Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Jak to jest z amigaOS?  (Przeczytany 1033 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

gornipio

• Gość
Jak to jest z amigaOS?
« dnia: 22 Sierpnia 2009, 21:49 »
 Witam.  wiem,  ze  to  nie  jest  forum  amigowe,  ale  i  tak  o  taka  rzecz  was  spytam  -  jak  sie  ma  ami500  z  zasilaczem  itp.  to  nic  nie  mozna  zrobic,  trzeba  tez  miec  jakas  dyskietke  z  systemem?  czy  da  sie  ja  zrobic  z  poziomu  stacji  1541  podlaczonej  do  kompa  kabelkiem  xm  lub  xu,  czy  tez  trzeba  kupic  na  allegro  za  200  zl?

Offline OSH

• Level 5
Jak to jest z amigaOS?
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Sierpnia 2009, 22:56 »
 Gornipio,  z  całym  szacunkiem,  ale  przekonstruuj  swoją  wypowiedź,  bo  Cię  kompletnie  zrozumieć  nie  można.  To,  że  masz  mało  lat,  nie  zwalnia  Cię  od  pisania  z  sensem...

Offline DoliN

• Level 3
  • =)
    • http://picasaweb.google.com/dilon999
Jak to jest z amigaOS?
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Sierpnia 2009, 23:48 »
 Włączając  Amigę  do  prądu  pokazuje  Ci  się  ekran,  pokazujący  że  należy  włożyć  dyskietkę  (niezależnie,  czy  jest  to  \'łapka\'  z  systemu  1.x  czy  też  animacja  \'latającej  dyskietki\'  z  systemów  2.x  i  3.x)  -  jest  to  mniej  więcej  odpowiednik  pecetowego  testu  BIOSu  i  prośby  włożenia  jakiegoś  dysku  systemowego.  W  tym  momencie  wkładasz  dysk  z  WorkBenchem  i  ładuje  się  system.  Ciężko  to  wytłumaczyć,  część  systemu  znajduje  się  w  pamięci  ROM,  ale  bez  dyskietki  nie  da  się  wywołać  Workbencha.  Taką  dyskietkę  po  prostu  skopiuj  od  kogoś,  kto  ma  Amigę  albo  wpadnij  na  www.ppa.pl  i  tam  w  faq  znajdziesz  opis,  jak  coś  takiego  zrobić  samemu.  
  Stacja  1541  używa  dyskietek  5,25`,  Amiga  używa  głównie  3,5`.  Ami  i  C=64  używają  ponadto  innych  formatów  zapisu  (MFM  i  GCR),  więc  nie  jest  możliwe  bezpośrednie  odczytanie  dyskietek  \'przez  gołe\'  systemy.  

Czy  o  to  Ci  chodziło?  

2x C64, C64DTV, 1541, 3x Datasette i inne graty ;)

gornipio

• Gość
Jak to jest z amigaOS?
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Sierpnia 2009, 09:06 »
 OSH  chodzilo  mi  o  taka  rzecz  -  jak  kupie  Ami500,  to  i  tak  nie  odpale  niczego  bez  dyskietki  z  workbenchem.  Pytalem,  czy  zrobie  taka  spod  stacji  commodore1451  podlaczonej  do  komputera  kablem  xu1451.  Dolin  dobrze  mnie  zrozumiales,  dzieki  za  wyjasnienie  wszystkiego.

zyga

• Gość
Jak to jest z amigaOS?
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Sierpnia 2009, 09:20 »
 Kolego  widziałeś  kiedyś  dyskietkę  do  C64  i  dyskietkę  do  amigi  ?  

http://www.crunchgear.com/wp-content/uploads/2009/05/floppy.gif\' target=_blank>http://www.crunchgear.com/wp-content/uploads/2009/05/floppy.gif

gornipio

• Gość
Jak to jest z amigaOS?
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Sierpnia 2009, 11:32 »
 zyga  myslalem  ze  do  ami  wchodza  5,25  dopiero  dolin  mnie  uswiadomil.

Offline johny73

• Level 3
Jak to jest z amigaOS?
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Sierpnia 2009, 20:27 »
 @gornipio.  Co  do  dyskpów  5,25``.  Prawdopodobnie  stąd  kojarzysz,  że  te  dyski  można  było  stosować  na  Amidze,  bowiem  ten  nośnik  był  bardzo  rozpowrzechniony  z  uwagi  na  cenę.  Ja  sam  używałem  tylko  5  do  AMigi  bo  na  3,5``  nie  miałem  kasy,  albo  jej  żałowałem  :).      
  C64  i  Amiga  to  komputery  różnej  klasy.  W  przeciwieństwie  do  C64,  Amiga  nie  posiada  interpretera  ekranowego  po  bezpośrednim  uruchoomieniu  (ekran  komend).  Po  włączeniu  pokazuje  się  ekran  startowy  i  system  przechodzi  w  tryb  oczekiwania  (między  innymi  charakterystyncze  \'tykanie\'  stacji  dysków).  W  zależności  co  załadujesz  system  będzie  pracował  w  takim  trybie.    
  Dyskietka  o  którą  pytałeś,  to  dysk  systemowy  Workbench`a  -  czegoś  w  rodzaju  DOS`a  z  tym  wyjątkiem,  że  część  procedur  dosowych  znajduje  się  w  romie  komputera,  workbench  jest  tylko  pomostem  do  nich.  Analogicznie  z  okienkami  (pewnie  widziałeś).  Jak  uda  ci  się  odpalić  Workbencha  wylistuj  sobie  zawartość  dyskietki  -  zobaczych  wiele  cech  wspólnych  ze  strukurą  katalogów  Unixa/Linuxa.  
  Inaczej  jest  gdy  uruchamiasz  np  grę  albo  demko  (częściej  demko  :)  .  Wtedy  często  uruchamiany  jest  loader  trackowy  ładujący  dane  bez  użycia  dosa  bezpośrednio  ze  ścieżek  i  sektorów  dysku  (i  znowu  charakterystyczne  miarowe  przesówanie  głowicy.  Wtedy  obszar  RAM  (obszar  pamięci  CHIP)  zarezerwowany  dla  Workbencha  zostaje  zwolniony  i  może  być  tam  załadowny  i  uruchomiuony  program.  
  Poszukaj  dobrze  obrazów  dyskietek  Workbencha  1.3  (dla  A500)  i  oprogramowania  pozwalającego  wypakować  ten  obraz  na  dyskietkę  3,5``  w  standardzie  Amigi  (GCR  -  880kb).  Amiga  mie  obsługuje  standardu  1.44  Mb.    

Offline johny73

• Level 3
Jak to jest z amigaOS?
« Odpowiedź #8 dnia: 30 Sierpnia 2009, 20:41 »
 ..przepraszam  z  tym  programikiem  do  wypakowania  adf`a  na  dysk  3,5``  trochę  się  pospieszyłem.  Tutaj  zabawy  jest  trochę.  Adf  to  obraz  dyskietki  (taki  jaki  można  zrobić  np  dd  po  linuxem).  Lecz  probelm  z  jest  z  przeniesieniem  do  do  Amigi.  Musi  być  kabel  -  pewnie  już  czytałeś.  Sorki  ale  popierzyłem  z  programem.  :b  

gornipio

• Gość
Jak to jest z amigaOS?
« Odpowiedź #9 dnia: 30 Sierpnia 2009, 20:42 »
 Okej,  poszukam...  Ciekawe,  czy  będzie  to  trudne.  Tylko  jak  znajdę,  jak  to  nagram?  Mam  w  domu  tylko  dyskietki  takie  jak  do  kompa  PC,  a  w  dodatku  są  HD...

gornipio

• Gość
Jak to jest z amigaOS?
« Odpowiedź #10 dnia: 30 Sierpnia 2009, 20:44 »
 Skąd  ja  wezmę  ten  kabel,  obraz,  oprogramowanie  i  takie  dyskietki...  

Obraz  i  oprogramowanie  -  z  netu  (będzie  raczej  trudno)  

Kabel  -  muszę  kupić.  Tylko  gdzie?  

Dyskietki  -  może  zadziałają  HD  do  PC...  

Offline johny73

• Level 3
Jak to jest z amigaOS?
« Odpowiedź #11 dnia: 30 Sierpnia 2009, 20:53 »
 Zadaj  temat  na  PPA  i  zaraz  masz  problem  rozwiązany.  Tam  są  spece  od  Amigi.  Jeszcze  mają  pewnie  kable  do  opylenia.  Dyskietki  będą  napewno  działały  -  gęstość  nie  stanowi  problemu  na  amidze  przeformatujesz  je  spokojnie.  Wbencha  znajdziej  bez  bólu.  Tylko  kabel.

gornipio

• Gość
Jak to jest z amigaOS?
« Odpowiedź #12 dnia: 30 Sierpnia 2009, 22:34 »
 Na  Amidze  da  się  przeformatować  gęstość?  Dobra...  Tylko  czy  jak  będę  wszystko  miał  to  czy  uda  mi  się  to  zrobić...  Dobra  wstrzymam  się  myślę,  że  ktoś  może  taką  mieć  dyskietkę  z  Workbenchem  ;P

Offline DoliN

• Level 3
  • =)
    • http://picasaweb.google.com/dilon999
Jak to jest z amigaOS?
« Odpowiedź #13 dnia: 30 Sierpnia 2009, 22:46 »
 Dyskietki  HD  spokojnie  pójdą  w  stacji  amigowej,  zaklej  tylko  dziurkę  HD  na  dyskietce  i  będzie  ją  rozpoznawać  jako  DD.  Kabel  kupisz  na  allegro,  ew.  jeśli  lutujesz  to  schematy  są  ogólnodostępne.  Oprogramowanie  i  linki  do  wszelkich  obrazów  znajdziesz  w  faq  na  ppa.pl.  A  jak  coś  będzie  dla  Ciebie  niezrozumiałe,  to  śmiało  pisz  tam  na  forum.  
2x C64, C64DTV, 1541, 3x Datasette i inne graty ;)

gornipio

• Gość
Jak to jest z amigaOS?
« Odpowiedź #14 dnia: 31 Sierpnia 2009, 10:51 »
 Przecież  w  \'Amiga  FAQ\'  na  PPA  nic  nie  było...  Żadnych  obrazów,  oprogramowania  itp.  O  metodzie  z  zaklejaniem  dziurki  wiem,  to  drobne  oszustwo  i  dyskietka  nie  będzie  działać  tak  do  końca  jak  normalna  DD,  ale  dobra...  Kabla  sam  nie  zrobie,  chyba  kupię,  tylko  ile  on  wart  (żebym  czasem  nie  przepłacił)