czyli  na  /EXROM    pojawia  się  stan  logiczny  L)  i  wyłącza  się  po  ośmiu  impulsach  (odczytanie  ośmiu  bloków  8k)  na  licznik  IC2  (myślę,  że  może  to  być  osiem  zapisów  lub  odczytów,  bo  nie  używamy  R/W,  do  obszaru  niewykorzystywanego  przez  hardware  C64,  czyli  w  naszym  przypadku  $DE00-$DEFF)  -  wtedy  mamy  stan  H  na  Qd  IC2  (noga  11  licznika  IC2).  Jak  \'rozgryziecie\'  sofcik  do  UCarta,  to  się  wszystko  wyjaśni  dokładnie.  ;-).  Mam  dzisiaj  trochę  czasu,  to  się  biorę  zaraz  za  reanimację  mojego  programatora  epromów.  Jak  dobrze  pójdzie  to  może  jeszcze  dzisiaj  będą  biny.  O  terminie  ich  wrzucenia  do  netu  poinformuję  wcześniej  w  temacie  \'KONKURS  z  nagrodamia\',  tak  aby  wszyscy  chętni  mieli  równy  start  do  disassemblacji!  

Offline kenji

• Level 5
Kto był pierwszy?
« Odpowiedź #40 dnia: 20 Listopada 2009, 13:05 »
 To  może  tak  przy  okazji  tego  konkursu  ktoś  mógłby  zrobić  wsad  do  tego  carta  z  grą  Target  Renegade?    \'\'    
  Mógłbym  sobie  wtedy  zrobić  własny  automat  z  tą  gierką    \'\'    \'\'    \'\'  

suchy

• Gość
Kto był pierwszy?
« Odpowiedź #41 dnia: 20 Listopada 2009, 17:10 »
 @kenij00,  UCart  w  tej  postaci  obsługuje  tylko  \'pojedyńcze\'  gry  \'failowe\'  (kasetowe),  czyli  na  carta  możesz  zaprogramować  dowolny  program  do  C64,  np.  grę,  którą  jednorazowo  ładujesz  do  komcia.  Oczywiście  możnaby  go  dalej  rozbudowywać  w  zależności  od  potrzeb,  ale  czy  warto?

suchy

• Gość
Kto był pierwszy?
« Odpowiedź #42 dnia: 20 Listopada 2009, 17:15 »
 ...  być  może  w  oparciu  o  nowe  pamięci  (flash,  fram)  i  programowanie  carta  z  poziomu  C64  (bez  programatora),  czyli  przez  KAŻDEGO  zainteresowanego,  mogłoby  być  ciekawe    \'\'  

Offline wegi

• Level 7
Kto był pierwszy?
« Odpowiedź #43 dnia: 20 Listopada 2009, 18:02 »
 W  zasadzie  jakby  wystarczyło  romu  to  można  przerobić,  żeby  zamiast  z  driva  czy  magnetu  doczytywał  levele  z  cardridge`a...

Offline wegi

• Level 7
Kto był pierwszy?
« Odpowiedź #44 dnia: 20 Listopada 2009, 18:19 »
 I  pomyłka  co  pisałem  IO1  to  oczywiście  obszar  $DE00  do  $DEFF  a  nie  do  $DFFF  przepraszam  trochę  za  daleko  się  rozpędziłem.  

Wypada  nadmienić,  że  takie  rozwiązanie  jest  ciut  niebezpieczne  ponieważ  odwołanie  programowe  (mam  na  myśli  uruchomioną  już  grę)  włączy  widoczność  carta  pod  $8000  i  przesłoni  RAM  co  na  99%  da  zwisa  -  czasem  decrunchery  też  \'motały  się\'  po  tym  obszarze  i  bywały  niespodzianki  bodajże  były  kłopoty  z  cruel  cruncherem  2.0  -  tak  tylko  sobie  rozważam,  nie  żebym  krytykował  carta  \'\'