@gornipio. Co do dyskpów 5,25``. Prawdopodobnie stąd kojarzysz, że te dyski można było stosować na Amidze, bowiem ten nośnik był bardzo rozpowrzechniony z uwagi na cenę. Ja sam używałem tylko 5 do AMigi bo na 3,5`` nie miałem kasy, albo jej żałowałem

.
C64 i Amiga to komputery różnej klasy. W przeciwieństwie do C64, Amiga nie posiada interpretera ekranowego po bezpośrednim uruchoomieniu (ekran komend). Po włączeniu pokazuje się ekran startowy i system przechodzi w tryb oczekiwania (między innymi charakterystyncze \'tykanie\' stacji dysków). W zależności co załadujesz system będzie pracował w takim trybie.
Dyskietka o którą pytałeś, to dysk systemowy Workbench`a - czegoś w rodzaju DOS`a z tym wyjątkiem, że część procedur dosowych znajduje się w romie komputera, workbench jest tylko pomostem do nich. Analogicznie z okienkami (pewnie widziałeś). Jak uda ci się odpalić Workbencha wylistuj sobie zawartość dyskietki - zobaczych wiele cech wspólnych ze strukurą katalogów Unixa/Linuxa.
Inaczej jest gdy uruchamiasz np grę albo demko (częściej demko

. Wtedy często uruchamiany jest loader trackowy ładujący dane bez użycia dosa bezpośrednio ze ścieżek i sektorów dysku (i znowu charakterystyczne miarowe przesówanie głowicy. Wtedy obszar RAM (obszar pamięci CHIP) zarezerwowany dla Workbencha zostaje zwolniony i może być tam załadowny i uruchomiuony program.
Poszukaj dobrze obrazów dyskietek Workbencha 1.3 (dla A500) i oprogramowania pozwalającego wypakować ten obraz na dyskietkę 3,5`` w standardzie Amigi (GCR - 880kb). Amiga mie obsługuje standardu 1.44 Mb.