Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: logo na c64  (Przeczytany 703 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

gornipio

• Gość
logo na c64
« dnia: 22 Września 2009, 07:41 »
 Wiem,  ze  byly  jakies  kartridze  z  logo  na  cńí,  ale  na  jest  tez  chyba  gdzies  w  necie  logo  na  dyskietki?  Fajnie  byloby  sie  pobawic  zolwiem  w  stylu  retro  :P

Offline kenji

• Level 5
logo na c64
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Września 2009, 09:51 »
 Było  Logo  na  C-64,  ale  jaki  sens  ma  \'programowanie\'  w  tym  to  za  bardzo  nie  wiem.  

zyga

• Gość
logo na c64
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Września 2009, 09:55 »
 Tutaj  znajdziesz  różne  języki  programowania  na  C64  w  tym  logo:  
  http://stankiewicz.piotr.w.interia.pl/download.html\' target=_blank>http://stankiewicz.piotr.w.interia.pl/download.html

Offline wegi

• Level 7
logo na c64
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Września 2009, 10:05 »
 Jeszcze  warto  spojrzeć  do  grafiki  komputerowej  R.  Baumann`a  

@Gornipio  -  odezwij  się  na  priva
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

NIECH NIE BĘDZIE NICZEGO !!!

CZY RAF PIŁ Z JERICHA KUBECZKA ???

gornipio

• Gość
logo na c64
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Września 2009, 10:43 »
 To  raczej  taki  gadzet,  chcialem  pokazac  bratu  pierwsze  wersje  logo  bo  teraz  na  informatyce  robi  w  logomocji..  @Wegi  mam  do  ciebie  priva  napisac?  Bo  na  maila  nic  nie  dostalem  :P

gornipio

• Gość
logo na c64
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Września 2009, 10:45 »
 @zyga  wielkie  dzieki  za  ten  link.  jak  bede  mial  flopa  to  sie  pobawie  forward  10!

gornipio

• Gość
logo na c64
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Września 2009, 12:44 »
 @wegi  odpisalem  ci  na  priva.  innych  uzytkownikow  przepraszam  za  3ci  z  kolei  post...

Tomaaz

• Gość
logo na c64
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Września 2009, 22:46 »
 W  zamierzchłym  czasach  kiedy  chodziłem  do  liceum,  miałem  Logo  na  informatyce.  Siedzieliśmy  przed  kilkunastoma  Elwro  800  Junior  i  pisaliśmy  kompletnie  bezużyteczne,  głupiutkie  programiki,  z  którymi  -  o  dziwo  -  niektórzy  nie  mogli  sobie  dać  rady.    \'\'    

Jeśli  masz  ochotę  spróbować,  to  próbuj.  Z  dziesiejszej  perspektywy  Logo  nie  jest  bardziej  passe  niż  Basic  czy  asembler  na    C64.

Reiter

• Gość
logo na c64
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Września 2009, 23:30 »
 Jeśli  chcesz  coś  zrobić,  to  ucz  się  Cobola  i  jedź  do  stanów  zjednoczonych.  Tam  będziesz  mieć  za  to  tyle  kasy,  co  u  nas  rośnie  szpinaku  na  łące.  Całkiem  poważnie.

gornipio

• Gość
logo na c64
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Września 2009, 07:37 »
 @Tomaaz  w  liceum  logo  walkowaliscie?  Tego  bym  sie  nie  spodziewal...  No  i  w  dodatku  na  elwro  800.  :p  i  co  fajne  byly,  czy  wszyscy  z  was  marzyli  o  komodorcach/amigach/spektrumach?

gornipio

• Gość
logo na c64
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Września 2009, 07:38 »
 @reiter  -  u  nas  szpinaku  chyba  nie  ma  na  lakach  :p  cplusplus  chyba  bardziej  oplacalny  :p

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
logo na c64
« Odpowiedź #11 dnia: 23 Września 2009, 09:51 »
 Tomaaz,  czy  Ty  masz  jakiś  kompleks  jeśli  chodzi  o  assembler  ???  

-profil nieaktywny-

Tomaaz

• Gość
logo na c64
« Odpowiedź #12 dnia: 23 Września 2009, 10:36 »
 To  była  odpowiedź  na  post  kenji00.  Ale  niech  będzie.  gornipio  -  daj  sobie  spokój  z  Logo  i  Basiciem.  Bierz  się  za  asembler.  Wszyscy,  co  tu  piszą  tak  zaczynali,  a  ich  pierwszym  programem  były  wektory  ze  scrollami  na  otwartyh  ramkach.    \'\'    

A  poważniej  -  jak  masz  ochotę  spróbować  to  próbuj.  Sam  ocenisz  czy  to  głupie  czy  nie.    

gornipio

• Gość
logo na c64
« Odpowiedź #13 dnia: 23 Września 2009, 10:46 »
 ...  ja  tez  uwazam  ze  logo  jest  glupim,  do  niczego  nie  prowadzacym,  edukacyjnym  jezykiem.  moj  brat  ma  teraz  w  szkole,  wiec  chcialem  mu  pokazac  poczatki  logo.  co  do  assemblera  -  trudny  jest?  moze  najpierw  basica  sprobuje.  bo  jedyne  co  umiem  to  print  10  hello  world.  proponujecie  jakies  kompendium  basica?

Offline kenji

• Level 5
logo na c64
« Odpowiedź #14 dnia: 23 Września 2009, 11:30 »
 Widzę  że  zostałem  źle  zrozumiany.  

IMO  lepiej  zacząć  od  Basic`a,  nawet  takiego  prostego  jak  na  C-64.  Podstawy  tu  zaczerpnięte  przydadzą  się  dalej.    
  Uważam  że  nauka  Logo  była  bez  sensu  już  te  kilkanaście  lat  temu,  gdy  na  informatyce  próbowano  nam  pokazać  jak  żółw  rysuje  linie.  
  Później  próbowano  mnie  uczyć  różnych  języków  Pascal,  C,  i  o  wiele  bardziej  przydała  mi  się  znajomość  Commodore  Basic  niż  Logo.  

Ja  dopiero  teraz  próbuję  zrozumieć  asembler  C-64.  Pierwsza  próba  okazała  się  nieudana  (na  usprawiedliwienie  powiem  że  było  to  w  czasie  gdy  wiedziałem  że  za  miesiąc  dostanę  486).  

Co  do  początków  to  pamiętam  że  pracowicie  przeklepałem  z  jakiegoś  starego  Bajtka  listing  zegara.  
  Problem  był  jeden:  nie  wiedziałem  że  po  każdej  linii  należy  nacisnąć  Return.  
  Drugi  problem  to  płaczący  brat  i  wrzeszcząca  za  nim  mama,  że  zamiast  jakiejś  fajnej  gry  ja  znowu  jakieś  gówna  wymyślam  sobie.