Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Rewitalizacja płytki  (Przeczytany 1198 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

sky

• Gość
Rewitalizacja płytki
« dnia: 24 Września 2009, 07:23 »
 Posiadam  cartrige  BB  -  zewnętrznie  stan  idealny,  jednak  płytka  (zapewnie  od  niesprzyjających  waruków  otoczenia  i  niedbałości  producenta)  pokryła  się  w  miejscu  scieżek  kurzem  i  cienką  warstwą  tlenków.  Czy  szanowni  koledzy  zdradzą  jakiś  domowy  sposób,  który  chociaż  w  części  przywróci  jej  dawny  blask?    
  kurz  -  alkohol  izopropylowy  
  tlenki  -  ???

gornipio

• Gość
Rewitalizacja płytki
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Września 2009, 08:42 »
 Wiem,  ze  zaraz  powiecie,  ze  lama  ze  mnie,  ale  ja  tam  zawsze  wszystko  spirolem  czyscze  :p  mam  na  mysli  wszelkie  mikrokomputery.

gornipio

• Gość
Rewitalizacja płytki
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Września 2009, 08:43 »
 A  ktora  to  wersja  bb?

Offline Amun-Ra

• Level 3
  • Gdyby mi się chciało…
Rewitalizacja płytki
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Września 2009, 11:45 »
 Na  utlenienie  pomogłoby  przecynowanie  ścieżek.
And the Lord said unto John, come forth and thou shall receive eternal life. But John came fifth and won a toaster.
https://retro.rocks/cc/

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
Rewitalizacja płytki
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Września 2009, 16:30 »
 Sky,  Ty  tego  kartridża  chcesz  używać  czy  podziwiać  ?  

Do  używania  wystarczy  tylko  przeczyszczenie  spirytem.  A  przy  wkładaniu  do  portu  expansion  tlenki  się  i  tak  zetrą.
-profil nieaktywny-

lukwol

• Gość
Rewitalizacja płytki
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Września 2009, 18:23 »
 Najlepszy  preparat  KONTAK  !!!

gornipio

• Gość
Rewitalizacja płytki
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Września 2009, 18:36 »
 ...Mówiłem,  że  wystarczy  spirol...  

@lukwol  Co  to  jest  ten  KONTAK?

zyga

• Gość
Rewitalizacja płytki
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Września 2009, 19:37 »
 Takie  tam...  http://www.cyfronika.com.pl/kontaktchemie3.htm\' target=_blank>http://www.cyfronika.com.pl/kontaktchemie3.htm

Co  do  płytek  robionych  domowym  sposobem,  to  dobrym  zwyczajem  po  wytrawieniu  jest  pomalowanie  ich  roztworem  kalafonii  w  spirytusie,  zapobiega  to  ich  utlenianiu.  

A  tak  między  bogiem  a  prawdą,  to  nie  przejmował  bym  się  tą  cieniutką  warstwą  tlenków  na  powierzchni.

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
Rewitalizacja płytki
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Września 2009, 19:59 »
 no  nie  wiesz  co  mówisz...  styk  pokrywa  się  nalotem  i  masz  jaja  zamiast  BB  :)
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

lukwol

• Gość
Rewitalizacja płytki
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Września 2009, 20:22 »
 Kontakt  to  preparat  w  \'sprayu\'  do  czyszczenia  wszelkich  styków  elektronicznych  ...  usuwa  osady  ,  tlenki  rdzę  itp  itd.  do  dostania  w  sklepach  elektronicznych    

gornipio

• Gość
Rewitalizacja płytki
« Odpowiedź #10 dnia: 24 Września 2009, 20:28 »
 ...ide  taki  kupic  :p  brzmi  ciekawie.  Uwielbiam  konserwowac  mikrokomputery,  odrdzewiac  styki,  czyscic  plyty  spirolem  itd.

zyga

• Gość
Rewitalizacja płytki
« Odpowiedź #11 dnia: 25 Września 2009, 08:13 »
 @Kisiel.  Pisząc  o  roztworze  kalafonii,  nie  miałem  na  myśli  miejsca  styków,  tylko  resztę  ścieżek.  To  chyba  oczywiste  ;)

sky

• Gość
Rewitalizacja płytki
« Odpowiedź #12 dnia: 25 Września 2009, 08:20 »
 Przetarłem  całą  płytkę  wacikiem  nasączonym  alkoholem  izopropylowym.  Wizualnie  trochę  się  polepszyło,  ale  co  najważniejsze  cartridge  zaskoczył  i  działa    \'\'    
  gornipio:  Black  Box  (v.3)  z  dopiskiem  \'Made  by  HARD-SOFT  HS\'

Offline wegi

• Level 7
Rewitalizacja płytki
« Odpowiedź #13 dnia: 25 Września 2009, 09:36 »
 ooo!  po  Atraxie  i  Micro  Luc  jeszcze  Hard  Soft  był?  Pełna  konkurencja  \'\'  
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

NIECH NIE BĘDZIE NICZEGO !!!

CZY RAF PIŁ Z JERICHA KUBECZKA ???

zyga

• Gość
Rewitalizacja płytki
« Odpowiedź #14 dnia: 25 Września 2009, 10:25 »
 W  Bydgoszczy  była  chyba  jeszcze  firma  System(R),  która  robiła  karty  do  C64.  Swego  czasu  kupiłem  u  nich  worek  kartdridży  po  2.5zł  sztuka  (BlackBox  4,  Final  II,  Kopier  dyskowy  itp.)  
  Produkowali  oni  też  karta  QuickBox,  który  to  był  BlackBoxem  v8  ze  zmienioną  nazwą  (ten  z  syntezą  polskiej  mowy).